Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
8 godzin temu, Suavek napisał:

Super Robot Wars L możesz wywalić, bo i tak tylko ja w to grałem. Hatsune Miku Project Diva 2nd też. Nie ma się co czarować. ;)

Uważam, że lepiej poświęcić jedną grę z jakieś serii aby zostawić te tytuły. Zawsze to bogatsza lista. ;)

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 30,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano
  • Autor

Można takie gry wrzucić, ale nie na dwa sloty. A obecnie są na liście dwa Super Roboty i dwie Hatsune Miku. Plan jest, by pozostawić max po jednej grze, a skoro sam nominujący podpowiada co wyrzucić, to zamierzam to uszanować.

44 minuty temu, Ukukuki napisał:

Gry z GBA nie biorą udziału? 

Ankieta wyszła, że te gry, które już wystartowały w poprzednich plebiscytach nie biorą udziału. Ogólnie wskazania były wyraźne, by zapomnieć co było i skupić się na NDS/PSP oraz 3DS/PSV (7/8 generacja).

Opublikowano

Akurat te dwa SRW to różne gry (strategia turowa i jRPG), ale tak jak mówiłem, L można śmiało wywalić, bo jestem przekonany, że tylko ja w to grałem, więc nie ma sensu tego trzymać. Plus gier z tej serii było więcej na handheldach, a ja wpisałem tą, którą subiektywnie uważam za najlepszą z NDS.

SRW Endless Frontier wedle uznania - to fajny i zabawny jRPG i może przynajmniej ktoś się zainteresuje, jak zobaczy jakiś gameplay, czy co.

Z Hatsune Miku podobnie - nie wiem, czy ktoś poza mną grał w wersje handheldowe. Ja bym zostawił Project Mirai, ale nie będę miał do nikogo pretensji, jeśli usunie się obie, skoro i tak chyba nikt w serie nie gra. ;)

A jeśli chodzi o Persony, no niby rozumiem zasady plebiscytu, ale naprawdę dziwne będzie, jeśli gra, która przez lata była uznawana za "powód, żeby kupić Vitę" będzie wykluczona. Może jednak trzeba handheldy potraktować z dystansem i uznać co niektóre re-edycje, jeśli są dostatecznie odmienne/ulepszone względem oryginałów, lub coś nowego sobą prezentują w formie przenośnej? Na tej samej zasadzie na liście są np. Final Fantasy III, Dragon Quest IV, albo Resident Evil: Deadly Silence, czy Ultimate Mortal Kombat - wszystko jakaś forma re-edycji starych gierek.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie z tymi reedycjami to trudno mi powiedzieć i trochę twardy orzech, tym bardziej, że nie we wszystko oczywiście grałem i nie potrafię ocenić zasadność umieszczania danej reedycji na liście. Na korzyść tego plebiscytu działa, że to nie jest kolejna generacja, tylko pewnego rodzaju osobny byt i może się rządzić odrobinę innymi prawami. Najwyżej się coś naciągnie lekko zasady na korzyć atrakcyjności.

Personę 4 nie do końca przemyśleliśmy, bo też wtedy nie było w planach robić osobnego plebiscytu dla handheldów. A teraz lista bez P4G, która pewnie w wielu zestawieniach jest uznawana za najlepszą grę na Vitę, wyglądać będzie co najmniej dziwnie i zaskakująco (już wyobrażam sobie te pytania: dlaczego w drabince nie ma P4G??!!).

Opublikowano

Moje propozycje (jeśli ilość głosów dalej jest ważna). 

NDS/PSP

1. Contra 4 

2. Grand Theft Auto: Chinatown Wars

3. Mario Kart DS

4. Mario & Luigi: Bowser's Inside Story

5. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass

6. Advance Wars: Dual Strike

7. Castlevania: Dawn of Sorrow

8. New Super Mario Bros.

9. Meteos

10. Elite Beat Agents

11. Advance Wars: Days of Ruin

12. Super Mario 64 DS

13. Castlevania: Order of Ecclesia

14. Tetris DS

15. Ninja Gaiden: Dragon Sword

16. Rhythm Heaven

17. WarioWare D.I.Y.

18. Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure

19. Space Invaders Extreme 2

20. Sonic Rush

21. Trauma Center: Under the Knife

22. Age of Empires: The Age of Kings

23. God of War: Ghost of Sparta

24. God of War: Chains of Olympus

3DS

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D

2. Fire Emblem: Awakening

3. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

4. Super Mario 3D Land

5. The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D

6. Monster Hunter 4 Ultimate

7. Luigi's Mansion: Dark Moon

8. Metroid: Samus Returns

9. Super Street Fighter IV: 3D Edition

10. Super Smash Bros. for Nintendo 3DS

11. Kid Icarus: Uprising

12. Donkey Kong Country Returns 3D

13. Rhythm Heaven Megamix

14. Star Fox 64 3D

15. Kirby's Extra Epic Yarn

16. WarioWare Gold

17. New Super Mario Bros. 2

18. Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Opublikowano

PSP:

1. Pursuit Force Extreme Justice - sequel jednego z najlepszych akcyjniaków na PSP, bez niego ta edycja nie ma sensu.

2. Field Commander - to było Advance Wars, tylko bardziej poważne i z mutliplayerem, który miał swoje forum i scenę. Chess mode dawało radę.

