Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Dobra, jest nieznaczna przewaga głosów "za" Amigą, więc uznajmy, że COŚ musimy z nią zrobić i nie możemy zignorować (tym bardziej, że gier podano już całkiem sporo). Pytanie brzmi: co z nią zrobimy?

Zapraszam do ankiety u góry tematu, bo ją odświeżyłem.

Trzy oferty, chyba że macie jakieś inne propozycje.

PS. "jebać Amigę" nie liczy się jako propozycja.

Edytowane przez Kmiot

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

100% głosów za osobnym pojedynkiem, więc przesądzone chyba.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko wskazuje na to, że Amiga jednak doczeka się własnej gali. I jeśli preferencje się w tym temacie nie zmienią, to myślałem, żeby ją zorganizować już za jakieś 2 tygodnie, jeszcze przed 4 ganeracją. Ale pewne kwestie są jeszcze do ustalenia.

Przede wszystkim kandydaci. Założenie jest takie, że startują tylko gry ekskluzywne dla Amigi, bądź też takie, których porty na konsole były na tyle nieudane, że wersja Amigowa jest jedyną słuszną. Albo gry, które jednoznacznie się z epoką i samą Amigą kojarzą (Cannon Fodder np.?). Ogólnie jak widać kryteria są i będą dość płynne oraz podatne na interpretacje, więc potrzebuję w tej materii Waszej pomocy, bo sam z grami na Amigę miałem minimalną styczność i przyznaję się do ignorancji.

Przede wszystkim chciałbym uniknąć sytuacji, gdzie ta sama gra pojawi się i w Amidze i w 4 generacji konsol. Wolałbym kandydatów nie dublować, więc albo tu, albo tam. 

Zrobiłem wstępny szkic listy podanych przez Was kandydatów (przynajmniej tych do tej pory) i chciałbym abyście spojrzeli czy wszyscy tam pasują, czy kogoś brakuje, czy kogoś przenieść do konsol 4 generacji.

1. Sensible World of Soccer

2. International Karate

3. Elfmania

4. Last Ninja 2

5. Worms

6. Theme Park

7. Cannon Fodder

8. Fire Force 

9. Gobliins 2 

10. Lemmings 2 

11. Rick Dangerous 2 

12. Super Frog

13. Pinball Fantasies

14. Cytadela

15. Gloom

16. Alien Breed

17. Franko

18. North and South

19. Lionheart

20. Traps N'Treasures

21. Risky Woods

22. Walker

23. Budokan

24. Gunship 2000

25. Jaguar XJ220

26. Lotus 3

27. Soccer Kid

28. Lethal Weapon

29. Moonstone

30. TV Sport Basketball

31. Misadventures of Flink

32. Pushover

Taki Theme Park, Lemmings albo Wormsy niby były porty (np. na PC, ale też konsole) jednak IMO ich miejsce jest właśnie wśród Amigowych wojowników. Nie wiem czy podzielacie moje zdanie.

Oczywiście czekam na dalsze propozycje kandydatów, więc moze uda nam się dobić do tych 64 tytułów.

Opublikowano

Another World

Wizkid

Zool

Gobliiins

Cadaver

Opublikowano

Chciałbym zaproponować gry Fightin Spirit oraz Scooby Doo and Scrappy Doo. Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o Amigę to chyba 32 tytuły wystarczą, a lista całkiem dobra 

Opublikowano

Amigi nigdy nie miałem, więc grałem tylko trochę u kumpla. Dorzucę zatem, bo jeszcze nie ma na liście: Dune 2 i Wings of fury - moja ulubiona gra na przyjaciółce wraz z N&S

Opublikowano

Widzę że jest już flink, a dodatkowe moje typy to 

1) speris legacy (exkluzywna Zelda na Amigę :xboss:)

2) Oscar 

3) base jumpers (coop na 4, 2x joy i reszta na klawiaturze:banderas:)

4) soldierse od fortune/chaos engine

5) może skaut kwatermaster (coś polskiego na liście się przyda)

Opublikowano

Legion - bardzo dobra gra polskiego developera1419184286-Legion-07.thumb.png.4c883cfb0ddbc603d83b12bccd01fc7f.png

Cytadela - kultowy FPS również polskiego delvelopera

cytadela5.png.55b11875e1202e895d7e2b6bbd5f56e7.png

Blues Brothers - znakomita platformówka na podstawie kultowego filmu

1.jpg.92f6245288a7dca9c27a685773e3d770.jpg

Flashback - tej gry chyba nie trzeba nikomu przedstawiać

flashback_04.png.c6bd26f1374721bb5416acf907688e71.png

Soccer kid - platformówka, gdzie zwiedzamy świat dryblujemy i kiwamy piłką i włączymy z bossami między innymi z Pavarottim

300974-soccer-kid-snes-screenshot-pavarotti-lookalike-boss-fight.png.417e3b9fc16f33d544663baaba4b6a99.png

List Patrol - dowodzimy oddziałem Amerykanów w Wietnamie. Świetna muzyka, feelling i dosyć trudna gra.

Lost_Patrol_game.jpg.fa855a685f2ad91e9b96106c5a8d9259.jpg

Shadow od The Best III - ładna grafika, dobre zagadki, muzyka super 

main_small.jpg.d204fdf8b9af8917a5ae644cb0df640e.jpg

Zoll - gra z ninją, platformer z cukierkową grafiką (dosłownie)

1357726436_images(3).jpeg.8387712c922b503a2eb75e8989e61706.jpeg

Shufflepack Cafe - bardzo ciekawy cymbergaj, z mrocznym klimatem, ciekawymi postaciami i nietypowymi zagrywkami z ich strony

832909128_maxresdefault(3).thumb.jpg.4c16cffcede87741604dae3350cd593c.jpg

Apidya - horyzontalny shoot'em up 

hqdefault.jpg.1c75b4d537bdc42ed965b1e262bfceea.jpg

Erik - platformer z vikingiem

erik_03.png.65c36f5e715ac4319be1e153bd5b1967.png

The List Vikings kolejny klasyk

128873973_hqdefault(1).jpg.d29796a5e58556c0d1a1d9efcd3eee49.jpg

Kolejna Polska gra na podstawie komiksu a mianowicie chodzi o Kajko i Kokosza 

kk5.jpg.04658e5de17ea0f8e5ba5a4b4853886b.jpg

Do walki dorzucam Pinball Dreams, kto wie może się spotkają w tabelce i z Fantasies i wygra najlepszy. 

b3e9c853d433566eebde0aa0cc29c6e292baf7fb542cbea10dc12219614ab2e9.png.bdd43f372ee5b533d007272e68d624ff.png

W zestawieniu Kmiota jest SWoS więc nie mogło zabraknąć Football Glory, gra wzorowana na Sensiblu ale mająca również wiele atutów i fajnych mechanik i zagrań. Można było się pokłócić z sędzią, pobić, jakiś niesforny kibic mógł wejść na murawę, były strzału z woleja i przewrotki, niektóre wślizgi orały trawę, kontuzje i panowie z noszami, możliwość zmiany motywu w menu i znakomita ścieżka dźwiękowa. Druga najlepsza piłka świata 

football_glory_(aga)_08.png.17c8e3e0504f3d35310bb5aed3a96b73.png

Brutal Football - tytuł mówi sam za siebie. Football przyszłości gdzie grają drużyny i podczas starć trzeba pozbywać się przeciwników i zdobywać punkty. Dekapitację przeciwników są na porządku dziennym i do tego wypadające power upy lub przeszkadzajki 

brutal-sports-football_8.png.04a5cdacdbc2ecec7f790c7d24251fbf.png

Nie mogło zabraknąć jednego z najlepszych snookerów a zatem Jimmy White's Whirlwind

jimmy-white-whirlwind-snooker.png.aefb0c336a2936db2f4636e6b5e456bc.png

Toki - kolejna bardzo fajna platformówka z sympatyczną małpą, doczekała się nawet chyba kontynuacji  na platformy zeszłej generacji 

image.thumb.png.825ca902c0b130034f6a95deec84d378.pngimage.thumb.png.825ca902c0b130034f6a95deec84d378.png

Fire Force - czy ktoś miał wątpliwości, że grał Rambo? 

fire-force_12.png.45636a8cd7fad6ce123c067701fdaafd.png

Trolls - kto nie lubi sympatycznych, kolorowych maluchów. Ulubiony poziom to ten chyba z biurkiem ucznia, gdzie się śmigało przez zeszyty, książki czy ekierki 

trolls_5.gif.65099ec6b609510cc665443f795676b5.gif

Któryś z Liga Polska Manager - zaczynasz od zera, walisz cenę za bilety na maksa. Wchodzi 100 osób i jesteś bogiem. Zdobywanie sponsorów, rozbudowa stadionu, ustalanie kontraktów, (Kodak, M&M, Coca Cola i inni. Plus na podgląd najciekawszych aukcji.

liga_060.png.36834f0cf7a0a5b2f099dc670a0ea253.pngliga_069.png.f514765cdf6aced396425de000175157.png

Lemmings - mhm...

1584554012_maxresdefault(4).thumb.jpg.6576ef3335bac28721a9498cad70f33b.jpg

To tak od ręki. Nie wiem ile jest eksów ale nie będę sprawdzał bo w to grałem na Amidze. Jak mnie oświeci nagle coś z gier na Amigę to napiszę.

Opublikowano

Czesc z tego jest juz na liscie Kmiota ;F

Ale Apidya musi byc.

Opublikowano
38 minut temu, Mejm napisał:

Czesc z tego jest juz na liscie Kmiota ;F

Ale Apidya musi byc.

Ale mała część, prawie nic :pawel:

Opublikowano
  • Autor

18 godzin temu, frankfuter napisał:

4) soldierse od fortune/chaos engine

Już wcześniej podawał tego kandydata @GearsUp tylko w wersji na konsolę Segi. I teraz nie wiem gdzie lepiej ją wstawić. Konsole czy Amiga? Pomożecie?

Tak samo Flashback. Konsole czy Amiga? Osobiście grałem na SNESie i PC, ale może Amiga pasuje najbardziej.

The Lost Vikings? Gdzie lepiej?

Opublikowano

Proponuję głowne sztosy zostawiać do głosowania głównego czyli konsolowego.

Na Amidze niech walczą niedobitki.

Czyli jak jakaś gra jest bardzo dobra to wrzucamy ją do głównej drabinki.

edit: oczywiście chodzi mi o wersje gier, które wychodziły na to i na to

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano

Jak dla mnie to gierki powinny się dublować. PC, Amiga itd to inny, mocno hermetyczny świat.

Edytowane przez ciwa22

Opublikowano
  • Autor
27 minut temu, GearsUp napisał:

Proponuję głowne sztosy zostawiać do głosowania głównego czyli konsolowego.

Na Amidze niech walczą niedobitki.

Czyli jak jakaś gra jest bardzo dobra to wrzucamy ją do głównej drabinki.

edit: oczywiście chodzi mi o wersje gier, które wychodziły na to i na to

Rozumiem, ale podstawowy warunek jest taki, by porty konsolowe spełniały warunki jakościowe. Bo jeśli port był skaszaniony, to chyba nie warto takiego wrzucać do 4 generacji. Dlatego pytam o opinie i badam teren.

27 minut temu, ciwa22 napisał:

Jak dla mnie to gierki powinny się dublować. PC, Amiga itd to inny, mocno hermetyczny świat.

Czyli proponujesz, by np. taki Flashback pojawił się i w Amidze i 4 generacji? Wezmę to pod uwagę.

Opublikowano
Godzinę temu, Kmiot napisał:

Już wcześniej podawał tego kandydata @GearsUp tylko w wersji na konsolę Segi. I teraz nie wiem gdzie lepiej ją wstawić. Konsole czy Amiga? Pomożecie?

Ja bym wybrał wersje technicznie ladniejsza. Ot np. flink lepiej wygląda na Amigę niż na genesisa. 

Albo tylko zrobić tu amigowe exy

Edytowane przez frankfuter

Opublikowano
16 minut temu, frankfuter napisał:

Ja bym wybrał wersje technicznie ladniejsza. Ot np. flink lepiej wygląda na Amigę niż na genesisa. 

Albo tylko zrobić tu amigowe exy

Flink ukazał się też na Segę CD.

@KmiotDokładnie tak.

Opublikowano
3 godziny temu, Kmiot napisał:

Tak samo Flashback. Konsole czy Amiga? Osobiście grałem na SNESie i PC, ale może Amiga pasuje najbardziej.

Dlatego Amiga powinna byc osobnym rankingiem, tak samo jak PC. Nie widze problemu w tym, ze dana gierka sie dubluje. Jesli wybieramy wsrod konsol to bierzemy wydanie na konsole i cala reszta nas nie interesuje. 

Opublikowano
  • Autor

Ok, jasne. A co w sytuacji, gdy np. taki Prince of Persia pojawia się w zarówno 3 generacji, jak i 4 generacji?

Podobny przypadek był z Battletoads vs Double Dragon. I pewnie innymi grami.

Opublikowano

Moim zdaniem, jeśli gierka już była wcześniej, to potem już nie ma prawa wstępu. Bo co, np. takie GTA V będzie trzy razy w trzech generacjach? :reggie: Albo jakieś remastery jak Tlou itd.:philosoraptor:

Opublikowano
  • Autor

Dobra, bo nie ułatwiacie mi zadania. Kurwa.

1 godzinę temu, Mejm napisał:

Dlatego Amiga powinna byc osobnym rankingiem, tak samo jak PC. Nie widze problemu w tym, ze dana gierka sie dubluje. Jesli wybieramy wsrod konsol to bierzemy wydanie na konsole i cala reszta nas nie interesuje. 

Ludzie głosują na Mario Bros, bo myślą, że to Super Mario Bros. Możemy zakładać, że wersje poza-konsolowe się nie liczą, ale z autopsji wiem, że tytuł = wszystko.

Opublikowano

Trudna sprawa bo czasem te tytuły na różne systemy były inne i gierka w wersji na Amigę miodzio a na coś innego lipa. Tylko właśnie czy ktoś się będzie fatygował czy tylko po tytule poleci.