Opublikowano 16 grudnia 20213 l Piaski najlepsze gdyby trzeba było coś ciąć. Nie gram w platformówki ale fanem Szopa będę do ostatniego tchu. Jedyneczka jest bardziej klasyczna, liniowa ale to z pewnością nie jest zbiór minigierek. Numer dwa to obiektywnie najlepsza część i ona powinna wlecieć, a trójka jest jedynie ok, bo trochę przekombinowana.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Autor Ok, pomału myślę o tym, by zacząć podejmować pewne decyzje. Póki co takie raczej mało dyskusyjne, gdzie zarówno rekomendacje, jak i ankieta mówią jednym głosem. Poupychałem również serie w ilość miejsc, które im na tę chwilę przewiduję (czyli jak są cztery gry, a np. dwa miejsca na liście, to tak je wpisałem, aby miec szybki podgląd ile mamy aktualnie kandydatów w ogóle). Po kolei wymienię jakie zmiany na liście na chwilę obecną wprowadziłem, jakie planuję zmiany, a na końcu wrzucę listę do wglądu: Pogrubiłem również kwestie, na temat których nie mam określonego planu i są pod znakiem zapytania oraz do dyskusji, więc liczę na konsultacje (w pozostałych też można ;). STAN NA 27 głosujących, więc wyniki ankiety mogą się jeszcze zmienić. Dwie części Baldur's Gate wcisnąłem na jedno przewidziane im miejsce. Ankieta mówi, że powinna to być dwójka, rekomendacje (2), że jedynka. Więc póki co zostają obie w jednym spocie, bo jest niezgoda, chociaż uczestnikom to i tak obojętne (70%). Burnouty rozdzieliłem na dwa przewidziane im miejsca. 3: Takedown ma pewne miejsce (10 rekomendacji i duża przewaga w ankiecie). O drugiego spota będą się biły Dwójka i Revenge - Dwójka ma więcej rekomendacji (3:0), ale Revenge ma więcej głosów w ankiecie (11:4), więc jeszcze nie wiem która ostatecznie trafi na listę. Dominator odpada (jedna rekomendacja i nikły odzew w ankiecie). Crasha planuję upchać na jedno miejsce. Bo niemrawo w ankiecie walczą tylko Twinsanity i Wrath of Cortex. Twinsanity ma jeden głos mniej w ankiecie, ale miał dwie rekomendacje. Wrath of Cortex nie rekomendował nikt, więc na przekór wynikom ankiety i premiując rekomendacje planuję na listę dać Twinsanity. Crazy Taxi będzie jedno. Mimo, że dwójka ma dwa głosy więcej w ankiecie (7:5), to jedynka miała więcej rekomendacji (3:1) i to ją planuję zostawić. Dead or Alive ma jeden spot. Rekomendacje (5:4) i ankieta (9:5) wskazują na to, że będzie to DoA3. Def Jam: Fight for NY będzie reprezentowało serię Def Jam. Vendetta gorsza w rekomendacjach (0) i ankiecie (4:7). Dragon Balle mają dwa miejsca. Będą to DBZ Budokai 3 i DBZ Budokai Tenkaichi 3. Ankieta i rekomendacje to wyraźnie potwierdzają. EyeToy Play jest uczestnikom dość obojętne (71%), ale niewielką przewagę ma jedynka, więc to ją zostawiam. Fatal Frame/Project Zero wciśniemy w jeden spot. Ankieta na remis, ale rekomendacje na korzyść dwójki (3:1), więc to ją zostawiam. Fifa Street w ankiecie na remis, ale rekomendacje (2:1) na korzyść dwójki. Final Fantasy dwa spoty. Opinie są zgodne, że będzie to X i XII. FlatOut - ankieta (9:2) i rekomendacje (3:1) na korzyść dwójki. The Getaway raczej też jasne, bo Black Monday nie rekomendował nikt, a i w ankiecie było gorsze (4:8). Na liście zostaje The Getaway Bez Podtytułu. Gran Turismo osobiście wolałbym wcisnąć w jeden spot (tylko GT4), bo GT3 ma mniej głosów w ankiecie (5:13) i