3. Monster Hunter Unite - gra-instytucja, najdłużej trzymający się multiplayer i w zasadzie gra, która wypromowała markę. Tak, Freedom 2 było, ale Unite to upgrade do Freedom 2.

4. Final Fantasy Dissidia Duodecim - mokry sen miłośników Advent Children, absolutny fan service, a wypchany contentem niemożliwym do zmieszczenia na UMD (3 dodatkowa kampania jako open world, wtf?!), chyba jedyna gra z unikatową funkcją działania gry gdy PSP jest w standby mode (dało się ściągać "duszki" mijanych ludzi), a na domiar niemożliwego gra to graficzny stos (zresztą miała edytor do robienia filmów z walk).

6. Gran Turismo - najładniejszy racer na PSP, dobry symulator i w ogóle trudno stwierdzić czemu aż taki ładny, PSP nie miał tyle mocy.

7. GTA: Vice City Stories - upchanie Vice City do małego ekranu, dorzucenie nowych rzeczy, kolorowe postacie, świetny OST - no hej. Najlepsze GTA z tamtej ery.

8. Metal Gear Solid: Peace Walker - fabularnie i klimatycznie bardziej pasowal mi Portable Ops, ale gameplayowo jednak Peace Walker. Kojima robił go chyba już serio na siłę, ale to nadal MGS.

9. Syphon FIlter: Dark Mirror - szkoda, że marka zmarła, bo gra była niesamowicie filmowa i miodna, nawet mógłbym pokusić się, że bardzie filmowa od MGS-ów na PSP.

10. SOCOM: U.S. Navy Seals Tactical Strike - czemu nie inne Socomy? Ten był klonem Full Spectrum Warrior i był bardzo dobrym klonem, a także w dalszych etapach wymagającym.

11. Lumines 2 - chyba nie muszę tłumaczyć, że to sztos dla tych co lubią muzyczne klocki i powód dla którego warto było mieć PSP.

12. Patapon 3 - pata pata pata pon! Przed Necrodancerem był Patapon. Świetny pomysł, design i trójka była najbardziej rozbudowana.

13. Wipeout Pure - po chlodno przyjętym Fusion, nadszedł Pure i przywrócił markę do łask. Z toną darmowych DLC, po dociągnięciu których mieliśmy Wipeouta z contentem jak nigdy. Nazwy takie jak Sol 2, czy Ubermall wywodzą się z tej części.

14. God of War: Chains of Olympus - GoS robił bardziej, ale to na widok CoO ludzie się ob*rali że na PSP też może być Kratos i robić to samo co na PS2, a nawet być niesamowicie miodny i ładny.

15. Killzone: Liberation - najlepszy top-down shooter z coopem i multiplayerem PVP, ta gra przyciągała do PSP i w ogóle dobrze, że postationo na taki model, a nie na FPS.

16. LocoRoco 2 - jak nie kochać locorocosów? Nie da się nie wrzucić tej gry na listę, prawda Kmiot? CHEBURRATTA OOOOOI!

17. Motorstorm: Arctic Edge - kolejny raz ktoś pokazał, że można zrobić nawet Motorstorma na małe konsole. Miał online, miał kampanię, miał ratraki. Miód po uszy.

18. Valkyria Chronicles 2 - najlepsza gra taktyczna na PSP, seria kontynuowana i po śmierci PSP. Fabuła to w zasadzie anime (z całym tego abordażem), klimat pseudo-2 wojenny i wymagający poziom trudności (chociaż w sumie polegający na parciu naprzód).

19. Resistance: Retribution - jedna z najładniejszych gier na PSP w szkoda, że martwym uniwersum.

20. Puzzle Quest: Challange of the Warlords - te ostatnio słowo w tytule nie jest przypadkowe, bo chodzi o zapomnianą nieco serię Warlords, tylko że tu niesamowicie dodano mechanikę walki z 3-row. Puzzle Questy od tamtej mają się dobrze, choć dziś na komórkach bardziej, albo jako remaster z dodatkami na Switch. W zasadzie format dożywotnio miodny, o ile ktoś lubi 3-rowowe gry pojedynkowe ;)

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, Ukukuki napisał:

Super Mario 64 DS

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D

Donkey Kong Country Returns 3D

Star Fox 64 3D

Kirby's Extra Epic Yarn

Mam wątpliwości co do sensowności tych gier. No nie jestem przekonany. Krótko mówiąc to porty gier, których nikt raczej nie utożsamia z handheldami. Mówisz SM64 i nie kojarzy się on z wydaniem akurat na 3DSa. P4G przynajmniej miała rozszerzone, bogatsze wydanie.

Poza tym w takim przypadku Zeld czy platformowych Mario byłoby na liście już po pięć, a wolałbym nie musieć wyrzucać którejś gry tworzonej bezpośrednio na NDS/3DS, tylko dlatego, by zrobić miejsce dla porta z N64.

Podobnie z:

8 godzin temu, Ukukuki napisał:

Tetris DS

Super Street Fighter IV: 3D Edition

Nie wiem, czy chcemy np. takiego SF4 ponownie, tylko dlatego, że dostał port na 3DSa? Chyba że te gry są czymś więcej. Potrzebuję w tej kwestii Waszej pomocy.

Strasznie mi utrudniacie zadanie ;]

7 godzin temu, Mendrek napisał:

Motorstorm: Arctic Edge

Raczej nie ma szans, bo startował już jako wydanie z PS2 w Szóstej Generacji.

Od siebie chciałbym podbić kilkanaście tytułów:

• Castlevania: Order of Ecclesia [NDS]
  • Gravity Rush [PSV]
  • Hotline Miami [PSV]
  • The Legend of Zelda: A Link Between Worlds [3DS] (2)
  • The Legend of Zelda: Phantom Hourglass [NDS] (2)
  • Luigi's Mansion: Dark Moon [3DS]
  • Metroid Samus Returns [3DS]
  • Shovel Knight [3DS/PSV]
  • Steamworld Dig
  • Super Mario 3D Land [3DS]
  • Tearaway [PSV]
  • Wipeout 2048 [PSV]

Jak również dodać od siebie kilka nowości:

• Picross 3D: Round 2 [3DS] - grałem jak opętany
  • La Mulana EX [PSV] - uwielbiam, kocham. Wymagająca, klimatyczna.
  • Papers, Please [PSV] - jak mogliście zapomnieć?
  • Severed [PSV] - świetny ex wymagający maziania po ekraniku Vituni.

Oprócz tego proponuję też:

• Stealth Inc. - była też na duże konsole, ale na handheldach spisywała się najlepiej.
  • SteamWorld Heist - półroczny ex na 3DSa
Opublikowano
  • Autor

Dodałem ankietę pomocniczą. Nie jest decydująca, bo jeszcze trudno mi powiedzieć ile slotów przypadnie dla każdego cyklu. Poza tym będę chciał to jakoś rozłożyć, by każda z obu generacji miała swojego reprezentanta.

Standardowo - jeśli w pytaniu rywalizują więcej niż dwie gry, to można zaznaczyć kilka. Jeśli startują tylko dwie, to wielokrotnego wyboru brak i trzeba się zdecydować na jedną.

Na końcu jest pytanie bonusowe dotyczące Persony 4 Golden.

Opublikowano

P3P i PQ2 wykluczają się? :( Pomimo tytułu to dwie zupełnie odmienne gierki (PQ2 to bardziej dungeon crawler, spinoff).

Kibicuję też mocno niedocenionemu MG Acid.

Opublikowano
3 godziny temu, Kmiot napisał:

Mam wątpliwości co do sensowności tych gier. No nie jestem przekonany. Krótko mówiąc to porty gier, których nikt raczej nie utożsamia z handheldami. Mówisz SM64 i nie kojarzy się on z wydaniem akurat na 3DSa. P4G przynajmniej miała rozszerzone, bogatsze wydanie.

Poza tym w takim przypadku Zeld czy platformowych Mario byłoby na liście już po pięć, a wolałbym nie musieć wyrzucać którejś gry tworzonej bezpośrednio na NDS/3DS, tylko dlatego, by zrobić miejsce dla porta z N64.

Zgadzam się z tym wszystkim. Jednak Zeldy są poprawione względem oryginałów. Nie jest to Remake ale są dużo ładniejsze. 

Opublikowano
  • Autor
55 minut temu, Suavek napisał:

P3P i PQ2 wykluczają się? :( Pomimo tytułu to dwie zupełnie odmienne gierki (PQ2 to bardziej dungeon crawler, spinoff).

Cały czas mam na uwadze, że to trochę inne gatunki i ustalimy to w swoim czasie. Póki co badamy odbiór każdej z nich i w tym pytaniu można zaznaczyć więcej niż jeden tytuł. To tylko ankieta pomocnicza, a jako że nie jestem ekspertem w dziedzinie Person/SMT to i tak wszystko będę konsultował z ludźmi bardziej obytymi w serii. Bez obaw, zobaczymy ile będziemy mieli miejsca na liście i wtedy będziemy decydować.

20 minut temu, Ukukuki napisał:

Zgadzam się z tym wszystkim. Jednak Zeldy są poprawione względem oryginałów. Nie jest to Remake ale są dużo ładniejsze. 

Wiem, sam się z tymi grami zapoznawałem dopiero na 3DSie. Zeldy są już jednak dość solidnie reprezentowane tytułami ściśle handheldowymi (Phantom Hourglass i Spirit Tracks ze sterowaniem dotykowym i fajnymi patentami wykorzystującymi możliwości NDSa + ALBW z 3DSa), które są nie do pomylenia i w zasadzie nawet nie mają prawa istnieć poza tymi handheldami. Wolę każdą jedną z tych  oryginalnych trzech zamiast gry z N64 podciągniętej pod względem oprawy. Według mnie tutaj nie ma się nad czym zastanawiać, a z racji że celujemy w listę 128 to nie mamy też slotów do szastania i rozdawania. 

Opublikowano
4 godziny temu, Kmiot napisał:

To co mi tutaj Mendrek podaje?! :verymad:

Zapomniałem 2 dodać w tytule, mea culpa ;)

Opublikowano

Z tymi pataponami 1 a nie 2 to jakiś troll? :)

Opublikowano
  • Autor

Dobra, drążymy temat. Robię pierwsze porządki na liście, bo mamy przeszło 50 gier do wyrzucenia. Najgorzej. Z drugiej strony to chyba lepsze wyjście, niż dodawać na siłę 70 tytułów, by dobić do 256. Więc wyrzucamy. Z góry przepraszam za bezwzględność, ale ktoś to musi zrobić. Jeśli gdzieś się pomyliłem (bo nie wiem wszystkiego) to proszę o sprostowanie.

Pierwsze koty za płoty, więc wyrzucam:

• 42 All-Time Classics [NDS] - bo nie wiem, zestaw pasjansów i warcabów jakoś mi tutaj nie pasuje. Poza tym staramy się unikać wrzucania na listę kompilacji gier?
  • Castlevania: Portrait of Ruin [NDS] - po pozostałe dwie Castlevanie znacznie więcej głosów + nominacji, więc najsłabsze ogniwo wypada.
  • Disgaea 2 [PSP] - jak Suavek pisał - port z PS2, gdzie nawet nie wysilono się o nowa zawartość.
  • Dragon Quest IV [NDS] - znacznie słabiej od rywala w ankiecie. 
  • Final Fantasy III [NDS] - stworzony od nowa, ale remake, a na liście oprócz tego mamy jeszcze trzy/cztery inne FF. Znacznie oryginalniejsze i bardziej zasługujące na miejsce.
  • Grand Theft Auto: Liberty City Stories [PSP] - nasłabiej. Jedna nominacja (rywale po 3/4) i najsłabsza ankieta.
  • Loco Roco 2 [PSP] (3) - w ankiecie wyraźnie słabiej od jedynki.
  • Lumines [PSP] - w ankiecie wyraźnie słabiej od dwójki.
  • Mario Kart DS - ankieta woli MK7.
  • Metal Gear Ac!d 2 [PSP] - najsłabiej biorąc pod uwagę nominacje + ankietę.
  • Olliolli 2: Welcome to Olliwood [PSV] - jedynka wyraźnie większym faworytem wg ankiety.
  • Patapon 3 [PSP] (2) - w nominacjach remis, ale najsłabiej w ankiecie.
  • Persona Q2 [3DS] - jeden głos w ankiecie. Mało. Za mało.
  • Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit Justice [3DS] - jedna nominacja, zero głosów w ankiecie. Najsłabsze ogniwo.
  • Picross DS - jak wyżej.
  • Pokemon Black/White 2 [NDS] - "jedynka" Black/White więcej nominacji i głosów w ankiecie, więc "dwójka na pewno nie wejdzie na listę.
  • Professor Layton and the Unwound Future [NDS] - rywal znacznie lepiej sobie poradził w ankiecie.
  • Rhythm Heaven Megamix [3DS] - 1:2 w nominacjach, i taki sam wynik w ankiecie. Nieznacznie, ale słabiej wypada na tle rywala.
  • Soul Sacrifice Delta - odrobinę słabiej w ankiecie, ale nie ma się co szczypać.
  • WarioWare D.I.Y. - jak wyżej.

Decyzje oczywiście nie są w żadnej mierze ostateczne, więc zapraszam do dyskusji.

Dodatkowo połączyłem też kandydatury, które wciąż czekają na rozstrzygnięcie, aby mieć lepszy wgląd w sytuację ile slotów musimy jeszcze zwolnić. Na przykład dla Advance Wars przewiduję jeden slot, ale jeszcze się wstrzymałem z decyzją, która gra go otrzyma, więc obie figurują na jednym miejscu. Jeśli jakaś gra z serii jest raczej pewna startu (np. MGS: Peace Walker, albo SMT: Devil Survivor) to jest na swoim slocie samodzielnie.

Ogólnie sytuacja na tę chwilę wygląda tak, że trzeba będzie wyplewić jeszcze ok. 20 gier. Widzę na liście kilka bez potencjału, więc powinniśmy dać radę.

Słucham przemyśleń i propozycji. Z racji, że celujemy w listę 128 to trzeba wziąć pod uwagę, że musimy się skupić na nieco bardziej prestiżowych tytułach i dla sentymentalnych gier, które odpadną w pierwszej rundzie nie mamy tyle miejsca, ile byśmy chcieli. Więc musimy być bardziej bezwzględni, niż zwykle. Jeśli widzicie na liście jakieś szroty bez potencjału, to denuncjować śmiało, bo ja nawet nie znam wszystkich tytułów.

Lista obecnie wygląda tak:

Spoiler

1. 300: March to Glory [PSP]
  2. 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors [NDS] (2)
  3. A Christmas Carol [NDS]
  4. Advance Wars: Dual Strike [NDS] (3) / Advance Wars: Days of Ruin [NDS]
  5. Age of Empires: The Age of Kings
  6. Alice in Wonderland [NDS]
  7. Aliens: Infestation
  8. Big Brain Academy [NDS]
  9. Bleach: Dark Souls [NDS]
  10. Brave Story: A New Traveler [PSP]
  11. Bravely Default [3DS]
  12. Burnout Legends [PSP] (2)
  13. Capcom vs SNK Card Fighters DS
  14. Castlevania: Dawn of Sorrow [NDS] (4)
  15. Castlevania: Order of Ecclesia [NDS] (4)
  16. Contact [NDS]
  17. Contra 4 [NDS] (2)
  18. Cooking Mama [NDS]
  19. Crysis Core: Final Fantasy VII [PSP]
  20. Danganronpa 2: Goodbye Despair [PSV]
  21. Daxter (2) [PSP]
  22. Dissidia: Final Fantasy / Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy [PSP] (2)
  23. Dr Kawashima's Brain Training - How Old is Your Brain? [NDS]
  24. Dragon Ball Fusions [3DS]
  25. Dragon Quest IX [NDS]
  26. Driver 6 [PSP]
  27. Elite Beat Agents [NDS] (2)
  28. Etrian Odyssey / Etrian Odyssey III: The Drowned City
  29. Field Commander [PSP]
  30. Fire Emblem: Shadow Dragon
  31. Final Fantasy XII Revenant Wings [NDS]
  32. Final Fantasy Type-0 [PSP]
  33. Fire Emblem Awakening [3DS] (2)
  34. Ghost Trick: Phantom Detective [NDS] (2)
  35. God of War: Chains of Olympus [PSP] (3)
  36. God of War: Ghost of Sparta [PSP] (6)
  37. Golden Sun: Dark Dawn [NDS] (2)
  38. Gran Turismo [PSP]
  39. Grand Knights History [PSP]
  40. Grand Theft Auto: Vice City Stories [PSP] (3)
  41. Grand Theft Auto: Chinatown Wars [NDS] (4)
  42. Gravity Rush [PSV] (3)
  43. Guilty Gear: Dust Strikers
  44. Half-Minute Hero [PSP]
  45. Hatsune Miku: Project Mirai DX [3DS]
  46. Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure [NDS] (2)
  47. Hotline Miami [PSV] (6)
  48. IA/VT Colorful [PSV]
  49. Inazuma Eleven [NDS] (2)
  50. Infinite Space [NDS]
  51. Jeanne d’Arc [PSP] (2)
  52. Kid Icarus: Uprising [3DS] (2)
  53. Killzone Liberation [PSP] (3)
  54. Killzone Mercenary [PSV] (2)
  55. Kingdom Hearts 358/2 Days [NDS]
  56. Kingdom Hearts: Birth By Sleep [PSP]
  57. La Mulana EX [PSV]
  58. The Legend of Heroes Trails in the Sky [PSP]
  59. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds [3DS] (4)
  60. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass [NDS] (3) / The Legend of Zelda: Spirit Tracks [NDS] (2)
  61. Loco Roco [PSP] (3)
  62. Lufia: Curse of the Sinistrals
  63. Luigi's Mansion: Dark Moon [3DS] (4)
  64. Lumines 2 [PSP]
  65. Maestro: Jump n Music [NDS]
  66. Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story [NDS] (4)
  67. Mario & Luigi: Dream Team [3DS] / Mario & Luigi: Partners in Time [NDS]
  68. Mario Kart 7 [3DS]
  69. Mario Party DS
  70. Mega Man ZX
  71. Metal Gear Ac!d [PSP] (2) / Metal Gear Solid: Portable Ops [PSP]
  72. Metal Gear Solid: Peace Walker [PSP] (3)
  73. Metal Slug 7
  74. Meteos [NDS]
  75. Metroid: Samus Returns [3DS] (3)
  76. Might and Magic: Clash of Heroes [NDS] (2)
  77. Monster Hunter Freedom Unite [PSP] (2)
  78. Monster Hunter Generations [3DS] / Monster Hunter Stories [3DS] / Monster Hunter 4 Ultimate [3DS] (2)
  79. Muramasa Rebirth [PSV] (2)
  80. Murasaki Baby [PSV]
  81. Nanostray [NDS]
  82. New Super Mario Bros. [NDS] (5) / New Super Mario Bros. 2 [3DS] (2)
  83. Ninja Gaiden: Dragon Sword
  84. Ninjatown [NDS]
  85. Nintendogs [NDS]
  86. Okamiden [NDS]
  87. OlliOlli
  88. OMG HD Zombies [PSV]
  89. Oreshika Tainted Bloodlines [PSV]
  90. Osu! Tatakae! Ouendan! [NDS]
  91. Papers, Please [PSV]
  92. Parasite Eve - The 3rd Birthday [PSP]
  93. Patapon [PSP] (2) / Patapon 2 [PSP] (2)
  94. Persona 3 Portable [PSP] / Persona 4 Golden [PSV] (2)
  95. Persona 4: Dancing All Night [PSV]
  96. Phoenix Wright Ace Attorney [NDS] (4)
  97. Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies [3DS] / Phoenix Wright: Ace Attorney - Trials and Tribulations [NDS] (2)
  98. Picross 3D / Picross 3D: Round 2 [3DS]
  99. Plants vs. Zombies [NDS]
  100. Pokemon Black/White [NDS] (2)
  101. Pokemon Heart Gold/Soul Silver [NDS] / Pokemon Sun & Moon [3DS]
  102. Project Rub [NDS]
  103. Project X Zone [3DS]
  104. Professor Layton and the Curious Village [NDS]
  105. Pursuit Force Extreme Justice [PSP]
  106. Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2)
  107. Radiant Historia [NDS] (3)
  108. Ratchet & Clank Size Matters [PSP]
  109. Resident Evil: Deadly Silence [NDS]
  110. Resident Evil: Revelations [3DS]
  111. Resistance: Retribution [PSP] (2)
  112. Rhythm Heaven [NDS] (2)
  113. Secret Agent Clank [PSP]
  114. Sega Rally [PSP]
  115. Severed [PSV]
  116. Skate It [NDS]
  117. Shin Megami Tensei: Devil Survivor [NDS] (2)
  118. Shin Megami Tensei: Strange Journey [NDS/3DS] / Shin Megami Tensei IV [3DS] / Shin Megami Tensei IV: Apocalypse [3DS]
  119. Shovel Knight [3DS/PSV] (3)
  120. Silent Hill: Origins [PSP]
  121. SOCOM: U.S. Navy Seals Tactical Strike [PSP]
  122. Sonic Rush
  123. Soul Calibur: Broken Destiny [PSP]
  124. Soul Sacrifice
  125. Space Invaders Extreme 2
  126. Stealth Inc.
  127. Steamworld Dig (2)
  128. SteamWorld Heist
  129. Super Mario 3D Land [3DS] (4)
  130. Super Mario Maker for Nintendo 3DS
  131. Super Robot Wars: Endless Frontier [NDS]
  132. Super Smash Bros. for Nintendo 3DS
  133. Syphon Filter: Dark Mirror [PSP] (2)
  134. Tactics Ogre: Let Us Cling Together [PSP]
  135. Tearaway [PSV] (3)
  136. Tekken 5: Dark Resurrection [PSP] (3)
  137. Tony Hawk's Underground 2 Remix [PSP]
  138. Trauma Center: Under the Knife [NDS] (2)
  139. Ultimate Mortal Kombat [NDS]
  140. Uncharted: Golden Abyss
  141. Valkyria Chronicles 2 [PSP]
  142. Valkyrie Profile Covenant of the Plume [NDS]
  143. Wario: Master of Disguise [NDS]
  144. WarioWare Gold
  145. Wipeout 2048 [PSV] (2)
  146. Wipeout Pulse [PSP] (2) / Wipeout Pure [PSP] (4)
  147. The World Ends With You [NDS]
  148. Ys Seven

Opublikowano

Może warto wywalić indyki które wyszły na wszystko? Miała być rywalizacja typowo handheldowa. Jeszcze te multiplatformy z czasów PSP/DSa mają sens - były to często zupełnie inne gry niż wersje na duże konsole. Jednak przykładowo Sega Rally, najsłabsza część to ta przenośna więc raczej graci trochę listę. 

Opublikowano

No wywalenie Persona Q2 mnie bardzo zaboli. :(

To ostatnia duża gra wydana na 3DS. Dobrze oceniana, z unikatową rozgrywką. Nawet jeśli to "tylko" spinoff, to reprezentuje popularną serię. Nie jest to żaden port, remake, ani odgrzewany kotlet. Także nieporównywalnie lepsza rozgrywka od części pierwszej. Niestety, wydana trochę zbyt późno, kiedy Switch już cieszył się popularnością.

W zeszłym roku grę przeszedłem i bardzo pozytywnie się o niej wypowiadałem na forum, choć zakładam, że i tak mało kto (nikt?) w to nie zagrał. No zachęcam i będę zachęcał. I choć może i jestem w mniejszości, to moim zdaniem gra zasługuje na miejsce w ankiecie bardziej, niż porty czy re-edycje (jak Sega Rally, UMK, Plants vs Zombies, czy RE: Deadly Silence).

