Lukas_AT 1 188 Opublikowano 11 września 2021 Opublikowano 11 września 2021 13 godzin temu, Jordanensis napisał: Niby jak może być lepsza grafa jak to tylko Remaster? Więcej klatek, rozdziałka i na tym koniec. Remastery czasami oferują o wiele więcej, czego najlepszym przykładem jest Gears of War Ultimate Edition. Alan Wake aż się prosi o takie zmiany. Cytuj
Paolo de Vesir 9 120 Opublikowano 11 września 2021 Opublikowano 11 września 2021 GoWU było remakem jedynki. Cytuj
Lukas_AT 1 188 Opublikowano 11 września 2021 Opublikowano 11 września 2021 (edytowane) Ja bym jednak nie uznał go za remake, ale za idealny remaster. Nie było to coś zbudowanego od zera, mimo ze zmiany byly ogromne. Ale to nie miejsce na dyskusje czym jest remake a czym remaster - chodzi o to, ze Alan moglby byc solidnie ulepszony. Edytowane 11 września 2021 przez Lukas_AT Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 11 września 2021 Opublikowano 11 września 2021 Ale będzie grane Co prawda nie wiem czy w premierę ale na pewno jakoś w jej pobliżu. Fajnie, że podkręcili modele, oświetlenie itd. Idealne przypomnienie przed zbliżająca się kontynuacja /jakimś większym crossem Alana i Control. Cytuj
Figuś 21 172 Opublikowano 12 września 2021 Autor Opublikowano 12 września 2021 Niestety wcześniejsze doniesienia się nie potwierdziły - Alan Wake Remastered nie został przeniesiony na silnik Control, ani nie wspiera Ray Tracingu/HDR. Remaster przygotowany został na tym samym silniku, na którym powstał oryginalny Alan Wake. Mimo to na PC pojawi się obsługa techniki NVIDIA DLSS, co zostało już potwierdzone na stronie producenta. Remedy podkreśla, że nie zaszły żadne zmiany w mechanice rozgrywki. Zamiast tego poprawiono przede wszystkim oprawę graficzną, dodając lepszej jakości tekstury, podbijając rozdzielczość czy oferując wsparcie dla antyaliasingu MSAA. Na PC gra będzie miała odblokowany limit klatek na sekundę, z kolei celem dla konsol będzie sztywne 60 FPS (30 FPS dla najsłabszych modeli). Na PC, oprócz techniki NVIDIA DLSS, pojawi się także m.in. zaawansowana okluzja otoczenia HBAO+. Nie zabrane także obsługi ultrapanoramicznych monitorów 21:9, przy czym twórcy zastrzegają, że filmy przerywnikowe będą się wyświetlać wyłącznie w formacie 16:9. Poniżej prezentujemy tabelę ze spisem możliwości oferowanych przez poszczególne platformy: https://www.purepc.pl/alan-wake-remastered-szczegoly-techniczne-gry-wymagania-sprzetowe-oraz-oficjalne-wsparcie-dla-nvidia-dlss 1 Cytuj
izon 995 Opublikowano 12 września 2021 Opublikowano 12 września 2021 Ten remaster to zart. Gra na PC wyglada nadal bardzo dobrze i nie wiem jaki to ma sens. Podobnie jak przy GTA 5 to zwykle naciąganie i kolejny przykład, ze branża zjada własny ogon. Rozumiem kurwa Remake ale nie to.. Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 12 września 2021 Opublikowano 12 września 2021 Dla PC nie ma sensu ale dla konsol to inny temat. Alan to ważne IP dla Remedy dlatego chcieli je odświeżyć ale widocznie nie zależało im na pełnoprawnym remaku. Osobiście wolałbym żeby skupili się na prawdziwym sequelu tak jak głoszą plotki. Cytuj
izon 995 Opublikowano 12 września 2021 Opublikowano 12 września 2021 Nie widziałem jak Alan prezentuje się np. na XSX, na PC wyglada zajebiscie, ja mam nadzieje, ze ten remaster to jest już element strategii marketingowej przed zapowiedzią AW 2 Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 12 września 2021 Opublikowano 12 września 2021 Series ma po prostu wsteczną z 360 w 30 klatkach. Cytuj
devilbot 3 682 Opublikowano 12 września 2021 Opublikowano 12 września 2021 (edytowane) Na szczęście nie wołają za to nie wiadomo ile. Cena atrakcyjna więc może się sprawdzi. Edytowane 12 września 2021 przez devilbot Cytuj
Figuś 21 172 Opublikowano 12 września 2021 Autor Opublikowano 12 września 2021 Na XSX wyglądał chujowo, gdzieś screeny wrzucał jakiś czas temu chyba @Wredny Na konsolach ten remaster ma jak najbardziej sens. Na PC już nie bardzo. Tytuł ma 11 lat, w tym czasie pokolenie graczy się trochę zmieniło. Dzięki remasterowi wiele nowych osób poznało np. ME. Cytuj
Wredny 9 532 Opublikowano 12 września 2021 Opublikowano 12 września 2021 Na XSX jest dokładnie to samo, co na X360, co w dobie dzisiejszych telewizorów wygląda mega słabo, więc nawet ten remaster w przypadku konsol jest fajną opcją. Cytuj
