Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Ok, zrobiłem ankietę pomocniczą w kwestii serii gier. Wiadomo, ale powtórzę: to nie jest ankieta decydująca, bo priorytet kładziemy na pisemne rekomendacje w temacie, ale w razie czego będziemy się mogli jej wynikami podeprzeć. Choć oczywiście może się zdarzyć, że z jakiegoś powodu zadziałamy zupełnie na opak i olejemy suchą ankietę (np. aby urozmaicić stawkę).

Parę rzeczy chciałbym jednak uściślić, parę innych poruszyć w temacie, zamiast w ankiecie.

• niektórych serii nie zawarłem w ankiecie, bo chyba się wszyscy zgadzamy, że Devil May Cry wchodzą 1 i 3 (2 to sraka). Podobnie jak to, że obie części God of War, Halo zasługują na miejsce. Trzy części Prince of Persia z racji ich różnorodności to również według mnie jeden z tych wyjątkowych przypadków. Trzy części GTA (Stories chyba sobie darujemy w tej generacji i zostawimy te rodzynki dla PSP?). 
  • rozważam trzy miejsca dla Jaka (spora różnorodność w gameplayu), Zeldy (Wind Waker, Twillight Princess i Minish Cap z GBA dla smaczku), MGSa (2, 3 i remake jedynki z GC). 
  • kilka serii w ankiecie ograniczyłem do części czysto z szóstej generacji (NFS, Tony Hawk), kilka rozszerzyłem również o wersje PSP -> szósta generacja (Silent Hill), ale to wszystko tylko wstępne ustalenia i najwyżej nie weźmiemy ich pod uwagę.
  • kilka serii ograniczyłem tylko do tytułów, które padły już wśród rekomendacji (np. PES) i nie rozciągałem oferty szerzej. A niektóre wrzuciłem w pełnej krasie. Ogólnie działałem instynktownie.
  • parę tytułów chciałbym poruszyć tutaj (z różnych powodów): Half Life (wyjaśnijmy raz na zawsze), Syberia (może lepiej zostawić dla PC?), Star Warsy (cztery gry, wszystkie warte udziału?), OutRun (dwie części, ale potrzebuję konsultacji, bo nie mogę się dokopać do ogólnych informacji na temat OutRun 2).
  • Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

Gran Turismo bym dał obie.

Shaolin Monks obowiązkowo plus może jeden MK dodatkowo.

PES5 najlepszy.

THPS3 i 4 jak ograniczamy się do dwóch.

Burnout Revenge obowiązkowo, drugi tytuł obojętnie, ale trójka by chyba najlepiej pasowała.

Opublikowano
  • Autor

No klasycznie, błędy i niedopatrzenia.

PESY powinny być cztery do wyboru, a Metroidy przegapiłem.

Już poprawiam.

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, Pupcio napisał:

Chce móc wybrać obie personki :[

Podobnie jak przy poprzedniej generacji - wybór wielokrotny przewidziany jest tylko dla pytań z trzema (i więcej, nie licząc opcji neutralnej) odpowiedziami. Można nawet zaznaczyć wszystkie, ale równie dobrze można nie głosować wcale, bo taki głos nic nie znaczy. Bez sensu byłoby dawać dwie opcje do wyboru i pozwolić zaznaczyć obie xd

Natomiast szersze serie mają wielokrotny wybór, więc można zaznaczyć dwie i więcej gier.

Opublikowano
14 minut temu, Kmiot napisał:

No klasycznie, błędy i niedopatrzenia.

PESY powinny być cztery do wyboru, a Metroidy przegapiłem.

Już poprawiam.

W sensie, nie że zostały pominięte w ankiecie, tylko w twoim komentarzu, moim zdaniem tak jak z Halo powinny trafić dwie części bez głosowania :).

Opublikowano
  • Autor

Możliwe, możliwe, nawet całkiem prawdopodobne.

Opublikowano

Ugułem to tak:

Personka 3 i 4 obie zasługją legancko
Splinter Cell: Chaos Thoery to mus, jedynke można dorzucić jak będzie miejsce
Hitmany: 2 i 4, chociaż 4 to nie wiem czy bym już na następną generacje nie przerzucil, bo to cross gen byl, ale jakoś bardziej mi się kojarzy z x360 ta giereczka i technologicznie jednak jest skok po 3
Co Xenosaga 2 robi w ankiecie zamiast 3, to nie wiem, ale jedynka myślę wystarczy
Dragon Ball: Budokai 3 i Tenkaichi 3 - najlepsze czesci z dwoch serii, reszta do zaorania
Crash: Twinsanity na pewno, można dorzucić wrath of cortex jak bedzie miejsce
Finale: X i XII koniecznie, seria niby ta sama, ale zupelnie odmienne gry na kazdej plaszczyznie
Jak: jedynka i dwojka - ponownie, ta sama seria, ale dwie kompletne rozne gry
Shenmue: dalbym obie, bo ciezko stwierdzic ktora bardziej zasluguje
Matroid Prime pierwszy wystarczy

a reszte to mam wiecie gdzie :cool:

Opublikowano

Jeśli chodzi o PSP, to zrobiłbym tak jak w potencjalnej 7/8 generacji(np. GTA V, The Last of Us). Jeżeli premiera nie była jednocześnie na wszystkich platformach, tylko z opóźnieniem, to trzeba uznać, że reprezentuje tą wcześniejszą, czyli w tym wypadku porty przesunął bym do następnej:

-Arctic Ege(szczegół, że różnica to niecały miesiąc)

-SH Shaterred Memories( też niecały miesiąc)

-SH Origins dzieli różnica kilku miesięcy, tak samo GTA Stories(mniej niż pół roku).

No, ale niech będzie, że wszystkie przynależą do siódmej, żeby nie było powtórzeń w tytułach.

Ta sama sytuacja na PC, każdy wie, że większość gier prawilnych jest tylko na nim( głównie z tego początkowego okresu), ale żeby lista nie była zbyt przejebana, to trzeba ograniczyć się do samych exów i przymknąć oko, że HF 1, HF2, i cała reszta, to nie był optymalny wybór na konsolach.

Opublikowano

Od początków egzystencji tych zacnych plebiscytów frapuje mnie jedna kwestia - dosyć osobliwa tendencja do "zostawiania" klasycznych point and clicków pecetom bo coś tam, a konkretnie: bo konsolowe gupki i tak nie grały tylko szczelali, biegali i siem bili. Nikt z konsolowych troglodytów nie rozwiązał w życiu choćby pół zagadki na konsoli w klasycznej przygodówce o myśleniu, a kiedy kupujesz tego rodzaju grę - używkę na konsolę, to stan całości z reguły jest bliski idealnemu, bo nikt wcześniej w to nie grał. Może to i wszystko prawda, a ten post nie jest w żadnym wypadku atakiem na wielce przeze mnie szanowanego ojca założyciela imprezy, jednakże jeśli istnieje jakakolwiek przygodówka na szóstej generacji konsol, która jest przynajmniej kojarzona z nazwy przez słuszną ilość konsolowców, a przez szaleńców była lubiana i NAWET ogrywana (!) np na PS2 to zdecydowanie jest to gra SYBERIA. Resztę na tej generacji można "zostawić" pecetom. Pozdrawiam cieplutko.

P.S. Osobiście ograłem na PS2 dopiero dwa miechy temu ale jest to 10.

Edytowane przez ciwa22

Opublikowano
12 minut temu, ciwa22 napisał:

Od początków egzystencji tych zacnych plebiscytów frapuje mnie jedna kwestia - dosyć osobliwa tendencja do "zostawiania" klasycznych point and clicków pecetom bo coś tam, a konkretnie: bo konsolowe gupki i tak nie grały tylko szczelali, biegali i siem bili. Nikt z konsolowych troglodytów nie rozwiązał w życiu choćby pół zagadki na konsoli w klasycznej przygodówce o myśleniu, a kiedy kupujesz tego rodzaju grę - używkę na konsolę, to stan całości z reguły jest bliski idealnemu, bo nikt wcześniej w to nie grał. Może to i wszystko prawda, a ten post nie jest w żadnym wypadku atakiem na wielce przeze mnie szanowanego ojca założyciela imprezy, jednakże jeśli istnieje jakakolwiek przygodówka na szóstej generacji konsol, która jest przynajmniej kojarzona z nazwy przez słuszną ilość konsolowców, a przez szaleńców była lubiana i NAWET ogrywana (!) np na PS2 to zdecydowanie jest to gra SYBERIA. Resztę na tej generacji można "zostawić" pecetom. Pozdrawiam cieplutko.

P.S. Osobiście ograłem na PS2 dopiero dwa miechy temu ale jest to 10.

Są chyba 3 części, nigdy nie spróbowałem, choć w promce latają za grosze. 10 na 10 powiadasz?

Opublikowano
  • Autor

@ciwa22 Oj, no PYTAM, sam niczego nie wyrzucę. Logiczne, że nie ograłem wszystkiego z listy, logiczne też, że blisko 100 pozycji musimy z niej wywalić, logiczne, że szukam punktu zaczepienia i logiczne też, że chcę zostawić gry, które najmocniej się kojarzą z PC na odpowiednią edycję, by też była prestiżowa.

Wy sobie siedzicie i piszecie TO ZOSTAW, TEGO NIE WYWALAJ, TEGO DAJ WSZYSTKIE CZĘŚCI, a ja będę musiał na pewnym etapie wypierdolić dziesiątki tytułów, a nie odwlekać to w nieskończoność.

Opublikowano
Teraz, zdrowywariat napisał:

Są chyba 3 części, nigdy nie spróbowałem, choć w promce latają za grosze. 10 na 10 powiadasz?

