Shankor 1 651 Opublikowano 26 sierpnia 2021 Opublikowano 26 sierpnia 2021 (edytowane) Nowa gra od twórców X-COM, na licencji Marvela. Gracz wcieli się w nową postać (którą będzie można w dużym stopniu modyfikować) i dołączy do grupy bohaterów oraz antybohaterów, w której będzie walczył ramię w ramię z takimi sławami jak Iron Man, Kapitan Ameryka, Captain Marvel, Doktor Strange, Blade, Nico Minoru, Magik, Ghost Rider czy Wolverine. W sumie naszymi sojusznikami będą mogły zostać 43 postaci znane fanom komiksów. Fabuła obracać się będzie wokół próby powstrzymania Lilith, matki demonów, przed przejęciem kontroli nad światem. Postać gracza nazwana została Hunter i zaprojektowano ją we współpracy z Marvelem. Będziemy mogli ją wyposażyć w ponad 40 rożnych supermocy. Jake Solomon ze studia Firaxis zdradził, że Midnight Suns to zupełne nowa gra, mocno odbiegająca od mechanizmów XCOM. Nie pojawi się nawet system permanentnej śmierci członków drużyny. Znacznie większą rolę w starciach odegra otoczenie. Będziemy mogli np. wskakiwać na samochody, wyrywać z ziemi latarnie czy rzucać obiektami na dalekie dystanse. Misje rozgrywane będą w systemie turowym. W ich realizacji weźmie udział Hunter oraz trójka dodatkowych towarzyszy, którym będziemy wydawali rozkazy. Pomiędzy realizowaniem zadań mamy powracać do siedziby grupy, gdzie otrzymamy okazję rozwijania relacji z innymi postaciami poprzez rozmowy, dawanie prezentów czy wspólne spędzanie czasu, np. na zabawie w gry wideo. Projekt zmierza na pecety oraz konsole Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series X/S, PlayStation 5 i Nintendo Switch. Premiera zaplanowana została na marzec przyszłego roku. Wersja PC będzie sprzedawana zarówno na Steamie, jak i w Epic Games Store. Edytowane 26 sierpnia 2021 przez Shankor 1 Cytuj
ornit 2 993 Opublikowano 26 sierpnia 2021 Opublikowano 26 sierpnia 2021 Nie wiedziałem, że to Firaxis robi więc olałem myśląc, że jakieś gówno lgbt się szykuje. Ale jak firma Sida Meiera się za to bierze to zaczynam śledzić. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 26 sierpnia 2021 Opublikowano 26 sierpnia 2021 No, ale babke mozna stworzyc, to z sons zrobilo sie suns Cytuj
MBeniek 3 260 Opublikowano 27 sierpnia 2021 Opublikowano 27 sierpnia 2021 Hype już mam większy niż kiedykolwiek na avengersów od crystalsów A gra będzie również głównym tematem następnego GI, więc powinno wpaść sporo nowych informacji. Cytuj
PanKamil 1 108 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Co to w ogóle za gatunek ma być? Cytuj
MBeniek 3 260 Opublikowano 31 sierpnia 2021 Opublikowano 31 sierpnia 2021 10 godzin temu, PanKamil napisał: Co to w ogóle za gatunek ma być? strategy-RPG Jutro mają pokazać gameplay. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 31 sierpnia 2021 Opublikowano 31 sierpnia 2021 Firaxis, wy juz wiecie co michalek drga czytajac te porownania. Card based tactics system inspirowany slay the spire Cytuj
Shen 9 682 Opublikowano 5 września 2021 Opublikowano 5 września 2021 Trochę się jaram. Fajnie, że sięgneli po mniej eksploatowane postacie jak Blade czy Moon Knight. Cytuj
Shankor 1 651 Opublikowano 5 września 2021 Autor Opublikowano 5 września 2021 Dla Moon Knight trwają zdjęcia dla serialu (Oscar Isaac), Blade będzie się kręcił w przyszłym roku (Mahershala Ali). Przygotowują grunt. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Po pierwszym pokazie obawiałem się, że nie bedzie można sie poruszac po polu walki i bedziemy tylko zagrywac karty. Nie jestem fanem marvela po boomie na te gowno filmy, ale gameplayowo jak dla mnie idealnie. Ratio łapek w gore do tych w dol... ehh ludzie Cytuj
XM. 11 030 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Ciekawe jak to tylko będzie działało na konsolach bo xcom 2 to była żenada. Cytuj
ornit 2 993 Opublikowano 8 września 2021 Opublikowano 8 września 2021 Słabo to się prezentuje. Mi hype całkowicie opadł. Tą grę ciagnie z mułu jedynie licencja komiksów. Cytuj
