Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Silent Hille zostają 2 i 3, bo tak zgodnie zdecydował lud.

Batmana daję za pierwszą Onimushę.

To może Spiderka za THUGa/THPS4?

Albo za coś innego?

A ten Predator to nie wiem. Jak nie będzie poparcia, to tak samo dobry kandydat jak Ecco the Dolphin - jak będzie to ok, ale jak go zabraknie, to nikt nie zauważy.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 32,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

Ja stanę w obronie THUGa, bo to największa ewolucja, o ile nie powiedzieć rewolucja, po czterech częściach serii, o ile w ogóle nie w całej jej historii. I zwyczajnie dobra gra. Trójkę i czwórkę kocham, choć ogrywałem w wersjach na PSX, które w pewnym sensie były innymi grami, niż na next-genach, ale są na tyle do siebie podobne, że mój głos idzie na zwolnienie miejsca dla Underground. A wybierając między 3 i 4 mimo wszystko stawiam na czwórkę, bo też wprowadziła więcej nowości, niż trójka (na czele z systemem włączania zadań na mapie, zamiast odpalania 2 minutowej sesji z listą do odhaczenia).

Jeśli chodzi o Residenty, to jestem za zostawieniem czterech. Jak którego wyjebywać, to CV.

W przypadku Burnoutów stawiam na Revenge, bo w dwójkę po prostu nie grałem. Inna sprawa, że od B:R i tak wolę DOMINATORA, ale z tego co widzę, to już wyleciał z równania.

Opublikowano

Spidera bym wstawił za któregoś RE (CV albo 0) bo 4 części to moim zdaniem za dużo, tym bardziej że 2 z nich mocno odstają jakością. Odnośnie Tonego ja jestem za zostawieniem 3 i THUGa, w 4ce lepiej przechodzi się kampanię ale sam level design wg mnie lepszy w 3jce (jest bardziej skondensowany).

Opublikowano

THUG przeszedłem trzy razy, 4 tylko raz, więc jestem za THUG. W sumie dla niej kupiłem konsolę po kilku latach wyłącznie z PC

Opublikowano
2 godziny temu, łom napisał:

tym bardziej że 2 z nich mocno odstają jakością. 

No nieźle XD. Ciekawe gdzie.

Opublikowano

@LiŚciu Zarówno CV jak i 0 mają bardzo słabo napisane postacie. CV ze Stevem i bliźniakami i 0 z operowym śpiewakiem i Billym (który był tak ciekawy że nie pojawił się w żadnej innej części) to słabizna jak mało co. Design w CV w porównaniu do innych części jest cienki, widać że gra była w większości zrobiona nie przez Capcom (a przez Nextech). Zero ze swoim przerzucaniem i zostawianiem przedmiotów na podłodze stał się mega upierdliwą częścią, tym bardziej w przypadkach gdy steruje się jedną postacią a okazuje się że większość zapasów ma druga. Obie gry nie mają żadnego podjazdu do RE2, 3, Remake i 4.

Opublikowano

No przy poprzedniej generacji rozumiem te 3 residenty na liście ale w tej to już serio szkoda miejsca bo to już nie ta sama jakość + w kolejce na ich miejsce czekają dobre gry a nie jakieś zapychacze

Opublikowano
22 minuty temu, łom napisał:

@LiŚciu Zarówno CV jak i 0 mają bardzo słabo napisane postacie. CV ze Stevem i bliźniakami i 0 z operowym śpiewakiem i Billym (który był tak ciekawy że nie pojawił się w żadnej innej części) to słabizna jak mało co. Design w CV w porównaniu do innych części jest cienki, widać że gra była w większości zrobiona nie przez Capcom (a przez Nextech). Zero ze swoim przerzucaniem i zostawianiem przedmiotów na podłodze stał się mega upierdliwą częścią, tym bardziej w przypadkach gdy steruje się jedną postacią a okazuje się że większość zapasów ma druga. Obie gry nie mają żadnego podjazdu do RE2, 3, Remake i 4.

W sumie racja, tylko w starciu RE1Remake vs RE4 będę miał dylemat, więc można olać tamte części, ale nie powiedziałbym, że są, aż takie słabe, bo CV, gdy się ukazało na DC to to był sztosik, z ruchomą kamerą, z długim gameplayem i z sentymentalnym powrotem do starej miejscówki. Do 0 też mam szacunek, że Capcom próbował zrobić to inaczej, więc jako trzecia gra z serii świetnie pasowała do RE1R i RE4, bo była po prostu inna. Jak widać obok rewolucji w serii jak RE4 Capcom ciągle próbował ugryźć temat trochę inaczej, od samej dwójki, aż do dziś, mniej lub bardziej. Dziwię się, że ta seria nie ma tu jeszcze własnego działu, jak niektóre inne serie, w tym tasiemce AC i COD, które się tak nie zmieniały na przestrzeni lat jak RE.

Edytowane przez zdrowywariat

Opublikowano
19 minut temu, łom napisał:

84 na meta dla CV to chyba jednak bardzo, bardzo dobra gra i to że dla Ciebie ma sporo bolączek, np. w scenariuszu nie zmienia faktu że jest to bardzo mocna pozycja z czasów szóstej generacji. Z kolei ocenianie Zero przez pryzmat tego jak był ekwpiunek zrobiony to troche śmiechawa bo równie dobrze można wywalić z głosowania wszystkie Residenty które miały skrzynie - zwłaszcza że mieszanie ekwipunkiem było właśnie dużo lepszym rozwiązaniem niż skrzynie bo mogłeś sobie skrócić backtracking. Poza tym RE Zero jest tak samo dobrą grą jak Re Remake. 

Opublikowano

Zaraz sie okaze, ze resident evil zero i code veronica to tytuly na miare tego remake'a pierwszej czesci, lol

No prawda jest taka, ze wiekszosc gier z tej listy 256 to co najmniej dobre gry, ale w sumie nic by sie nie stalo, jakby ukrocic ja o polowe i zostawic absolutnie znakomite tytuly i maksymalnie dwie gry z serii, jesli trzymaly taki poziom jak chocby halo 1 i 2 czy devil may cry 1 i 3. A tak mamy 10 Residentow i 10 Burnoutów - no troche tak jakbysmy mieli w ramach glosowania na najlepsze gry 8 generacji wrzucic trzy Forzy Horizon zamiast jednej, tej najlepszej. No niby fajnie, ale po chuj

Edytowane przez Ludwes

Opublikowano
1 minutę temu, Ludwes napisał:

Zaraz sie okaze, ze resident evil zero i code veronica to tytuly na miare tego remake'a pierwszej czesci, lol

No prawda jest taka, ze wiekszosc gier z tej listy 256 to co najmniej dobre gry, ale w sumie nic by sie nie stalo, jakby ukrocic ja o polowe i zostawic absolutnie znakomite tytuly i maksymalnie dwie gry z serii, jesli trzymaly taki poziom jak chocby halo 1 i 2 czy devil may cry 1 i 3. A tak mamy 10 Residentow i 10 Burnoutów - no troche tak jakbysmy mieli w ramach glosowania na najlepsze gry 8 generacji wrzucic trzy Forzy Horizon zamiast jednej, tej najlepszej. No niby fajnie, ale po chuj

Dla każdego inna część była tą najlepszą, to znaczy nie we wszystkich seriach jest to takie oczywiste, jak na przykład w DMC, gdzie każdy wie, że dwójka była skopana. Ja uwielbiam Burnouta 2, przy którym bawiłem się najlepiej i najdłużej, a ma konkurencję w postaci kolejnych trzech części.

Opublikowano

Jakby Zero był tak samo dobrą grą jak REmake to był by tak samo dobrze zapamiętany i grywalny (nawet dzisiaj) jak REmake, a nie jest. A jak posiłkujemy się MC (które mało dla mnie znaczy bo np. R&C PS4 ma 85 a to jest dla mnie max 7/10) to np. SSX Tricky ma 92 pkt a nie ma go na liście bo jest SSX3. A w przypadku REmake, CV, Zero i 4 bardzo łatwo wybrać te dwie najlepsze gry.

Opublikowano

SSX Tricky było bardzo dobre, więc dorzucam swój głos, ale też trochę inne od wspaniałego SSX3, podobna sytuacja jak z Burnouem 2: Point od Impact, które się różniło od Burnouta 3: Takedown, bo później już wysypały się kolejne podobne do trójki części.

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, ciwa22 napisał:

Za dużo. 3 lub 4 - męska decyzja, panie organizatorze. Obie gry są równie zajebiste ale i podobne do siebie. Jeśli tak komuś zależy, żeby zostawić THUGa (nie jestem jedną z tych osób) to każdy wybór co do wylotki jest ok.

Czytam opinie, decyzję mogę podjąć w każdej chwili.

I zdecydowałem, że odnowię Wam dom. To znaczy, że wypierdolę THPS4 z rampy, a na listę wejdą reprezentanci dwóch szkół Jastrzębia - THPS3 i THUG. Parytety czy coś. Ostatnie opinie to potwierdzają.

9 godzin temu, kotlet_schabowy napisał:

Ja stanę w obronie THUGa, bo to największa ewolucja, o ile nie powiedzieć rewolucja, po czterech częściach serii, o ile w ogóle nie w całej jej historii. I zwyczajnie dobra gra. Trójkę i czwórkę kocham, choć ogrywałem w wersjach na PSX, które w pewnym sensie były innymi grami, niż na next-genach, ale są na tyle do siebie podobne, że mój głos idzie na zwolnienie miejsca dla Underground.

3 godziny temu, łom napisał:

Odnośnie Tonego ja jestem za zostawieniem 3 i THUGa, w 4ce lepiej przechodzi się kampanię ale sam level design wg mnie lepszy w 3jce (jest bardziej skondensowany).

3 godziny temu, funditto napisał:

THUG przeszedłem trzy razy, 4 tylko raz, więc jestem za THUG.

W miejsce THPS4 wkładam Spider-Mana 2.

O tego chodzi, prawda?

I proszę, nie zaczynajcie znowu z Residentami xd

Ja wiem, że cztery sloty to za dużo, ale dyskusja na ten temat jest tak burzliwa, że jedynym kompromisem jaki widzę, jest dopuszczenie wszystkich.

I nie, nie porównywałbym wrzucenia czterech tak różnych Residentów do wrzucenia czterech Forza Horizon. Szanujmy się, bo to naciągane. Seria FH jedzie jak jeden mąż, a te Residenty toczą wojnę domową i rywalizują wewnątrz cyklu przez to, jak bardzo są różne.

To ma być nasza lista. Nieobiektywna, dziwna, sentymentalna. Stworzona, by pogodzić preferencje jak największej grupy osób. A jak widzę żywą dyskusję na temat RE, czy niejednomyślność co do Burnoutów, to dla mnie znak, że jest potencjał. Ja nie chcę tutaj decydować, która jest lepsza. To zadanie plebiscytu. Mamy 256 miejsc. Myślę, że dzięki temu jest względna swoboda i jesteśmy w stanie wykroić te dodatkowe sloty dla najgorętszych serii.

SSXa drugiego w sumie można gdzieś spróbować wcisnąć. Np. za RE0 albo Burnouta jakiegoś. :rayos:

Opublikowano

Ja bym zostawił dwóch Tonych (3 i THUGa), za Zero dał Spider-Mana 2 a za CV dał SSX Tricky i każdy jest szczęśliwy (oprócz LiŚciua) :kaz:

Opublikowano
  • Autor

Dwóch Tonych już zaklepanych (3 i THUG). W miejsce THPS4 wskakuje Spider, więc szukamy tylko miejsca dla drugiego SSXa, bo to była generacja SSXów i w sumie trochę serię krzywdzimy dając jej tylko jeden slot.

Ja to widzę tak, że drugiego SSXa dajemy w miejsce:

RE0 - najmniej rekomendacji i najsłabsza ankieta = najmniejszy potencjał.

Burnout 2/Revenge - Burnout 3 miażdży w rekomendacjach i ankiecie, więc jest nietykalny.

albo, przeglądając jeszcze listę i wybierając spośród gier, które miały tylko jedną rekomendację (sorry za bezpośredniość) :

Bomberman Online - nic mi to nie mówi, poza tym, że to kolejny Bomberman. Mógł mieć szanse w trzeciej, czwartej generacji, ale już w piątej zaczyna odstawać, a co dopiero w szóstej.

Ecco the Dolphin - bo jest od Ciwy ;]

Harry Potter - w sumie propozycja wyszła ode mnie, ktoś tam nawet lekko poparł, ale bez przekonania. Jak zniknie z listy, to pewnie nikt nie zauważy. Uznałem jednak, że miło by było go na niej gościć.

Legacy of Goku 2 [GBA] - no nie wiem, nawet nie ma Dragon Balla w tytule, więc wróżę nikły potencjał.

Mario Kart Super Circuit [GBA] - jest już Mario Kart na GameCube. Osobiście wolałbym dwa SSXy niż dwa Mario Karty.

MotoGP 2 - no motorki, ale kompletnie nie czuję potencjału. Sam grałem (choć nie ja rekomendowałem), bo wtedy jarałem się MotoGP, ale dzisiaj nikt o tej grze nie pamięta. Mój faworyt, bo wieszczę szybki nokaut i odpadnięcie w pierwszej rundzie.

Power Stone - wnioskuję tylko na podstawie ankiety, gdzie 83% głosów wykazało obojętność. Mam wrażenie, że gra #nikogo.

Ready 2 Rumble: Round 2 - R2R (pierwsza część) było już w piątej generacji, kariery nie zrobiło. Dwójka to chyba taka crossgeneracyjna i w sumie wyszła chyba tylko na Dreama?

Transformers (te na licencji Armady) - tak brzmiała rekomendacja, ale jak wielu z nas ona cokolwiek mówi? No, ale w sumie Transofmersów do tej pory nie było w żadnej generacji, więc dałbym szansę (btw. ktoś mi może podrzucić gameplay, o którą część tak naprawdę chodzi? xd).

Typing of Dead - gra na klawiaturę od Ciwy. Nic więcej wiedzieć nie musicie.

Generalnie na powyższych tytułach widzę pole do manewrów. 

Edytowane przez Kmiot

Opublikowano

Opinia jednego z najbardziej cenionych recenzentów wyklucza takie manewry:

GenuineBruv2021

Oct 25, 2018

4

I'm so tired of people kissing Spider-Man 2's backside, as it really isn't anything to write home about. Let me elaborate, the controls are some of the worst I've ever seen in any game, the story isn't special at all with average voice acting, and average looking character models. Everyone praises the web swinging when in actuality its very frustrating to get around the city. You are forced to collect a certain amount of "Hero Points" to progress through the story which wouldn't be that bad if you didn't have to collect 2000 - 4000 of them each chapter. Combat is average at best and extremely frustrating at worst. Overall Spider-Man 2 for the PS2 is a below average game. I don't recommend it at all.

Opublikowano

#SaveREZERO

35 minut temu, łom napisał:

Ja bym zostawił dwóch Tonych (3 i THUGa), za Zero dał Spider-Mana 2 a za CV dał SSX Tricky i każdy jest szczęśliwy (oprócz LiŚciua) :kaz:

No propozycja RE Zero za SM2 to już chyba troll. 

Opublikowano
  • Autor

No, ale my tutaj nie opieramy się na opiniach zagraniczniaków, tylko naszych własnych.

pather.jpg

Zawsze mogę zamiast Spiderka wrzucić drugiego SSXa, ale THPS4 wypada, bo to była MĘSKA DECYZJA z zalecenia Ciwy.

2 minuty temu, LiŚciu napisał:

#SaveREZERO

No propozycja RE Zero za SM2 to już chyba troll. 

I pisze to ktoś, kto proponował wyrzucić z listy RE4. 

Zaraz mnie zdenerwujesz i wyjdziesz razem z RE0 pod pachą.

Opublikowano
43 minuty temu, Kmiot napisał:

To ma być nasza lista. Nieobiektywna, dziwna, sentymentalna. Stworzona, by pogodzić preferencje jak największej grupy osób. A jak widzę żywą dyskusję na temat RE, czy niejednomyślność co do Burnoutów, to dla mnie znak, że jest potencjał. Ja nie chcę tutaj decydować, która jest lepsza. To zadanie plebiscytu. Mamy 256 miejsc. Myślę, że dzięki temu jest względna swoboda i jesteśmy w stanie wykroić te dodatkowe sloty dla najgorętszych serii.

Wspaniałe:banderas:

Edytowane przez LiŚciu

Opublikowano

Ze wszystkich podanych tytułów wywalił bym MotoGP2 bo grałem w demo i nie porwało mnie.

Opublikowano
3 minuty temu, Kmiot napisał:

I pisze to ktoś, kto proponował wyrzucić z listy RE4. 

Zaraz mnie zdenerwujesz i wyjdziesz razem z RE0 pod pachą.

Nie mam zielonego pojęcia jak mogłeś wziąć to na serio. Zwłaszcza że to pokłosie pewnej dyskuji i mojej opini że RE4 to zajebista gra ale słabyszy resident. Może powiedz jaką mam dawać emote na końcu zdania żeby nie było na serio brane. :nosacz:

Opublikowano
Godzinę temu, łom napisał:

@LiŚciu Billym (który był tak ciekawy że nie pojawił się w żadnej innej części)

A czemu miał się pojawić, jeśli jego historia dobiega końca?

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, łom napisał:

Ze wszystkich podanych tytułów wywalił bym MotoGP2 bo grałem w demo i nie porwało mnie.

Właśnie też kompletnie nie czuję tego MotoGP na liście, choć tak jak piszę - dużo grałem w tę część. Ale w takim zestawieniu to ciekawostka na równi z grą na N-Gage, więc w sumie pierwsza do wylotu.

3 minuty temu, LiŚciu napisał:

Nie mam zielonego pojęcia jak mogłeś wziąć to na serio. Zwłaszcza że to pokłosie pewnej dyskuji i mojej opini że RE4 to zajebista gra ale słabyszy resident. Może powiedz jaką mam dawać emote na końcu zdania żeby nie było na serio brane. :nosacz:

Oj, LiŚciu, LiŚciu. Ja tylko dodaję do dyskusji PIEPRZU. Myślisz, że przeżyłbym na tym forum 18 lat, gdybym takie rzeczy brał na serio?

Czasem to po prostu piramida trollingu, bez obaw.

Opublikowano

Drugi SSX jest niepotrzebny. Bomberman może polecieć, bo tu wszyscy tylko w strzelanki grali. Typing of Dead to jedyna gra, o której można powiedzieć, że klawiatura ma sens jak kontroler do gier, bo w niej się po prostu pisze. Ok wywalcie.

Ecco to kozak, CV też. Te gry powinny zostać. POWTARZAM: W ECCO SIĘ STRZELA! Uff no to zostanie.

Ready to Rumble 2 było też na PS2. Power Stone to klasyka jak stąd do Marcinkowic, ale fakt: nie ma w nazwie GTA, Tekken, ICO czy MGS. Można się pozbyć tego bardzo dobrego, rewelacyjnego klasyka Capcomu. To prawdopodobnie najmocniejsze 8+/10 tego zestawienia. Zostały jeszcze jakieś residenty, które można by było wrzucić?

Handheldy na równi z dużymi sprzętami to trochę zapchajdziura - zrobił bym dla nich osobny przegląd.

Edytowane przez ciwa22