Opublikowano 6 stycznia 20223 l Jakby nie było takich ograniczeń, żeby nie powtarzać tytułów, to głosowanie blacherskie wymagałoby miliona pozycji, na co - nic dziwnego - nie było żadnego chętnego.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l 17 minut temu, Ukukuki napisał: Wiadomo typowe gierki kojarzone z PC powinny się tutaj pojawić odcinając gorsze porty konsolowe. Jednak nie ma sensu dawać tutaj typowych multiplatform jak np Vice City, komfort grania na PC i konsoli był prawie taki sam. Jak pominiesz fakt że na konsoli był chujowy auto aim który tylko wkurwiał to tak, komfort grania był taki sam. Ale wiesz, ja nie wpisywałem tych GTA i nie uważam że powinny być na tej liście bo jednak najpierw wyszły na konsolach, tam odniosły sukces ogromny a dopiero potem wyszły porty. No ale Duke Nukem 3D? Albo Diablo które na konsolach nikogo?
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Nie no Diablo czy Duke Nukem 3D to wiadomo. Tak samo Tomb Raider czy Colin 2 gdzie na PC to zupełnie inna gra.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Autor Przecież ten Duke tam się zapałętał przypadkowo i gdybym robił to drugi raz, to bym go wyrzucił (tak jak Diablo). Ale improwizowaliśmy, przegapiliśmy i poszło do druku. Błąd i możemy to wliczyć w koszta, nie wiem po co się tego czepiać i traktować jako jakiś argument w dyskusji. A dlaczego tak się upieram, żeby edycja PC była unikatowa i nie powtarzały się na niej te same tytuły co na generacjach konsolowych? Na tej samej zasadzie, na której eliminujemy (a przynajmniej staramy się to robić) dublowanie gier na kolejnych generacjach. Skyrim wyszedł na trzech generacjach, ale wystartuje tylko na jednej. Tak samo GTA 5. Ja rozumiem, że jeden grał na siódmej generacji, drugi na ósmej, a trzeci na PC. Ale staramy się to jakoś pogodzić. Jakim prawem gra ma mieć przywilej startowania w wielu edycjach, skoro tylko odcina kupony kolejnymi portami? Ustalamy gdzie pasuje najbardziej i tam ją umiejscawiamy. A jeśli ta sama gra wygra na PC i na swojej generacji? Bo się konsolowa brać zbiegnie i przegłosuje tytuł, który z PC ma tyle wspólnego, że miał swój port, zamiast tytułu z którego PC może być rzeczywiście dumny. Jaki sens organizować taki plebiscyt? Jaki sens organizować drugi plebiscyt dla tych samych gier, ale na innej platformie? Pierwotny zamysł nie przewidywał w ogóle edycji PC. Drugi pierwotny zamysł przewidywał listy max 128 tytułów. Idziemy na kompromisy, otwarcie dyskutujemy i szukamy optymalnych wyjść. Nie pogodzimy wszystkich i wszystkiego, ale zróbmy wszystko, byśmy widząc listę tytułów edycji PC mogli od razu powiedzieć, że to Gry PC i nie szło tego pomylić z żadną inną listą. I żeby to było tak samo oczywiste jak już zobaczymy zwycięzcę. Gdyby ktoś przegapił ten fakt, to Ukukuki właśnie samodzielnie zapełnił całą listę 128 tytułów.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Przyznam, że trochę obciach się tutaj udzielać na ten moment, ale wpiszę co obejrzałem na YT lub widziałem w Secret Service i dopisałem do ukończonych w szesnastokartkowym w kratkę. Ukukuki miał bardzo trudne dzieciństwo ale fajnie, że z tego wyszedł i dzisiaj lubi np SNK. Ecstatica 2 The Curse of Monkey Island Myst Riven: Sequel to Myst Grim Fandango Quake Dungeon Keeper Theme Hospital (wersja PSX) The Book of Unwritten Tales 1 Tropico Screamer 2 Polanie Blade Runner Sanitarium Aliens vs Predator Alone in the Dark 1 Blood Shadow Warrior Civilization 2 Nie wiem co tam jeszcze... na to po prostu nie ma gier! Syberii nie podam, bo dla mnie to gra konsolowa. Posiadam honor, dumę oraz godność. Edytowane 6 stycznia 20223 l przez ciwa22
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Autor Gwoli wyjaśnienia, bo te wątki pojawiają się cyklicznie. Diablo nie było na liście Piątej Generacji, bo od razu domyślnie przeniosłem tę grę na listę PC. Więc teraz jak najbardziej mogą się na niej pojawić oba Diabolo (na co się zapowiada). BO trójki póki co nikt nie zaproponował (zawsze może się potem pojawić w generacjach). Duke Nukem 3D pojawił się na liście piątej generacji, ale to było niedopatrzenie (głównie moje, bo tego nie wytknąłem) i nie powinien się tam znaleźć. Z racji że odpadł wyjątkowo szybko (w pierwszej rundzie, chyba w pojedynku z jakąś piłeczką, nie pamiętam dokładnie) to już zaoferowałem rekompensatę w postaci możliwości ponownego startu przy edycji PC (według mnie domyślnej dla tej gry). Dopuszczam również taką możliwość dla innych gier (czyt. tych, które pojawiły się już w poszczególnych generacjach), o ile zgarną dużo nominacji do edycji PC. Ile to "dużo"? Trudno powiedzieć, ale już w tej chwili mogę powiedzieć, że jedna-dwie nie wystarczą. Nominacje w stylu "Warcraft cała seria", albo "jakieś Civilization" tak naprawdę są niewiele warte. Całej serii nie wstawię, a że "jakieś" Civilization się na liście znajdzie, to oczywistość. Proszę o konkrety i podawanie swoich faworytów w miarę możliwości.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Diablo trójeczka już nie jest tak kultowa jak poprzednie części więc pewnie wleci w konsolowej edycji. Warcraft 3 to mus, pytanie czy ktoś jeszcze będzie chciał dwójki.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Autor Do czasu Twojego posta (jego i następujących jeszcze nie podliczyłem) na poprzedniej stronie siły rozkładały się następująco: Warcraft (2) Warcraft 2 (4) Warcraft 3 (4) Więc najwyraźniej ktoś tam chce. Tylko czasem się zdarzały głosy na zasadzie: "Warcraft 1,2,3"
Opublikowano 6 stycznia 20223 l No w sumie średnia wieku na forum blisko 40 więc ktoś tam pewnie grał w dwójeczkę
Opublikowano 6 stycznia 20223 l W Warcrafta2 grałem i miło wspominam, choć przyznam że przy Starcrafcie pierwszym bawiłem się nawet lepiej, zwłaszcza grając defensywnie Terranami lub megaofensywnie Zergami Starcraft lub przynajmniej W2 powinny wziąć udział w głosowaniu.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l 1 godzinę temu, Ukukuki napisał: No w sumie średnia wieku na forum blisko 40 więc ktoś tam pewnie grał w dwójeczkę Panie nawet ja, anty PCeciarz. To chyba moja ostatnia gra na personalnym computerze jaką skończyłem. Przed nią wiele tego nie było. Z tego co pamiętam to skończyłem jeszcze Dooma 1 i 2, DN 3D, Simon The Sorcerer Stonekeep Phantasmagoria (7 cd) dwie części Star Wars Rebel Assult <3, dwie części Mad Dog McCree oraz Police Quest Ogólnie po erze c64, Amigi i pegasusa, byłem zauroczony możliwościami pierwszych CD rom x 4. No ale szybko z PC wyleczył mnie PSX… Może coś z tych moich gierek damy na listę? Np Rebel Assult, Phantasmagorie lub Simon? Można też wszystkie 3
Opublikowano 6 stycznia 20223 l To pozwolę sobie wymienić jeszcze parę tytułów, lub dodać +1 do już wymienionych. Zakładam, że tytułów typu Quake, Doom, czy Duke 3D nie ma już co powtarzać. Age of Empires 2 Death Rally Dungeon Keeper Divine Divinity Emperor: Battle for Dune FTL Metal Fatigue Terminator: Future Shock Theme Hospital To the Moon Vampire: The Masquerade - Bloodlines Spoiler Huniepop!
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Age of Empires 2 Black and White Carmageddon 2 Hokus Pokus Różowa Pantera Counter Strike (może być 1.6, może być osobno Source) Project IGI Hitman: Codename 47 Ace Ventura Half Life 1 Half Life 2 (Epizody osobno?) Deus Ex Max Payne The Sims Aliens vs Predator 2 Rune Duke Nukem 3D Faraon Zeus Theme Park World Hopkins FBI Bardziej retro, z których część pewnie już była w edycji Amigowej (sorry, ale nie moja bajka, więc nie śledziłem): Lotus 3 Lamborghini American Challange Stunts Alien Breed Edytowane 6 stycznia 20223 l przez kotlet_schabowy
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Pecet niestety zawsze obfitował w naprawdę fajną przygodę, kozackich przygodówek tutaj dostatek. To sprzęt dla troszkę wolniej myślących ale jednak. Edytowane 7 stycznia 20223 l przez ciwa22
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Seria Warcraft to najlepsze rtsy jakie wyszły w tamtych czasach, więc wypadało, żeby chociaż dwójka i trójka były w ankiecie.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Przypomniały mi się jeszcze dwie świetne strategie: Stronghold Star Wars: Empire At War
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Przepraszam za post pod postem, ale miało nie być edytowania. Dorzucam jeszcze Sid Meier’s Alpha Centauri, a co do pytania z postów wyżej o to czy Half-Life 2 dzielić też na epizody to wg mnie nie. Równie dobrze powinniśmy dzielić Starcraft 2 na trzy gry
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Counter Strike 1.6 DSJ2 (Deluxe Ski Jump 2) - 2 to właściwie rozbudowana wersja 1, więc tu śmiało można połączyć głosy Icy Tower Live For Speed NFS: Porsche 2000 / Unleashed - jedynie nazwa zbieżna z wersją na PSXa, gra całkowicie inna. Worms: Armageddon Worms: World Party Wormsy co prawda były nominowane w 5 gen konsol, ale wersje na PC były na tyle bardziej bogate w zawartość (nie tylko grafika, ale też m.in. więcej broni, ogień, więcej robali na mapie), że powinny się tu znaleźć.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Ktoś podawał Stalkera? No i chyba pierwsze Call of Duty można by było wrzucić
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Przypomniała mi się jeszcze jedna gierka. Die by the Sword. Kozacka gierka akcji od przyszłych twórców CoDa.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Z total warów, to przede wszystkim szoguny i medievale, a nie jakieś rzymy czy inne pierdy. Ale ogólnie, to podbijam do filmików z postu balona. Ach, wspomnienia.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l 1 godzinę temu, Ukukuki napisał: Przypomniała mi się jeszcze jedna gierka. Die by the Sword. Kozacka gierka akcji od przyszłych twórców CoDa. Trudne jak skurwysyn, bardziej niż soulsy, ale te machanie mieczykiem w różnych kierunkach i mroczny klimat robiło robotę.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Godzinę temu, SlimShady napisał: Trudne jak skurwysyn, bardziej niż soulsy, ale te machanie mieczykiem w różnych kierunkach i mroczny klimat robiło robotę. Gierka miód do tego miała dodatkowe tryby gry. Poziom trudności podobny do gierek z tego okresu, czyli mocno ciężko było No ale wtedy się od gierek tego wymagało, miała starczyć na dłużej. Dzisiaj idzie się w stronę łatwiejszego poziomu trudności ale wydłuża się grę otwartym światem ale gadaniem. 1 godzinę temu, Okie from Muskogee napisał: Z total warów, to przede wszystkim szoguny i medievale, a nie jakieś rzymy czy inne pierdy. Ale ogólnie, to podbijam do filmików z postu balona. Ach, wspomnienia. Rzym to akurat była topka co ta seria osiągneła. Nie bez przyczyny ta odsłona dostała porty na tablety, remaster i część drugą. Równie dobra odsłona jak oba medieval czy szoguny.