Spoiler

Możesz w miejsce tego wywalić IA/VT. I tak nikt poza mną w to nie grał i tym bardziej nie zagłosuje. Dobra gra muzyczna, ale ani tu wielu fanów gatunku, a są i lepsze na handheldach.

Jak będzie naprawdę wielki problem, to Hatsune Miku z tego samego względu można usunąć. Przeboleję. ;) Choć Miku to świętość. :wub:

Spoiler

God of War są dwa, z czego jeden dostał 2x więcej głosów, więc Chains of Olympus mógłby wylecieć.

No i faktycznie, jest tu dużo indyków, które wyszły wpierw na PC. Część popularnych można zostawić, ale np. Papers Please jest już mocno naciągane moim zdaniem. Przeszedłem na PC i było spoko, ale nie wyobrażam sobie grania w to na PSV.

Opublikowano
  • Autor

No przyznam, ze taka Sega Rally w wydaniu handheldowym niewiele mi mówi. Nawet nie brzmi to jak najlepsza opcja do ogrania tego tytułu. Coś jeszcze podobnego widzicie na liście?

Przy okazji trochę odrębne kwestie, na temat których chciałbym poznać Wasze zdanie:

Ile slotów dla niektórych serii? Mam tutaj na myśli przede wszystkim:

Ile slotów dla cyklu "Final Fantasy" w ogólnym znaczeniu, czyli w tej chwili: 

• Crysis Core: Final Fantasy VII [PSP]
  • Dissidia: Final Fantasy / Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy [PSP] (2)
  • Final Fantasy XII Revenant Wings [NDS]
  • Final Fantasy Type-0 [PSP]

God of War:

• Albo obie, albo tylko Ghost of Sparta (lepsze wyniki w nominacjach i ankiecie).

Castlevania:

• aktualnie dwie z NDSa, ale pomyślałem, że w miejsce jednej z nich można dodać Castlevanię: Mirror of Fate z 3DSa

Kingdom Hearts:

• aktualnie po jednym tytule z PSP/NDS, ale nie wiem czy warto.

Poza tym kilka tytułów, co do których mam wątpliwości:

• Age of Empires: The Age of Kings - to rzeczywiście dobra gra czy znalazła się tutaj tylko przez wzgląd na cykl?
  • Lufia: Curse of the Sinistrals - to jakiś port czy świeżynka?
  • Osu! Tatakae! Ouendan! [NDS] - nic mi to nie mówi xd
  • Plants vs. Zombies [NDS] - jak to jest z tą grą, jaka jest jej geneza? To mobilka przeportowana na konsole czy odwrotnie?
  • Project Rub [NDS] - Projekt Pocieranie brzmi jak jakieś softporno, a że nominacja od Grzybiarza, to jestem podwójnie podejrzliwy.
  • Resident Evil: Deadly Silence [NDS] - może mi ktoś streścić pochodzenie i jakiego rodzaju to gra?
  • Space Invaders Extreme 2 - Space Invaders, to Space Invaders. Coś wyjątkowego w tej grze?
  • Tony Hawk's Underground 2 Remix [PSP] - tak samo: czymś się wyróżnia, czy to po prostu port z dużych konsol?
  • Ultimate Mortal Kombat [NDS] - kolejne wydanie MK, tym razem już naprawdę Ultimate i bez wątpienia ostateczne. Meh.

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, Suavek napisał:

Możesz w miejsce tego wywalić IA/VT.

Widzę, że bardzo Ci zależy, więc na taki układ możemy pójść. Ja rozumiem, że jesteś obcykany w tych grach lepiej, niż przeciętny forumowicz, ale musisz się też postawić w jego sytuacji. A on zobaczy takie IA/VT Colorful, nic mu to nie powie i zagłosuje na rywala, kimkolwiek by nie był. Persona to znacznie bardziej rozpoznawalna marka, więc pójdziemy Ci na rękę i na wymianę: Persona Q2 wskakuje w miejsce IA/VT Colorful.

25 minut temu, Suavek napisał:

No i faktycznie, jest tu dużo indyków, które wyszły wpierw na PC. Część popularnych można zostawić, ale np. Papers Please jest już mocno naciągane moim zdaniem. Przeszedłem na PC i było spoko, ale nie wyobrażam sobie grania w to na PSV.

Edycja PC już była, Siódma Generacja też już wystartowała, więc dla niektórych gier to ostatnia szansa na start (Hotline Miami; Shovel Knight; Papers, Please - choć HM debiutowało w tym samym czasie na Vicie więc ma pełne prawo, a Shovel pół roku był exem na 3DSa). W Papers, Please grałem na Vicie, nie było to tak komfortowe jak zapewne na PC, ale w pełni grywalne. No i przede wszystkim to kapitalna gra, lepsza i bardzie rozpoznawalna od dziesiątek innych na tej liście.

Opublikowano
3 minuty temu, Kmiot napisał:

Ile slotów dla cyklu "Final Fantasy" w ogólnym znaczeniu, czyli w tej chwili: 

• Crysis Core: Final Fantasy VII [PSP]
  • Dissidia: Final Fantasy / Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy [PSP] (2)
  • Final Fantasy XII Revenant Wings [NDS]
  • Final Fantasy Type-0 [PSP]

Każda z tych gier jest inna, nawet jeśli dzieli wspólny tytuł/markę. Jeśli każda jest na swój sposób dobra, lub dobrze kojarzona z handheldami, to nie ma co ograniczać miejsc. Tym bardziej, że w poprzednich ankietach zdarzały się dziwniejsze przypadki, jak np. wszystkie odsłony Mass Effect w jednym głosowaniu... ;) Myślę, że obecność powyższych FF jest na miejscu, także biorąc pod uwagę ilość głosów. Ciesz się, że nikt nie wymienił jeszcze na przykład Theatrhythm Final Fantasy, albo Explorers... ;)

Tak samo z Shin Megami Tensei. Pomijając nawet głosy, Devil Survivor to strategia turowa, więc w pewnym sensie oddzielny byt, którego nie powinno się wrzucać do wora z resztą. Dyskutować można o SMT4 vs Apocalypse vs Strange Journey, bo to wszystko podobny schemat rozgrywki. Niby SMT4 jest bardziej rozpoznawalny i kojarzony z 3DS, ale Strange Journey dostał więcej głosów (co mnie osobiście satysfakcjonuje). Mnie tu na forum ludzie już przestają lubić za zamiłowanie do serii, więc niech się ktoś inny wypowie ostatecznie.

Aha, z Metal Gear podobnie. Metal Gear Acid to strategia turowa połączona z karcianką. Twór naprawdę unikatowy. Osobiście uważam, że zasługuje na miejsce w ankiecie bardziej, niż Portable Ops (który jako gra akcji mocno ustępuje znacznie lepszemu Peace Walkerowi).

5 minut temu, Kmiot napisał:

God of War:

• Albo obie, albo tylko Ghost of Sparta (lepsze wyniki w nominacjach i ankiecie).

Tylko jeden.

5 minut temu, Kmiot napisał:

Plants vs. Zombies [NDS] - jak to jest z tą grą, jaka jest jej geneza? To mobilka przeportowana na konsole czy odwrotnie?

To gra PC, która potem wyszła na wszystko pod słońcem. Wersja DS wyszła dwa lata po premierze PC.

7 minut temu, Kmiot napisał:

Resident Evil: Deadly Silence [NDS] - może mi ktoś streścić pochodzenie i jakiego rodzaju to gra?

Port pierwszego Resident Evil na DS, z pewnymi usprawnieniami i paroma dodatkami. Kwestia dyskusyjna, bo niby dobra wersja, ale to nadal ta sama gra.

10 minut temu, Kmiot napisał:

Ultimate Mortal Kombat [NDS] - kolejne wydanie MK, tym razem już naprawdę Ultimate i bez wątpienia ostateczne. Meh.

UMK to staroć z automatów i innych platform. Nie wiem, czy wersja DS wyróżnia się czymkolwiek szczególnym, co by usprawiedliwiało jej obecność (tym bardziej, że SF4 3D się nie załapał).

Opublikowano

Jestem zdania, że kieszonkowe wersje gier z dużych platform to trochę inna para kaloszy niż gdyby jakaś gra ukazywała się kilka razy  na kolejnych stacjonarkach w formie portów. Właśnie z racji faktu, że klasyk z dużych sprzętów ukazał się na handheldzie, a to (przynajmniej kiedyś) znacząco wpływało na sam odbiór gierki. Dlatego właśnie takie gry jak Resident Evil czy Ultimate Mortal powinny się ostać.

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Suavek napisał:

Każda z tych gier jest inna, nawet jeśli dzieli wspólny tytuł/markę. Jeśli każda jest na swój sposób dobra, lub dobrze kojarzona z handheldami, to nie ma co ograniczać miejsc. Tym bardziej, że w poprzednich ankietach zdarzały się dziwniejsze przypadki, jak np. wszystkie odsłony Mass Effect w jednym głosowaniu... ;)

Tak właśnie zakładam, że to różne gry, dlatego jeszcze je trzymam. A Mass Effectem polecam się nie sugerować, bo tam była lista z 256 pozycjami, więc mieliśmy aż nadmiar przestrzeni do zagospodarowania i nie było sensu dyskutować "która zasługuje bardziej", skoro mogliśmy dopuścić wszystkie.

Tutaj jest inaczej i raczej więcej jak dwóch slotów na serię nie przewiduję. A dwa dla najbardziej zasłużonych serii to w sumie powinna być norma i żaden przywilej, dlatego takie Castlevanie, GoWy, Kingdom Hearts, Killzone, Phoenix Wrightm Wipeout, GTA, MGSy czy Zeldy powinny je dostać w zasadzie z automatu. A przynajmniej nie kosztem czegoś, w co grała jedna osoba na forum i nikt poza nią nie kojarzy tytułu.