Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, ciwa22 napisał:

Z bijatyk 2D proponowałbym wywalić Cyberbots od Capcomu. Dobra ale nisza. W dodatku jp only.

To może w to miejsce wrzucimy któregoś Toshindena, bo rzeczywiście popularniejsza seria.

Pytanie do fanów: Obie gry z serii Tomba zasługują na slot?

Jako ogromny fan odpowiem, że tak. Jedynka jest świetną przygodową platformówką, a dwójka to samo, tylko więcej i inaczej z racji przejścia w 2,5D. Do obu wróciłem parę lat temu, więc jestem w miarę na świeżo.

Gdyby lista była 128 to trzeba by było ciąć, a tak to są na niej znacznie gorsze i mniej zasłużone gry.

@Luqatz Test Drive będzie ciężko, chyba, że zaproponujesz za co ją wymienić na liście. I nikt się nie sprzeciwi. Bo jak widzisz - mamy komplet.

7 godzin temu, kotlet_schabowy napisał:

Z innych kwestii: nie siedzę w temacie za bardzo, ale widzę, że lud przemówił w sprawie Spyro i jedynka przoduje w głosowaniu. Nie chcę wpychać czegoś na siłę, ale pomijając czysto subiektywne odczucia (dwójkę uwielbiam i to był mój pierwszy Spyro), to od drugiej części dosyć mocno zmienił się styl tej serii (dlatego prędzej wrzuciłbym do jednego worka 2 i 3) i poszło to bardziej w kierunku gier Rare: NPC dają nam "zadania", nabywamy nowe umiejętności, wracamy do poprzednich światów odkryć niedostępne wcześniej miejsca, są mini gierki, element "ekonomiczny" (xD), większa rola NPC. No nie jest to jakiś big deal, ale jak dla mnie można by zostawić 1 i 2.

Dwójka była takim "złotym środkiem". Fajnie rozbudowała surową jedynkę, ale też nie przesadziła jak w trójce (wieczne mini gry, wcielanie się w inne postacie).

Byłbym za tym, aby wcisnąć też dwójkę na listę, ale jeszcze nie wiem za co.

Ten MOONLIGHT SYNDROME to jest w ogóle po angielsku? @ciwa22 ? To od Ciebie?

@Ukukukijesteś pewien co do tego Metal Slug 3? Bo mi znajduje same gameplaye arcade/szósta generacja. Nie pospieszyliśmy się?

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

@Kmiot Nie pamiętam czy ode mnie :). Nie jest po angielsku. Przynajmniej według moich informacji, bo może już dostała patcha.

Opublikowano
Godzinę temu, Kmiot napisał:

jesteś pewien co do tego Metal Slug 3? Bo mi znajduje same gameplaye arcade/szósta generacja. Nie pospieszyliśmy się?

Masz rację, port był dopiero na xboxa i ps2. To zostawmy metal slug x. 

Opublikowano

Patrzę na listę i nie wiem czy ktoś grał ale Armored Core był bardzo oryginalną i grywalną gierką.

Opublikowano
  • Autor
28 minut temu, ciwa22 napisał:

@Kmiot Nie pamiętam czy ode mnie :). Nie jest po angielsku. Przynajmniej według moich informacji, bo może już dostała patcha.

Czyli nie miałbyś nic przeciwko, gdyby poleciało i zamiast tego byłby Test Drive, Armored Core, albo Spyro 2? ;]

Zmieniamy Metal Sluga na X w takim razie.

Opublikowano

Mili państwo, jak trzeba coś kroić to ja bez żalu oddam moją kandydaturę w postaci "102 Dalmatians: Puppies to the Rescue", gdyż jest ona li tylko efektem dużego sentymentu. Gdyby jej kosztem miał odpać np. któryś Tomb Rider to nie ma sensu.

Opublikowano
  • Autor

@janol Tomb Raidery już mają sloty i tak zostanie. Szukamy jeszcze ewentualnego miejsca dla Spyro 2, Battle Arena Toshinden (choć chyba wejdzie za Cyberbots), Test Drive i Armored Core. 

Ale 102 Dalmatyńczyków przynajmniej wszyscy (albo prawie) kojarzą, w przeciwieństwie do takiego Moonlight Syndrome all japan.

Opublikowano

Pewnie racja. Moonlight Syndrome jest świetne, ale pewnie u nas mało kto grał, a nie ma chyba nawet fan translation i był chyba tylko scenariusz po angielsku do wydrukowania jak się gra, więc mało rozpoznawalne na 100%

Chyba był mój typ, więc daje błogosławieństwo do wywalenia i niech wskoczą te dalmatyńczyki czy coś tam innego, lepiej znanego.

Opublikowano
  • Autor

Sęk w tym, że my nigdy nie mieliśmy ambicji, by na liście znalazły się wyłącznie najlepsze gry w obiektywnej ocenie (choć czasem sam o tym zapominam). Bo w takiej sytuacji moglibyśmy wziąć jakiś ranking a'la metacritic i go skopiować. To ma być nasza lista. Dlatego nie było problemu, by te wszystkie dziwne i sentymentalne tytuły na nią powrzucać, skoro użytkownik się pofatygował, by je zaproponować. Problem zaczyna się w momencie, gdy brakuje miejsca i coś TRZEBA wyrzucić, coś wyciąć. Wtedy patrzymy na potencjał stworzenia ciekawej pary (przynajmniej ja patrzę). I o ile taki Sub Zero może być uznawany za crapa, to jestem ciekawy jak sobie poradzi mając za plecami taką rozpoznawalną markę. Dalmatyńczyki też mogą stworzyć fajną parę np. z inną platformówką. Albo taka para Dalmatyńczyki vs. Sub Zero. Dla mnie brzmi znacznie ciekawiej, niż Sub Zero vs. Moonlight Syndrome, który ma nikłą rozpoznawalność, w dodatku te 20 lat temu był najpewniej tylko po japońsku, bez nawet fanowskiego tłumaczenia.

