Opublikowano 10 października 20213 l Trochę inną sytuacją jest jeśli gra ukazała się jednocześnie na dwóch platformach, miała crossgeneracyjny status. Wtedy powinna być dwa razy. Remasterom wydawanym kilka lat od premiery oryginału na kolejnej generacji raczej bym podziękował. Przykłady crossgenowców - Thief (remake), Evil Within, Assassins Creed Black Flag. Remastery to wiadomo, wszelakie składanki gier jednej serii oryginalnie panujących na PS2, a potem wydawanych na PS3 np Devil May Cry. Edytowane 10 października 20213 l przez ciwa22
Opublikowano 10 października 20213 l No jak już jest osobny ranking dla Amigi to każdy tytuł na nią powinien być dopuszczony.
Opublikowano 10 października 20213 l Autor Dobra. Ale ustalmy, że nie chcemy, by Amiga przekroczyła 64 zawodników. W końcu to tylko jedna platforma, a nie cała generacja konsol. Jeśli kandydatów będzie więcej, to trzeba robić selekcję. A jeśli dobrze liczę, to już przekroczyła. W tygodniu postaram się wrzucić aktualną listę i wspólnie pomyślimy co wyrzucamy. Jeśli pojawią się nowi, godni kandydaci, to w czyjeś miejsce.
Opublikowano 10 października 20213 l 54 minuty temu, Ukukuki napisał: Będą 3 osobne rankingi więc niech się gierki powtarzają jak chcą. 50 minut temu, Square napisał: No jak już jest osobny ranking dla Amigi to każdy tytuł na nią powinien być dopuszczony. To. 13 godzin temu, Kmiot napisał: Ok, jasne. A co w sytuacji, gdy np. taki Prince of Persia pojawia się w zarówno 3 generacji, jak i 4 generacji? Podobny przypadek był z Battletoads vs Double Dragon. I pewnie innymi grami. PoP wyszla w 89 wiec dla mnie to jest 3 generacja. W czwartej wyszla na cos, na snesa? To juz bym nie liczyl i wzial czesc druga (1993, wyszla na snesa). Ok tu akurat mamy dwojke na ratunek ale jesli tytul przechodzil generacje to niech startuje tylko w tej w ktorej sie narodzil. Czyli GTA5w generacji ps360. W przypadku pc bedzie ten problem, o ktorym pisalem na samym poczatku - trzeba gruba krecha wyrysowac "generacje" bo inaczej bedzie lista na 250 par (lekko, pewnie nawet jesli usuniemy duble z konsol/amigi). Wiec jesli alone in the dark 1 wyszlo w 92 to 4 "generacja" a AitD 2/3 z 94 to 5 "generacja" (nie wiem niestety od czego wyznaczac generacje na pc ale niech beda to te sama lata co na konsolach). Moze zeby nie obciazac Kmiota tymi rozkminami to ktos bylby chetny poprowadzic ranking PC? Bo to nie bedzie kopiuj wklej jak z konsolami.
Opublikowano 10 października 20213 l 1 minutę temu, Mejm napisał: W przypadku pc bedzie ten problem, o ktorym pisalem na samym poczatku - trzeba gruba krecha wyrysowac "generacje" bo inaczej bedzie lista na 250 par (lekko, pewnie nawet jesli usuniemy duble z konsol/amigi). Wiec jesli alone in the dark 1 wyszlo w 92 to 4 "generacja" a AitD 2/3 z 94 to 5 "generacja" (nie wiem niestety od czego wyznaczac generacje na pc ale niech beda to te sama lata co na konsolach). Ja bym poszedł latami z PC, 80-89, 90-95, 96-99, 2000-2010, 2011-2021. Złotą erę PC tylko rozbić na okresy 5 lat i będzie git.
Opublikowano 10 października 20213 l Nie wiem (nie kojarzę) czy było to wspominane. Co prawda Cool Spot było też na konsolach i na DOS, ale pamiętam że widziałem/grałem w tę grę właśnie na Amidze. Czy to jej miejsce, lub czy jest to gra którą stać maxymalnie na dostanie się na listę pretendentów ? Dunno, ale jeżeli jednak nie była wspominana... to właśnie jest . Największe wrażenie robiła oczywiście luzacka animacja bujającego się "kapsla", po zobaczeniu czegoś takiego następował instant reality check -> pegaz to popierdółka. Edytowane 10 października 20213 l przez alb84
Opublikowano 10 października 20213 l 1 minutę temu, Ukukuki napisał: Ja bym poszedł latami z PC, 80-89, 90-95, 96-99, 2000-2010, 2011-2021. Złotą erę PC tylko rozbić na okresy 5 lat i będzie git. Bardzo dobry podzial, tez bym tak to widzial.
Opublikowano 10 października 20213 l Autor Kurde, Wy serio chcecie PC rozbijać na generacje/roczniki? Bo ja myślałem o zrobieniu jednej gali PC bez podziału na generacje/lata, wszyscy do jednego wora, Herosi z Half Lajfem, Wieśkiem 1, Gothicami, Falloutami 1-2, Commandosami i całym innym exclusive szmelcem all the time. Umówmy się, że powyżej tych 128 zawodników to reszta i tak byłaby zapychaczem. A tak byłoby przynajmniej niepowtarzalnie i z samymi świeżymi tytułami, które wcześniej nie miały okazji się pojawić. A teraz wyskakujecie z takim czymś, samo ogarnianie tego i weryfikacja czy dana gra się łapie do tej generacji, czy już kolejnej to żmudna robota. No i tak jak piszecie, to będzie kopiuj-wklej tytułów. Dark Soulsy tu, Dark Soulsy tam. Skyrimy tu, Skyrimy tam. Ja się na to nie piszę, nie mam motywacji do ogarniania tych kwestii. To drugi raz to samo co generacje, tylko w wersji PC.
Opublikowano 10 października 20213 l 9 minut temu, Kmiot napisał: Kurde, Wy serio chcecie PC rozbijać na generacje/roczniki? Bo ja myślałem o zrobieniu jednej gali PC bez podziału na generacje/lata, wszyscy do jednego wora, Herosi z Half Lajfem, Wieśkiem 1, Gothicami, Falloutami 1-2, Commandosami i całym innym exclusive szmelcem all the time. Umówmy się, że powyżej tych 128 zawodników to reszta i tak byłaby zapychaczem. A tak byłoby przynajmniej niepowtarzalnie i z samymi świeżymi tytułami, które wcześniej nie miały okazji się pojawić. A teraz wyskakujecie z takim czymś, samo ogarnianie tego i weryfikacja czy dana gra się łapie do tej generacji, czy już kolejnej to żmudna robota. No i tak jak piszecie, to będzie kopiuj-wklej tytułów. Dark Soulsy tu, Dark Soulsy tam. Skyrimy tu, Skyrimy tam. Ja się na to nie piszę, nie mam motywacji do ogarniania tych kwestii. To drugi raz to samo co generacje, tylko w wersji PC. Dokładnie PC do jednego wora. I tak będzie podział praktycznie tych samych gierek tylko w głosowaniu konsolowym.
Opublikowano 10 października 20213 l PC dzielić na generacje chyba pragną jedynie... PeCetowcy. Gdzie nam konsolowym gupkom do ogarnięcia tej fizyki kwantowej. Też głosuję za jednym worem. Edytowane 10 października 20213 l przez ciwa22
Opublikowano 10 października 20213 l 16 minut temu, Kmiot napisał: Umówmy się, że powyżej tych 128 zawodników to reszta i tak byłaby zapychaczem. A tak byłoby przynajmniej niepowtarzalnie i z samymi świeżymi tytułami, które wcześniej nie miały okazji się pojawić. Zaraz sie dopisze do twojego nowego tematu w WKP.
Opublikowano 10 października 20213 l Autor Śmiało. Ja tylko zaznaczam, że jeśli przy PC ma być podział na generacje/lata, to się nie podejmuję ogarniania tego i trzeba szukać innego chętnego. Osobiście mogę tylko jedną galę PC na max 128 zawodników rozpisać, ale wszyscy do jednego wora i przede wszystkim PC exclusivy, których zabrakło/zabraknie w konsolowych generacjach.
Opublikowano 10 października 20213 l 53 minuty temu, alb84 napisał: Nie wiem (nie kojarzę) czy było to wspominane. Co prawda Cool Spot było też na konsolach i na DOS, ale pamiętam że widziałem/grałem w tę grę właśnie na Amidze. Czy to jej miejsce, lub czy jest to gra którą stać maxymalnie na dostanie się na listę pretendentów ? Dunno, ale jeżeli jednak nie była wspominana... to właśnie jest . Największe wrażenie robiła oczywiście luzacka animacja bujającego się "kapsla", po zobaczeniu czegoś takiego następował instant reality check -> pegaz to popierdółka. Ja też wymieniałem Cool Spot. Moja druga ulubiona platformówką na Amidze
Opublikowano 10 października 20213 l 15 minut temu, Kmiot napisał: Śmiało. Ja tylko zaznaczam, że jeśli przy PC ma być podział na generacje/lata, to się nie podejmuję ogarniania tego i trzeba szukać innego chętnego. Osobiście mogę tylko jedną galę PC na max 128 zawodników rozpisać, ale wszyscy do jednego wora i przede wszystkim PC exclusivy, których zabrakło/zabraknie w konsolowych generacjach. No to fajny bedzie ten ranking pc, taki bez half-life, tomb raidera, quake'a 2, duke 3d, c&c itd. Ja nie widze problemu w rozbiciu na generacje. Nie wychodze z zalozenia, ze na kazdej musi byc 64 zawodnikow. Bedzie 20 to tez bedzie ok. Ale jak tam chcecie, dla wygody na pewno latwiej bedzie zebrac te 128 tytulow.
Opublikowano 10 października 20213 l Autor Teraz, Mejm napisał: No to fajny bedzie ten ranking pc, taki bez half-life, tomb raidera, quake'a 2, duke 3d, c&c itd. Bo to w domyśle nigdy nie miał być ranking z podziałem na platformy. To miał być "ranking" (a bardziej rywalizacja) GIER, niezależnie od tego na co wyszły. Pomysł z osobną edycją dla PC powstał tylko po to, by również gry które się nie ukazały na konsolach mogły porywalizować. Tomb Raidery, Quaki i Duki będą miały okazję powalczyć w odpowiadających sobie generacjach. Jaki sens jest wystawiać do walki TE SAME GRY, tylko dlatego, że wyszły również na PC? Dla mnie sprawa jest jasna - na te chwilę nawet nie ma chętnego do ogarnięcia tych licznych edycji PC, więc nie ma nawet tematu. Wiem ile to jest roboty, więc na mnie nie liczcie. Póki co pozostajemy więc przy opcji "PC bez podziału na lata i wszystkie exy do jednego wora". Jeśli znajdzie się chętny, który ogarnie tę bardziej wymagającą opcję z podziałem na generacje, to przekażę mu dowodzenie.
Opublikowano 10 października 20213 l To może warto wstępnie stworzyć osobny temat na PC. Tam dać kandydatów i zobaczyć czy rzeczywiście będzie tego tak dużo? Jak będzie pełno i znajdzie się chętny można rozbić, a jak nie to będzie ta jedna lista 128 gier. Bo może części osób wydaje się, że będzie tona pozycji, a potem nagle mały odzew. No i jak nie będzie chętnego prowadzić z podziałem na te 5 ram czasowych to te 128 ląduje do jednego wora i jazda.
Opublikowano 10 października 20213 l Chętny do zorganizowania to jedno, ale czy będą w ogóle chętni do głosowania?
Opublikowano 10 października 20213 l Przy powtarzaniu tytułów w głosowaniu o GOTY może dojść do sytuacji, że GTA 3 z PC, będzie rywalizowała z GTA 3 z konsol. Jeśli chodzi o PC powinny wchodzić tylko same exy mimo świadomości, że większość tych tytułów była dużo lepsza od konsolowych portów. Soldier of Fortune, Max Payne, Mafia itd. Remastery(nie mylić z rimejkami) wyjebać do pieca, a z crossgenami nie wiem(na pewno zaliczyłbym tylko równoczesne premiery na obu generacjach, więc takie GTA V, to już liczymy, tylko jako siódmą). Z tym że może dojść do sytuacji, że The Evil Within z siódmej generacji zmierzy się z The Evil Within z ósmej, ale może losowanie nie będzie aż tak złośliwe, bo te gry musiałyby też wygrać całe głosowanie w poszczególnych kategoriach.
Opublikowano 12 października 20213 l Autor Sensible World of Soccer International Karate Elfmania Last Ninja 2 Worms Theme Park Cannon Fodder Fire Force Gobliins 2 Lemmings 2 Rick Dangerous 2 Super Frog Pinball Fantasies Cytadela Gloom Alien Breed Franko North & South Lionheart Traps ‘n’ Treasures Risky Woods Walker Budokan Gunship 2000 Jaguar XJ220 Lotus 3 Soccer Kid Lethal Weapon Moonstone TV Sport Basketball Misadventures of Flink Pushover Another World Wizkid Zool Gobliiins Cadaver Fightin Spirit Scooby Doo and Scrappy Doo Dune 2 Wings of Fury Speris Legacy Oscar Base Jumpers Skaut Kwatermaster Legion Blues Brothers Lost Patrol Shadow of the Beast III Shufflepack Cafe Apidya Erik Kajko i Kokosz Pinball Dreams Football Glory Brutal Football Jimmy White's Whirlwind Snooker Toki Trolls Liga Polska Menager ‘96 Flimbo Quest Flashback Chaos Engine Lost Vikings Shadow Fighter Turrican Cool Spot Tak aktualnie prezentuje się lista amigowych gier, które zaproponowaliście. Zakładając, że żadnej nie przegapiłem. Widać, że jest przynajmniej o trzy tytuły za długa, więc trzeba będzie ciąć. Słucham propozycji co wyrzucamy. A gdyby pojawili się nowi kandydaci, to tylko kosztem czyjegoś miejsca na liście. Nie jestem kozakiem w Amidze, ale czy nie brakuje na tej liście Speedballa 2? Albo Teenagenta?
Opublikowano 12 października 20213 l Teenagent to chyba bardziej już był ogrywany na PC. Z gier PC/Amiga bardziej mnie zastanawiało to, że nikt nie wymienił Mortal Kombat 2 i właśnie Speedball 2. Co prawda ja nie byłem ich fanem, ale sporo moich znajomych się tym jarało. Tak jak The Settlers, ale tu rozumiem, że podobnie jak z Teenagent większość kojarzy z PC
Opublikowano 12 października 20213 l Autor Mortal był wymieniany, ale chyba nie w kontekście Amigi, albo coś przegapiłem. Cóż, zawsze można Mortala dorzucić w zamian jakiejś mniej interesującej pozycji, by samo głosowanie było ciekawsze. Dlatego wrzucam aktualną listę, by skonsultować to wspólnie.
Opublikowano 12 października 20213 l Universe - 256 kolorów na zwykłej Amidze. Robiło wrażenie. Desert Strike
Opublikowano 12 października 20213 l Nie wiem jak, ale jakoś przegapiłem ten temat A tu jeszcze Syndicate brakuje...
Opublikowano 13 października 20213 l Przypomniały mi się jeszcze trzy mocne tytuły, które jedni kojarzą z PC, a inni z Amigą: Civilization, Pirates !, UFO Enemy Unknown Edytowane 13 października 20213 l przez funditto