Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano

Nie będzie niespodzianek - mogę podać około 10 tytułów, które trafią do top. Niespodzianki są przypadkowe, przez to, że często sztos trafia na sztosa, i ktoś musi odpaść, a średniak na średniaka, dzięki czemu jakiś średniak idzie dalej.

MGS.

Silient Hill.

Tomb Raider.

Resident Evil2.

FF7.

Vagrant Story.

Tekken3.

Gran Turismo.

Colin McRae Rally 2.0.

Crash Bandicoot3.

Na bank wygra ktoś z tej dziesiątki.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

Nie mówię o niespodziance typu wygrania całego turnieju, chyba mamy inną definicję sprawienia niespodzianki. Chodziło mi bardziej o gierkę z tej listy 128 pewniaków, która zostaje wyeliminowana przez drugą gierkę z listy odrzuconych przez Kmiota. 

Co do finału to sam kilka stron temu obstawiałem:

W dniu 15.11.2021 o 12:05, GearsUp napisał:

Tomb Raider vs Resident Evil 2

Opublikowano

Może poza Threads of Fate, ale bawimy się żeby było wesoło. Co z tego że wygra jakiś tam Resident Evil 2, którego nie lubię? Nic. 256 to opcja, którą forsuję.

Opublikowano
  • Autor

Fajnie, ale cały urok losowej drabinki polega na tym , że takie pary mogą się już teoretycznie pojawić w pierwszej, albo drugiej rundzie. Dlatego liczy się tylko zwycięzca, a już drugie miejsce bywa mylące.

Opublikowano
12 minut temu, GearsUp napisał:

Nie mówię o niespodziance typu wygrania całego turnieju, chyba mamy inną definicję sprawienia niespodzianki. Chodziło mi bardziej o gierkę z tej listy 128 pewniaków, która zostaje wyeliminowana przez drugą gierkę z listy odrzuconych przez Kmiota. 

Co do finału to sam kilka stron temu obstawiałem:

Spoko, zapomniałem jeszcze o Pro Evolution 2 i Soul Reaver, to tyle.

Ja osobiście będę kibicował grom na N64, może uda się gdzieś wyżej przepchnąć chociaż SM64, Ocarynę i GoldenEye. Gdyby N64 w PL było popularne jak PSX to mogłoby być grubo pod koniec, może jeszcze Banjo-Kazooie, Conker, Majora's Mask i PD64 by coś namieszały.

Edytowane przez zdrowywariat

Opublikowano
1 minutę temu, Kmiot napisał:

Fajnie, ale cały urok losowej drabinki polega na tym , że takie pary mogą się już teoretycznie pojawić w pierwszej, albo drugiej rundzie.

True. Ja mam jeszcze taką inną teorię, a propo rozstawiania i przechodzenia kolejnych szczebli przez daną gierkę - na przykładzie Micro Machines - w drabince NESowej miała mnóstwo ciężkich, wyrównanych pojedynków, z których wychodziła często zwycięsko na ostatniej prostej aż do finału i tak sobie myślę, że taka gierka z każdą kolejną rundą ma coraz trudniej przez to, że coraz większa grupa ludzi, którzy oddała sporo głosów na jej oponenta w kolejnej rundzie prędzej zaznaczy rywala MM z tego powodu, że komuś nie pykło wcześniej i będzie miała taka osoba osobiste "rachunki do wyrównania" z takim tytułem.

tldr: łatwa drabinka wiele zmienia kiedy jeden z faworytów turnieju mniej się narazi innym po drodze w czasie wspinania się do finału

@Kmiot możesz zdradzić czego używasz do rozlosowywania par? Bo chyba w tym przypadku kotom by się znudziło wybieranie 256 jajek :usmiech: 

Opublikowano

Ciekawe teoria, no nie wiem kto fak robi? Nawet gdyby jakaś gra wygrała z moją ulubioną, a później okazała się lepsza od następnej - to przecież bym się nie mścił, bądźmy poważni :).

Opublikowano
7 minut temu, zdrowywariat napisał:

Ciekawe teoria, no nie wiem kto fak robi? Nawet gdyby jakaś gra wygrała z moją ulubioną, a później okazała się lepsza od następnej - to przecież bym się nie mścił, bądźmy poważni :).

Dam ci przykład o co mi chodzi. Cytat pochodzi od użytkownika @Plugawy z tematu Pojedynki czwartej generacji - pierwsza runda

Cytat

Osrany i oklepany Mega Man oczywiście wygrywa z jedną z najfajniejszych bijatyk na Snesa :(

Taki Mega Man X wygrał swój pojedynek w pierwszej rundzie z ulubioną bijatyką Plugawego i przez to zauważyłem, że teraz już głosuje zawsze przeciwko MM X bez względu na to na jaką gierkę by nie trafiła.

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, GearsUp napisał:

@Kmiot możesz zdradzić czego używasz do rozlosowywania par? Bo chyba w tym przypadku kotom by się znudziło wybieranie 256 jajek :usmiech: 

O, ależ tu nie ma czego zdradzać, bo akurat stronka, której używam (challonge.com - propsy dla @Bzduras, który przy okazji któregoś giwałeja mi ją podrzucił) po prostu umożliwia tzw. "randomize seed".

1425078003_seed1.thumb.jpg.ae2fb9ae760d9b4916d78ae73ec25c84.jpg

Ot, ptaszek na końcu i dzieje się magia.

Bez niego rozdziela miejsca według kolejności (pierwszy z ostatnim, drugi z przedostatnim, itd.)

Od razu utworzona jest drabinka, z której wrzucam Wam screeny i linki. 

A co do teorii "jestem przeciwko gierce, która wyeliminowała mojego faworyta" to z pewnością coś w tym jest. Może nie do końca trafny przykład, ale ja teraz głosuję przeciw każdej Contrze. O ile ta z Trzeciej Generacji zasługiwała na zwycięstwo, tak te z Czwartej już niekoniecznie i byłoby wysoce niestosowne, gdyby znowu wygrała Contra xd No, ale taktyka "przeciwko" nie jest chyba jakaś  karygodna. Strategia dobra jak każda inna.

Opublikowano
7 godzin temu, Kmiot napisał:

Zastanawiam się jedynie na ile odstraszająca będzie dla niektórych ankieta złożona ze 128 pytań do wypełnienia naraz. 

Dla mnie bomba:ohstop:

Opublikowano

Ogólnie miałem takie przeświadczenie, że ta okrojona do 128 lista i tak jest wystarczająca mimo, że zabrakło na niej niemało tytułów, które mają dla mnie spore znaczenie, ale zdaje sobie sprawę, że i tak nie wygrają. Z drugiej strony może tutaj nie chodzi koniecznie o same zwycięstwo a zobaczenie, kto będzie w stanie zajść dalej dzięki np. bardziej sprzyjającej drabince. Jak byś nie zdecydował i tak będzie dobrze.

Opublikowano
  • Autor

Dobra, skoro opinie są w przeważającej mierze pro 256, więc robimy to.

Chciałbym wystartować już w ten weekend, wraz z zakończeniem edycji amigowej, ale jest jeszcze kilka spraw do dogrania, poza tym nie jestem w stanie przewidzieć jak będę stał z czasem. Więc chciałbym w ten weekend, ale możliwe jest, że uda się dopiero w następny. 

W każdym razie co do poddanych dyskusji i ankiecie dylematom zaczynają się wyłaniać pierwsze decyzje. Chciałbym ponownie zaznaczyć, że wyniki ankiety nie są decydujące, lecz pomocnicze i przykładam dużą wagę do tego, ile razy dana gra została tutaj zaproponowana przez konkretnego użytkownika i to dla mnie priorytet.

CO PROPONUJĘ WYJEBAĆ

• Pierwsze co, to proponuję, żeby wyjebać z listy Civilization 2, Theme Hospital i Myst/Riven (ponoć to to samo). Zostawmy je na edycję Pecetową. Myślałem także nad DarkStone, ale w sumie nie wiem.
  • Proponuję również, by wyjebać z listy gry, które w ankiecie przekroczyły magiczny wskaźnik powyżej 75% głosów na "obojętne" (czyli aż trzech na czterech). Według mnie to zwiastuje brak potencjału do podjęcia jakiejkolwiek walki. Dotyczy to w zasadzie tylko dwóch serii - Poy Poy (84% obojętne) i Rally Cross (77% obojętne). Mam jedynie wątpliwości co do tej drugiej, więc potrzebuję konsultacji. Czy to były głosy na zasadzie "trudno wskazać lepszą", czy "wyjebane na obie"?
  • Wyjebałem Bomberman World, bo jest Saturn Bomberman (który otrzymał więcej kandydatur).
  • Wyjebałbym również Frostiego z forum, ale w sumie niech se będzie.

Decyzje, które raczej nie podlegną już dyskusji:

Po kolei według pisemnych propozycji i ankiety na listę wchodzą (w nawiasach ilość głosów w trakcie podawania kandydatur i zaokrąglony procentowy wynik w ankiecie dla porównania):

• Alien Resurrection (5) (40%)/ Alien Trilogy (2) (16%)/ Aliens vs. Predator [Jaguar] (16%) - no tutaj bez problemu wchodzi Resurrection. Byłbym za tym, by na liście znaleźć jeszcze jedno miejsce dla serii.
  • Cool Boarders 2001 (4%) / Cool Boarders 3 (2) (20%) - niezły wynik w ankiecie uzyskali również CB2 (16%), ale z racji, ze nikt tej części nie zaproponował, to chyba CB3 będzie najbardziej obiecującą częścią.
  • Crash Bandicoot (3) (28%) / Crash 2 (2) (22%)/ Crash 3 (6) (41%) - trójka najlepsze statystyki.
  • Destruction Derby (2) (18%)/ Destruction Derby 2 (4) (42%)/ Destruction Derby Raw (7%) - dwójka wyraźny faworyt
  • Fifa 98 (13%)/ Fifa World Cup 98 (2) (38%)/ Fifa 99 (11%) - edycja Mistrzostw Świata łatwiutko
  • International Superstar Soccer Pro 98 (18%)/ ISS Pro Evolution (2) (22%)/ ISS Pro Evo 2 (2) (33%) - w sumie dość wyrównane, ale Evo 2 jednak najlepszym reprezentantem
  • Knockout Kings (7%)/ Knockout Kings 2000 (11%)/ Knockout Kings 2001 (9%) - tutaj duża obojętność głosujących, ale zakładam, że to na zasadzie "nie wiem która najlepsza, nich inni zdecydują). Podejrzewam, że każda część byłaby dobra, ale najwięcej głosów na KK2000.
  • Mortal Kombat 4 (2) (12%)/ Mortal Kombat Trilogy (51%)/ Ultimate Mortal Kombat 3 (16%) - wyraźne wskazanie na MKT. Ale czy chcemy na liście również wersję 3D, czyli MK4 (które dostało dwie kandydatury, które jednak chciałbym uszanować. 2D i 3D usprawiedliwia dwa sloty?
  • Moto Racer (2) (11%)/ Moto Racer 2 (2) (27%)/ Moto Racer World Tour (7%) - chyba jasne.
  • Quake (11%)/ Quake 2 (3) (70%)/ Quake 64 (0%) - bezdyskusyjnie Q2
  • Road Rash (11%)/ Road Rash 3D (11%)/ Road Rash Jailbreak (3) (30%) - lud przemówił.
  • Spyro the Dragon (33%)/ Spyro 2 (2) (21%)/ Spyro 3 (10%) - mimo wszystko wskazanie na jedynkę. Dwójka dwa głosy pisemne, ale z racji, że jeden był mój, to się poświęcę i zostaniemy przy jedynce. Niech reprezentuje serię godnie.
  •  Street Fighter Alpha (6%)/ SF Alpha 3 (3) (38%)/ SF EX Plus Alpha (4%)/ SF EX Plus Alpha 2 (6%)/ SF the Movie (4%) - no reszta serii tłem dla SFA3. To chyba zamyka kwestię?
  • Tekken (4%)/ Tekken 2 (10%)/ Tekken 3 (11) (80%)
  • The Legend Of Zelda: Majora's Mask (8%)/ The Legend of Zelda: Ocarina of Time (7) (51%)/ The Legend of Zelda: Oracle of Ages/Seasons [GBC] (2) (11%) - OoT łatwo, ale bierzemy również Zeldę z GBC.
  • TOCA Touring Car Championship (9%)/ TOCA World Touring Cars (TOCA 3) (23%) - również 23% otrzymała TOCA 2, ale z racji, ze nikt jej pisemnie nie wymienił, to bierzemy TOCĘ3.
  • Tomb Raider (6) (35%)/ Tomb Raider 2 (5) (20%)/ Tomb Raider 3 (2) (11%)/ Tomb Raider 4 (2) (9%) - dwie faworytki są wyraźne.

• X-men: Children of the Atom (16%)/ X-Men Mutant Academy (6%)/ X-Men Mutant Academy 2 (6%)/ X-Men vs Street Fighter (12%) - czysta, dedykowana tylko X-Menom gra, nie żaden crossover, myślę, że to dobry i reprezentatywny wybór.

• Syphon Filter 2 (3) (36%) - 38% w ankiecie uzyskał SF1, ale z racji, że nikt pisemne nie raczył o niem wspomnieć (a o SF2 aż trzech użytkowników) to na listę wchodzi kontynuacja.

• Bloody Roar (3) (11%)/ Bloody Roar 2 (3) (48%) - pisemnych rekomendacji tyle samo, ale w ankiecie wyraźnie lepszy BR2.

• Breath Of Fire 3 (14%)/ Breath Of Fire 4 (3) (32%)

• Broken Sword (2) / Broken Sword 2 - obie gry uzbierały po 23% w ankiecie, ale z racji, że BS1 miał dwie rekomendacje, to proponuję jedynkę.

• Bugs Bunny: Lost in Time (3) (41%)/ Bugs & Taz: Time Busters (2) (14%) - pierdolę, bierzemy obie. Niech mnie ktoś powstrzyma.

• Dino Crisis też oba, już to ustaliliśmy zgodnie.

• Fear Effect (4) (48%)/ Fear Effect 2: Retro Helix (4) (23%) - rekomendacji po tyle samo, więc decyduje ankieta.

• Fighting Force (52%)/ Fighting Force 2 (14%) - po jednej rekomendacji, ale ankieta wyraźnie na korzyść FF1.

• Medal of Honor (3) (55%)/ Medal Of Honor Underground (2) (25%) - osobiście preferuję MoH:U, ale użytkownicy zdecydowali.

• Micro Machines V3 (32%)/ Micro Maniacs (9%)

• MTV Snowboarding (25%)/ MTV Pure Ride (2%)

• Oddworld: Abe's Oddysee (2) (68%)/ Oddworld: Abe's Exoddus (3) (11%) - rekomendacji więcej miał Exoddus, ale w ankiecie Odyssey zdruzgotało kontynuację, więc chyba będzie reprezentować cykl godniej.

• Parasite Eve (4) (45%)/ Parasite Eve 2 (3) (30%) - dość równo, ale jednak ze wskazaniem na PE1.

• Rollcage (41%)/ Rollcage: Stage II (18%)

• Saga Frontier (14%)/ Saga Frontier 2 (20%) - seria chyba nikogo, więc z drobną przewagą na listę wchodzi SF2

• Suikoden (9%)/ Suikoden 2 (2) (48%) - łatwiutko

• Tenchu : Stealth Assassins (3) (36%)/ Tenchu 2 (2) (34%) - w obu aspektach minimalna przewaga jedynki, więc ją bierzemy.

• Tombi! (4) (34%)/ Tombi! 2 (23%) - bierzemy obie, bo ja tak chcę. Niech to będzie mały przywilej i nagroda dla organizatora.

• V-Rally (9%) / V-Rally 2 (3) (50%) - nie trzeba komentować.

• Worms Armageddon (5) (68%) / Worms World Party (2) (16%)

• Ace Combat (5%)/ Ace Combat 2 (16%)/ Ace Combat 3 (25%) 

Dobra, bo się ciut późno zrobiło. 

Dyskusyjne wątki wrzucę jutro.

Tymczasem proszę o opinie czy tak jak powyżej może być, czy ktoś się nie zgadza i ma na to dobre argumenty?

Edytowane przez Kmiot

Opublikowano

No to może jeszcze ten Aliens z Jaguara. Alien Trilogy poprawny, fajny ale dziki kot też niech ma coś od życia.
Cool Boarders 3 to jest najbardziej przystępna część, ale CB2 od prekursorów z UEP Systems też powinno być uwzględnione.
CB3 to mocny typ, ja jestem jednak za mega atmosferyczną częścią pierwszą.
DD2 to promowana opcja, to powinno wlecieć, jeśli będzie brakować typów, można rozważyć 1 i 3 wszak to też prawilne odsłony.
Evo 2 jak w przypadku DD - najwięcej osób sobie ceni.
Ultimate wbrew pozorom lepsze od MKT. Jeśli mają wlecieć dwie to Ultimate i MK4.
Moto Racer 1 i śmiganie po murze chińskim ale nie jestem specem w omawianej dziedzinie.
Quake 2. Q1 też mocne.
Okaryna Czasu jeśli musi znowu wlecieć ten kubrak.
Jailbreak, potwierzam.
Tomb Raider 1 bo to przełomowy tytuł, kto nie zna ten z policji. Dołożyłbym 2 lub 4.
Xmen...ciężka sprawa, bo capcomowe opcje to sztosy ale i wersje 3D w postaci Mutant Academy są bardzo dobrymi grami. Dla mnie X-Men vs SF ora Mutant Academy 2.
Bloody Roar - dwójka powinna wystarczyć ale jedynce niczego nie brakuje.
Breath of Fire, nie grałem ale lubię serię, niech zdecydują znawcy.
Do SFA3 dokoptowałbym EXa 2 bo to jednak świetna gra ale i dość nowatorskie podejście do serii.
Tekken może wlecieć każdy. Wszystkie są cudowne na swój sposób. Moja ulubiona to dwójka ale niech będzie mainstreamowy T3.
TOCA to klasa sama dla siebie, grałem jedynie w jedynkę, ale zakładam, że cała trójca trzyma poziom. Koneserzy powinni zdecydować.
Broken Sword 1 to dla mnie pełna dycha. Wspaniała gra. Dwójka też super. Wrzuciłbym obie wbrew tendencji że nie wolno pecetówek i zostawmy je dla tfu komputerów. Dla mnie PS1 przygodą stoi.
Tak, oba DC są warte grzechu.
Fear Effect jedynka.
Fighting Force tylko i wyłącznie jedynka. Dwójka to esencja nijakiej strzelanki.
Micro Machines i Micro Maniacs to perełki. Wolę maniaków, ale jak wjedzie tylko V3 to też ok.
MTV obie cudowne ale podobne, każdy wybór jest ok.
Saga Frontier 2 wystarczy.
Tenchu 1 to dusza, klimat oraz życie. 2 może wjechać jak będzie za dużo wolnych miejsc.
V-Rally 2 mimo, że jedynka to być może najmocniejsze 7/10 ever.
Ebać robaki.
Nie gram w samoloty, nawet od Namco.

EDIT: Poy Poy 1 i 2 to jeden juch. Co do samej jakości gry to prawilna multiplayerówka na czterech, jeśli się nie zmieści przeżyjemy.
Rally Cross swego czasu miała spore grono fanów. Jeden wydawał się ciut klimatyczniejszy od 2. Ale jeśli mają wylecieć to lepiej się upewnić cy może na liście nie brakuje Total Drivin lub Motorhead, bo tytuły O-BO-WIĄZ-KO-WE! Nikt tego nie zna bo nie ma w nazwie Gran Turismo? A co mnie to obchodzi?

Edytowane przez ciwa22

Opublikowano
11 godzin temu, Kmiot napisał:

International Superstar Soccer Pro 98 (18%)/ ISS Pro Evolution (2) (22%)/ ISS Pro Evo 2 (2) (33%) - w sumie dość wyrównane, ale Evo 2 jednak najlepszym reprezentantem

Jedynka była znacząco lepsza.

12 godzin temu, Kmiot napisał:

Bugs Bunny: Lost in Time (3) (41%)/ Bugs & Taz: Time Busters (2) (14%) - pierdolę, bierzemy obie. Niech mnie ktoś powstrzyma.

Niech tylko ktoś spróbuje, obie zajebiste i różniące się.

12 godzin temu, Kmiot napisał:

Dino Crisis też oba, już to ustaliliśmy zgodnie.

No raczej.

I nie zapomnij o Hogsach jak już jest 256. Niby ja je tylko podałem, ale wiem, że mają swoich zwolenników tutaj :)

Opublikowano

Motorheada dawałem do listy. Hogs of War dobra gierka. Rally Cross któreś powinno się znaleźć, arcadeowa rajdówka z mocno bujającym się zawieszeniem, fajna gierka.

Opublikowano
  • Autor

Wieczorkiem podam aktualną listę od razu z seriami, które musimy jeszcze przedyskutować. Te co podałem wczoraj to raczej nie będą już podlegać większej dyskusji. Bo mają znaczące przewagi i są przez to najbardziej obiecujące.

"Ja bym dał część XXX, bo jest lepsza od YYY" to za mało, by uznać za argument, skoro rekomendacje i ankieta twierdzą inaczej.

Rally Cross się zmieści.

Opublikowano

Z tego co widziałem, to ta gra nie była brana pod uwagę, a to przecież jedna z najlepszych rzeźni na PSX-ie, zwłaszcza w kooperacji. 

Opublikowano

A w Silent Bomber ktoś grał? Dość trudna to gra była. Pamiętam jak się z ostatnim bossem męczyłem.

Opublikowano
  • Autor

Dobra, spróbujmy ustalić to, co dyskusyjne.

Zaznaczam jednak, że aktualnie jesteśmy "na styk", a nawet odrobinę ponad normę, ale myślę, że jak ustalimy parę kwestii, to zrobi się w sam raz.

• Alien Trilogy (2) / Aliens vs. Predator [Jaguar] - chcemy drugiego Aliena? Raczej nie widziałem sprzeciwów, Ciwa proponował nawet tego z Jaguara, aby jakoś uhonorować symbolicznie tę konsolę. Jestem za.
  • Bushido Blade / Bushido Blade 2 - obie części idą łeb w łeb, ale którąś musimy w końcu wybrać.
  • Clockwork Knight / Clockwork Knight 2 - nawet nie wiem co to jest, ale umówmy się, że jak ma wejść na listę, to tylko z jednym slotem. Kto to rekomendował? Ciwa? Niech wybierze jedną.
  • Crash Bandicoot (3) / Crash 2 (2) - chcemy drugiego Crasha na liście? Jeśli tak, to którego? Jedynkę za "czystość" gatunkową?
  • Die Hard Arcade (2) / Die Hard Trilogy - nawet nie wiem czy to nie jest przypadkiem to samo, więc niech się ktoś ogarnięty w temacie wypowie. Potrzebujemy jednego Die Harda, nie dwóch.
  • Discworld / Discworld 2 / Discworld Noir (2) - w ankiecie lekkie wskazanie na D1, w rekomendacjach lekkie wskazanie na Noir. To co w końcu? Mnie to z grubsza obojętne, bo w żadną nie grałem.
  • Doom / Doom 2 / Doom 64 - D64 odstaje w ankiecie, ale D1 i D2 idą łeb w łeb. Osobiście cenię obie, ale D2 ma wszystkiego więcej i lepiej. No i ma dwururkę.
  • Final Fantasy 8 (3) / Final Fantasy 9 (3) - FF7 to pewniak wg ankiety. Ta wskazuje również, że drugim Finalem powinna być 9. Ale co jeśli zrobić wyjątek i dać wszystkie trzy na listę? Jest tam wystarczająco dużo "crapów", które mogą zrobić miejsce Ósemce. A ta bez wątpienia ma swoich fanów (nie ja).
  • Metal Slug X / Metal Slug 3 / Metal Slug Super Vehicle 001 - wiem, ze już pytałem, ale nie pamiętam odpowiedzi. Poproszę wiec o powtórzenie, którego Metal Szluga bierzemy? Trójkę?
  • Mortal Kombat 4 (2) / Ultimate Mortal Kombat 3 - to co, bierzemy drugiego Mortala? Ciwa lobbuje UMK, ale po pierwsze: poległo w kretesem w ankiecie z Trilogy; po drugie: nie chcemy dwóch Mortali 2D. Więc jeśli brać drugiego, to stawiam na MK4. 
  • NFS (2) / NFS 3: Hot Pursuit / NFS 4: High Stakes / NFS Porsche Unleashed - tutaj w ankiecie mocne wskazania na Hot Pursuit i Porsche Unleashed. Bierzemy obie, czy tylko Hot Pursuit (33%)
  • Nightmare Creatures (4) / Nightmare Creatures 2 (2) - tutaj drobna zagwozdka. Rekomendacje wskazują na NC1, ankieta z lekką przewagą NC2 (13-10 głosów). Jako że nadaję priorytet rekomendacjom pisemnym to osobiście brałbym jednak NC1.
  • Persona 2 / Revelations: Persona - potrzebujemy max jedną Personę. Ja się w nich nie znam, zapisałem tytuły tak, jak tutaj podano w temacie.
  • Ready 2 Rumble (3) / Ready 2 Rumble: Round Two - rekomendacje wskazują na jedynkę, ankieta minimalnie (12-11 głosów) na dwójkę. Podobnie jak przy Nightmare Creatures uszanowałbym jednak ilość pisemnych rekomendacji i wziął jedynkę.
  • Resident Evil (4) / Resident Evil 2 (5) / Resident Evil 3: Nemesis (7) - wskazania na 2 i 3 (zarówno pisemne, jak i ankietowe). Ale tak jak w przypadku Final Fantasy dopuszczam wyjątkowe dopuszczenie wszystkich trzech części, bo są dość różne i każda jest wystarczająco wyróżniająca się. Nie wiem, czy to będzie działać na korzyść listy, jeśli zabraknie na niej RE, a będzie jakiś Boku no Natsuyasumi.
  • Samurai Shodown 3 / Samurai Shodown 4 (2) - pisemne rekomendacje wskazują na SS4, ankieta na SS3 (8-4 głosów). To jak będzie?
  • Street Fighter Alpha / SF EX Plus Alpha / SF EX Plus Alpha 2 / SF the Movie - to jak, bierzemy drugiego SF? Ciwa proponuje edycję 3D (chyba). Więc jeśli już to też byłbym za takim rozróżnieniem.
  • Tomb Raider 2 (5) / Tomb Raider 3 (2) / Tomb Raider 4 (2) - jedynka pewna startu, jako druga przoduje dwójka (pisemnie i w ankiecie). Mam tylko wątpliwości czy na pewno chcemy dwie pierwsze części i nie lepiej kandydaturę trochę "rozciągnąć" w czasie. Ale generalnie to taka luźna idea, której nie zamierzam drążyć, więc póki co wpisuję dwójkę.
  • Twisted Metal (2) / Twisted Metal 2 - w pisemnych rekomendacjach 2:1 dla "jedynki", ale w ankiecie wyraźnie przoduje "dwójka" (14-7 głosów). Różnica na tyle duża, że chyba wpiszemy TM2 na listę?
  • Vigilante 8 (2) / Vigilante 8 2nd Offense (4) - podobnie tutaj. Rekomendacje wskazują na V2, ale ankieta nieznacznie na V1 (13-10 głosów). No właśnie - nie jest to różnica na tyle znacząca co w przypadku Twisted Metal, więc moze jednak V2 na listę?
  • Wipeout 2097 / Wipeout 3 (3) - rekomendacje wyraźnie na W3, ankieta nieco bardziej na W2097 (17-13 głosów). Ale z racji priorytetu pisemnych rekomendacji dałbym jednak W3 na listę.
  • WWF SmackDown! / WWF SmackDown! 2 (4) / WWF Wrestlemania / ECW: Hardcore Revolution / WCW Mayhem / WCW/NWO Revenge - no tutaj ankieta wskasuje, że liczą się tylko Smackdowny. Pisemne rekomendacje wskazują na S2, ankieta na S2 (11-8 głosów). Ale cztery rekomendacje to wyrównują, więc optuję za Smackdown 2. Inne pytanie - czy chcemy jeszcze jakiś dodatkowy wrestling na liście, czy daremny to trud?

• X-Men Mutant Academy / X-Men Mutant Academy 2 / X-Men vs Street Fighter - Children of Atom już weszło na listę. Chcemy jeszcze jednych X-Menów? Mutant Academy (pseudo 3D?).

Jeszce kilka kwestii, które mnie odrobinę trapią.

• Total NBA 97 / NBA Live 99 - bierzemy obie, czy ograniczamy się do jednej koszykówki?
  • Sega Worldwide Soccer 97/98 potrzebujemy trzecią piłkę nożną (po Fifie i ISS Pro)?
  • Sega Touring Car Championship - warto trzymać na liście? Sega Rally znam, ale z tym to nie wiem.
  • Star Wars: Dark Forces / Star Wars Episode I: Jedi Power Battles / Star Wars Episode I Racer / Rogue Squadron - wiem, że gatunkowo to inne gry, wiec tylko zapytam - potrzebujemy wszystkie?

• Super Mario Bros Deluxe - czy to nie jest aby tylko jakaś lepsza wersja starej gry z poprzednich generacji? Bo odgrzewanych kotletów to w sumie unikamy.

• Boku no Natsuyasumi - jest sens wystawiać grę, której tytuł nikomu (poza Ciwą) nic nie powie, a sama gra z tego co widzę nie doczekała się nawet angielskiej wersji (jap. only)?

• Aconcagua - podobnie jak wyżej, choć tę akurat kojarzę, bo miała opis w PE. Ale też jest tylko po japońsku? 

• Capcom vs SNk: Pro / Fatal Fury 3: Road to the Final Victory / Real Bout Fatal Fury / Garou Densetsu: Dominated Mind / Marvel Vs Street Fighter / Marvel vs. Capcom: Clash of Super Heroes  - no coś bym stąd wyjebał xd Ukukuki jest za pozostawieniem Clash of Super Heroes. Coś jeszcze?

Aktualnie Robocza Lista wygląda tak:

Dodałem ostatnio pojawiające się propozycje.

Przywróciłem Poy Poy (przynajmniej tymczasowo) i Rally Cross.

Spoiler
  1. 007: Tommorow Never Dies

2. 102 Dalmatians: Puppies to the Rescue

3. 1080 Snowboarding (2)

4. 40 Winks (2)

5. Ace Combat 3: Electrosphere

6. Aconcagua

7. Akuji the Heartless (2)

8. Alien Resurrection (5) 

9. Alien Trilogy (2) / Aliens vs. Predator [Jaguar]

10. Alone in the Dark 4: The New Nightmare (5)

11. Alundra (2)

12. Amerzone

13. Ape Escape (2)

14. Apocalypse (2)

15. Ark of Time

16. Atlantis: Lost Tales

17. Aztec: The Curse in the Heart of City of Gold

18. Banjo Kazooie (3)

19. Bishi Bashi Special

20. Blood Omen: Legacy of Kain

21. Bloodlines

22. Bloody Roar 2 (3)

23. Boku no Natsuyasumi

24. Brave Fencer Musashi

25. Breath Of Fire 4 (3)

26. Broken Sword (2)

27. Bugs Bunny: Lost in Time (3)

28. Bugs & Taz: Time Busters (2)

29. Bushido Blade / Bushido Blade 2

30. C-12: Final Resistance

31. Capcom vs SNk: Pro

32. Carmageddon

33. Castlevania: Symphony of the Night (6)

34. Chrono Cross (3)

35. Clock Tower

36. Clockwork Knight / Clockwork Knight 2

37. Colin McRae Rally 2.0 (5)

38. Colony Wars 2: Vengeance

39. Conker’s Bad Fur Day (4)

40. Cool Boarders 3 (2)

41. Crash Bandicoot 3: Warped (6)

42. Crash Bandicoot (3) / Crash 2 (2)

43. Crash Bash (4)

44. Crash Team Racing (8)

45. Croc 2: Kingdom of the Gobbo’s

46. Cyberbots: Full Metal Madness

47. D

48. Dance Dance Revolution

49. Darkstalkers 3 (2)

50. DarkStone

51. Dave Mirra Freestyle BMX

52. Daytona CE

53. Dead or Alive (2)

54. Destruction Derby 2 (4)

55. Diddy Kong Racing (2)

56. Die Hard Arcade (2) / Die Hard Trilogy

57. Dino Crisis (5)

58. Dino Crisis 2 (7)

59. Discworld / Discworld 2 / Discworld Noir (2)

60. DoDonPachi

61. Donkey Kong 64

62. Doom / Doom 2 / Doom 64

63. Dragon Ball Final Bout GT

64. Dragon Force

65. Dragon Quest 7

66. Driver (8)

67. Duke Nukem 3d (2)

68. Duke Nukem: Time To Kill

69. Dungeons & Dragons: Tower of Doom

70. Echo Night

71. Ehrgeiz

72. Einhander

73. Emperors New Groove

74. Exhumed

75. F1 Championship Season 2000

76. Fatal Fury 3: Road to the Final Victory

77. Fear Effect (4)

78. Fifa World Cup 98 (2)

79. Fighting Force

80. Fighting Vipers

81. Final Fantasy 7 (3) 

82. Final Fantasy 8 (3) / Final Fantasy 9 (3)

83. Final Fantasy Tactics (2)

84. Front Mission 3 (5)

85. Future Cop LAPD (2)

86. G-Darius

87. G-Police

88. Galerians (2)

89. Garou Densetsu: Dominated Mind

90. Gekido: Urban Fighters (2)

91. Gex: Enter the Gecko

92. Golden Axe: The Duel

93. GoldenEye (3)

94. Gran Turismo 2 (8)

95. Grandia

96. GTA 2 (4)

97. Guardian's Crusade

98. Guilty Gear (2)

99. Harvest Moon: Back to the Nature (2)

100. Heart of Darkness (2)

101. Hellnight

102. Hercules (2)

103. Hexen

104. Hogs of War

105. House of the Dead

106. In the Hunt (3)

107. Incredible Crisis

108. ISS Pro Evolution 2 (2)

109. Jackie Chan Stuntmaster (5)

110. Jet Moto 3

111. Jumping Flash

112. Kensei: Sacred Fist

113. Klonoa

114. Knockout Kings 2000

115. Kula World (2)

116. Kurushi (2)

117. Last Bronx

118. Legacy of Kain: Soul Reaver (7)

119. Legend of Dragoon

120. Legend of Mana (2)

121. Legend of Oasis

122. LiberoGrande (2)

123. Little Big Adventure

124. Loaded

125. Lomax (2)

126. Lost World: Jurassic Park

127. LSD

128. Manx TT Superbike (2)

129. Mario Kart 64 (3)

130. Mario Golf

131. Mario Party

132. Mario Tenis

133. Marvel Vs Street Fighter

134. Marvel vs. Capcom: Clash of Super Heroes

135. Matt Hoffman’s Pro BMX

136. Medal of Honor (3)

137. Medievil (5)

138. Metal Gear Solid (13)

139. Metal Slug X / Metal Slug 3 / Metal Slug Super Vehicle 001

140. Mickey’s Wild Adventure

141. Micro Machines V3

142. Mizzurna Falls

143. Moonlight Syndrome

144. Mortal Kombat Trilogy 

145. Mortal Kombat 4 (2) / Ultimate Mortal Kombat 3

146. Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero

147. Moto Racer 2 (2)

148. Motorhead

149. Mr. Bones

150. Mr. Driller

151. MTV Snowboarding

152. NBA Live 99

153. NFS (2) / NFS 3: Hot Pursuit / NFS 4: High Stakes / NFS Porsche Unleashed

154. Nightmare Creatures (4) / Nightmare Creatures 2 (2)

155. Nights Into Dreams (3)

156. No Fear Downhill Mountain Biking (2)

157. Oddworld: Abe's Oddysee (2)

158. Omega Boost

159. Overboard

160. Pandemonium

161. Panzer Dragoon (2)

162. Paper Mario (2)

163. Parappa The Rapper (2)

164. Parasite Eve (4)

165. Perfect Dark (4)

166. Persona 2 / Revelations: Persona

167. Point Blank

168. Pokemon  Gold/Silver [GBC] (2)

169. Policenauts

170. Porsche Challenge (2)

171. Poy Poy

172. Primal Rage

173. Puyo Puyo Sun

174. Quake 2 (3)

175. Racing Lagoon

176. Rally Cross

177. Rampage World Tour

178. Rapid Racer

179. Rayman

180. Rayman 2: The Great Escape (3)

181. Ready 2 Rumble (3) / Ready 2 Rumble: Round Two

182. Real Bout Fatal Fury

183. Resident Evil (4) / Resident Evil 2 (5) / Resident Evil 3: Nemesis (7)

184. Ridge Racer Type 4 (3)

185. Rival Schools

186. Road Rash Jailbreak (3)

187. Rogue Squadron

188. Rogue Trip

189. Rollcage

190. Saga Frontier 2

191. Samurai Shodown 3 / Samurai Shodown 4 (2)

192. Saturn Bomberman (2)

193. Sega Rally (2)

194. Sega Touring Car Championship

195. Sega Worldwide Soccer 97/98

196. Shadow Man

197. Sheep, Dog and Wolf (4)

198. Silent Bomber

199. Silent Hill (10)

200. Sled Storm (3)

201. Sonic 3D Blast

202. Soul Blade (3)

203. Soviet Strike

204. Speed Freaks

205. Spider-Man (5)

206. Spyro the Dragon

207. Star Ocean: The Second Story

208. Star Wars: Dark Forces

209. Star Wars Episode I: Jedi Power Battles

210. Star Wars Episode I Racer

211. Street Fighter Alpha 3 (3)

212. Street Fighter Alpha / SF EX Plus Alpha / SF EX Plus Alpha 2 / SF the Movie

213. Street Skater 2

214. Suikoden 2 (2)

215. Super Mario 64 (7)

216. Super Mario Bros Deluxe

217. Super Puzzle Fighter II Turbo

218. Super Smash Bros

219. Syphon Filter 2 (3)

220. Tales of Destiny 2

221. Tarzan (2)

222. Team Buddies

223. Tekken 3 (11)

224. Tenchu : Stealth Assassins (3)

225. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (7)

226. The Legend of Zelda: Oracle of Ages/Seasons [GBC] (2)

227. This is Football

228. Threads of Fate

229. Time Crisis

230. TOCA World Touring Cars (TOCA 3)

231. Tomb Raider (6)

232. Tomb Raider 2 (5)

233. Tombi! (4)

234. Tombi! 2

235. Tony Hawk’s Pro Skater 2 (9)

236. Total Drivin

237. Total NBA 97

238. Toy Story 2: Buzz Lightyear to the Rescue

239. Toy Story Racer

240. Turok 2: Seeds of Evil (2)

241. Twisted Metal (2) / Twisted Metal 2

242. V-Rally 2 (3)

243. Vagrant Story (5)

244. Valkyrie Profile (2)

245. Vampire Hunter: D

246. Vib-Ribbon (2)

247. Vigilante 8 (2) / Vigilante 8 2nd Offense (4)

248. Virtua Cop 2

249. Virtua Fighter 2 (4)

250. Wargames

251. Warzone

252. Wave Race 64

253. Wild 9

254. Wipeout 2097 / Wipeout 3 (3)

255. Worms Armageddon (5)

256. WWF SmackDown! / WWF SmackDown! 2 (4) / WWF Wrestlemania / WCW Mayhem / WCW/NWO Revenge / ECW: Hardcore Revolution

257. X-men: Children of the Atom

258. X-Men Mutant Academy / X-Men Mutant Academy 2 / X-Men vs Street Fighter

259. Xenogears (4)

Edytowane przez Kmiot

Opublikowano

AvsP tez dawalem jako propozycje. Moim zdaniem warto bo to chyba jedyny dobry szpil na Jaguara i do tego pierwszy laczacy te dwie potezne marki.

Ogolnie jest trend taki, ze wiecej glosow pada na czesci "finalne" czyli np Tekken 3, SFA 3, Wipeout 3 itd. Ale dla mnie to wiekszosc pierwszych czesci byla top. Wiec wole Bushido Blade 1 od 2.

Doom 64 to jest generalnie inna gra. Zostawilbym w parze z oryginalnym Doomem.

MK4 musi byc bo pierwszy mortal 3D. UMK3 to wersja goty MK3. Trilogy to zabugowany bigos, nie mowiac o loadingach na psx. Ale lud wybral wiec trudno.

Tomb 1, 2, 4 to najlepsze odslony pierwszych Raiderow. Mi egal co wejdzie z jedynka byle by nie byla to zalosna i obejs.rana trojka.

WWF Wrestlemania to dla mnie najlepsza odslona bo chowalem sie na tych zawodnikach a i sama era byla kolorowa i oryginalna. Potem tylko jacys smutni panowie w czarnych majtach. No ale znow lud chcial inaczej.

Ze Star Wars wyrzucilbym Jedi Power bo reszta to topki w swojej klasie.

Opublikowano

Dobry pomysł z FF i RE, chyba wszystkie 3 części powinny trafić, jeśli znajdzie się miejsce. Jeśli chodzi o Wipeouta to obie części powinny wlecieć 2097/3.

Opublikowano

Die Hard Arcade (2) / Die Hard Trilogy - całkiem różne gry, jedna to chodzona bijatyka druga to 3 w 1, celowniczek, TPS i 'wyścigi' z czasem po otwartym mieście. Daj obie

Final Fantasy 8 (3) / Final Fantasy 9 (3) - już to wielokrotnie pisałem ale FF8 nie zasługuje na miejsce ze względu na kompletnie skopany pod każdym względem system walki/rozwoju postaci/limitów itd.

Mortal Kombat 4 (2) / Ultimate Mortal Kombat 3 - MK4 słabiutkie, myślę że wystarczy samo Trilogy

Nightmare Creatures (4) / Nightmare Creatures 2 (2) - NC2 (w wersji z PS1) dla mnie nie ma startu do jedynki

Resident Evil (4) / Resident Evil 2 (5) / Resident Evil 3: Nemesis (7) - dajesz 2 i 3 a przy kolejnej generacji będzie RE1 Remake

Samurai Shodown 3 / Samurai Shodown 4 (2) - odpalałem niedawno na chwilę wszystkie SamSho (dali na Epicu) i wydaje mi się że 2jka była elegancka, 3jka słabsza od 2jki, a 4ka słabsza od 3. Więc dał bym 3

Street Fighter Alpha / SF EX Plus Alpha / SF EX Plus Alpha 2 / SF the Movie - EX2 bardziej zasługuje na miejsce niż MK4 : )

Tomb Raider 2 (5) / Tomb Raider 3 (2) / Tomb Raider 4 (2) - 2jka musi się znaleźć

Twisted Metal (2) / Twisted Metal 2 - TM2 lepsza giera i jest Minion

Vigilante 8 (2) / Vigilante 8 2nd Offense (4) - jedynka miała dla mnie lepsze mapy (w 2jce jest parę 'ciemnych'), ale 2jka bardziej rozbudowana. Rzuć monetą

Opublikowano

Oryginalny RE musi być na liście. Przełomowa gra dla gatunku survival horror z niezapomnianymi dialogami.