lukas_k96 310 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października Domyślam się, że te rozgrywki nikogo nie "interere", ale jednak warto docenić, że w czwartek kolejne dwie nasze ekipy wygrały swoje spotkania i z kompletem punktów są w czołówce tabeli. Jagiellonia męczyła się z Petrocubem, ale znów błysk Pululu dał trzy punkty mistrzom Polski. A Legia pojechała na wyjazd do Serbii i też pewnie odprawiła miejscowe TSC 3:0, choć wynik mógł być jeszcze wyższy. Ważne zwycięstwa, ważne punkty, dobrze, że po tych poprzednich zwycięstwach z mocnymi ekipami, nasze drużyny nie straciły punktów z tymi niżej notowanymi. Idziemy też w górę w rankingu europejskim. Kto wie, jak tak dalej będzie szło to może się zakręcimy koło tego magicznego 15. miejsca Cytuj
Kaczi 829 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października 49 minutes ago, lukas_k96 said: Domyślam się, że te rozgrywki nikogo nie "interere", ale jednak warto docenić, że w czwartek kolejne dwie nasze ekipy wygrały swoje spotkania i z kompletem punktów są w czołówce tabeli. Jagiellonia męczyła się z Petrocubem, ale znów błysk Pululu dał trzy punkty mistrzom Polski. A Legia pojechała na wyjazd do Serbii i też pewnie odprawiła miejscowe TSC 3:0, choć wynik mógł być jeszcze wyższy. Ważne zwycięstwa, ważne punkty, dobrze, że po tych poprzednich zwycięstwach z mocnymi ekipami, nasze drużyny nie straciły punktów z tymi niżej notowanymi. Idziemy też w górę w rankingu europejskim. Kto wie, jak tak dalej będzie szło to może się zakręcimy koło tego magicznego 15. miejsca no jak nie interere jak terere Ja słuchałem w Polskim Radiu Białystok po stream nie chodził. Oprócz męczarni to ja bym dodał niski poziom sędziowania właśnie meczu Jagi. Co do Legi to już meczu nie oglądałem ale się trzeba cieszyć że Wojskowi pomimo słabej formy w lidze, na puchary spinają dupkę i mozna być dumnym. Abstrahując że to "puchar biedronki" to i tak jest lepsze, niż tylko dwie rozgrywki bo rzadko się zdarzało żeby na listopadzie nie wspominając o wiośnie były jakiekolwiek europejskie puchary w PL 1 Cytuj
Kaczi 829 Opublikowano 7 listopada Opublikowano 7 listopada Chuj że to puchar biedronki czy tam wójta CIESZMY SIĘ! bo jest czym Cytuj
lukas_k96 310 Opublikowano 7 listopada Opublikowano 7 listopada Dzisiaj sobie myślałem - no nie, nie może być tak pięknie, ta historia - zwłaszcza Jagiellonii - się zakończy. Tymczasem Legia jedzie sobie na luzie Dinamo, a na deser Jagiellonia pewnie rozprawia się z Molde, które kilka miesięcy temu wyeliminowała z pucharów na wiosnę... Legię. Trzy kolejki, obydwie ekipy po dziewięć punktów (w tym "Jaga" ugrała sześć punktów na dwóch najtrudniejszych rywalach w swojej ścieżce), świetne punktowanie do rankingu i zarobek dla klubów. Oby tak dalej! Jest szansa, że przy naszej dobrej grze i odrobinie szczęścia, uda nam się wskoczyć co najmniej na 15 miejsce w rankingu, które dałoby nam drugą drużynę w eliminacjach Ligi Mistrzów. Cytuj
KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 8 listopada Opublikowano 8 listopada No coś przezkoczyło w tym nowym formacie dla naszych grajków ewidentnie. Cytuj
Szermac 2 854 Opublikowano 28 listopada Opublikowano 28 listopada Koniec passy, ewidentnie Jaga nie w sosie dzisiaj, ale punkcik siedzi. Cytuj
Kaczi 829 Opublikowano 28 listopada Opublikowano 28 listopada ten remis jak porażka, strasznie słabo grali Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano 29 listopada Opublikowano 29 listopada Legia jedyna drużyną w tej lidze bez straconego gola. Ogólnie w europejskich pucharach gola nie straciły Legia oraz Inter. Cytuj
Kaczi 829 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia Dziś europejski czar z bierdonki prysł. Nie wiem jak wyglądał mecz Legi, ale Jagiellonię oglądało się tragicznie i to bardzo Cytuj
lukas_k96 310 Opublikowano 12 grudnia Opublikowano 12 grudnia No niestety, bańka prysła. Obydwie nasze ekipy zagrały dzisiaj słabo i nie ma się co oszukiwać. O ile jeszcze Lugano jest mocne, obecnie lideruje szwajcarskiej ekstraklasie, latem w el. LM o mały krok nie wyeliminowali Fenerbahce i porażka z nimi nie jest jakimś wielkim zaskoczeniem, tak porażka Jagi z Mladą, która jest dopiero czwarta czy piąta w lidze nieco zaskakuje. Szkoda punktów, ale cóż, i tak jeszcze nie ma tragedii. Cytuj
lukas_k96 310 Opublikowano czwartek o 23:44 Opublikowano czwartek o 23:44 Faza grupowa zakończona. Taki słodko-gorzki ten smak, bo zarówno Legia, jak i Jagiellonia zawiodły. Ci pierwsi mieli dużo szczęścia i nawet mimo porażki z Djurgardens są w ósemce i awansują bezpośrednio do 1/8 finału. Gdyby Jagiellonia wygrała to drużyny zamieniłyby się miejscami. Był jeszcze możliwy inny scenariusz, przez chwilę obydwie nasze ekipy były w ósemce, bo Cercle Brugge przegrywało z Istanbul Basaksehir, ale niestety udało im się wyrównać. Warto dodać, że Turcy w doliczonym czasie gry mieli świetną okazję do zdobycia zwycięskiego gola po strzale bramkarza (!), ale świetną paradą popisał się golkiper belgijskiej drużyny. Losowanie już wkrótce. Jaga może trafić na TSC Backa Topola (niedawny rywal Legii) albo Molde FK (niedawny rywal Jagi). Jeśli uda im się zwyciężyć, ich rywalem może być... Legia. Taki polski pojedynek w 1/8 europejskich rozgrywek bez wątpienia byłby nie lada gratką. Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano piątek o 16:44 Opublikowano piątek o 16:44 Polskie ekipy na czele czegokolwiek między Chelsa a Fiorentiną wyglądały trochę dziwnie, nawet jeśli Chelsea grała rezerwami i jest to ogólnie nic znaczącego. Ściśle mówiąc, Polska zdobyła właśnie w jakże podobno ważnym rankingu UEFA najwięcej punktów w historii. A to jeszcze nie koniec sezonu. Do tej pory najwięcej było chyba w sezonie 1969-70, kiedy to Legia grała w półfinale Pucharu Europy, a Górnik przegrał z Man City finał Pucharu Zdobywców Pucharów. Jasne, meczów było deczko mniej - pewnie z połowę mniej punktów do zdobycia. Ale i tak, Polska ma obecnie 10. miejsce, jeśli liczymy tylko ten rok. Aż dziwne, że tak "łatwo" - żadnego klubu w LM, żadnego klubu w Europa League, a 10. miejsce w sezonie póki co jest. Nie ma też jednak co przesadzać, nikt poza Polską nic wielkiego w tym nie zobaczy. Więcej punkcików w tym sezonie mają np. Cypr czy Szwecja, i nie sądzę, by wiele osób w Polsce się tym bardzo przejmowało. Cytuj
mugen 1 975 Opublikowano piątek o 17:01 Opublikowano piątek o 17:01 Nie, nikt nawet nie mrugnie powieką jeśli się uda doczołgać do dwóch zespołów w eliminacjach Ligi Mistrzów. Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano piątek o 18:14 Opublikowano piątek o 18:14 Oczywiście że nikt z zewnątrz nie lol. W tym roku Czechy czy Szwajcaria miały dwie ekipy w eliminacjach LM, jarałeś się tym tutaj na forumie, pokaż linka? Ludzi ewentualnie COŚ obchodzi czy ekipa jest na tyle dobra, by te eliminacje przejść. W rankingu UEFA to Roma jest na szóstym miejscu wśród klubów w Europie, ktokolwiek na świecie się tym jara że co prawda mistrzostwa nie ma, walki o podium nie ma, Ligi Mistrzów nie ma, ale kurde najważniejsze czyli ranking jest, więc Roma szósty najlepszy klub świata? Ot ciekawostka, co najwyżej, dla typowych ludzi. Cytuj
Bartg 5 529 Opublikowano piątek o 18:21 Opublikowano piątek o 18:21 xD Ale pierdolisz, jak zwykle. Myślę, że całe szeroko pojęte środowisko piłkarskie i kibice polskiej piłki to zauważą i uznają za najważniejsze osiagniecie polskich klubów w europie co najmniej od ostatniego awansu Legii do Ligi Mistrzów. Dlatego, że grając w eliminacjach LM masz w zasadzie pewne miejsce w Lidze Konferencji, wystarczy po odpadnięciu nawet w pierwszej dla nas rundzie pokonać jakiś randomów i masz gwarantowane 10+ mln euro za sam udział w LKE. A dość wysokim miejscem dodatkowo ekipy zakwalifikowane do LE i LKE mają lepsze rozstawienie, więc powiedzmy 1 ekipa w LE i 2 albo 3 w LKE to nie jest niemożliwe. O Lidze Mistrzów nie myślę nawet, to już opatrzność pomoże. 4 minutes ago, ogqozo said: W rankingu UEFA to Roma jest na szóstym miejscu wśród klubów w Europie, ktokolwiek na świecie się tym jara że co prawda mistrzostwa nie ma, walki o podium nie ma, Ligi Mistrzów nie ma, ale kurde najważniejsze czyli ranking jest, więc Roma szósty najlepszy klub świata? Ot ciekawostka, co najwyżej, dla typowych ludzi. A wiesz dlaczego Roma ma taki ranking? Bo w 22 wygrała LKE, a w 23 była w finale LE. Ot ciekawostka, co najwyżej, dla typowych ludzi. Bo może nawet byś sprawdził, że ranking UEFA liczy się za ostatnie 5 sezonów. Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano piątek o 18:32 Opublikowano piątek o 18:32 No przecież właśnie o tym piszę lol. Nie nie wiem za co są punkty, tak jak to wypada na forumie po prostu sobie wymyślam o czym piszę. Fajnie że wygrali Ligę Konferencji, miły gest. Nikt na świecie nie uważa z tej racji że Roma jest szóstym klubem świata, nawet fani Romy. Bo to są punkciki, ale Liga Konferencji jest dla tych co nie załapali się na wyższe miejsca i wszyscy tak naprawdę to wiedzą. Dosłownie o tym był post. Można wymyślać i pierdolić, a ja zadałem proste pytanie. Pokażcie mi linki do postów, gdzie się jaracie tym, że w tym roku Czechy czy Szwajcaria czy Serbia miały dwie ekipy w eliminacjach i jakie to ważne. Prosta metoda udowodnienia, że kogoś z zewnątrz obchodzą takie historie. Linki do takich wypowiedzi i tyle, zmasakrujecie lewaka. No ale można też kręcić dokoła, że jak LKE w LM w LE, to będą punkciki do RE i CE... No wszyscy wiemy że będą lol, ja tylko napisałem wyraźnie że nikogo z zewnątrz to tak naprawdę nie obchodzi. Dowody naprzeciw łatwo wskazać, jeśli macie. Cytuj
Bartg 5 529 Opublikowano piątek o 20:13 Opublikowano piątek o 20:13 Ale na chuj się mamy jarać drużynami z Czech, czy Szwajcarii? Przecież wiadomo, że to interesuje fanów piłki w danym kraju, nic więcej Cytuj
lukas_k96 310 Opublikowano wczoraj o 09:07 Opublikowano wczoraj o 09:07 Tymczasem wiadomo już, że Jagiellonia zagra z TSC Backą Topola, która jeszcze niedawno mierzyła się z Legią i przegrała 0:3. No cóż, losowanie dla Jagiellonii najlepsze, bo mam przeczucie, że drugi mecz, a w zasadzie dwumecz z Molde, mógłby się zakończyć inaczej, niż ich pierwsze starcie. Oby udało im się przejść Serbów i w 1/8 albo Legia, albo Cercle Brugge. Belgowie też spokojnie do zrobienia, to jedna z najsłabszych ekip tego sezonu w lidze belgijskiej, a przecież nawet pierwszoligowa Wisła o mało co nie doprowadziła do ich kompromitacji. Co do dyskusji wyżej - wiadomo, że koszula bliższa ciału i nie ma ch..., żeby ktoś w Polsce nie zauważył albo nie jarał się dwoma drużynami w el. LM. Bo to nie tylko kwestia finansowa i prestiżowa, ale też rzeczywiście łatwiejsza ścieżka eliminacyjna. Cytuj
Kaczi 829 Opublikowano wczoraj o 10:47 Opublikowano wczoraj o 10:47 Ja tylko dodam że jako wieloletni kibic Jagi ta historycznie zawsze wiosnę ma słabszą. Nie mniej trio Pertkiewicz-Masłowski-Siemieniec wyprowadzili ten klub na prostą finansowo i sportowo także. Niestety ten pierwszy kończy pracę, i uważam że to może być błędem. Wolałbym aby oba kluby zaszły jak najwyżej niż miałby "bić" się między sobą w ramach europejskich pucharów, pojedynki tych klubów i tak zawsze przyciągają pełne stadiony i pewnie i narodowy byłby pełny. Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu No i tyle napisałem i się sami kłócicie, że nie lol. Przy obecnym natłoku meczów w LM, to nawet nie wiem czy tak bardzo w Europie się wybija to że, nie wiem, Dynamo Zagrzeb z Monaco ugra remis. A to jednak dużo dużo wyższy szczebel. Swoją drogą, ciężko było mi znaleźć przykład kogoś z mniejszej ligi, który by w tym momencie coś wojował w Europie. I nie ma żadnego lol. Najwyżej jest Zagrzeb na 24. miejscu, ale na takim to już matematycznie ktoś z nich musi być. Cała górna połowa tabeli to kluby z 5 dużych lig, potem pojawia się lekko Holandia, Belgia, Szkocja. Ewentualne niespodzianki to w dużej mierze kwestia losowania, np. PSG jest faktycznie nisko w tabeli, ale PSG traciło punkty tylko z Arsenalem, Bayernem, Atletico i PSV, tak że oni po prostu mieli pecha, że nie trafili na nikogo ze Wschodu w losowaniu, i to bardziej wpływa na ich wyniki niż forma. Ranking może sobie być, ale spytajcie 36 klubów, na kogo by chcieli trafić - na Milan (niżej w rankingu) czy Szachtar Donieck (wyżej). Tak podejrzewam, że 36 klubów powie to samo, kogo woli mieć na wokandzie. Niestety herosów Wschodu ogólnie nie widać, i jakoś to, że niektórzy z nich mieli te punkciki i miliony, za wiele im nie dało w praktyce - nie widać tego, żeby to im niby gwarantowało postęp, nawet w porównaniu do innych klubów mniejszych lig. Taki Zagrzeb zawsze jest mistrzem kraju, regularnie gra w LM, i... w sumie tyle, regularnie tam dostaje baty w LM i tak się historia ich toczy, nie widzę co z tego ma wynikać. Przez ostatnie 20 lat Zagrzeb zebrał o wiele więcej punkcików i milionów niż ktokolwiek w środkowej Europie, ale nie wiem, czy to konkretnie zmienia tyle na boisku. Jak ktoś gra lepiej w piłkę, to ich eliminuje w eliminacjach, i jakoś nie patrzy na rankingi, że jest niżej. Trzeba grać lepiej w piłkę, i tym się wygrywa. Rok temu odpadli z AEK Ateny, które w rankingu jest znacznie niżej, i nie pytali się. Ponadto nie mam wrażenia, żeby Zagrzeb jakoś BARDZIEJ się wybił w Europie, niż wcześniej, mimo tych punkcików. Ktoś może powiedzieć, że piłkarzy promują, jak np. Gvardiol czy Sekalo, ale zawsze to robili - 15 lat temu byli ogrooomnie niżej w rankingu punkcików, a Modrić, Eduardo, Corluka, Lovren czy Mandżukić i tak byli pożądani przez całą Europę. Bo dobrze grali w piłkę. Poziom w tym względzie jest najwyżej ten sam - wcale od punkcików UEFA się drastycznie nie podwyższył. Byli naprawdę nisko w rankingu. W momencie transferu Modricia, Chorwacja była w tym rankingu niżej niż Polska, prawie na 30. miejscu. Niemniej, nadal trudno sobie wyobrazić, by ktokolwiek z polskiej ligi miał taką pozycję na świecie, jak Modrić. Mimo dużo większych budżetów klubów obecnie, żaden polski klub nie dostał jeszcze nadal nawet połowy kwoty transferowej, jaką Zagrzeb wtedy cyknął za Modricia. Bo ludzie chcą wierzyć, że ktoś z polskiej ligi umie grać. A ilu umie? Ktoś na świecie popatrzy na ranking UEFA, czy wcześniej popatrzy, że najlepszym graczem ligi jest albo Grosicki, albo Hiszpan co ma 30 lat i całą karierę ledwo się łapał na skład w Segunda Division? Że młode "supertalenty" z polskiej ligi zazwyczaj nikogo na Zachodzie nie obrabiają i kończą co najwyżej na poziomie solidnego zawodnika jedenastki w Turcji? I co im po punkcikach rankingu. Tak że tak - można powiedzieć, że Dynamo Zagrzeb jest potęgą słowiańskiego futbolu, tylko że - i tak nim było też wtedy, gdy Chorwacja była na 29. miejscu w tym rankindżku. Więc może najważniejsze dla ludzi ogólnie jest jak dobrze grają w piłkę a nie punkciczki, nie wiem. A ranking to może tak naprawdę ciekawostka, nie żaden powód do niczego. Podaję konkretne dowody na to. Samo patrzenie na mapę uczestników pokazuje rozwarstwienie Europy. Tyle pustego. Praktycznie niemal nie ma południa-wschodu, nie ma wschodu, nie ma północy. A jak się potem po sezonie doda kolorki, kto jak daleko zaszedł, to zapewne też będą dość mocno widoczne geograficzne rejony hehe. Możliwe że już w pierwszej fazie, wszystko na wschód od Monachium odpadnie. Zostanie tylko dość cienki pas mapy od okolic Tyrolu po Anglię, i kilka klubów Półwyspu Iberyjskiego. Bardzo możliwe, a mówimy o top 24 z grona 36 ekip. Trochę offtop no ale. Tak sobie pomyślałem a propos. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi