Opublikowano 22 marca 20223 l Autor Na dobry początek mogę wyrzucić tę Segę Rally (no i oczywiście A Christmas Carol). Wiele z tych gier, które proponujesz ma za sobą POTĘŻNE lobby kilku nominacji, więc nie wiem, czy chcę je ruszać, aby w ich miejsce zostały gry, w które grała jedna osoba z forum. Generalnie jeszcze 7. Spoiler 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors [NDS] (2) Advance Wars: Dual Strike [NDS] (3) / Advance Wars: Days of Ruin [NDS] Age of Empires: The Age of Kings Alice in Wonderland [NDS] Aliens: Infestation Bleach: Dark Souls [NDS] Brave Story: A New Traveler [PSP] Bravely Default [3DS] Burnout Legends [PSP] (2) Capcom vs SNK Card Fighters DS Castlevania: Dawn of Sorrow [NDS] (4) Castlevania: Order of Ecclesia [NDS] (4) Contact [NDS] Contra 4 [NDS] (2) Cooking Mama [NDS] Crysis Core: Final Fantasy VII [PSP] Danganronpa 2: Goodbye Despair [PSV] Daxter (2) [PSP] Dissidia: Final Fantasy / Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy [PSP] (2) Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day! [NDS] Dragon Ball Fusions [3DS] Dragon Quest IX [NDS] Driver 76 [PSP] Elite Beat Agents [NDS] (2) Etrian Odyssey / Etrian Odyssey III: The Drowned City Field Commander [PSP] Final Fantasy XII Revenant Wings [NDS] Final Fantasy Type-0 [PSP] Fire Emblem Awakening [3DS] (2) / Fire Emblem: Shadow Dragon Ghost Trick: Phantom Detective [NDS] (2) God of War: Chains of Olympus [PSP] (3) God of War: Ghost of Sparta [PSP] (6) Golden Sun: Dark Dawn [NDS] (2) Gran Turismo [PSP] Grand Knights History [PSP] Grand Theft Auto: Vice City Stories [PSP] (3) Grand Theft Auto: Chinatown Wars [NDS] (4) Gravity Rush [PSV] (3) Guilty Gear: Dust Strikers [NDS] Half-Minute Hero [PSP] Hatsune Miku: Project Mirai DX [3DS] Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure [NDS] (2) Hotline Miami [PSV] (6) Inazuma Eleven [NDS] (2) Infinite Space [NDS] Jeanne d’Arc [PSP] (2) Kid Icarus: Uprising [3DS] (2) Killzone Liberation [PSP] (3) Killzone Mercenary [PSV] (2) Kingdom Hearts 358/2 Days [NDS] Kingdom Hearts: Birth By Sleep [PSP] The Legend of Heroes Trails in the Sky [PSP] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds [3DS] (4) The Legend of Zelda: Phantom Hourglass [NDS] (3) / The Legend of Zelda: Spirit Tracks [NDS] (2) Loco Roco [PSP] (3) Luigi's Mansion: Dark Moon [3DS] (4) Lumines 2 [PSP] Maestro: Jump n Music [NDS] Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story [NDS] (4) Mario & Luigi: Dream Team [3DS] / Mario & Luigi: Partners in Time [NDS] Mario Kart 7 [3DS] Mario Party DS Mega Man ZX Metal Gear Ac!d [PSP] (2) / Metal Gear Solid: Portable Ops [PSP] Metal Gear Solid: Peace Walker [PSP] (3) Metal Slug 7 Meteos [NDS] Metroid: Samus Returns [3DS] (3) Might and Magic: Clash of Heroes [NDS] (2) Monster Hunter Freedom Unite [PSP] (2) Monster Hunter Generations [3DS] / Monster Hunter Stories [3DS] / Monster Hunter 4 Ultimate [3DS] (2) Muramasa Rebirth [PSV] (2) Murasaki Baby [PSV] Nanostray [NDS] New Super Mario Bros. [NDS] (5) / New Super Mario Bros. 2 [3DS] (2) Ninja Gaiden: Dragon Sword Ninjatown [NDS] Nintendogs [NDS] Okamiden [NDS] OlliOlli OMG HD Zombies [PSV] Oreshika Tainted Bloodlines [PSV] Parasite Eve - The 3rd Birthday [PSP] Patapon [PSP] (2) / Patapon 2 [PSP] (2) Persona 3 Portable [PSP] / Persona 4 Golden [PSV] (2) Persona 4: Dancing All Night [PSV] Persona Q2 [3DS] Phoenix Wright Ace Attorney [NDS] (4) Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies [3DS] / Phoenix Wright: Ace Attorney - Trials and Tribulations [NDS] (2) Picross 3D Pokemon Black/White [NDS] (2) Pokemon Heart Gold/Soul Silver [NDS] / Pokemon Sun & Moon [3DS] Project Rub [NDS] Project X Zone [3DS] Professor Layton and the Curious Village [NDS] Pursuit Force Extreme Justice [PSP] Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2) Radiant Historia [NDS] (3) Ratchet & Clank Size Matters [PSP] Resident Evil: Deadly Silence [NDS] Resident Evil: Revelations [3DS] Resistance: Retribution [PSP] (2) Rhythm Heaven [NDS] (2) Secret Agent Clank [PSP] Skate It [NDS] Shin Megami Tensei: Devil Survivor [NDS] (2) Shin Megami Tensei: Strange Journey [NDS/3DS] / Shin Megami Tensei IV [3DS] / Shin Megami Tensei IV: Apocalypse [3DS] Shovel Knight [3DS/PSV] (3) Silent Hill: Origins [PSP] SOCOM: U.S. Navy Seals Tactical Strike [PSP] Sonic Rush Soul Calibur: Broken Destiny [PSP] Soul Sacrifice Space Invaders Extreme 2 Steamworld Dig (2) Super Mario 3D Land [3DS] (4) Super Mario Maker for Nintendo 3DS Super Robot Wars: Endless Frontier [NDS] Super Smash Bros. for Nintendo 3DS Syphon Filter: Dark Mirror [PSP] (2) Tactics Ogre: Let Us Cling Together [PSP] Tearaway [PSV] (3) Tekken 5: Dark Resurrection [PSP] (3) Tony Hawk's Underground 2 Remix [PSP] Trauma Center: Under the Knife [NDS] (2) Ultimate Mortal Kombat [NDS] Uncharted: Golden Abyss Valkyria Chronicles 2 [PSP] Valkyrie Profile Covenant of the Plume [NDS] Wario: Master of Disguise [NDS] WarioWare Gold Wipeout 2048 [PSV] (2) Wipeout Pulse [PSP] (2) / Wipeout Pure [PSP] (4) The World Ends With You [NDS] Ys Seven Osobiście myślę nad pozbyciem się jakichś jrpgów: Brave Story: A New Traveler? Ys Seven? Te dwa niewiele mi mówią. Może rzeczywiście któregoś Kingdom Hearts, skoro i tak dostały po jednej nominacji. Podobnie jak Mario & Luigi (poza Bowser's Inside Story, który dostał 4 nominacje i na 100% wejdzie na listę). A co myślicie o Mario Party DS? Albo tego Mario Makera, skoro jest w dużym sensie platformówką, a tych już mamy dwie (New Super Mario Bros + Mario 3D Land)? Albo któregoś Finala, skoro są aż cztery (tak, wiem, że się różnią, ale moze jakiś kompromis? Crysis Core: Final Fantasy VII [PSP] Dissidia: Final Fantasy / Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy [PSP] (2) Final Fantasy XII Revenant Wings [NDS] Final Fantasy Type-0 [PSP] @grzybiarz tak, wiem, tagi dodam w wolnej chwili. Aliens: Infestation to było na NDSa. Całkiem klawe, nawet grałem.
Opublikowano 22 marca 20223 l Brave Story możesz wywalić, jesli nie ma sprzeciwów. To taki klasyczny/przeciętny jRPG. Na mnie osobiście największe wrażenie zrobiła swego czasu grafika/stylistyka, jak na PSP. Z Final Fantasy nadal mam mieszane uczucia, żeby coś wywalać, aczkolwiek nie grałem w Reventan Wings, a o Dissidia wiem tylko tyle, że to mordoklepka. Nie dla mnie, ale seria jest popularna do dziś, więc powód musi być. Crisis Core jak dla mnie musi zostać. To jeden z moich zdecydowanych faworytów w tym głosowaniu, i przypuszczam nie będę tu osamotniony. Typowy handheld exclusive, bardzo dobra pozycja. Type-0 również był bardzo rozbudowany i ambitny, jak na PSP. Dyskusyjny może być jednak fakt, że gra wyszła tylko w Japonii, a zachód pewnie zagrał dopiero w wersję "HD" na stacjonarkach. Niemniej jednak, gdybym miał wybierać, to głos bym oddał na Crisis Core. Więc może, jeśli nikt inny nie stanie w obronie Type-0, to może faktycznie lepiej wywalić. Wspomnę jednak, że istnieje fanowskie tłumaczenie wersji PSP, więc można spokojnie ograć dziś grę po angielsku na PSP. Nadal widzę oba God of War na osobnych pozycjach. Nie lepiej wziąć już Ghost of Sparta tylko i zwolnić miejsce? Capcom vs SNK Card Fighters DS - to faktycznie takie dobre było? Nie chcę podważać czyjegoś wyboru, bo sam zdaję sobie sprawę, że podałem kontrowersyjne propozycje gier, ale patrzę na filmiki i nie jestem przekonany... 48/100 na Metacritic, plus ogólnie kiepskie recenzje.
Opublikowano 22 marca 20223 l Autor God of Wary są na osobnych slotach, bo jednak wciąż mam opory, skoro nawet ta teoretycznie gorsza część zebrała trzy nominacje. A po coś te nominacje robimy i dotychczas staraliśmy się szanować tego rodzaju głosy. Wyrzucić zawsze zdążymy, ale traktuję to jako ostateczność, bo skoro większość tych lepszych serii gier dostało po dwa sloty, to dlaczego mamy tego odmawiać GoWowi? Jedyny argument za wywaleniem, to ten, że obie są do siebie podobne gameplayowo. Możemy pójść tym tropem i rozszerzyć to na inne serie (Castlevania, Phoenix, Wipeout, Mario&Luigi, Pokemony), ale wtedy po prostu pozbędziemy się z listy dobrych gier, a zamiast tego zostaną przeciętniaki, które kojarzą dwie osoby na krzyż i dwie osoby na nią zagłosują. Capcom vs SNK Card Fighters DS jest od Ciwy, a ja już nie mam serca, by gnębić jego kolejne propozycje ;]
Opublikowano 22 marca 20223 l Może jednak łatwiej by było zrobić głosowanie na 256 gier...? Ja tam bym znalażł dużo fajnych obskurnych gier, o których nikt na forum nie słyszał.
Opublikowano 22 marca 20223 l Autor Do 256 gier brakowało nam około 70 sztuk i cóż, tyle gier wpychać "na siłę" to nie zapowiadało się obiecująco. Już nie wspominając o tym, że lista wtedy obejmowała cztery czy pięć Phoenixów, cztery Pokemony, cztery SMT, cztery Monster Huntery, wiele gier po trzy sztuki. No rozmienialiśmy się na drobne w tej roboczej liście, więc już sama w sobie wymagała odchudzenia i z 70 gier zrobiłoby się 80 albo więcej. Kilka gier na siłę można dodać, ale nie prawie 1/3 listy.
