Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano

No to mowie, beda glosowac na marke. Marke Castlevania, bez znaczenia czy to bedzie RoB czy SC4.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

No ci co będą znali SC4 to odadzą głos na tą część. A jest bardziej znana z racji lepszej dostepności czy popularności samej platformy w Polsce. To samo z Bloodlines.

Opublikowano

Co do Donkey Kongów to 2 zdecydowanie najlepsza, ale jedynka jest lepsza od trzeciej części 

Opublikowano
32 minuty temu, Ukukuki napisał:

No ci co będą znali SC4 to odadzą głos na tą część. A jest bardziej znana z racji lepszej dostepności czy popularności samej platformy w Polsce. To samo z Bloodlines.

A to SNES czy MD to były popularne konsole w Polsce (ja spotkałem dosłownie jednego SNESa i 0 MD w latach 90tych)? Tak jak pisałem Rondo of Blood ma tą przewagę że jest prequelem SotN (i jest z nim w pakiecie na PS4) i dostało remake na PSP, więc jak ktoś ograł SotN to może też się zainteresował RoB.

Opublikowano
6 godzin temu, łom napisał:

A to SNES czy MD to były popularne konsole w Polsce (ja spotkałem dosłownie jednego SNESa i 0 MD w latach 90tych)? Tak jak pisałem Rondo of Blood ma tą przewagę że jest prequelem SotN (i jest z nim w pakiecie na PS4) i dostało remake na PSP, więc jak ktoś ograł SotN to może też się zainteresował RoB.

SMD miał normalną dystrybucję giereczek w Polsce a SNES to był faktycznie biały kruk. W 60 tysięcznym mieście normalnie szło nowe gierki kupić w dwóch sklepach. No ale średnia krajowa to było 800 zł a gierka 200 zł (średnia nie minimalna!). Do tego mnóstwo tego było ściągane z Niemiec, Włoch, Hiszpanii. Tak do 98 to spokojnie miałem kolekcje około 30 tytułów. 

Więc podsumowując nie były popularne ale przynajmniej SMD dało się przy odrobinie szczęścia kupić. Były nawet pegasusy 16 bitowe - klony SMD. 

Opublikowano

SMD był popularną konsolą W Polsce od około 93 roku. Wymieniałem sobie gierki u dwóch lub trzech handlarzy. Część z nich była piracka, ale raczej nikt wtedy o tym nie wiedział. SNES jak mówicie, najczęściej widywało się w dziale konsolowym w Secret Service.

Opublikowano
  • Autor
21 godzin temu, ciwa22 napisał:

TMNT na 16 bitowcach to inne gry niż wersja NES. Łączy je tylko fakt, że to bijatyki. W ogóle wersja SNES to inna gra niż wersja SMD. Według opinii większości: dużo lepsza. Zostawiłbym wersję SNES i Turtles in Time.

Ok, czyli krótko mówiąc zostawiamy Turtlesy, ale do Tournament Fighters dodajemy, że chodzi o wersję SNESową? Chociaż nie wiem czy dla szarego gracza to będzie miało znaczenie ;]

Aczkolwiek zaznaczam, że w razie palącej potrzeby wyrzucę TF, by w jej miejsce dać po prostu jakąś świeżą grę (TF był już w 3 generacji).

Mortala myślę, że na pewno zostawimy dwójkę. I ewentualnie jedynkę, ale osobiście wolałbym zamiast tego dać po prostu inną grę.

Breath of Fire zostawiamy dwójkę, jedynka precz.

13 godzin temu, Ukukuki napisał:

Zostawić tylko tą z SMD i SNESa reszta i tak nie jest tak dobra jak te dwie pozycje. 

Możesz sprecyzować? Bo ja widzę na liście tylko dwie Contry. Chciałbym zauważyć, że (2) przy Alien Wars oznacza, że były na nią dwa głosy (na Hard Corps tylko jeden). Generalnie wolałbym zostawić tylko jedną Contrę, bo robi się ciasno, a lepiej chyba urozmaicić stawkę.

Zostaw dwójeczkę.

Na liście jest Aero Fighters i Aero Fighters 3, a Ty chcesz, żeby zostawić dwójkę, której nikt do tej pory nie podał w swoich propozycjach? Jak ja mam to pogodzić? ;]

Bloodlines moim zdaniem jest o wiele lepsza od 4. A Rond of Blood może wylecieć, mało kto w to grał.

Na RoB były aż cztery głosy, więc wolałbym to uszanować. Może po prostu pogodzimy kwestię i wyjebiemy SC4, a zostawimy Bloodlines i RoB?

1 i 3 albo 2 i 3? Ciężko wybrać bo seria trzymała cały czas poziom, z drugiej strony 3 bez Sonic & Knuckles to też trochę niepełna gra. Więc może zostawmy 2 i 1. 

Sonic w takim razie 1 i 2, a gdybyśmy chcieli zostawić tylko jednego Sonica (w sumie nie mamy już zbyt wiele miejsca, więc to prawdopodobny scenariusz), to którego?

Co do Metal Slug zostawmy może 1 i 2 a trójeczkę się zaproponuje w kolejnej generacji ;p

Tymczasowo zostaje więc 1 i 2, ale gdyby zostawić tylko jednego (patrz wyżej)?

8 godzin temu, funditto napisał:

Co do Donkey Kongów to 2 zdecydowanie najlepsza, ale jedynka jest lepsza od trzeciej części

Planuję zostawić tylko DKC2, bo "lista nie jest z gumy". DKC3 stawiałem wyżej z prostej przyczyny - otrzymało dwa głosy, a DKC tylko jeden. Ale ogólnie panuje zgoda, że DKC2 jest naj, więc najpewniej zostanie tylko ta część.

Opublikowano

Jak by miał tylko zostać jeden Metal Slug to ja bym był za 2jką.

Opublikowano

Jeśli tylko jeden Sonic miałby zostać, to wyłącznie 1ka.

Opublikowano
9 godzin temu, Kmiot napisał:

Na liście jest Aero Fighters i Aero Fighters 3, a Ty chcesz, żeby zostawić dwójkę, której nikt do tej pory nie podał w swoich propozycjach? Jak ja mam to pogodzić? ;]

To zostaw 3 ;p 

9 godzin temu, Kmiot napisał:

Możesz sprecyzować? Bo ja widzę na liście tylko dwie Contry. Chciałbym zauważyć, że (2) przy Alien Wars oznacza, że były na nią dwa głosy (na Hard Corps tylko jeden). Generalnie wolałbym zostawić tylko jedną Contrę, bo robi się ciasno, a lepiej chyba urozmaicić stawkę.

To zostaw dwie, są to dwa różne podejścia do tej serii. Hard Corps to trochę taki boss rush, mega fajna gierka i cenię ją o wiele bardziej niż AW. 

10 godzin temu, Kmiot napisał:

Na RoB były aż cztery głosy, więc wolałbym to uszanować. Może po prostu pogodzimy kwestię i wyjebiemy SC4, a zostawimy Bloodlines i RoB?

Niech fani serii się wypowiedzą w takim wypadku. Jak nie ma miejsca to trudno, faktycznie trzeba 4 głosy na RoB uszanować. 

Sonic w takim razie 1 i 2, a gdybyśmy chcieli zostawić tylko jednego Sonica (w sumie nie mamy już zbyt wiele miejsca, więc to prawdopodobny scenariusz), to którego?

Jedyna jest najbardziej kultowa ale dwójka to byłły takie Gears of War 2 dla Sonica plus doszedł normalny tryb multi. 

Tymczasowo zostaje więc 1 i 2, ale gdyby zostawić tylko jednego (patrz wyżej)?

Zdecydowanie jedyneczka. Dwójka miała swoje problemy, była wydana na szybko i kiepsko zoptymalizowana dlatego dostaliśmy później X czyli poprawioną i zmienioną dwójeczkę. 

Opublikowano

Że tak zapytam... Czy w ogóle jest sens robić plebiscyt dla PC i gier z prawie 30lat? Przytłaczająca większość gier jest na konsolach, na PC pozostanie kilka RTS, jakieś stare FPS typu Quake 3, czy Unreal Tournament... Jak dla mnie to szkoda pary na PC.

Opublikowano

Przeczytałem wątek i nie widziałem, by ten temat był poruszany. Była natomiast dyskusja, czy dzielić PC na generacje, co spotkało się ze słusznym sprzeciwem Kmiota, bo nikt normalny by się nie chciał tym zajmować.

Opublikowano
  • Autor

PC się zrobi, bo jednak jest parę tytułów, które wypadałoby uwzględnić i dać im szansę (przykłady były już wymieniane wielokrotnie). Mnie osobiście to nie grzeje, bo na PC grywam/grywałem rzadko, ale nie da się ukryć, że dobrych exów tam nie brakowało, wystarczy trochę pogrzebać. Czy uzbieramy stawkę 128 czy 64 zawodników to się zobaczy.

Chyba, że znajdzie się odważny na ogarnianie tematu PC z podziałem na roczniki, to pozostanie życzyć powodzenia.

Sonica damy jednego, bo jak ma wygrać, to i tak siłą marki, a nie konkretną częścią. Ukukuki twierdzi, że lepiej wystawić dwójkę, Luqat że wyłącznie jedynkę, więc walka trwa ;]

A Earthworm Jima którego zostawiamy?

Opublikowano
  • Autor

Masz na myśli Sonica czy Jima?

Opublikowano

Myślę, że robaka. Ja też byłbym za jedynką.

Opublikowano
  • Autor

Tak wygląda aktualnie lista Czwartej Generacji:

Spoiler

1. Aero Fighters 3 [NG]

2. Aladdin (5)

3. Alien 3

4. Art of Fighting 2

5. Batman [MD]

6. Biker Mice from Mars

7. Blackthorne [SNES]

8. Blazing Star [NG]

9. Blue's Journey [NG]

10. Boogerman

11. Breath of Fire 2 (2)

12. Bust-A-Move

13. Captain Commando

14. Castle of Illusion [MD]

15. Castlevania: Rondo of Blood (4)

16. Castlevania: Bloodlines

17. Chrono Trigger (3)

18. Comix Zone [MD] (2)

19. Contra: Hard Corps

20. Contra III: The Alien Wars (2)

21. Crazy Cars 3

22. Darius Twin

23. Decap Attack [MD]

24. Demon’s Crest [SNES]

25. Donkey Kong Country 2 (3)

26. Dynamite Duke [MD]

27. Earthbound (2)

28. Earthworm Jim [MD]

29. EVO Search for Eden (2)

30. F-Zero

31. Fatal Fury Special

32. FIFA

33. Final Fantasy 4 (2)

34. Final Fantasy 6 (3)

35. Final Fight 3 (2)

36. First Samurai

37. Frogger

38. Front Mission (3)

39. Golden Axe

40. Gradius 3

41. Gundam Wing: Endless Duel (2)

42. Gunstar Heroes [MD]

43. Hagane [SNES]

44. Harvest Moon [GB]

45. Harvest Moon [SNES] (3)

46. Illusion of Gaia

47. International Superstar Soccer Deluxe

48. Joe & Mac

49. Jungle Book

50. King of Fighters ‘94

51. Kirby Dream Land 3

52. Kirby Superstar (2)

53. Knights of the Round

54. Kunio Tachi No Banka

55. Last Resort [NG]

56. Lion King (4)

57. Looney Tunes Basketball

58. Lucky Luke

59. Lufia II

60. Mega Man X [SNES]

61. Mega/Super Turrican [MD]

62. Metal Slug [NG]

63. Metal Warriors [SNES]

64. Mighty Morphin Power Rangers: The Fighting Edition

65. Mortal Kombat 2 (3)

66. NAM-1975 [NG]

67. NBA Jam

68. Ninja Warriors

69. Ogre Battle: The March of the Black Queen 

70. Phantasy Star 4 [MD]

71. Pocahontas [MD]

72. Pokemon Red/Blue/Yellow [GB]

73. Prehistorik Man

74. Pulstar

75. Punisher [MD]

76. R-Type III

77. Rambo 3 [MD]

78. Samurai Shodown 2 [NG]

79. Secret of Mana (2)

80. Sengoku 2 [NG]

81. Shining Force 2 (2)

82. Shadowrun

83. Shock Troopers 2 [NG]

84. Sonic The Hedgehog (3)

85. Spider-Man And Venom: Maximum Carnage (2)

86. Spider-Man vs. Kingpin [MD]

87. Spinmaster [NG]

88. Streets of Rage (2)

89. Sunset Riders

90. Super Adventure Island

91. Super Bomberman

92. Super Castlevania IV

93. Super Mario Kart (2)

94. Super Mario Land [GB]

95. Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars

96. Super Mario World (2)

97. Super Metroid

98. Super Street Fighter 2 Turbo (3)

99. Tales of Phantasia

100. Terranigma

101. The Addams Family

102. The Last Blade 2 [NG]

103. The Legend of Zelda: A Link to the Past (4)

104. The Legend of Zelda: Link’s Awakening [GB]

105. Tiny Toons Adventures: Buster Busts Loose!

106. TMNT: Tournament Fighters 

107. TMNT: Turtles in Time [SNES] (2)

108. Tom and Jerry

109. Top Hunter [NG]

110. Toxic Crusaders [MD]

111. Toy Story [MD]

112. Trip World [GB]

113. Uniracers

114. Windjammers [NG]

115. X-Men [MD]

116. Yoshi’s Island (4)

117. Zero Wing [MD]

I teraz parę kwestii.

• Nadal nie wyrzuciłem którejś Castlevanii, a będę musiał. RoB z racji ilości głosów raczej pozostaje, ale wciąż nie wiem czy wyrzucić SC4 czy Bloodlines. Wolałbym chyba zostawić tę drugą, bo prezentuje się okazalej na moje oko.
  • Moje wątpliwości zaczyna budzić kilka tytułów i potrzebna konsultacja.
    Frogger nie pojawia się na żadnych zestawieniach najlepszych gier 4 generacji, a mi również kojarzy się mocno z grami rodem z Atari czy 3 generacji. Ktoś ma coś na jego obronę?
    Crazy Cars 3 figuruje mi na YT głównie w ramach Amigi/PC/C64. Wygląda na to, że zapałętała nam się tutaj jakaś zguba z innej parafii? xd
    Czy Mega Man X będzie wystarczająco reprezentatywnym Mega Manem, czy nie lepiej wziąć zamiast niego jakąś lepszą część (o ile jest taka)?
    Podobnie ze Streets of Rage, gdzie były bodaj trzy części. Jedynka najlepsza?
  • Przejrzałem też kilka zestawień na YT i zostawiam pod Waszą ocenę cz któraś z tych gier zasługuje na miejsce na liście. Bo według mnie prawie wszystkie.

W spoilerze, bo dużo.

Spoiler

.

.

Opublikowano
41 minut temu, Kmiot napisał:

Czy Mega Man X będzie wystarczająco reprezentatywnym Mega Manem, czy nie lepiej wziąć zamiast niego jakąś lepszą część (o ile jest taka)?

W dosyć świeżym głosowaniu przeprowadzonym przez fanów na nintendolife Mega Man X zajął pierwsze miejsce więc imo jak najbardziej godny reprezentant:

https://www.nintendolife.com/guides/every-mega-man-game-ranked?page=5

41 minut temu, Kmiot napisał:

Przejrzałem też kilka zestawień na YT i zostawiam pod Waszą ocenę cz któraś z tych gier zasługuje na miejsce na liście. Bo według mnie prawie wszystkie.

Według mnie wszystkie oprócz dwóch ostatnich, obie wyszły dużo wcześniej - Outrun kojarzony głównie z salonami a Pitfall z Atari.

Jak wstawisz je do rankingu to duża szansa, że nam wyeliminują we wczesnej fazie jakąś inną fajną gierkę tylko przez dużą ilość głosów jakie by zebrały przez sentyment :)

Edit: w sumie ten Pitfall wygląda bardzo fajnie jak się teraz przyjrzałem, myślałem na początku że ma więcej wspólnego z pierwowzorami a to chyba zupełnie inna gierka

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano
Cytat

Jak wstawisz je do rankingu to duża szansa, że nam wyeliminują we wczesnej fazie jakąś inną fajną gierkę tylko przez dużą ilość głosów jakie by zebrały przez sentyment

No, ale dalej nie rozumiesz, że to nie jest ranking wg średniej na meta czy innym gównie. Właśnie o to chodzi, że część wybierze przez sentyment, bo w "fajną" nie grali,a w "niefajną" tak, bo ktoś lubi inny gatunek, a ktoś kojarzy markę. Więc nie smuć znowu proszę, że ktoś fajny odpadnie :mevek:

Opublikowano

Nie o to chodzi, że się boję czy coś tam odpadnie ale przez takie głosowania jest większa szansa, że ludzie którzy wcześniej nie słyszeli o jakiejś miodnej gierce zapoznają się z nią. 

Dlatego bardzo dobrze, że mamy tą zasadę max 2 gierek w danej serii bo gdybyśmy chcieli głosować za sam sentyment bo jak ty to napisałeś ktoś kojarzy markę to wszystkie Castlevanie, które zostałyby wstawione do tego rankingu przeszłyby dalej no chyba, że trafiły na jakiegoś sztosa.

A poza tym to o co cię znowu boli doopa?

O to, że śmiałem napisać że Outrun jest kojarzony z salonami bo tak jest?

Znowu gównoburzę próbujesz zrobić?

Edytowane przez GearsUp