Bigby 4 743 Opublikowano 8 września 2021 Opublikowano 8 września 2021 9 godzin temu, 20inchDT napisał: Ratio łapek w gore do tych w dol... ehh ludzie Połączenie ludzi zawiedzionych że nie jest to nie kolejny Xcom lub fanów Marvela, że to gra taktyczna zamiast zwykłego akcyjniaka. Mi się podoba. Jake Solomon jeszcze nie zrobił słabej gry, więc o nic się nie obawiam. Cytuj
ogqozo 6 572 Opublikowano 29 września 2021 Opublikowano 29 września 2021 Przeczytałem długi materiał w "Edge'u" i w sumie brzmi to ciekawie, nawet dla kogoś kto ma taką awersję do Marvela jak ja. - "Firaxis stworzyło grę, która ma tyle wspólnego z oczekiwanym reskinem X-COM, co ze Slay the Spire i Personą; która pożycza tyle samo z bijatyk co z dating simów, i czasami porzuca turową rozgrywkę na rzecz przygody w czasie rzeczywistym". Była to stopniowa ewolucja, bo wiele lat temu, projekt faktycznie wyglądał jak "XCOM z herosami" - nie ma pól, nie ma szansy na trafienie, nie ma zasłon. Mapy są nazywane "arenami", praktycznie nie ma czegoś takiego jak zasięg - po prostu atakujesz przeciwnika w każdej turze, nie musisz do niego iść. Wygląda na to, że największe znaczenie w walkach będzie miało ustawienie, pozycje, otoczenie i wykorzystanie efektywnie swoich tur, nieco jak w Into the Breach (czyli np. pchnij przeciwnika żeby w coś wpadł). Większość walk powinna trwać do 10 minut - Superherosi... są silni, pytaniem najczęściej będzie, jak rozwalić 3 przeciwników naraz, a nie jak przetrwać ich atak. Każda tura pozwala tylko na jeden ruch w drużynie i użycie trzech akcji. - oddalenie kamery będzie opcją, ale twórcy nie chcą, by było kiedykolwiek konieczne. Gracz nie powinien myśleć nad swoimi decyzjami, martwić się długo czy źle zrobił i ma przewalone. Słowo-klucz tej gry to szybkość, drugie to fantazja - pomysł na system kart jest oficjalnie zaczerpnięty ze Slaya. Można powiedzieć, że każda postać tutaj jest jak osobna klasa w Slayu. Żadna karta nie ma opisu "po prostu zadajesz obrażenia". Większość "słów kluczowych" można wpisać w oczywiste schematy karcianek - armor, taunt, bleed, losowy cel, karty rosnące w siłę z każdą turą, obrażenia dla używającego, itd. Każda postać ma poprzez to swój styl. Karty zostały wprowadzone jako metoda, by supersilne ataki, z którymi kojarzymy superherosów, były zawsze dostępne, ale jednak nie były nadużywane - wymuszona różnorodność - animacje są wzorowane na anime takich jak Attack on Titan i Demon Slayer, a z gier - Street Fighter i Dragon Ball FighterZ, jeśli chodzi o przeniesienie efektownych póz z komiksu na animację. - baza to duża część gry, oficjalnie zainspirowana odpowiednimi sekcjami z Fire Emblema, Persony czy Mass Effecta. Nasza postać chodzi sobie i może spędzać czas na różnych aktywnościach z wszystkich postaciami w składzie, z jednym pograć, z innym poczytać, posiedzieć z wszystkimi nad basenem w kąpielówkach itd. Jest system rozwijania relacji (w tym poprzez odpowiednie wybory dialogowe, prezenty) i nagród za to. "NIE chodzi o romansowanie!", podkreśla Solomon. To wszystko są ciekawe rzeczy! Popatrzcie, ile gier wymienia Solomon, które tak bardzo lubię i których unikalne pomysły bardzo bym chciał zobaczyć rozwinięte z wielkim budżetem. Oczywiście nie napalam się na zapas, bo już nieraz widziałem fajną zapowiedź gry, którą robi utalentowane studio, i inspiruje się najlepszymi możliwymi inspiracjami. I np. Jedi Fallen Order niby było jak Metroid, Zelda i Soulsy po zachodniemu, ale... no jednak w ogóle nie było. Tutaj też trochę się obawiam, że to wszystko będzie płytkie, a wykonanie nie dorówna ambicji. ALE co jeśli będzie odwrotnie i Firaxis zrobi grę z zaletami XCOM i Cywilizacji, ale też... fajną do pogrania, z historią i z fajnymi ludzkimi postaciami? Kto wie.... Cytuj
Bigby 4 743 Opublikowano 3 czerwca 2022 Opublikowano 3 czerwca 2022 Ponoć premiera 6 października. Cytuj
Bigby 4 743 Opublikowano 9 czerwca 2022 Opublikowano 9 czerwca 2022 (edytowane) Edytowane 9 czerwca 2022 przez Bigby Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 9 czerwca 2022 Opublikowano 9 czerwca 2022 wszystko fajnie tylko ten marvel Cytuj
PanKamil 1 108 Opublikowano 10 czerwca 2022 Opublikowano 10 czerwca 2022 Boże, wygląda to mega kupowato design tego spidera to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi