Opublikowano 20 września 20213 l Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dobra, bo jak nie spróbujemy, to się nie dowiemy czy to zażre. Proponuję osobny temat na pewnego rodzaju wątki organizacyjne i wspólne utworzenie listy pretendentów. Potem jak już przyjdzie do bitki, to założymy drugi temat, gdzie postawimy klatkę i gry się będą napierdalać ku naszej uciesze, a my będziemy przy pomocy ankiety decydować, która gra jest LEPSZA. Propozycje były takie, aby zrobić osobne głosowanie dla każdej generacji (od trzeciej w górę). A potem najlepszych zawodników z każdej generacji posłać do walki w rywalizacji o międzygeneracyjną nagrodę GOAT. Myślę, że podział na generacje to dobry pomysł i zaczniemy od trzeciej, aby się nie zachłysnąć i małymi łyżeczkami dawkować, nikogo nie przytłaczając. Wstępny plan jest taki, że do weekendu zbieramy tutaj gierkowych kandydatów, natomiast jakoś w weekend w osobnym temacie wystartujemy już z głosowaniem na najlepszą grę 3 generacji i podczas gdy one będą się tam biły, my tutaj będziemy zbierać pretendentów do 4 generacji. I tak dalej. Przygotowałem wstępną listę PEWNIACZKÓW 3 generacji. Super Mario Bros. Super Mario Bros. 2 Super Mario Bros. 3 Tetris The Legend of Zelda Zelda II: The Adventure of Link Mike Tyson's Punch-Out Mega Man Mega Man 2 Mega Man 3 Duck Tales Duck Hunt Castlevania Castlevania II Castlevania III: Dracula's Curse Ninja Gaiden Ninja Gaiden II Contra Arkanoid Ghosts 'n Goblins Battletoads Battletoads vs Double Dragon Double Dragon Double Dragon II: The Revenge Final Fantasy Metal Gear Metal Gear 2: Solid Snake Metroid Kirby's Adventure Kunio Kun No Nekketsu Soccer League Alex Kidd in Miracle World Dragon Quest Bomberman Donkey Kong River City Ransom Gradius I teraz parę uwag/wątpliwości: Co z grami automatowymi? (np. OutRun, Final Fight) Co z grami PC? (Prince of Persia, Secret of Monkey Island, Maniac Mansion) Cos jeszcze, ale zapomniałem co, najwyżej później dodam. I możemy uznać, że to będzie nasza wstępna baza pretendentów, choć niekoniecznie wszyscy się dostaną do klatki i dostąpią zaszczytu walki. To zależy od wolnych miejsc w drabince turniejowej . Teraz każdy z Was może podać swoje - powiedzmy - TOP 10 gier 3 generacji, które POWINNY się znaleźć w końcowej fazie. Kolejność nie ma znaczenia. To ma być Forumkowa lista, więc Wasi kandydaci będą mieli priorytet w przydzielaniu miejsc, tak że jeśli ktoś w swoim zestawieniu umieści Battle City, a nikt nie poprze bazowego np. Gradiusa, to w razie potrzeby dojdzie do podmianki. A może znajdzie się miejsce dla obu, nie wiem. Generalnie podawajcie swoje typy - zarówno te z listy bazowej (wtedy mniej prawdopodobne, że z niej wyleci, a dla mnie to potwierdzenie, że powinna zostać), jak i spoza. Postaram się to zorganizować tak, by każda zaproponowana przez Was gra wzięła udział, nawet jeśli nie przewiduję dla niej żadnych szans. Lista bazowa stworzona tak "na szybko", więc bardzo prawdopodobne, że brakuje tam istotnych tytułów i teraz wkraczacie Wy ze swoim "brakuje XXX" i innymi uwagami na temat zabawy, którą planujemy.
