Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
4 godziny temu, Kmiot napisał:

3. Robimy osobną rundę tylko dla gier PC i wrzucamy tam tytuły w rodzaju Hirosów, Half-Lajfów, Goticzków, niezależnie od roku pochodzenia.

Ostatnia opcja najlepsza, jest to forum bardziej konsolowe niż ogólnie o gierkach więc i tak gierki typowo PCtowe były by raczej po macoszemu potraktowane.  Co do Arcade jeśli uwzględniać to też w osobnej kategorii, ogromny przedział od lat 70 do początków 2000. 

Moja propozycje co do generacji 8 bit. Tylko niestety NES, z innymi konsolami 8 bitów nie miałem do czynienia. 

Double Dragon II

nes%20double%20Dragon%202.PNG

Bomberman 2

nes%20Bomberman%20II.PNG

Darkwing Duck

nes%20darkwing%20pic%201.PNG

Chip N' Dale

nes%20Chip%20N'%20Dale.PNG

Tiny Toons Adventures

nes%20tiny%20tonns%20pic%201.PNG

Ninja Gaiden II

nes%20ninja%20Gaiden%202%20opic%202.PNG

Batman

nes%20batman%20pic%203.PNG

Adventure Island 

nes%20adventure%20Island%202%20pic%201.P

Micro Machines

nes%20micro%20machines.PNG

Super Mario Bros

nes%20mario%20bros%20pic%201.PNG

Contra

nes%20contra%20pic%201.PNG

Kunio-kun no Nekketsu Soccer League (piracki Goal 3) 

MV5BZjA1ZjNlNWUtMzI1Ni00NmE5LWJmYmQtMzZk

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

Chyba, że zrobimy taki myk. Najpierw głosowania konsolowe podzielone na generacje, później głosowanie PC i Automatowe(chociaż większość była przenoszona na konsole, więc nie wiem, czy jest sens), i dopiero wtedy na koniec GOAT-a.

Edytowane przez SlimShady

Opublikowano

Blaster Master

Blaster_Master_gameplay_(2D_mode).png

Teenage mutant ninja turtles tournament

teenage_mutant_ninja_turtles_-_tournamen

Super Contra

super-contra.png

3 Eyes

mitsume-ga-tooru.png

Bad Dudes

bad-dudes-vs-dragonninja-1.jpg

Opublikowano

Cóż by tu wymienić kiedy wszystko co najlepsze już zostało wymienione?

Nigel Mansen World Championship 

Go! Dizzy Go!

Super Robinhood

Opublikowano
  • Autor

W sumie w razie gdyby ktoś nie śledził tematu Konsolowa Tęcza, to plebiscyt planujemy rozgrywać w tym stylu.

best-video-game-of-all-time-bracket-9-15-1631813127301.jpg

Czyli drabinka, seria pojedynków 1 on 1 i na koniec zostaje wyłącznie jeden. Zalety? Potencjał na niespodzianki i porażki faworytów, prostota i mniejszy dylemat przy podejmowaniu decyzji, nie trzeba się skupiać na głosowaniu na ulubioną grę, bo w międzyczasie można głosować przeciw jakiejś innej, na złość fanom (tym chujom jebanym), więc ogólnie liczę na lekką nieprzewidywalność.

Wady? Naprawdę dobre gry mogą przy odrobinie pecha odpaść wyjątkowo szybko, bo wiele zależy od ułożenia drabinki. Ale tak jak pisałem -  z tego nie będzie obiektywnego rankingu i nie ma być. To będzie seria walk na śmierć i życie o łaskę forumowiczów, a zwycięzca (koniec końców i niezależnie od tego jak bardzo fartownie mu się ułoży drabinka) i tak musi pokonać każdego na swojej drodze.

I tutaj dochodzimy do kwestii, której jeszcze nie rozkminiłem i nie wiem jak to sensownie rozwiązać. Mianowicie chodzi o początkowe rozstawienie w drabince. Zwykle patent polega na tym, by zestawiać ze sobą pierwsze miejsce z ostatnim, drugie z przedostatnim itd., ale tutaj nie mamy wstępnego podziału według którego można przydzielić miejsca. Mógłbym to zorganizować na zasadzie "im więcej głosów na daną grę w tym temacie, tym wyżej będzie rozstawiona", ale nie zapowiada się, bym miał wystarczająco dużo TOPEK, by to sensownie obliczyć (większość gier była do tej pory wspomniana jednokrotnie, czasem dwukrotnie). Jedyny pomysł jaki w tej chwili mam to... losowe rozstawienie drabinki i wiśta wio.