@Dante zrzekasz się Moonlight Syndrome, to możesz wybrać co w to miejsce wskoczy (kolejność alfabetyczna):

Armored Core

Spyro 2

Test Drive Le Mans

Zaproponowane przez Luqata Battle Arena Toshinden 2 wpisuję za Cyberbots. Bijatyka za bijatykę.

Opublikowano

OPSM to nie jest najbardziej opiniotworcze czasopismo z tamtych lat - umówmy się.

Dokładnie. Od ich ocen zawsze trzebva odjąć 2 oczka :kaz:

W dniu 2.12.2021 o 20:13, Kmiot napisał:

MK4 może i słabiutkie w obiektywnym sensie, ale pojawia się tu i tam w propozycjach, użytkownicy mają sentyment, to chciałbym zmieścić. Tym bardziej, że mamy tylko jednego Mortala, więc drugi nie będzie jakimś wyjątkiem, dla tak znamienitej serii.

Z niewyjaśnionych wątków pozostał nam ten Metal Slug. 

Dla mnie MK4 to był słabiak pozbawiony klimatu. W dodatku ta grafika słaba.

Metal Slug X SV 001 to inna część niz jedynka, ale nieco do niej podobna. W każdym razie lepsza według mnie. Trójka wyszła też na ps2, wiec przy kolejnej generacji już jej nie przywoływać? Trójka tez była trudniejsza niż reszta, a bossowie mieli za dużo hp na moje oko. Przyjemniej sie grało w dwójkę. Tutaj na plus jest mozliwośc obrania różnych scieżek w trakcie poziomu i bardziej urozmaicona grafa.

Opublikowano
  • Autor

Metal Sluga już ustaliliśmy, że wchodzi X, bo trójka dopiero na następnej generacji.

MK4 bierzemy głównie z racji 3D dla kontrastu z Trilogy (2D). No i były na nią rekomendacje pisemne, więc jednak dla kogoś ta gra coś znaczy.

Startujemy w weekend czy potrzebujemy jeszcze czasu do przyszłego tygodnia?

Opublikowano
5 minut temu, Plugawy napisał:

Dokładnie. Od ich ocen zawsze trzebva odjąć 2 oczka :kaz:

I wtedy wszystko się zgadza. MK4 to 3/10 a MKM Sub Zero -1/10 xd

MK.jpg.312ee89e799529b439430ad786c3f306.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Kmiot napisał:

Startujemy w weekend czy potrzebujemy jeszcze czasu do przyszłego tygodnia?

Startujmy. I tak final bedzie w nowym roku xD

Opublikowano

15 godzin temu, ciwa22 napisał:

OPSM to nie jest najbardziej opiniotworcze czasopismo z tamtych lat - umówmy się.

Kwestia dyskusyjna. Meritum jest fakt, że już lata temu były opinie, że to szrot i nie jest to odkrycie ostatnich lat, a już na pewno nie efekt materiału jakiegoś jutubera (którego ja np. nie oglądam i dla mnie to on nie jest opiniotwórczy).

Edytowane przez kotlet_schabowy

Opublikowano

Dobrze więc wpisujcie miasta, iż to minimum 7/10 w tamtym ale i tym okresie czasu. Nowy Sącz. Widzę las miast w tym temacie na korzyść MKM: Sub Zero.

Opublikowano

MK Sub-Zero? W czasach, gdy wszyscy dookoła piracili gierki na PSX na potęgę miałem jednego kumpla ze szkoły, który z racji dość zamożnych rodziców jako jedyny kompletował bibliotekę gier na szaraka tak, jak powinno się to robić, czyli legalnie. Kupił też właśnie rzeczoną gierkę i to był jedyny tytuł, który połamał i wypierdolił do śmietnika, bo "nawet nie sprzedam tego, bo kto takie gówno kupi" :kaz: Po sprawdzeniu gry w ichniejszym pirat-passie na Verbatimce miałem te same odczucia, tylko płyty nie łamałem. No gówno straszliwe, w dodatku ledwo grywalne i brzydkie nawet jak na standardy pierwszej plejki.

Opublikowano
  • Autor

DOBRA, SŁYSZĘ WAS.

Na szczęście mamy listę rezerwową, więc kto w miejsce Sub Zero?

Armored Core

Spyro 2

Test Drive Le Mans

Opublikowano

Chyb Spyro 2 mimo że jest jedynka. Armored Core elegancka gierka z rozbudowaną customizacją mechów ale jak mało kto w to grał to nie ma sensu.

Opublikowano

IMO jest sens, ja wspominam ją ciepło. No i zawsze to inne ip zamiast sequela.

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, ciwa22 napisał:

Nikt.

Ale nie obrażaj się!

kochanie-o-co-chodzi_2018-01-04_21-11-35

Ok, to może Armored Core za Sub Zero, Spyro 2 za Moonlight Syndrome, a Test Drive Le Mans będzie miało jeszcze ponoć szansę w szóstej generacji, skoro było też na DC?

Opublikowano

Spokojnie panie organizatorze, ja się nie obrażam - po prostu z zimną krwią walczę o szacunek dla Bi-Hana i jego gierki. Emocjonalna obojętność niczym codziennie spożywanie śniadania - robota.