Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano

Najlepsza gra o piratach na Amidze to i tak Traps 'n' Treasuers a nie żadne Pirates

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano
  • Autor

7 minut temu, triboy napisał:

Ja bym jeszcze zamienił Benefactor/Fire and Ice/Fury od the Furries za Shufflepack Cafe :lapka:

Te Furry of the Furries już się pojawiło w propozycjach wcześniej (od WisnieRa), więc póki co ma przewagę i można go wrzucić za Shufflepack Cafe.

7 minut temu, GearsUp napisał:

Najlepsza gra o piratach na Amidze to i tak Traps 'n' Treasuers a nie żadne Pirates

No i jest już na liście, więc jaki problem? A czy lepsze, to już LUD OCENI.

Opublikowano

Furry of the Furries to genialna gra, aż dziwne, że tak mało osób w to grało.

Opublikowano
  • Autor

Wrzucam roboczą wersję listy 4 generacji. Trochę chaotyczna i niestaranna (literówki, szwankuje formatowanie, chuj tam), ale to tylko szkic. Jeśli przy propozycji padało określenie konsoli, to dodawałem notkę (Mega Drive, Genesis, , SMD, MD to oczywiście jedno i to samo, ale stosowałem zamiennie, sam do końca nie wiem dlaczego; SNES to wiadomo, GB to Game Boy, NG to Neo Geo). Jeśli przy tytule pojawia się cyferka w nawiasach, to znaczy, że było więcej niż jedno zgłoszenie danego tytułu.

Na liście mogą znajdować się jeszcze jakieś niedobitki z Amigi (np. Cool Spot, Flashback, Theme Park, Worms), bo domyślnie była ona wspólna, ale i tak trzeba będzie ją ciąć do 128, więc myślę, że te tytuły wypada wyrzucić w pierwszej kolejności? A Jazz Jackrabbit był w ogóle na jakiejś konsoli? Nie widzę w źródłach. Tetrisy też pewnie wylecą, (podobnie jak Bomberman) bo jest już w 3 generacji. Albo i nie, zobaczymy. Castlevanie mogą być max dwie, więc będzie decydować ilość głosów.

Ogólnie dawać szybkie pomysły co z nią jeszcze zrobić, jak również można wciąż podawać propozycje nowych gier. Najwyżej coś się wyrzuci. Bo po zakończeniu Trzeciej generacji planuję ruszyć z Czwartą.

Spoiler
  1. Super Casltevania IV (2)

2. Castlevania Rondo of blood (4)

3. Castlevania Bloodlines

4. Mortal Kombat 2 (3)

5. Rise of the robots

6. Flashback (3)

7. Super street fighter 2 (3)

8. International SuperStar Soccer DeLuxe

9. Kunio Tachi no Banka

10. Chrono Trigger (3)

11. EVO Search for Eden (2)

12. Looney Tunes Basketball

13. Golden Axe

14. Earthworm Jim 2

15. Lufia 2

16. Final Fantasy 4 (2)

17. Gundam Wing: Endless Duel (2)

18. Another World

19. Desert Strike (2)

20. Cool Spot (2)

21. First Samurai

22. Lion King (4)

23. Alladyn (5)

24. Jungle Book

25. Super Metroid (5)

26. Zelda LttP(4)

27. Worms (2)

28. Jazz Jackrabbit (PC?)

29. Theme Park

30. The Lost Vikings (2)

31. Mortal Kombat (2)

32. Chaos Engine - Sega Genesis

33. Gunstar Heroes - Megadrive

34. Mega Turrican - Sega Genesis

35. Blackthorne - SNES

36. Demon's Crest - SNES

37. Hagane - SNES

38. Metal Warriors - SNES

39. Mega Man X - SNES (2)

40. Cannon Fodder

41. Crazy Cars 3 

42. Front Mission (3)

43. Final Fantasy 6 (3)

44. Illusion of Gaia

45. Donkey Kong Country 

46. Secret of Mana (2)

47. Super Mario RPG: Legend of the Seven Star (3)

48. Spider-Man And Venom: Maxium Carnage (2)

49. Captain Commando

50. Knights of the Round

51. Pocahontas (SMD)

52. Comix Zone (SMD) (2)

53. Mortal Kombat 3

54. Punisher (SMD)

55. Streets of Rage (2)

56. Turtles in Time (SNES) (2)

57. Boogerman

58. Sonic The Hedgehog (3)

59. Tiny Toon Adventures: ACME All-Stars (SMD)

60. Sunset riders

61. Metal Slug 1 NG

62. Metal Slug 2 NG

63. Metal Slug 3 NG

64. The Last Blade 2 NG

65. Sengoku 2 NG

66. Samurai Shodown 2 NG

67. Windjammers NG

68. Shock Troopers 2 NG

69. Spinmaster NG

70. Top Hunter NG

71. Blue's Journey NG

72. Art of Fighting 3 NG

73. Blazing Star NG

74. Aero Fighters 3 NG

75. Last Resort NG

76. NAM-1975 NG

77. Contra Hard Corps

78. Shining Force 2

79. Yoshi’s Island (4)

80. Pulstar

81. Breath of Fire 2 (2)

82. Contra III: The Alien Wars (2)

83. Final Fight 3 (2)

84. NBA Jam

85. misadventures of Flink

86. Earthbound (2)

87. Super Mario World (2)

88. Donkey Kong Country 2 (3)

89. Super Mario Kart (2)

90. Kirby Superstar (2)

91. Tmnt tournament fighters

92. Mighty Morphin Power Rangers: The Fighting Edition

93. Harvest Moon SNES (3)

94. Harvest Moon GB

95. Ogre Battle: The March of the Black Queen

96. Tetris

97. Shadowrun

98. Batman (MD)

99. X-Men (MD)

100. Castle of Illusion (MD)

101. Toxic Crusaders (MD)

102. Dynamite Duke (MD)

103. Spiderman vs. Kingpin (MD)

104. Decap Attack (MD)

105. Earthworm Jim (MD)

106. Rambo III (MD)

107. Toy Story (MD)

108. Virtua Fighter 2 (MD)?

109. The Addams Family 

110. Aero Fighters

111. Alien 3

112. Biker Mice from Mars

113. Breath of Fire

114. Bust a Move

115. Darius Twin

116. Donkey Kong Country 3 (2)

117. FIFA

118. Final Fantasy 5

119. Frogger

120. F-Zero

121. Gradius 3

122. Kirby’s Dream Land 3

123. Micro Machines?

124. Prehistorik Man

125. Super Adventure Island

126. Super Bomberman

127. Super Mario All Stars

128. Tales of Phantasia

129. Terranigma

130. Tom and Jerry

131. Uniracers

132. Wolfenstein 3d?

133. Phantasy Star 4 (MD)

134. Shining Force 2 (MD)

135. Zero Wing (MD)

136. Pokemon R/B/Y (GB) (2)

137. Super Mario Land (GB)

138. Tetris (GB)?

139. Trip World (GB)

140. Zelda: Link’s Awakening (GB)

141. Tetris Attack 

Opublikowano

Rise of the robots, Jazz, VF2 do wywalenia. Dwie z tych gier to kupsztale a Jazz to przecież pc. Co do Rise to mam ogromny sentyment bo to pierwsza gierka za pełną cenę jaką dostałem. No ale nie nadaje się do walki z najlepszymi. Cannon Fodder to Amiga a Wolf 3D był mocno pocięty i cenzurowany na 4 generacji, dopiero 5 miała normalną wersję. Do tego mamy dwa mariany a tylko jednego Sonica, dajmy 1,2,3 bo ciężko wybrać xd Wormsy też tutaj nie pasują. 

Opublikowano

Marianów jest więcej niż dwa, ale to sztosy, więc powinny zostać(jakby co to Castlevanie i Metal Sługi też są po trzy).

Jazz to oczywiście PC.
Jak wylecą gry z Amigi, a trochę ich jest to już się poluzuje lista. 

Opublikowano

Przecież to już dawno zostało ustalone a wy próbujecie naginać zasady - 2 gry maxymalnie z danej serii 

tak więc Marianów może być więcej bo Super Mario RPG to nie jest seria np. Super Mario World ale już Soniców nie może być 3 bo Sonic 1,2,3 to ta sama seria

Opublikowano
  • Autor

No, z Marianami to trzeba brać pod uwagę, że Super Mario RPG, Mario Kart, Super Mario World/Land i Yoshi's Island łączy co prawda postać Mariana, ale to gry gatunkowo i gameplayowo na tyle różne, że dopuszczam ich obecność. Oczywiście będą max dwa Mariany platformówkowe, choć Yoshi jest na tyle inny koncepcyjnie, że osobiście liczyłbym go jako odrębny byt.

Niektóre serie są nadal ponad limitem dwóch tytułów (Castlevania, Metal Slug), niektórych tak naprawdę nie warto będzie wrzucać w dwóch wariantach, gdy jeden był wyraźnie lepszy (Mortal Kombat 2? Earthworm Jim2? DKC jeden czy dwa?). Parę amigowych też przegapiłem usunąć.

W wolnej chwili przejrzę tę listę dokładniej i zrobię wstępne czystki, ale Wasze wskazówki mi to ułatwią.

Opublikowano

Misadventures of flink jest w liście amigowej z może zamiast tego wcisnąć zelde oracle of seasons( lub też druga wersja)?

Chodzi mi o listę 4 generacji

Edytowane przez frankfuter

Opublikowano

Rise of the robots - to nie był jakiś średniak? Kiedyś grałem i do SF2, MK2 czy bijatyk SNK to startu nie miał.

Z Metal Slugów bym zostawił 2jkę bo chyba była najbardziej popularna (ktoś mógł trafić na automatach lub PS1 w wersji X) a Metal Slug 3 wyszedł bardzo późno (wg internetu marzec 2000).

FF5 dla mnie o wiele słabszy od 4 i 6.

Może jakiś specjalista się wypowie ale może zamienić Art of Fighting 3 na któreś King of Fighters?

Nie brakuje Killer Instinct? Grałem tylko na automatach i nie wiem czy wersja na SNESa jest ok.

Opublikowano

Zelda Oracle of.. tak jak i Pokemon Silver/Gold/Crystal nie są wymienione, bo wyszły około 2000 roku czyli ciężko mówić o 4 generacji 

Jeżeli chodzi o platformówki z Mario to faktycznie ciężko liczyć Yoshi’s Island do tej serii. To tak naprawdę był spin off, z którego powstała osobna seria. Z pozostałej trójki chyba bym wyrzucił All-Stars skoro to podciągnięte gry z Nesa.

Jeżeli chodzi o Donkey Kongi to zdecydowanie 2>1

Opublikowano

Rise of the Robots to moim zdaniem crap, (nawet nie specyficzny średniak, który wielu osobom przypadnie do gustu), po prostu crap. Nie zasługuje na miejsce na liście.

Najlepszą częścią Art of Fighting wedlug większości koneserów gatunku jest część druga. Osobiscie wole trójkę. 

Najbardziej ceniony Fatal Fury to Special, wydany też na SNESa, chyba on powinien być brany pod uwagę w przypadku gierek 4 generacji.

W ogóle Neo Geo, bijatyki 2D to trochę ciężki temat jeśli chodzi o klasyfikację do czwartej lub piątej generacji. Dla mnie o tym, do której je przypiszemy powinny decydować: data wydania gry, porty na inne sprzęty. Od 95 roku wszystkie bijatyki 2D powinny być zaliczane raczej do piątej generacji, bo poza Neo Geo/automatami z reguły miewały porty jedynie na PS1/Saturna.

Kierując się tym kluczem, moje propozycje popularnych bijatyk 2D do bitwy w ramach 4 generacji powinny wyglądać następująco: Samurai Shodown 2, King Of Fighters 94, Fatal Fury Special, Art of Fighting 2. Street Fighter od Capcomu to Super Street Fighter 2 Turbo.

Edytowane przez ciwa22

Opublikowano
  • Autor

Ok, posiłkując się Waszymi opiniami poleciały:

Rise of the Robots (zgodnie oceniony przez Was jako crap/średniak), Jazz Jackrabbit (PC), VF2 (to nawet nie jest "prawdziwe VF i tytuł byłby mylący), Cannon Fodder (był też na SNESa, ale kojarzy się jednoznacznie z Amigą), Wolfenstein 3D (prawilnie pojawi się w 5 generacji, albo PC?), Wormsy (Amiga), Misadventures of Flink (Amiga), Mario All-Stars. 

Co planuję:

Zostawić tylko Metal Slug 1 i 2. Wyrzucić Metal Slug 3, bo wyszedł późno.

Zostawić Final Fantasy 4 i 6. Wyrzucić 5, bo była obiektywnie najsłabszą z nich.

Zostawić Donkey Kong Country 2 i 3, wyrzucić jedynkę.

Wyrzucić któryś Breath of Fire (jedynkę?).

Wyrzucić Castlevania Bloodlines, bo zostają Super Castlevania 4 i Rondo of Blood.

Wyrzucić którąś Contrę?

Wyrzucić któreś Aero Fighters.

Wyrzucić któregoś Earthworm Jima (jedynkę?)

Wyrzucić FIFĘ (no bo jakieś to takie nie wiem xd)

Wyrzucić Mortala 1 (i może 3 jeśli zajdzie taka potrzeba)

Wyrzucić Tetris Attack, ale tylko w przypadku, gdy potrzebne będzie miejsce dla lepszej/ciekawszej gry.

Wyrzucić TMNT: Tournament Fighters, bo to tylko "port" z trzeciej generacji, a tam gra już miała swoją szansę.

Wszystko powyższe będę w razie potrzeby wcielał w życie stopniowo i jeśli zajdzie taka potrzeba (pojawią się lepsi pretendenci). W przypadku niektórych serii (Metal Slug, DKC) można się nawet ograniczyć do jednego, najlepszego reprezentanta.

Odnosząc się do Waszych propozycji:

Zelda: Oracle of... to oczywiście piata generacja (GBC)

Sonica jakiegoś można dodać, ale nie wiem którego, więc słucham.

11 godzin temu, ciwa22 napisał:

W ogóle Neo Geo, bijatyki 2D to trochę ciężki temat jeśli chodzi o klasyfikację do czwartej lub piątej generacji. Dla mnie o tym, do której je przypiszemy powinny decydować: data wydania gry, porty na inne sprzęty. Od 95 roku wszystkie bijatyki 2D powinny być zaliczane raczej do piątej generacji, bo poza Neo Geo/automatami z reguły miewały porty jedynie na PS1/Saturna.

Kierując się tym kluczem, moje propozycje popularnych bijatyk 2D do bitwy w ramach 4 generacji powinny wyglądać następująco: Samurai Shodown 2, King Of Fighters 94, Fatal Fury Special, Art of Fighting 2. Street Fighter od Capcomu to Super Street Fighter 2 Turbo.

Zdając się na Twój autorytet dodałem te, których na liście jeszcze nie było: KoF'94, FFS i zamieniłem AoF3 na AoF2. Gdyby coś jeszcze na lisćie nie grało pod tym kątem, to proszę o info, bo ja się na bijatykach tamtego okresu nie znam.

Obecnie odświeżona i ułożona alfabetycznie lista wygląda następująco. Niektóre serie wciąż mają na niej trzech reprezentantów, bo się waham które są najsłabszym ogniwem. Zostawiłem też oznaczenia platform, choć zdaję sobie sprawę, że nie w każdym przypadku są one konieczne:

Spoiler
  1. Aero Fighters

2. Aero Fighters 3 [NG]

3. Aladdin (5)

4. Alien 3

5. Art of Fighting 2

6. Batman [MD]

7. Biker Mice from Mars

8. Blackthorne [SNES]

9. Blazing Star [NG]

10. Blue's Journey [NG]

11. Boogerman

12. Breath of Fire

13. Breath of Fire 2 (2)

14. Bust A Move

15. Captain Commando

16. Castle of Illusion [MD]

17. Castlevania: Rondo of Blood (4)

18. Castlevania: Bloodlines

19. Chrono Trigger (3)

20. Comix Zone [MD] (2)

21. Contra: Hard Corps

22. Contra III: The Alien Wars (2)

23. Crazy Cars 3

24. Darius Twin

25. Decap Attack [MD]

26. Demon’s Crest [SNES]

27. Donkey Kong Country

28. Donkey Kong Country 2 (3)

29. Donkey Kong Country 3 (2)

30. Dynamite Duke [MD]

31. Earthbound (2)

32. Earthworm Jim [MD]

33. Earthworm Jim 2

34. EVO Search for Eden (2)

35. F-Zero

36. Fatal Fury Special

37. FIFA

38. Final Fantasy 4 (2)

39. Final Fantasy 5

40. Final Fantasy 6 (3)

41. Final Fight 3 (2)

42. First Samurai

43. Frogger

44. Front Mission (3)

45. Golden Axe

46. Gradius 3

47. Gundam Wing: Endless Duel (2)

48. Gunstar Heroes [MD]

49. Hagane [SNES]

50. Harvest Moon [GB]

51. Harvest Moon [SNES] (3)

52. Illusion of Gaia

53. International Superstar Soccer Deluxe

54. Jungle Book

55. King of Fighters ‘94

56. Kirby Dream Land 3

57. Kirby Superstar (2)

58. Knights of the Round

59. Kunio Tachi No Banka

60. Last Resort [NG]

61. Lion King (4)

62. Looney Tunes Basketball

63. Lufia II

64. Mega Man X [SNES]

65. Mega Turrican [MD]

66. Metal Slug [NG]

67. Metal Slug 2 [NG]

68. Metal Slug 3 [NG]

69. Metal Warriors [SNES]

70. Mighty Morphin Power Rangers: The Fighting Edition

71. Mortal Kombat (2)

72. Mortal Kombat 2 (3)

73. Mortal Kombat 3

74. NAM-1975 [NG]

75. NBA Jam

76. Ogre Battle: The March of the Black Queen 

77. Phantasy Star 4 [MD]

78. Pocahontas [MD]

79. Pokemon Red/Blue/Yellow [GB]

80. Prehistorik Man

81. Pulstar

82. Punisher [MD]

83. Rambo 3 [MD]

84. Samurai Shodown 2 [NG]

85. Secret of Mana (2)

86. Sengoku 2 [NG]

87. Shining Force 2 (2)

88. Shadowrun

89. Shock Troopers 2 [NG]

90. Sonic The Hedgehog (3)

91. Spider-Man And Venom: Maximum Carnage (2)

92. Spider-Man vs. Kingpin [MD]

93. Spinmaster [NG]

94. Streets of Rage (2)

95. Sunset Riders

96. Super Adventure Island

97. Super Bomberman

98. Super Castlevania IV

99. Super Mario All Stars

100. Super Mario Kart (2)

101. Super Mario Land

102. Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars

103. Super Mario World (2)

104. Super Metroid

105. Super Street Fighter 2 Turbo (3)

106. Tales of Phantasia

107. Terranigma

108. Tetris Attack

109. The Addams Family

110. The Last Blade 2 [NG]

111. The Legend of Zelda: A Link to the Past (4)

112. The Legend of Zelda: Link’s Awakening [GB]

113. Tiny Toon Adventures: ACME All-Stars (SMD)

114. TMNT: Tournament Fighters 

115. TMNT: Turtles in Time [SNES] (2)

116. Tom and Jerry

117. Top Hunter [NG]

118. Toxic Crusaders [MD]

119. Toy Story [MD]

120. Trip World [GB]

121. Uniracers

122. Windjammers [NG]

123. X-Men [MD]

124. Yoshi’s Island (4)

125. Zero Wing [MD]

Opublikowano

Rise of the Robots jest gra gdzie najwiecej pary poszlo w te prerenderowane wstawki z innymi robotami (robione chyba na silicon graphics). Bo gameplay byl fatalny (bezsensowna klawiszologia, jeden wojownik). No ale sprzedaz robil klimatem i uwczesna moda na cyborgi. Na liscie moze sie nie znajdzie ale kazdy zna/slyszal.

Opublikowano

Ok przejrzałem to co jeszcze bym dodał a raczej zamienił z czymś z tej listy wyżej (wszystko SNES):

Ninja Warriors - niedawno wyszły remake'i na Switcha i PS4 (The Ninja Saviors: Return of the Warriors), bardzo ładnie wyglądający beat 'em up

R-Type III

Super Turrican

Joe&Mac - dosyć znana marka, może zamieszać

Lucky Luke - fajny shooter, tu nostalgia powinna się odpalić

Tiny Toon Adventures: ACME All-Stars - tą sportówkę, która jest na liście wyżej zamieniłbym na inną gierkę z tymi samymi bohaterami ze SNESa - Tiny Toon Adventures: Buster Busts Loose! - świetnie wyglądająca platformówka

Opublikowano
  • Autor

A jak się ma Super Turrican do obecnego na liście Mega Turricana?

Wyglądają trochę podobnie, choć poziomy jakby inne.

Nie wiem czy jest sens wrzucać obie, jeśli różnice nie są znaczące.

Opublikowano

Przeoczyłem, jak jest Mega Turrican to można olać

Opublikowano
  • Autor

Można wrzucić w formie Mega/Super Turrican.

Opublikowano

Tetris Attack pewnie i tak nie przejdzie pierwszej rundy, także luz :)

giphy.gif

Opublikowano

TMNT na 16 bitowcach to inne gry niż wersja NES. Łączy je tylko fakt, że to bijatyki. W ogóle wersja SNES to inna gra niż wersja SMD. Według opinii większości: dużo lepsza. Zostawiłbym wersję SNES i Turtles in Time.

Mortal Kombat 3 to rok 95, więc z racji tego co pisałem wcześniej, powinna polecieć z listy gier na czwartą generację. Jednakże wyszła w tym 95 na SNES/SMD/Playstation. Ciężka sprawa, ale polecam wywalić i zostawić jedynie najbardziej ceniony z trójcy MK2, ewentualnie jeszcze MK1 bo to jednak przełomowa gra.

W przypadku Breath of Fire wystarczy chyba część druga.

Edytowane przez ciwa22

Opublikowano
10 godzin temu, Kmiot napisał:

Wyrzucić którąś Contrę?

Zostawić tylko tą z SMD i SNESa reszta i tak nie jest tak dobra jak te dwie pozycje. 

Wyrzucić któreś Aero Fighters.

Zostaw dwójeczkę. 

Wyrzucić Castlevania Bloodlines, bo zostają Super Castlevania 4 i Rondo of Blood.

Bloodlines moim zdaniem jest o wiele lepsza od 4. A Rond of Blood może wylecieć, mało kto w to grał. 

Wyrzucić FIFĘ (no bo jakieś to takie nie wiem xd)

Zostaw, gierka jest kozacka, tak samo jak 95. 

Sonica jakiegoś można dodać, ale nie wiem którego, więc słucham.

1 i 3 albo 2 i 3? Ciężko wybrać bo seria trzymała cały czas poziom, z drugiej strony 3 bez Sonic & Knuckles to też trochę niepełna gra. Więc może zostawmy 2 i 1. 

Co do Metal Slug zostawmy może 1 i 2 a trójeczkę się zaproponuje w kolejnej generacji ;p 

Opublikowano

Castlevania  Rondo of Blood moim zdaniem powinna zostać, wyszła później w różnych pakietach i jest szansa że jak ktoś ograł Symphony of the Night to zainteresował się tym tytułem.

Opublikowano

RoB >>>>> SC IV. Ale to i tak nie ma sensu silowac sie, ktora lepsza bo ludzie glosuja albo na marke albo na nostalgie.