Opublikowano 22 marca 20223 l Dlatego myślę, że niektóre serie/gry powinny mieć swoich reprezentantów, jeśli są to po prostu kolejne odsłony w tym samym cyklu, a zamiast tego warto szanse dać tytułom o odmiennych założeniach rozgrywki. Przykładowo: God of War - dwie takie same w założeniach gry GTA Chinatown Wars vs Vice City Stories - odmienny styl rozgrywki Phoenix Wright - ten sam styl rozgrywki Persona Q2 vs Persona 3/4 - odmienny styl rozgrywki Metal Gear Solid PW vs Metal Gear Solid Portable Ops - mocno zbliżony styl rozgrywki Metal Gear Solid PW vs Metal Gear Acid - całkiem odmienne gatunki Shin Megami Tensei IV vs Apocalypse - niemalże identyczne gry na tym samym silniku Devil Survivor vs reszta SMT - odmienne gry Monster Hunter Stories to chyba też inny gatunek, niż główna seria? Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę. itd. Jasne, można dyskutować wiecznie dla kogo która gra danego cyklu jest lepsza, ale tu konsensusu chyba nigdy nie będzie. Dla mnie na przykład SMT4 Apocalypse jest lepszy od 4, ale głosy są na korzyść zwykłego SMT4, więc niech zostanie jedna.
Opublikowano 23 marca 20223 l Brave story na psp mi się podobało. Odpiszę dłużej w robocie, ale nie daje mi to spokoju, pokemony - zostawiłbym jedne. mysle ze nds był popularniejszy od 3DSa i jak jakaś seria jest podana na nds/3ds to lepiej wybrać jedną grę z popularniejszego ndsa
Opublikowano 23 marca 20223 l 12 godzin temu, Kmiot napisał: Może rzeczywiście któregoś Kingdom Hearts, skoro i tak dostały po jednej nominacji. Podobnie jak Mario & Luigi (poza Bowser's Inside Story, który dostał 4 nominacje i na 100% wejdzie na listę). A co myślicie o Mario Party DS? Albo tego Mario Makera, skoro jest w dużym sensie platformówką, a tych już mamy dwie (New Super Mario Bros + Mario 3D Land)? Albo któregoś Finala, skoro są aż cztery (tak, wiem, że się różnią, ale moze jakiś kompromis? Crysis Core: Final Fantasy VII [PSP] Dissidia: Final Fantasy / Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy [PSP] (2) Final Fantasy XII Revenant Wings [NDS] Final Fantasy Type-0 [PSP] @grzybiarz tak, wiem, tagi dodam w wolnej chwili. Aliens: Infestation to było na NDSa. Całkiem klawe, nawet grałem. Kingdom Hearts Birth By Sleep obowiązkowo niech zostanie, tego z NDS'a można usunąć ewentualnie. Mario Party DS to jedno z najlepszych Mario Party w ogóle, warto zostawić. Podobnie Mario 3D Land. Reszta może iść do kosza. Finale? Kurde, każda gra inna i na swój sposób rewelacyjna. Crisis Core, prequel do FF VII. Dissidia i 012 świetne bijatyki, Revenant Wings jest kontynuacją FF XII w cudownym Ivalice. Type-0 miażdży atmosferą i systemem. Z ciężkim sercem, jeśli mają być cięcia to niech zostanie Crisis Core i Dissidia 012 Duodecim.
Opublikowano 23 marca 20223 l Autor Ok, POWAŻNE decyzje przed nami, więc lecimy. Przemawia do mnie argument, by ewentualnie pozbyć się drugiego slota dla gier, które reprezentują taki sam styl rozgrywki. I tym samym: leci God of War: Chains of Olympus - słabiej wypada od swojego brata bliźniaka. Cykl GoW będzie reprezentować Ghost of Sparta. na tej samej zasadzie lecą pozostałe Phoenixy Wrighty i zostaje tylko jeden reprezentant - ten pierwszy, z największą ilością nominacji. lecą pozostałe Pokemony (te z jedną nominacją). Poksy reprezentować będzie Black/White z NDSa. poleciało Kingdom Hearts z NDSa, bo w sumie tylko jedna nominacja i jeden głos w ankiecie, więc słabo, oj słabo. Serię reprezentować będzie część z PSP. leci Mario Maker, zostają tradycyjne części platformówkowe (New Super Mario Bros + 3D Land). Tak jak Suavek zauważył: dyskusyjna może być kandydatura Type-0, skoro gra nie ukazała się poza Japonią (w wersji handheldowej). Nie zdawałem sobie z tego sprawy. Osobiście bym jej nie dopuścił na listę, ale jeszcze się wstrzymam i poczekam na Wasze opinie na ten temat. Nie chodzi już o jej jakość, ale wcześniej gier, które oficjalnie nie wyszły poza Japonią raczej nie dopuszczaliśmy na listy. Co robimy? Z tego co widzę, możliwości mamy jeszcze w przypadku dwóch podobnych Castlevanii, dwóch Wipeoutów i dwóch Mario&Luigi - we wszystkich tych seriach teoretycznie możemy się ograniczyć do jednego reprezentanta (nie grałem w Mario&Luigi, więc jeśli tam gameplay się znacząco różni, to proszę mnie poprawić). Z Castlevanią można jeszcze zrobić fikoła i zamiast drugiej części na NDSa dodać całkiem fajną część z 3DSa: Z drugiej strony obie Castlevanie zebrały po cztery nominacje, więc to trudne do zignorowania. W przypadku Wipeoutów trochę ból, bo wszystkie są ponad jedną nominację. Mario & Luigi dostały po jednej nominacji, więc teoretycznie droga wolna do wyrzucenia. Wtedy cykl będzie reprezentować tylko Bowser's Inside Story z czterema nominacjami. Generalnie potrzeba jeszcze dwóch miejsc: Edit: zapomniałem wykreślić Capcom vs SNK Card Fighters DS, więc już poprawiam i w sumie tylko jeden slot dzieli nas od sukcesu. Spoiler 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors [NDS] (2) Advance Wars: Dual Strike [NDS] (3) / Advance Wars: Days of Ruin [NDS] Age of Empires: The Age of Kings Alice in Wonderland [NDS] Aliens: Infestation Bleach: Dark Souls [NDS] Brave Story: A New Traveler [PSP] Bravely Default [3DS] Burnout Legends [PSP] (2) Castlevania: Dawn of Sorrow [NDS] (4) Castlevania: Order of Ecclesia [NDS] (4) Contact [NDS] Contra 4 [NDS] (2) Cooking Mama [NDS] Crysis Core: Final Fantasy VII [PSP] Danganronpa 2: Goodbye Despair [PSV] Daxter (2) [PSP] Dissidia: Final Fantasy / Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy [PSP] (2) Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day! [NDS] Dragon Ball Fusions [3DS] Dragon Quest IX [NDS] Driver 76 [PSP] Elite Beat Agents [NDS] (2) Etrian Odyssey / Etrian Odyssey III: The Drowned City Field Commander [PSP] Final Fantasy XII Revenant Wings [NDS] Final Fantasy Type-0 [PSP] Fire Emblem Awakening [3DS] (2) / Fire Emblem: Shadow Dragon Ghost Trick: Phantom Detective [NDS] (2) God of War: Ghost of Sparta [PSP] (6) Golden Sun: Dark Dawn [NDS] (2) Gran Turismo [PSP] Grand Knights History [PSP] Grand Theft Auto: Vice City Stories [PSP] (3) Grand Theft Auto: Chinatown Wars [NDS] (4) Gravity Rush [PSV] (3) Guilty Gear: Dust Strikers [NDS] Half-Minute Hero [PSP] Hatsune Miku: Project Mirai DX [3DS] Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure [NDS] (2) Hotline Miami [PSV] (6) Inazuma Eleven [NDS] (2) Infinite Space [NDS] Jeanne d’Arc [PSP] (2) Kid Icarus: Uprising [3DS] (2) Killzone Liberation [PSP] (3) Killzone Mercenary [PSV] (2) Kingdom Hearts: Birth By Sleep [PSP] The Legend of Heroes Trails in the Sky [PSP] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds [3DS] (4) The Legend of Zelda: Phantom Hourglass [NDS] (3) / The Legend of Zelda: Spirit Tracks [NDS] (2) Loco Roco [PSP] (3) Luigi's Mansion: Dark Moon [3DS] (4) Lumines 2 [PSP] Maestro: Jump n Music [NDS] Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story [NDS] (4) Mario & Luigi: Dream Team [3DS] / Mario & Luigi: Partners in Time [NDS] Mario Kart 7 [3DS] Mario Party DS Mega Man ZX Metal Gear Ac!d [PSP] (2) / Metal Gear Solid: Portable Ops [PSP] Metal Gear Solid: Peace Walker [PSP] (3) Metal Slug 7 Meteos [NDS] Metroid: Samus Returns [3DS] (3) Might and Magic: Clash of Heroes [NDS] (2) Monster Hunter Freedom Unite [PSP] (2) Monster Hunter Generations [3DS] / Monster Hunter Stories [3DS] / Monster Hunter 4 Ultimate [3DS] (2) Muramasa Rebirth [PSV] (2) Murasaki Baby [PSV] Nanostray [NDS] New Super Mario Bros. [NDS] (5) / New Super Mario Bros. 2 [3DS] (2) Ninja Gaiden: Dragon Sword Ninjatown [NDS] Nintendogs [NDS] Okamiden [NDS] OlliOlli OMG HD Zombies [PSV] Oreshika Tainted Bloodlines [PSV] Parasite Eve - The 3rd Birthday [PSP] Patapon [PSP] (2) / Patapon 2 [PSP] (2) Persona 3 Portable [PSP] / Persona 4 Golden [PSV] (2) Persona 4: Dancing All Night [PSV] Persona Q2 [3DS] Phoenix Wright Ace Attorney [NDS] (4) Picross 3D Pokemon Black/White [NDS] (2) Project Rub [NDS] Project X Zone [3DS] Professor Layton and the Curious Village [NDS] Pursuit Force Extreme Justice [PSP] Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2) Radiant Historia [NDS] (3) Ratchet & Clank Size Matters [PSP] Resident Evil: Deadly Silence [NDS] Resident Evil: Revelations [3DS] Resistance: Retribution [PSP] (2) Rhythm Heaven [NDS] (2) Secret Agent Clank [PSP] Skate It [NDS] Shin Megami Tensei: Devil Survivor [NDS] (2) Shin Megami Tensei: Strange Journey [NDS/3DS] / Shin Megami Tensei IV [3DS] / Shin Megami Tensei IV: Apocalypse [3DS] Shovel Knight [3DS/PSV] (3) Silent Hill: Origins [PSP] SOCOM: U.S. Navy Seals Tactical Strike [PSP] Sonic Rush Soul Calibur: Broken Destiny [PSP] Soul Sacrifice Space Invaders Extreme 2 Steamworld Dig (2) Super Mario 3D Land [3DS] (4) Super Robot Wars: Endless Frontier [NDS] Super Smash Bros. for Nintendo 3DS Syphon Filter: Dark Mirror [PSP] (2) Tactics Ogre: Let Us Cling Together [PSP] Tearaway [PSV] (3) Tekken 5: Dark Resurrection [PSP] (3) Tony Hawk's Underground 2 Remix [PSP] Trauma Center: Under the Knife [NDS] (2) Ultimate Mortal Kombat [NDS] Uncharted: Golden Abyss Valkyria Chronicles 2 [PSP] Valkyrie Profile Covenant of the Plume [NDS] Wario: Master of Disguise [NDS] WarioWare Gold Wipeout 2048 [PSV] (2) Wipeout Pulse [PSP] (2) / Wipeout Pure [PSP] (4) The World Ends With You [NDS] Ys Seven
Opublikowano 23 marca 20223 l Resident Evil: Deadly Silence [NDS] ? To już będzie chyba trzeci raz startować w bitwie
Opublikowano 24 marca 20223 l 13 godzin temu, Kmiot napisał: Tak jak Suavek zauważył: dyskusyjna może być kandydatura Type-0, skoro gra nie ukazała się poza Japonią (w wersji handheldowej). Nie zdawałem sobie z tego sprawy. Osobiście bym jej nie dopuścił na listę, ale jeszcze się wstrzymam i poczekam na Wasze opinie na ten temat. Nie chodzi już o jej jakość, ale wcześniej gier, które oficjalnie nie wyszły poza Japonią raczej nie dopuszczaliśmy na listy. Co robimy? Wywal Type-0, większość pewnie zagrała dopiero w wersję remasterowaną na PS4/XOne/PC.
Opublikowano 24 marca 20223 l Autor W takim razie wyrzucamy Type-0 i mamy komplet. Jeszcze tylko na podstawie nominacji i ankiety wyłonię zwycięzców w konfliktowych slotach: Advance Wars to wyraźnie Dual Strike wygrywa (3:1 w nominacjach, lepiej w ankiecie). Dissidia to ten Duodecim. W ankiecie minimalna wygrana, ale w nominacjach 2:1. Etrian Odyssey to trójka (zdecydowała ankieta). gdzieś pod radarem przemknął mi drugi Fire Emblem (Shadow Dragon) i nie dodałem go do ankiety, ale Awakening na 3DSa ma dwie nominacje, więc to on będzie reprezentował serię. Zelda z NDSa to będzie Phantom Hourglass. Wygrała 3:2 w nominacjach i jest nieznacznie lepsza od Spirit Tracks w ankiecie. drugi Mario & Luigi to będzie Partners in Time. W nominacjach remis (1:1), ale ankieta 1:5 na niekorzyść Dream Team. To się akurat dobrze składa, bo dzięki temu mamy po jednej części z każdej z konsol (NDS/3DS). drugi MGS to będzie Acid. Jedynka. Portable Ops ma jeden głos więcej w ankiecie, ale mniej nominacji (1:2). Poza tym dzięki temu będzie urozmaicenie gameplayowe. walka o drugi slot spośród Monter Hunterów zacięta, ale jednym głosem prowadzi Stories i uznałem, że postawimy na urozmaicenie, i na listę wejdzie właśnie MonHun Stories. Swoisty spinoff i inaczej położony nacisk na rozgrywkę. Patapon to jedynka. Remis w nominacjach, więc zdecydowała ankieta. jeśli chodzi o Wipeouty z PSP, to w ankiecie remis. Ale 4:2 w nominacjach wygrywa Pure i to on wejdzie na listę. na listę w drodze wyjątku wchodzi również Persona 4 Golden. Ankieta była "za" i w sumie rozsądnie, bo bez tej gry handheldowa edycja byłaby jakaś... niekompletna. Z rzeczy nierozstrzygniętych, gdzie chciałbym poznać Waszą opinię: Mario 2D. Ankieta na korzyść części z 3DSa (10:7). Ale nominacje wyraźnie wskazują na część z NDSa (5:2). Póki co się wstrzymuję, ale składniam się nieco bardziej na uszanowanie wskazań nominacji, bo IMO są istotniejsze. SMT. Strange Journey i SMT4 idą łeb w łeb. @Suavek jako znawca w temacie i najbardziej zaangażowany mógłbyś ostatecznie zdecydować? W końcu to Twoje kandydatury. Przypominam, ze Devil Survivor już jest na liście. WarioWare wcześniej wyrzuciliśmy D.I.Y. a teraz okazało się, że rzutem na taśmę wygrało. Jako że obie gry są kandydatami @Ukukuki to chciałbym, abyś ostatecznie zdecydował, którego WarioWare wolisz na liście - Gold czy D.i.Y. Lista: Spoiler 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors [NDS] (2) Advance Wars: Dual Strike [NDS] (3) Age of Empires: The Age of Kings [NDS] Alice in Wonderland [NDS] Aliens: Infestation [NDS] Bleach: Dark Souls [NDS] Brave Story: A New Traveler [PSP] Bravely Default [3DS] Burnout Legends [PSP] (2) Castlevania: Dawn of Sorrow [NDS] (4) Castlevania: Order of Ecclesia [NDS] (4) Contact [NDS] Contra 4 [NDS] (2) Cooking Mama [NDS] Crisis Core: Final Fantasy VII [PSP] Danganronpa 2: Goodbye Despair [PSV] Daxter (2) [PSP] Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy [PSP] (2) Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day! [NDS] Dragon Ball Fusions [3DS] Dragon Quest IX [NDS] Driver 76 [PSP] Elite Beat Agents [NDS] (2) Etrian Odyssey III: The Drowned City Field Commander [PSP] Final Fantasy XII: Revenant Wings [NDS] Fire Emblem Awakening [3DS] (2) Ghost Trick: Phantom Detective [NDS] (2) God of War: Ghost of Sparta [PSP] (6) Golden Sun: Dark Dawn [NDS] (2) Gran Turismo [PSP] Grand Knights History [PSP] Grand Theft Auto: Vice City Stories [PSP] (3) Grand Theft Auto: Chinatown Wars [NDS] (4) Gravity Rush [PSV] (3) Guilty Gear: Dust Strikers [NDS] Half-Minute Hero [PSP] Hatsune Miku: Project Mirai DX [3DS] Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure [NDS] (2) Hotline Miami [PSV] (6) Inazuma Eleven [NDS] (2) Infinite Space [NDS] Jeanne d’Arc [PSP] (2) Kid Icarus: Uprising [3DS] (2) Killzone Liberation [PSP] (3) Killzone Mercenary [PSV] (2) Kingdom Hearts: Birth By Sleep [PSP] The Legend of Heroes Trails in the Sky [PSP] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds [3DS] (4) The Legend of Zelda: Phantom Hourglass [NDS] (3) LocoRoco [PSP] (3) Luigi's Mansion: Dark Moon [3DS] (4) Lumines 2 [PSP] Maestro: Jump in Music [NDS] Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story [3DS] (4) Mario & Luigi: Partners in Time [NDS] Mario Kart 7 [3DS] Mario Party DS [NDS] Mega Man ZX [NDS] Metal Gear Ac!d [PSP] (2) Metal Gear Solid: Peace Walker [PSP] (3) Metal Slug 7 [NDS] Meteos [NDS] Metroid: Samus Returns [3DS] (3) Might and Magic: Clash of Heroes [NDS] (2) Monster Hunter Freedom Unite [PSP] (2) Monster Hunter Stories [3DS] Muramasa Rebirth [PSV] (2) Murasaki Baby [PSV] Nanostray [NDS] New Super Mario Bros. [NDS] (5) / New Super Mario Bros. 2 [3DS] (2) Ninja Gaiden: Dragon Sword [NDS] Ninjatown [NDS] Nintendogs [NDS] Okamiden [NDS] OlliOlli [PSV] OMG HD Zombies [PSV] Oreshika: Tainted Bloodlines [PSV] Parasite Eve - The 3rd Birthday [PSP] Patapon [PSP] (2) Persona 4 Golden [PSV] (2) Persona 4: Dancing All Night [PSV] Persona Q2: New Cinema Labyrinth [3DS] Phoenix Wright Ace Attorney [NDS] (4) Picross 3D [NDS] Pokemon Black/White [NDS] (2) Project Rub (Feel the Magic XY/XX) [NDS] Project X Zone [3DS] Professor Layton and the Curious Village [NDS] Pursuit Force: Extreme Justice [PSP] Puzzle Quest: Challenge of the Warlords [NDS/PSP](2) Radiant Historia [NDS] (3) Ratchet & Clank: Size Matters [PSP] Resident Evil: Deadly Silence [NDS] Resident Evil: Revelations [3DS] Resistance: Retribution [PSP] (2) Rhythm Heaven [NDS] (2) Secret Agent Clank [PSP] Skate It [NDS] Shin Megami Tensei: Devil Survivor [NDS] (2) Shin Megami Tensei: Strange Journey [NDS/3DS] / Shin Megami Tensei IV [3DS] Shovel Knight [3DS/PSV] (3) Silent Hill: Origins [PSP] SOCOM: U.S. Navy Seals Tactical Strike [PSP] Sonic Rush [NDS] Soul Calibur: Broken Destiny [PSP] Soul Sacrifice [PSV] Space Invaders Extreme 2 Steamworld Dig (2) Super Mario 3D Land [3DS] (4) Super Robot Wars: Endless Frontier [NDS] Super Smash Bros. for Nintendo 3DS Syphon Filter: Dark Mirror [PSP] (2) Tactics Ogre: Let Us Cling Together [PSP] Tearaway [PSV] (3) Tekken 5: Dark Resurrection [PSP] (3) Tony Hawk's Underground 2 Remix [PSP] Trauma Center: Under the Knife [NDS] (2) Ultimate Mortal Kombat [NDS] Uncharted: Golden Abyss Valkyria Chronicles 2 [PSP] Valkyrie Profile Covenant of the Plume [NDS] Wario: Master of Disguise [NDS] WarioWare Gold / WarioWare D.I.Y. Wipeout 2048 [PSV] (2) Wipeout Pure [PSP] (4) The World Ends With You [NDS] Ys Seven Jakieś propozycje zmian? Słucham, czytam.
Opublikowano 24 marca 20223 l 36 minut temu, Kmiot napisał: SMT. Strange Journey i SMT4 idą łeb w łeb. @Suavek jako znawca w temacie i najbardziej zaangażowany mógłbyś ostatecznie zdecydować? W końcu to Twoje kandydatury. Przypominam, ze Devil Survivor już jest na liście. Szkoda SMT4, bo to nie jest zła gra, a dla mnie była ona powodem do zakupu 3DS. Ale gdybym ja miał wybierać/głosować, to preferuję Strange Journey. Z drugiej strony moja opinia na temat tej serii często odbiega od ogólnego konsensusu, więc nie wiem, czy jestem odpowiednią osobą do podjęcia ostatecznej decyzji. Jak uważacie. Dla mnie SJ > SMT4. 36 minut temu, Kmiot napisał: WarioWare wcześniej wyrzuciliśmy D.I.Y. a teraz okazało się, że rzutem na taśmę wygrało. Jako że obie gry są kandydatami @Ukukuki to chciałbym, abyś ostatecznie zdecydował, którego WarioWare wolisz na liście - Gold czy D.i.Y. A DIY to nie jest narzędzie do robienia własnych gierek i dzielenia się nimi w sieci, co obecnie już tak naprawdę nie działa dzięki 'cudownej' polityce Nintendo? WW Gold ma 2x więcej minigierek, w tym także te z poprzednich odsłon.
Opublikowano 24 marca 20223 l Autor 6 minut temu, Suavek napisał: Z drugiej strony moja opinia na temat tej serii często odbiega od ogólnego konsensusu, więc nie wiem, czy jestem odpowiednią osobą do podjęcia ostatecznej decyzji. Jak uważacie. Dla mnie SJ > SMT4. Poza Devil Survivorem wszystkie pozostałe SMT to Twoi kandydaci, więc reszcie to pewnie z grubsza obojętne, skoro żadnej z tych gier nie nominowali. Dlatego będzie jak zdecydujesz, chyba że pojawi się jakiś zagubiony głos. Na tę chwilę stawiamy na Strange Journey. Z co do WarioWare, to jeśli jest jak piszesz, to rzeczywiście chyba lepiej tego Golda. Ale poczekamy jeszcze na zdanie Ukiego, bo on obie gry nominował, więc zapewne je ograł.
Opublikowano 25 marca 20223 l Ciekawa ta lista, przyznam ze o kilku grach nie słyszałem a z innej beczki, mało osob się tu udziela.
Opublikowano 25 marca 20223 l 9 minut temu, grzybiarz napisał: a z innej beczki, mało osob się tu udziela. Bo na tym forum znaleźć DYSKUSJĘ o grach, to już graniczy z cudem. Wszyscy są zajęci wzajemnym trollowaniem oraz ewentualnie wrzucaniem memów/gifów i plusików/minusików na takowe. Pewnie jak już przyjdzie co do czego, to głosować będzie więcej osób, ale i tutaj duża część, to będą głosy oddane w ciemno, albo "przeciw". Ja osobiście handheldy tej generacji wspominam bardzo dobrze do dziś, dlatego cieszy mnie taki plebiscyt. W ogóle fajna inicjatywa Kmiota, bo także dzięki temu sam dowiedziałem się o kilku tytułach, które warto by było kiedyś przejść/kupić i w ten sposób np. obecnie uzupełniam bibliotekę PS3. Na tej samej zasadzie mam nadzieję, że co niektóre gierki, które tutaj zostały wspomniane zainteresują również innych. To, że ktoś o danej grze nie słyszał nie oznacza, że jest ona zła. Warto zrobić mały research, albo obejrzeć jakiś gameplay. Mam tylko nadzieję, że moi faworyci nie trafią na siebie już w pierwszej rundzie.
Opublikowano 25 marca 20223 l Autor No handheldy rzecz jasna nie cieszą się takim zainteresowaniem i popularnością, jak duże konsole. Chyba zawsze były trochę takim "dodatkiem" i drugim wyborem. Tutaj ogólnie nawet podczas tworzenia listy do dużych konsol regularnie udziela się kilka osób na krzyż, trochę więcej podaje wyłącznie swoje nominacje i zagląda tylko sporadycznie. Siłą rzeczy teraz tłok jest mniejszy. Grunt, ze udało nam się stworzyć listę. Z brakujących wyborów na listę wchodzą więc: SMT: Strange Journey WarioWare Gold i tylko z New Super Mario Bros mam lekki zgryz, bo niby wersja na NDS dostała więcej nominacji, ale ankieta preferuje wydanie z 3DSa. Zrobię wyjątek i dodam na listę New Super Mario Bros 2. Ankieta to jedno, ale wydaje mi się, że różnica w nominacjach wynika pośrednio z faktu, że te NDSowe zbierałem dłużej, jeszcze z czasów tworzenia listy Siódmej Generacji (przypominam, że idea zrobienia osobnego plebiscytu dla handheldów narodziła się w międzyczasie i trochę na spontanie, więc nominacje przeszły stamtąd). Jeśli według kogoś powinniśmy raczej dodać na listę Mario Bros z NDSa, to słucham, może się dogadamy ;] Złapały mnie też lekkie wątpliwości czy dobrze robimy dodając na listę gry w rodzaju Shovel Knighta, Hotline Miami, SteamWorld Dig i pewnie parę innych, bo w razie ich triumfu będzie się mówiło, że mało handheldowy ten zwycięzca. Z drugiej strony zapewne połowa listy koniec końców i tak się ukazała w jakiejś formie na dużych konsolach, więc i tak nie dogodzisz. Być może popełniamy błąd, ale kto ich nie robi? Ogólnie końcowa lista prezentuje się następująco. Spoiler 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors [NDS] (2) Advance Wars: Dual Strike [NDS] (3) Age of Empires: The Age of Kings [NDS] Alice in Wonderland [NDS] Aliens: Infestation [NDS] Bleach: Dark Souls [NDS] Brave Story: A New Traveler [PSP] Bravely Default [3DS] Burnout Legends [PSP] (2) Castlevania: Dawn of Sorrow [NDS] (4) Castlevania: Order of Ecclesia [NDS] (4) Contact [NDS] Contra 4 [NDS] (2) Cooking Mama [NDS] Crisis Core: Final Fantasy VII [PSP] Danganronpa 2: Goodbye Despair [PSV] Daxter (2) [PSP] Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy [PSP] (2) Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day! [NDS] Dragon Ball Fusions [3DS] Dragon Quest IX [NDS] Driver 76 [PSP] Elite Beat Agents [NDS] (2) Etrian Odyssey III: The Drowned City Field Commander [PSP] Final Fantasy XII: Revenant Wings [NDS] Fire Emblem Awakening [3DS] (2) Ghost Trick: Phantom Detective [NDS] (2) God of War: Ghost of Sparta [PSP] (6) Golden Sun: Dark Dawn [NDS] (2) Gran Turismo [PSP] Grand Knights History [PSP] Grand Theft Auto: Vice City Stories [PSP] (3) Grand Theft Auto: Chinatown Wars [NDS] (4) Gravity Rush [PSV] (3) Guilty Gear: Dust Strikers [NDS] Half-Minute Hero [PSP] Hatsune Miku: Project Mirai DX [3DS] Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure [NDS] (2) Hotline Miami [PSV] (6) Inazuma Eleven [NDS] (2) Infinite Space [NDS] Jeanne d’Arc [PSP] (2) Kid Icarus: Uprising [3DS] (2) Killzone Liberation [PSP] (3) Killzone Mercenary [PSV] (2) Kingdom Hearts: Birth By Sleep [PSP] The Legend of Heroes Trails in the Sky [PSP] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds [3DS] (4) The Legend of Zelda: Phantom Hourglass [NDS] (3) LocoRoco [PSP] (3) Luigi's Mansion: Dark Moon [3DS] (4) Lumines 2 [PSP] Maestro: Jump in Music [NDS] Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story [3DS] (4) Mario & Luigi: Partners in Time [NDS] Mario Kart 7 [3DS] Mario Party DS [NDS] Mega Man ZX [NDS] Metal Gear Ac!d [PSP] (2) Metal Gear Solid: Peace Walker [PSP] (3) Metal Slug 7 [NDS] Meteos [NDS] Metroid: Samus Returns [3DS] (3) Might