SlimShady 3 383 Opublikowano 12 września 2021 Opublikowano 12 września 2021 W przypadku konsol ten remaster ma sens, u Sony nawet bardziej. Większość osób nie grała, a ciężko później wyskoczyć z potencjalną dwójką i zachęcić takich ludzi do kupna bezpośredniej kontynuacji. Recap w formie tekstu, czy nawet filmików, to też jest marny substytut. Cytuj
Basior 1 084 Opublikowano 12 września 2021 Opublikowano 12 września 2021 Ja nadal wstrzymuje się z dlc Control Alanem, bo nie mogłem się wbić w tą wersję z 360. A teraz, cóż, skuszę się. Cytuj
PanKamil 1 108 Opublikowano 12 września 2021 Opublikowano 12 września 2021 No za tą cenę nie ma co oczekiwać cudow. Cytuj
Czezare 1 450 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Może i dobrze, że Alana nie przenieśli na silnik Controla i nie dodano RT, albowiem w Control wygląda to na PS5 beznadziejnie Cytuj
krzysiek923 1 656 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Czyli nie popełniłem błędu kupując AW na ostatniej wyprzedaży GOG... Uff. Gitarka, bo już wpisałem ten remaster na listę, będzie na coś innego. Cytuj
ASX 14 645 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Mam wrażenie że wyższa rozdziałka zdaje się jeszcze bardziej uwidacznia koślawość modeli sprzed ponad dekady. Generalnie zawiodłem się na tym remasterze i braku większych zmian, wygląda to jak tani skok na kase rodem z poprzedniej generacji kiedy takie fuszerki jeszcze przechodziły. Nie zmienia to faktu że jeżeli ktoś jakimś cudem ominął ten tytuł i nie grał w oryginał to wciąż warto się zapoznać i nadrobić klasykę. Ja jednak postoje i podziękuje Cytuj
devilbot 3 682 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Jaki znowu skok na kasę jak gra kosztuje 100zł normalnie a 50zl w Brazylii to chyba nawet mniej niż oryginał. Cytuj
izon 995 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 4 godziny temu, krzysiek923 napisał: Czyli nie popełniłem błędu kupując AW na ostatniej wyprzedaży GOG... Uff. Gitarka, bo już wpisałem ten remaster na listę, będzie na coś innego. Absolutnie, ja na PC przeszedłem w zeszłym roku i grało się rewelacyjnie. 1 Cytuj
mario10 516 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Ograłem na X360 ale grało mi się świetnie, ciekawa fabuła i ogólnie sama gra bardzo dobra więc pewnie się skuszę Cytuj
Jordanensis 383 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Wiem, że zapewne większość jest innego zdania, ale dla mnie takie coś jak Remaster niema racji bytu. Tylko Remake. 1 Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 10 godzin temu, ASX napisał: Mam wrażenie że wyższa rozdziałka zdaje się jeszcze bardziej uwidacznia koślawość modeli sprzed ponad dekady. Generalnie zawiodłem się na tym remasterze i braku większych zmian, wygląda to jak tani skok na kase rodem z poprzedniej generacji kiedy takie fuszerki jeszcze przechodziły. Nie zmienia to faktu że jeżeli ktoś jakimś cudem ominął ten tytuł i nie grał w oryginał to wciąż warto się zapoznać i nadrobić klasykę. Ja jednak postoje i podziękuje No spoko ale moim zdaniem ten Remaster to ewidentnie wstęp do AW2 albo crossa AW z Control nad czym Remedy pracuje a dzięki temu mogą wydać grę na PlayStation bo kontynuacja będzie multiplatforma. Kijowe są zagrywki jak kontynuacja wychodzi jako multiplatforma kiedy pierwsza cześć wyszła ekskluzywnie na jakaś platformę. Jeszcze przeszło to w przypadku multiplayera jak Titanfall ale przy Mass Effect czy Wiedźminie była to spora wada. Cytuj
ASX 14 645 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 2 minuty temu, Voytec napisał: No spoko ale moim zdaniem ten Remaster to ewidentnie wstęp do AW2 albo crossa AW z Control nad czym Remedy pracuje a dzięki temu mogą wydać grę na PlayStation bo kontynuacja będzie multiplatforma. masz rację, ten remastero to bardzo fajny wstęp i okazja by zapoznać się z historią Alana przed dwójką, która wiadomo że powstaje ale jest to tajemnica poliszynela. Ja pisałem tylko ze swojej perspektywy, osoby która grała w 2010 r. w oryginał że mnie ten remaster ze względu na nikły zakres zmian w nowej nie przekonuje do wydania na nowo pieniędzy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi