Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
Teraz, Luqat napisał:

:facepalm::dafuq::gayos:

No właśnie tak myślałem.

btw przy swoich wyborach nie kieruję się jakimiś metacriticami jak ty to napisałeś tak dla jasności

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, GearsUp napisał:

Jak wstawisz je do rankingu to duża szansa, że nam wyeliminują we wczesnej fazie jakąś inną fajną gierkę tylko przez dużą ilość głosów jakie by zebrały przez sentyment :)

No to od razu zostawmy tą, która ma wygrać, a jako rywali dajmy jej same crap-gierki, żeby przypadkiem nie przegrała ;]

Sentyment ważna rzecz przy tego rodzaju plebiscytach. Być może najważniejsza. Dlaczego niby próbować go wyeliminować?

IMO im mocniejsza stawka, tym ciekawiej - logiczne. Mniej daremnych starć z góry znanym zwycięzcą. Fajna gra zasługuje na miejsce, tym bardziej, że na tę chwilę mamy ok. 10 wolnych miejsc. A to są co najmniej dobre gry (przynajmniej te, w które grałem).

Opublikowano

Ok wstawiajcie Outruna z salonów.

Macie moje błogosławieństwo.

Opublikowano
  • Autor

Nie mam na myśli konkretnie Outruna, być może jest tak jak piszesz, że to głównie arcade (choć był na MD i jeśli nie teraz, to kiedy?), poczekamy na opinie Sega-Znawców. Ale pozostałe gry to głównie SNES i czysty, konsolowy fun.

Opublikowano

Do pozostałych gier nie mam problemów, bardzo dobre wybory, sam przeglądając TOP SNESA zastanawiałem się czy właśnie tych nie podrzucić.

Opublikowano

Dobra. Po pierwsze napisałem kulturalnie, nikogo nie obrażając i nie sieję żadnej gównoburzy. Po drugie nic nie wspomniałem o Outrunie, a poza tym gierkę bardzo lubię...z salonów właśnie. Po trzecie nigdzie nie mówię, że ma być po 5ciu reprezentantów danej serii i też jestem za tym, żeby było max dwóch, a najlepiej jeden...bo można wówczas wcisnąć kilka innych fajnych gier do rywalizacji. Nie twierdziłem też, że ja czy Ty kierujesz się MC :dafuq:

Poza wszystkim doopa mnie nie boli, bo nie jestem gejem, nawet mimo że kupiłem słicza :gayos:

Cytat

No właśnie tak myślałem.

Czyli jak? :philosoraptor:

Pozdro i już nie szukaj dalej drugiego dna, bo go tam nie ma:dog:

Opublikowano
Godzinę temu, Kmiot napisał:

Nadal nie wyrzuciłem którejś Castlevanii, a będę musiał. RoB z racji ilości głosów raczej pozostaje, ale wciąż nie wiem czy wyrzucić SC4 czy Bloodlines. Wolałbym chyba zostawić tę drugą, bo prezentuje się okazalej na moje oko.

Ja jestem za zostawieniem Bloodlines. 

Godzinę temu, Kmiot napisał:

Moje wątpliwości zaczyna budzić kilka tytułów i potrzebna konsultacja.
Frogger nie pojawia się na żadnych zestawieniach najlepszych gier 4 generacji, a mi również kojarzy się mocno z grami rodem z Atari czy 3 generacji. Ktoś ma coś na jego obronę?
Crazy Cars 3 figuruje mi na YT głównie w ramach Amigi/PC/C64. Wygląda na to, że zapałętała nam się tutaj jakaś zguba z innej parafii? xd
Czy Mega Man X będzie wystarczająco reprezentatywnym Mega Manem, czy nie lepiej wziąć zamiast niego jakąś lepszą część (o ile jest taka)?

Wywal oprócz Mega Mana. Co do gierek ze spojlera, jak ich nikt nie nominował to nie ma co sobie szukać problemu. Jest to głosowanie forumka więc widocznie nie są warte naszych głosów. 

Co do OutRun to wstyd ,że nikt tego nie nominował łącznie ze mną xd Wersja na Mega Drive jest bardzo dobra ale dopiero OutRun miał perfect arcade port na Saturna.

Opublikowano

Jakby to ode mnie miało zależeć to ja bym wstawił na te kilka wolnych miejsc np jakieś wypas shoot em upy z konsol SEGI np Thunder Force AC z Genesis albo Lightening Force IV (w US z podtytułem Quest for the Darkstar).

Jest możliwość ogrywania obu na Switchu, obie są w eShopie w serii SEGA AGES. Obie mega grywalne.

ezgif-3-81873cf18fb5.gif.5177989dc23f77fdba76e572a279eec0.gif

Thunder-Force-4-3.gif.e1fba452c1950c8ad7ee13dcaf81071a.gif

ere4.jpg.733a3f8e598c74ba6405606c14205e3e.jpg

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano

No jakby ode mnie miało zależeć to też dodałbym Golden Axe, OutRun, Mega Lo Mania, Toejam and Earl, Mega Bomberman, Shadow Dancer, Comix Zone, Ranger X, Vectorman, Micro Machines 96, Quackshot, Virtua Racing, Puyo Puyo, Alien Soldier, Musha, Strider, Ecco, Story of Thor, Herzog Zwei, Ristar, Thunder Force IV, Landstalker, Phantasy Star IV. Ale był limit na 10 gierek to skoncentrowałem się na przepchaniu Neo Geo platformy żyćka mojego. 

Opublikowano
Teraz, Ukukuki napisał:

Thunder Force IV,

To już ma dwa głosy :pawel:

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Ukukuki napisał:

Co do gierek ze spojlera, jak ich nikt nie nominował to nie ma co sobie szukać problemu. Jest to głosowanie forumka więc widocznie nie są warte naszych głosów. 

Ja właśnie nominuję ;] Tak jak pisałem - w część z nich swego czasu grałem na emulatorze, część przynajmniej testowałem i w zasadzie wszystkie jakoś mi utkwiły w pamięci (moze głownie z tego powodu, że były bardzo ładne). Ale konsultuję to z Wami, bo może mi pamieć płata figle.

8 minut temu, Ukukuki napisał:

Co do OutRun to wstyd ,że nikt tego nie nominował łącznie ze mną xd Wersja na Mega Drive jest bardzo dobra ale dopiero OutRun miał perfect arcade port na Saturna.

Niby tak, ale czy w kolejnej generacji, przy takich Gran Turismach, Ridge Racerach, Wipeoutach, Sega Rally i innych wyścigowych sztosach nie będzie już jak ubogi kuzyn w niemodnych ciuchach, z którym nikt się nie chce kolegować? IMO jeśli ma godnie rywalizować, to właśnie w czwartej generacji. Ale nie będę naciskał, bo sam nie grałem.

5 minut temu, GearsUp napisał:

Jakby to ode mnie miało zależeć to ja bym wstawił na te kilka wolnych miejsc np jakieś wypas shoot em upy z konsol SEGI np Thunder Force AC z Genesis albo Thunder Force IV (w US z podtytułem Quest for the Darkstar).

Można wrzucić, pewnie, wyjebie się Froggera xd

Tylko ktoś musi określić którego TF, bo dla obu szkoda miejsca.

2 minuty temu, Ukukuki napisał:

Golden Axe, OutRun, Mega Lo Mania, Toejam and Earl, Mega Bomberman, Shadow Dancer, Comix Zone, Ranger X, Vectorman, Micro Machines 96, Quackshot, Virtua Racing, Puyo Puyo, Alien Soldier, Musha, Strider, Ecco, Story of Thor, Herzog Zwei, Ristar, Thunder Force IV, Landstalker, Phantasy Star IV

Golden Axe, Comix Zone, Phantasy Star 4 są. Micro Machines nie będziemy ponownie wrzucać, wystarczy, że imponuje formą w trzeciej generacji, lepiej w to miejse coś świeżego. Bomberman jest już i choć ten z MD może być lepszy, to już nieistotne, bo i tak głosy będą szły na markę.

Z resztą poczekamy na opinie, może ktoś się dołączy ;]

A Thunder Force IV w takim przypadku już dodaję do listy.

Opublikowano
7 minut temu, Ukukuki napisał:

VR to też ciekawa gierka, pełne 3D na Mega Drive ale to też oszukiwanie jak z Super FX.

No to jest fajna gierka a za port na Switcha odpowiadało niezawodne M2 więc można też tam ogrywać

Opublikowano

Mega lo mania to pc, moze amiga jesli wyszlo, ale raczej nie konsolki.

Opublikowano
  • Autor

Ok, było kilkanaście wolnych miejsc, więc uzupełniłem je propozycjami, które tutaj padały w ostatnich kilkunastu postach.

Dodałem:

The Magical Quest starring Mickey Mouse

Pilotwings

Star Fox

Wild Guns

Outrun

Pitfall: The Mayan Adventure

Thunder Force IV

Virtua Racing

Strider

Puyo Puyo

Landstalker

Shadow Dancer

Quack Shot starring Donald Duck

Puyo Puyo

Secret of Evermore

Z Castlevanii wyrzuciłem SCIV. Zostały RoB i Bloodlines.

To najpewniej ostatni tydzień na wprowadzenie zmian, więc słucham. Potem nie będzie już odwołania i reklamacji.

Aktualnie lista Czwartej Generacji prezentuje się tak:

Spoiler

1. Aero Fighters 3 [NG]

2. Aladdin (5)

3. Alien 3

4. Art of Fighting 2

5. Batman [MD]

6. Biker Mice from Mars

7. Blackthorne [SNES]

8. Blazing Star [NG]

9. Blue's Journey [NG]

10. Boogerman

11. Breath of Fire 2 (2)

12. Bust-A-Move

13. Captain Commando

14. Castle of Illusion [MD]

15. Castlevania: Rondo of Blood (4)

16. Castlevania: Bloodlines

17. Chrono Trigger (3)

18. Comix Zone [MD] (2)

19. Contra: Hard Corps

20. Contra III: The Alien Wars (2)

21. Darius Twin

22. Decap Attack [MD]

23. Demon’s Crest [SNES]

24. Donkey Kong Country 2 (3)

25. Dynamite Duke [MD]

26. Earthbound (2)

27. Earthworm Jim [MD]

28. EVO Search for Eden (2)

29. F-Zero

30. Fatal Fury Special

31. FIFA

32. Final Fantasy 4 (2)

33. Final Fantasy 6 (3)

34. Final Fight 3 (2)

35. First Samurai

36. Front Mission (3)

37. Golden Axe

38. Gradius 3

39. Gundam Wing: Endless Duel (2)

40. Gunstar Heroes [MD]

41. Hagane [SNES]

42. Harvest Moon [GB]

43. Harvest Moon [SNES] (3)

44. Illusion of Gaia

45. International Superstar Soccer Deluxe

46. Joe & Mac

47. Jungle Book

48. King of Fighters ‘94

49. Kirby Dream Land 3

50. Kirby Superstar (2)

51. Knights of the Round

52. Kunio Tachi No Banka

53. Landstalker

54. Last Resort [NG]

55. Lion King (4)

56. Looney Tunes Basketball

57. Lucky Luke

58. Lufia II

59. Mega Man X [SNES]

60. Mega/Super Turrican [MD]

61. Metal Slug [NG]

62. Metal Warriors [SNES]

63. Mighty Morphin Power Rangers: The Fighting Edition

64. Mortal Kombat 2 (3)

65. NAM-1975 [NG]

66. NBA Jam

67. Ninja Warriors

68. Ogre Battle: The March of the Black Queen 

69. Outrun

70. Phantasy Star 4 [MD]

71. Pilotwings

72. Pitfall: The Mayan Adventure

73. Pocahontas [MD]

74. Pokemon Red/Blue/Yellow [GB]

75. Prehistorik Man

76. Pulstar

77. Punisher [MD]

78. Puyo Puyo

79. R-Type III

80. Quack Shot starring Donald Duck

81. Rambo 3 [MD]

82. Samurai Shodown 2 [NG]

83. Secret of Evermore

84. Secret of Mana (2)

85. Sengoku 2 [NG]

86. Shining Force 2 (2)

87. Shadow Dancer

88. Shadowrun

89. Shock Troopers 2 [NG]

90. Sonic The Hedgehog (3)

91. Spider-Man And Venom: Maximum Carnage (2)

92. Spider-Man vs. Kingpin [MD]

93. Spinmaster [NG]

94. Star Fox

95. Streets of Rage (2)

96. Strider 

97. Sunset Riders

98. Super Adventure Island

99. Super/Mega Bomberman

100. Super Mario Kart (2)

101. Super Mario Land [GB]

102. Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars

103. Super Mario World (2)

104. Super Metroid

105. Super Street Fighter 2 Turbo (3)

106. Tales of Phantasia

107. Terranigma

108. The Addams Family

109. The Last Blade 2 [NG]

110. The Legend of Zelda: A Link to the Past (4)

111. The Legend of Zelda: Link’s Awakening [GB]

112. The Magical Quest starring Mickey Mouse

113. Thunder Force IV

114. Tiny Toons Adventures: Buster Busts Loose!

115. TMNT: Tournament Fighters 

116. TMNT: Turtles in Time [SNES] (2)

117. Tom and Jerry

118. Top Hunter [NG]

119. Toxic Crusaders [MD]

120. Toy Story [MD]

121. Trip World [GB]

122. Uniracers

123. Virtua Racing

124. Wild Guns

125. Windjammers [NG]

126. X-Men [MD]

127. Yoshi’s Island (4)

128. Zero Wing [MD]

Opublikowano
6 godzin temu, Kmiot napisał:

The Magical Quest starring Mickey Mouse

Pilotwings

Star Fox

Wild Guns

Outrun

Pitfall: The Mayan Adventure

Thunder Force IV

Virtua Racing

Strider

Puyo Puyo

Landstalker

Shadow Dancer

Quack Shot starring Donald Duck

Puyo Puyo

Secret of Evermore

Dwa razy Puyo ale to pewnie pomyłka. 

Opublikowano
  • Autor

Ta. Generalnie praktycznie nie grałem w gry, które Ty proponowałeś, więc jeśli uważasz, że któraś zasługuje na miejsce bardziej, niż moje wybory, to wal śmiało, bo przydzieliłem je instynktownie.

Opublikowano

Z gier z Gameboya brakuje jeszcze Donkey Kong 94 - to jest coś innego niż seria Donkey Kong Country, a z gier ze Snesa Dragon Ball: Super Saiya Densetsu (Legenda Super Saiyana)

Edytowane przez funditto

Opublikowano
  • Autor

No dobrze, ale teraz już dochodzimy do fazy, że proponując nowe gry musisz wybrać jakąś z listy, która w związku z tym odpadnie.

Bo miejsca na więcej już nie ma.

Opublikowano

Ja bym wywalił Fifę i Pocahontas albo chociaż tę pierwszą 

Edytowane przez funditto

Opublikowano

Przecież pierwsze Fify to jest sztos. Latami się w to grało. Za to chcecie wsadzić kolejną wariację DK :/ Był już w poprzedniej generacji i szybko odpadł. A w fifę sporo osób grało i zna. 

Opublikowano

No fifa niech zostanie, aż sam jestem ciekaw jak sobie poradzi. Moją pierwszą był co prawda World Cup 98

Opublikowano
  • Autor

O Fifę już wcześniej pytałem i ustaliliśmy, że zostaje. Sportówek jest na tyle mało, że nie ma sensu jeszcze ich wyrzucać.

A Pocahontas wygląda ładnie, więc trochę byłoby szkoda. Z drugiej strony ten Dragon Ball może mieć potencjał, ale jeśli za coś go podmieniać to:

a) pod któryś tytuł, który pojawił się już w trzeciej generacji i lepiej dodać do nowego, niż to samo w odświeżonej skórce (Toxic Crusaders, TMNT Tournament Fighters, Batman, któryś Spiderman, Tom & Jerry)

b) w zamian jakiegoś "leci samolocik i strzela", bo uzbierało się ich całkiem sporo (Aero Fighters 3, Blazing Star, Darius Twin, Gradius 3, Last Resort, Pulstar, R-Type III, Thunder Force 4, Zero Wing), a dla mnie wszystkie wyglądają tak samo i wielu użytkowników pewnie będzie miało ten sam syndrom przy głosowaniu.