Opublikowano

Ja bym nie robił żadnych głosowań przy rozstawianiu itp bo będzie to sugerowało ludziom po prostu lepszą grę i odpadnie element nieprzewidywalności już przy zestawieniu.

Opublikowano

Sprawiedliwie chyba będzie rozlosować  drabinkę bez żadnych zewnętrznych ingerencji.

Zrobić kilka koszyków. Pierwszy koszyk z losowaną grą. Drugi koszyk, losowanie strony drabinki czyli strona lewa lub prawa. I dwa kolejne koszyki w zależności czy gra trafiła na lewą czy prawą stronę z miejscem w danej drabince. Brak ingerencji, sama losowość bez faworyzowania.

Niech wygra najlepsza gra.

Opublikowano
3 godziny temu, Kmiot napisał:

Jedyny pomysł jaki w tej chwili mam to... losowe rozstawienie drabinki i wiśta wio.

Tak.

Opublikowano
  • Autor

No, będzie rozlosowana, bo nie chce mi się rozdrabniać i z tym jebać.

2 minuty temu, mitra napisał:

Zrobić kilka koszyków. Pierwszy koszyk z losowaną grą. Drugi koszyk, losowanie strony drabinki czyli strona lewa lub prawa. I dwa kolejne koszyki w zależności czy gra trafiła na lewą czy prawą stronę z miejscem w danej drabince. Brak ingerencji, sama losowość bez faworyzowania.

To, albo po prostu użyję generatora drabinki i zrobi to za mnie. :reggie:

Strony drabinki nie mają znaczenia i najpewniej ich nie będzie. To wyłącznie wizualna kwestia, bo czy drabinka jest podzielona w pionie, czy w poziomie, to i tak zmierza do jednego celu.

Wygląda na to, że z racji ograniczonej ilości miejsc w drabince turniejowej będę zmuszony zacząć wyrzucać niektóre gry z listy bazowej. Zacznę od tych, które nie zostały wymienione przez żadnego użytkownika i które według mnie są słabsze od pozostałych. Więc teraz jest czas, by określić które z nich KONIECZNIE muszą zostać. Bo skoro nikt ich nie wymieniał w swoich TOPACH (a te oczywiście mają dla mnie priorytet, bo to forumowy plebiscyt), to znaczy dla mnie tyle, że niekoniecznie są istotne.

Zastanawiam się również nad sensem wrzucania kolejnych części w zasadzie tych samych bądź nieznacznie różniących się gier (Double Dragon, Adventure Island, Mega Many, Duck Talesy, Contra i Super Contra, Castlevanie, Ninja Gaideny). Albo wybrać jedną reprezentantkę serii, albo wystawiać jako cykl. 

Wolałbym zachować proporcjonalną drabinkę, więc na ten moment wchodzi w grę opcja 64 zawodników. To się ładnie dzieli i drabinka będzie symetryczna.

Więcej zawodników to potrzeba dodatkowych starć preeliminacyjnych, więc niektóre gry musiałyby stoczyć dodatkowe walki. To wykonalne, ale będzie mało przejrzyście.

Opublikowano
1 minutę temu, Kmiot napisał:

Albo wybrać jedną reprezentantkę serii, albo wystawiać jako cykl. 

No ciekawe. Np. MGS 2 i 3 przy ps2. Mysle, ze moglo by byc ciekawie jesli zostawic dwie osobne bo podobno sa tu jacys fani czesci drugiej.

Opublikowano

Proszę dołączyć MOONSTONE, od razu dać mu finał z jakimś Mario i można odpalać głosowanie :wujaszek:

<3

D330007D-AC1B-416E-BF05-217AFDC64D4D.png

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, Mejm napisał:

No ciekawe. Np. MGS 2 i 3 przy ps2. Mysle, ze moglo by byc ciekawie jesli zostawic dwie osobne bo podobno sa tu jacys fani czesci drugiej.

Nie no, późniejsze generacje to trochę inna bajka, bo te gry potrafiły się diametralnie różnić. Ale w trzeciej czy czwartej już niekoniecznie, bo w takich Mega Manach to baza gameplayowa jest chyba identyczna i zmieniały się tylko lokacje plus detale (nic dziwnego, skoro te gry potrafiły wychodzić kilka miesięcy jedna po drugiej). Albo Duck Tales, gdzie zmiany były minimalne. Albo Adventure Island. W którąś grałem, ale oglądam gameplaye i nie jestem w stanie sobie przypomnieć w którą xd

Mógłbym jest zostawić, ale tak jak piszę, najpewniej będę musiał ciąć listę startową, albo stworzyć drabinkę o zaburzonych proporcjach/szansach.

Każdy może podać swoją topkę, a skoro tego nie robi, to znaczy, że mu obojętne, więc ewentualne protesty będę miał

comment_5KjrxgWPBctcBxi212kowgyNdnGDd9yk

Opublikowano

Adventure island się mega różniło każulu :nosacz2:

Opublikowano

Mozna rozstawic te tytuly na sztywno w lewej i prawej drabince. Np. nesowe Castlevanie jednak sie roznily od siebie i wypier.dalajac kasztanowa dwojke mamy pojedynek miedzy 1 i 3. 

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, Pupcio napisał:

Adventure island się mega różniło każulu :nosacz2:

Nie widzę Twojej TOPKI, więc tak jakby nie masz głosu. :bye:

Opublikowano

Ale to juz wrzucamy topki? I do tego tematu? Bo jeszcze nie ma planu jak to odpalic a robi sie tu groch z kapusta.

Opublikowano
  • Autor

Kurwa, Mejm, a co robili Panowie wcześniej? A o czym pisałem w pierwszym poście?

W dniu 20.09.2021 o 22:51, Kmiot napisał:

Teraz każdy z Was może podać swoje - powiedzmy - TOP 10 gier 3 generacji, które POWINNY się znaleźć w końcowej fazie. Kolejność nie ma znaczenia. To ma być Forumkowa lista, więc Wasi kandydaci będą mieli priorytet w przydzielaniu miejsc, tak że jeśli ktoś w swoim zestawieniu umieści Battle City, a nikt nie poprze bazowego np. Gradiusa, to w razie potrzeby dojdzie do podmianki. A może znajdzie się miejsce dla obu, nie wiem. Generalnie podawajcie swoje typy - zarówno te z listy bazowej (wtedy mniej prawdopodobne, że z niej wyleci, a dla mnie to potwierdzenie, że powinna zostać), jak i spoza. Postaram się to zorganizować tak, by każda zaproponowana przez Was gra wzięła udział, nawet jeśli nie przewiduję dla niej żadnych szans. 

Plan jest oczywisty - drabinka. W weekend odpalam generator, wrzucam tytuły, zamieszczam w osobnym temacie efekt i zaczynamy igrzyska.

Opublikowano

A co z pc w koncu?

Opublikowano

To ja jutro dam bo idę w spanko   :(

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Mejm napisał:

A co z pc w koncu?

O tym możemy ostatecznie zdecydować później, ale póki co stanęło na tym, że zrobimy ewentualnie osobną rundę dla gier only PC (Hirosi, Goticzki, Halflajwy, pierwszy Wiedźmin). Takiego Prince of Persia planuję jednak już dodać, bo był port na NESa. 

Ruszamy z tym gównem, bo z takim tempem to będziemy dyskutować do świąt, a to nie jest aż taki sirjus biznes, by tworzyć referenda.

Chyba że nie wiem, ktoś nie jest mentalnie gotowy, by już podać swoje top i może za tydzień da radę, więc się wstrzymamy.

Opublikowano

MAXYMALNIE po 2 gry z danej serii tak jak to zrobił IGN przy GTA - dał tylko 5 i San Andreasa.

Z Mega Manów wystawić dwójkę bo jest generanie wszędzie wymieniana jako peak z tych wcześniejszych.

Do wyrzucenia na pewno: Super Mario Bros 2, Zelda 2.

Opublikowano
7 godzin temu, balon napisał:

Proszę dołączyć MOONSTONE, od razu dać mu finał z jakimś Mario i można odpalać głosowanie :wujaszek:

<3

D330007D-AC1B-416E-BF05-217AFDC64D4D.png

Ale to chyba już kolejna generacja. Pamiętam jak ciorałem w tę grę na amidze. Mega klimat w niej panował i była bardzo dobrze wykonana.

Opublikowano

TMNT Turtles Tournament
Ninja Gaiden 2
Duck Tales
Rollergames
Ike Ike! Nekketsu Hockey-bu: Subete Koronde Dairantou
Little Nemo: The Dream Master
Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project
Battle City
Mario Bros
Jurassic Park