Opublikowano 20 września 20213 l 25 minut temu, Kmiot napisał: Co z grami PC? (Prince of Persia, Secret of Monkey Island, Maniac Mansion) Do zaorania. Niewielu bedzie tu znac tak stare tytuly a jak wjada nowsze generacje konsolowe to nie bedzie co zbierac. Poza tym, zwlaszcza w pierwszych generacjach, pc mialo duzo, nazwijmy to, exclusiveow wiec lista bylaby pewnie tak samo dluga co konsole ergo dluzsze bitwy. Ale jak sie uprzecie to dodalbym rok startu i koniec danej ery bo na pc cos takiego nigdy nie istnialo. Aha, no jak z glosowaniem? Trzeba sie wylegitymowac paszportem polsatu i profilem na psn/live zeby moc oddac glos na jedna z dwoch gierek? xD
Opublikowano 20 września 20213 l 18 minut temu, Masorz napisał: A 'Fantastic Dizzy' to gdzie????!!!!! W pierwszym statusie na glownej.
Opublikowano 20 września 20213 l 4 minuty temu, Figaro napisał: Skonczcie z tymi jebanymi plebiscytami.
Opublikowano 20 września 20213 l a róbcie te swoje nic nie znaczące głosowania też wezmę udział PS. Dupcio a co Ty się odzywasz jak jedyne co będziesz mógł głosować to ostatnie dwie generacje bo wcześniej to czyszczono Ci kakę z pleców
Opublikowano 20 września 20213 l Nie wiedziałem że dozwolone jest tylko granie w aktualne gry użytkowniku Stulejarro
Opublikowano 20 września 20213 l Ojoj. Miałbym duży problem żeby wybrać top10 8bitowych sztosów, a co dopiero postawić na tę jedną jedyną? Czego brak? Pewnie dużo by się zebrało. MicroMachines, Chip&Dale, Żółwie... Tak wogóle, to dejta rimejk
Opublikowano 20 września 20213 l Człowiek zaczął grać na Atari 65xe w 1988, ale żebym pamiętał co było w tamtym okresie to ciężko. Chciałem zacząć od Another World, ale jest z 1991, a 3 generacja skończyła się w 1990. IMO za daleko się cofnęliśmy. Jednak jak będzie ta lista i się poprzypominają tytuły to chętnie zagłosuję.
Opublikowano 20 września 20213 l Figaro, nie masz jakiegoś chlebka do upieczenia? Jako, że jesteśmy głównie konsolorzami, to PC i automaty chyba trzeba odpuścić, jeżeli nie było portu na konsole. Miałem też do czynienia z C64, śrubokrętem i kasetami, ale umówmy się, poza mistrzowską muzyką te gry nie miały startu do tych z np. pegazusa. Z listą w większości się zgadzam, więc podam tytuły trochę mniej oczywiste(część to crossy), ale niektóre z nich spokojnie należą do czołówki: TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES III: THE MANHATTAN PROJECT Ike Ike! Nekketsu Hockey-bu: Subete Koronde Dairantou Nekketsu! Street Basket: Ganbare Dunk Heroes Excitebike Tiny Toon Adventures Captain America and The Avengers Micro Machines RoboCop Chip n Dale Rescue Rangers Yie-Ar Kung Fu
Opublikowano 21 września 20213 l Ja już mam taką listę ponad 900 tytułów the best of. Polecam launnchboxa do tego. A co do gier z 3 generacji, odpowiem jutro, wpis taktyczny
Opublikowano 21 września 20213 l Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gierek zostało wymienionych po tym roku choćby Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project (1992), Super Mario Bros 3 (w EU 1991) Niech to będzie po prostu napierdalanka gierek z NESa 1. Darkwing Duck 2. Hudson's Adventure Island 3 3. Chip 'n Dale Rescue Rangers 4. Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project 5. Gun Smoke 6. Ice Climber 7. Micro Machines 8. Power Blade 9. Bucky O'Hare 10. Jackal Nie załapała się moja ulubiona rajdówka na nesa - Ferrari Grand Prix Challenge Soundtrack majstersztyk
Opublikowano 21 września 20213 l Autor 10 godzin temu, Masorz napisał: A 'Fantastic Dizzy' to gdzie????!!!!! Szkic listy powstał na szybko i na podstawie internetowych zestawień, więc jest dość podstawowy. Przy okazji pytanie: według Was wszystkie gry mają tam sens, czy coś wypierdalamy z listy? 10 godzin temu, Wredny napisał: Prince of Persia to mus. W sumie można dodać, bo był port na konsole (m.in. NES). Niezbyt wysokich lotów, ale jednak? 9 godzin temu, Mejm napisał: Aha, no jak z glosowaniem? Trzeba sie wylegitymowac paszportem polsatu i profilem na psn/live zeby moc oddac glos na jedna z dwoch gierek? xD Nie no, w tym temacie nie przewiduję żadnych udziwnień i każdy może zagłosować jak oraz na co chce. Jak będzie chciał zagłosować nie na jakąś grę, a przeciw niej, to droga wolna. Jeśli będzie chciał się bawić w alterkonta, by zagłosować w nic nieznaczącym plebiscycie, to kto mu zabroni? Nad tym i tak nikt nie zapanuje, więc po co się ścierać? 5 godzin temu, GearsUp napisał: Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gierek zostało wymienionych po tym roku choćby Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project (1992), Super Mario Bros 3 (w EU 1991) No, dlatego ogólnie nie ustalałem sztywnych dat, bo generacje się zmieniają, ale czasem jeszcze wychodzą fajne gry na tę minioną, więc szkoda byłoby je pomijać. Ogólnie trzymamy się mniej więcej ramy NES-Sega Master System.
Opublikowano 21 września 20213 l Ale pcty pomijać też trochę średnio przecież wyszło tyle kosiorów dopiero od generacji ps3, pc stał się bezwartościowym śmieciem. Ale jeśli dzięki temu nie ma najmniejszych szans że yebany w dupe goticzek nie dostanie się na listę to jestem gotowy na to poświęcenie
Opublikowano 21 września 20213 l Autor No, trochę szlagierów może przez to zabraknąć. Hirosi 3? Half Lajfy? Cała masa RTSów? Strategie? Baldurs? Poza tym wiele gier miało niby porty na konsole, ale nie zawsze dorównywały one im jakością (oprawa, niezbyt wygodne sterowanie w strategiach). Są trzy opcje. 1. Pomijamy PC exclusives i dodajemy wyłącznie jeśli miały porty na konsole. 2. Dołączamy najbardziej znaczące (takie must be) gry only PC, ale z racji braku podziału na generacje działamy w ustalonych ramach rocznikowych (np. aktualnie przy 3 generacji do roku 90-91) 3. Robimy osobną rundę tylko dla gier PC i wrzucamy tam tytuły w rodzaju Hirosów, Half-Lajfów, Goticzków, niezależnie od roku pochodzenia. Edytowane 21 września 20213 l przez Kmiot
Opublikowano 21 września 20213 l Chuj z gothikiem, gorzej, że nasz polski skarb narodowy - pierwszy wiedźmin się nie załapie. Ta druga opcja brzmi ok, jak już robimy największe głosowanie w tej części wszechświata, to niech będzie wszystko byle trzymało ramy rocznikowe w przypadku platform innych niż konsole. Żeby nie było, że to był plebiscyt dla plebejuszy, wykluczający blacharskie perełki.
Opublikowano 21 września 20213 l Ja był bym za tym, żeby PC było odzielnie. Konsole miały na tyle perełek, że wpychanie half lajfów popsuło by znacznie ranking.
Opublikowano 21 września 20213 l Dużo dobrego dodali koledzy wyżej, od siebie dorzucę Tokkyū Shirei Solbrain u nas jako: Wypasiona gierka.