Miewam dosyć specyficzny gust dlatego np dla mnie gra Deadly Premonition to 10/10 ale w przypadku Syberii, wiele osób podziela opinię, że to bardzo dobra gra. 1 i 2, w trójkę jeszcze nie grałem.

Opublikowano

The Longest Journey też chyba jest znane(dwie z trzech części na konsolach), a nie wiem czy ktoś wymienił. Druga część, to już nie jest taki typowy klikacz pikseli z "zagadkami" typu połącz gumową kaczkę  hubbą bubbą z tosterem, żeby otworzyć wejście do kanałów.

Opublikowano
6 minut temu, Kmiot napisał:

@ciwa22 Oj, no PYTAM, sam niczego nie wyrzucę. Logiczne, że nie ograłem wszystkiego z listy, logiczne też, że blisko 100 pozycji musimy z niej wywalić, logiczne, że szukam punktu zaczepienia i logiczne też, że chcę zostawić gry, które najmocniej się kojarzą z PC na odpowiednią edycję, by też była prestiżowa.

Wy sobie siedzicie i piszecie TO ZOSTAW, TEGO NIE WYWALAJ, TEGO DAJ WSZYSTKIE CZĘŚCI, a ja będę musiał na pewnym etapie wypierdolić dziesiątki tytułów, a nie odwlekać to w nieskończoność.

Wszystko idzie w dobrą stronę - klasycznie już zaczynamy od ankiety w kwestii wyboru najlepszej gry z serii, która będzie reprezentować markę w plebiscycie i powinno się solidnie przerzedzić - bez obaw.

Ze swojej strony mogę przeprosić, że zgodnie z zapowiedzią w przypadku 6 generacji dodałem tak mało niszy przydatnej do ostatecznego wytentegowania z imprezy. Akurat na tej, obfitej w hiciory maści wszelakiej, generacji rzadko miałem okazję ograć coś mało popularnego. Może z wyjątkiem Dreamcasta.

Edytowane przez ciwa22

Opublikowano

Trzy części Prince of Persia od razu przeszły dalej, a Resident Evil 4 musi się bić w kwalifikacjach?

Opublikowano
2 minuty temu, Ludwes napisał:

Trzy części Prince of Persia od razu przeszły dalej, a Resident Evil 4 musi się bić w kwalifikacjach?

RE4 się nie bije, RE4 kibicuje pozostałej trójcy.

Opublikowano

No jak dla mnie to tam w Residentach to się powinny bić te części polegające na chodzeniu od skrzyni do skrzyni, a RE4 powinien być z automatu.

No jeden chuj w sumie, bo i tak wejdzie, ale z tymi Prince'ami i ich różnorodnością to też tak średnio bym powiedział. Jedna część spokojnie by wystarczyła. Tym bardziej, że żadne tytuły z absolutnej czołówki to to nie były, a na pewno nie Dusza Wojownika i Dwa Trony. 

Edytowane przez Ludwes

Opublikowano

Resident to nic ludzie głosują na sly Coopera 2 co za chore poyeby :obama: 

Opublikowano
3 minuty temu, Ludwes napisał:

No jak dla mnie to tam w Residentach to się powinny bić te części polegające na chodzeniu od skrzyni do skrzyni, a RE4 powinien być z automatu.

No jeden chuj w sumie, bo i tak wejdzie, ale z tymi Prince'ami i ich różnorodnością to też tak średnio bym powiedział. Jedna część spokojnie by wystarczyła. Tym bardziej, że żadne tytuły z absolutnej czołówki to to nie były, a na pewno nie Dusza Wojownika i Dwa Trony. 

Niech wchodzą nawet 4, trafią na Ninja Gaiden, Metroid Prime, czy RE4 i wrócą do domu ;).

Opublikowano
  • Autor
24 minuty temu, Ludwes napisał:

Tak, bo są cztery części, a wstępnie wmówiłem sobie, że nie chcę przekraczać trzech na serię. Ale jeśli będzie taka wola użytkowników, to damy wszystkie cztery.

I to nie są żadne "kwalifikacje". Dlatego znalazł się tam. m.in RE4, który na 100% znajdzie się na liście. To tylko ankieta pomocnicza na temat tego, jak rozkładają się preferencje. Decydujący głos mają opinie użytkowników zaangażowanych tutaj w temacie i nasze wspólne ustalenia. Jak ustalimy, że zasługują wszystkie, to znajdą się wszystkie RE. Tak samo jeśli ustalimy, że nie wchodzą wszystkie trzy PoPy, to też nie wejdą.

Opublikowano
52 minuty temu, Pupcio napisał:

Resident to nic ludzie głosują na sly Coopera 2 co za chore poyeby :obama: 

Normalne jednostki głosują na normalną grę a nie zbiorowisko minigierek tak jak to było w 1 i 3 : )

A odnośnie PoPów, Two Thrones można wywalić na rzecz jakiejś innej gierki bo nie dość że było zabugowane to straciło kompletnie klimat.