and Magic: Clash of Heroes [NDS] (2) Monster Hunter Freedom Unite [PSP] (2) Monster Hunter Stories [3DS] Muramasa Rebirth [PSV] (2) Murasaki Baby [PSV] Nanostray [NDS] New Super Mario Bros. 2 [3DS] (2) Ninja Gaiden: Dragon Sword [NDS] Ninjatown [NDS] Nintendogs [NDS] Okamiden [NDS] OlliOlli [PSV] OMG HD Zombies [PSV] Oreshika: Tainted Bloodlines [PSV] Parasite Eve - The 3rd Birthday [PSP] Patapon [PSP] (2) Persona 4 Golden [PSV] (2) Persona 4: Dancing All Night [PSV] Persona Q2: New Cinema Labyrinth [3DS] Phoenix Wright Ace Attorney [NDS] (4) Picross 3D [NDS] Pokemon Black/White [NDS] (2) Project Rub (Feel the Magic XY/XX) [NDS] Project X Zone [3DS] Professor Layton and the Curious Village [NDS] Pursuit Force: Extreme Justice [PSP] Puzzle Quest: Challenge of the Warlords [NDS/PSP](2) Radiant Historia [NDS] (3) Ratchet & Clank: Size Matters [PSP] Resident Evil: Deadly Silence [NDS] Resident Evil: Revelations [3DS] Resistance: Retribution [PSP] (2) Rhythm Heaven [NDS] (2) Secret Agent Clank [PSP] Skate It [NDS] Shin Megami Tensei: Devil Survivor [NDS] (2) Shin Megami Tensei: Strange Journey [NDS] Shovel Knight [3DS/PSV] (3) Silent Hill: Origins [PSP] SOCOM: U.S. Navy Seals Tactical Strike [PSP] Sonic Rush [NDS] Soul Calibur: Broken Destiny [PSP] Soul Sacrifice [PSV] Space Invaders Extreme 2 [NDS/PSP] Steamworld Dig [3DS/PSV] (2) Super Mario 3D Land [3DS] (4) Super Robot Wars: Endless Frontier [NDS] Super Smash Bros. for Nintendo 3DS Syphon Filter: Dark Mirror [PSP] (2) Tactics Ogre: Let Us Cling Together [PSP] Tearaway [PSV] (3) Tekken 5: Dark Resurrection [PSP] (3) Tony Hawk's Underground 2 Remix [PSP] Trauma Center: Under the Knife [NDS] (2) Ultimate Mortal Kombat [NDS] Uncharted: Golden Abyss [PSV] Valkyria Chronicles 2 [PSP] Valkyrie Profile Covenant of the Plume [NDS] Wario: Master of Disguise [NDS] WarioWare Gold [3DS] Wipeout 2048 [PSV] (2) Wipeout Pure [PSP] (4) The World Ends With You [NDS] Ys Seven [PSP] Ostatnie chwile na jakiekolwiek korekty, bo prawdopodobnie jutro startujemy z plebiscytem.
Opublikowano 25 marca 20223 l imo stm4 zwykłe czy apocalypse lepsze od strange journey. randomowe walki, monotonne lokacje i poruszanie się po siatce ssie pałę.
Opublikowano 25 marca 20223 l Autor Jeżeli już, to zwykłe, bo Apocalypse odstaje w ankiecie. Szaremu forumowiczowi i tak to nie robi różnicy, bo ich nie rozróżnia xd Przewinąłem godzinę gameplayu i widziałem tylko gadające głowy. To co, zamieniamy? Ja wiem, że @Suavek chciałby wszystkie SMT na liście. Ale jeśli SMT4 jest "przystępniejsze" to chyba warto? Mniejsza szansa, że odrzuci kogoś, kto zechce dać serii szansę.
Opublikowano 26 marca 20223 l Spoko, może być SMT4 jako 'reprezentant'. Spoiler Choć moim zdaniem SJ > SMT4:A > SMT4 Jest jeszcze Soul Hackers, ale to jest enhanced port z Saturna bodajże, więc i tak do plebiscytu by nie trafił. Ale to i tak wszystko dobre gry, więc co tam większości odpowiada, to niech startuje.
Opublikowano 26 marca 20223 l 12 godzin temu, Kmiot napisał: Złapały mnie też lekkie wątpliwości czy dobrze robimy dodając na listę gry w rodzaju Shovel Knighta, Hotline Miami, SteamWorld Dig i pewnie parę innych, bo w razie ich triumfu będzie się mówiło, że mało handheldowy ten zwycięzca. Z drugiej strony zapewne połowa listy koniec końców i tak się ukazała w jakiejś formie na dużych konsolach, więc i tak nie dogodzisz. Od lat robię listę TOP1000 gier życia jakie bym zabrał na bezludną wyspę i mam ten sam problem. Mnie jeszcze dodatkowo denerwowało to, że np. chciałem mieć też kultowego Dooma, czy Wolfensteina na handheldzie (czyli w moim przypadku na 3DSie, na którym emuluję gry z handheldów (poza PSP/PSV). Ogólnie generacja 3DS/PSV była strasznie słaba. W tych czasach każdy już miał smartfona i nie jarał się gierkami na konsolkach. Niestety. Sam kupiłem dwukrotnie 3DSa, a tak naprawdę zaliczam na nim stary backlog z NDSa. Poniżej pokaz możliwości wspomnianego wielokrotnie przeze mnie programiku Launchbox - działa tutaj w trybie BigBox, jest też klasyczny tryb w windowsowym okienku.
Opublikowano 26 marca 20223 l Autor 5 godzin temu, grzybiarz napisał: Od lat robię listę TOP1000 gier życia jakie bym zabrał na bezludną wyspę i mam ten sam problem. Tylko tysiąc? Nie za mało? 6 godzin temu, Suavek napisał: Spoko, może być SMT4 jako 'reprezentant'. Powiedzmy tak: uznam opinię 20inchDT za wstawienia się za SMT4, więc faktycznie drugą nominację. Strange Journey pozostaje z jedną, tym samym SMT4 wygryza ją z listy. Ale że Suavek woli Apocalypse, a 20inchDT napisał "SMT4 albo SMT4:A" to na listę wejdzie Apocalypse całkowicie ignorując ankietę. Może być taki kompromis? Zdaję sobie sprawę, że dla większości to tylko kosmetyka, ale staram się uszanować opinie w temacie, aby nie było, że są po nic ;]