mniej rekomendacji (3:5). Ale czytałem propozycje, żeby dać obie, więc zostawiam to do dyskusji. Póki co są dwa spoty. GTA chyba damy trzy spoty, co? A jeśli wyrzucać, to trójkę, bo najmniej rekomendacji i głosów w ankiecie. Ale póki co zostają trzy spoty. Guitar Hero ogólnie jest mocno obojętne, ale trójka zgarnia najwięcej głosów w ankiecie, więc ją wpisuję na listę. Co robimy z Half Life? Jeden spot? Dwa? PC? Póki co zostawiam i nie ingeruję. Harry'ego Pottera planuję wrzucić gościnnie w jeden spot. Kamień Filozoficzny, albo Komnata Tajemnic - tak uważa ankieta. Hitman miał tylko jedną rekomendację (Blood Money), ankieta również nieznacznie wskazuje na tę część, więc ją zostawiam. Jaka 3 wyrzucamy. Słabo w ankiecie, słabo w rekomendacjach. Zostają jedynka i dwójka. Jet Set Radio zostaje. Jet Set Radio Future wypada. LEGO przewiduję dwa spoty. Jeden dla oryginalnej trylogii Star Wars, a drugi dla Indiana Jones. Tak rzekła ankieta. Maximo nieznacznie prowadzi jedynka i to ją wstępnie planuję zostawić, ale mogę się jeszcze wstrzymać. Medal of Honor może zawalczyć o dwa spoty. Jeden zajmuje Frontline, a o drugi walczą European Assault i Rising Sun. Jest 1:0 w rekomendacjach dla tego pierwszego (RS nie rekomendował nikt), więc jeśli nie będzie sprzeciwów, to na listę trafi właśnie on. NBA Street będzie reprezentować druga część. Tak twierdzi zarówno ankieta, jak i rekomendacje. Mortal Kombat dostanie dwa spoty. Jeden pewnie zajmuje Shaoilin Monks, o drugi walczą pozostałe. Ale rekomendacje i ankieta wskazują, że będzie to Deadly Alliance. NFS dostanie dwa spoty. Ankieta i rekomendacje wskazują, że będą to Underground i Most Wanted. Onimusha również dwa spoty. Ankieta dość równo, ale rekomendacje premiują dwójkę i trójkę (obie po 5). Jedynka tylko dwie rekomendacje, a Dawn of Dreams jedna. OutRun 2 wyrzucam, bo OutRun 2006 miał dwie rekomendacje. Persona 4 zostaje na liście, trójka wypada. Ale może lepiej będzie zostawić trójkę, a 4 wejdzie w edycji Golden na Vitę? Power Stone bardzo użytkownikom obojętne (81%), więc zostawię jedynkę (3:2) w ankiecie. Prince of Persia póki co ma dwa spoty. Jeden pewniak dla Piasków Czasu. Na drugim prawdopodobnie umieścimy Warrior Within, bo Łom twierdzi, że Two Thrones bez klimatu i zabuggowane ;] PES zostawiam piątkę. Nieznacznie prowadzi w ankiecie i wyraźnie w rekomendacjach (4). RalliSport Chalenge 2 wyraźnie wygrywa w ankiecie (9:1) i ono zostaje. W kwestii Ratcheta mam zagwozdkę, bo chciałbym mu przydzielić dwa spoty. Rekomendacje wyraźnie premiują dwójkę i trójkę (po 6), zostawiając z tyłu jedynkę (tylko 2). Ale ankieta twierdzi zgoła co innego. Jedynka uzbierała w niej 14 głosów, a dwójka i trójka odpowiednio 7 i 5. Przewaga jest wyraźna, więc myślę o zostawieniu tej jedynki i dobraniu do niej którejś z pozostałych. Dwójkę, skoro ma więcej głosów. Residenty zostawiamy cztery, czy wyrzucamy Zero (najmniej rekomendacji i głosów w ankiecie)? Ja bym osobiście wyjebał, bo już w poprzedniej generacji seria dostała trzy miejsca. Shadow Hearts mało kogo, więc po prostu na koniec wybiorę tę, która zgarnie więcej głosów w ankiecie (obecnie dwójka). Shenmue jedynka wyraźnie lepsza zarówno w ankiecie (10:4), jak i rekomendacjach (5:2). Shin Megami Tensei dostanie jeden spot, bo seria wyraźnie dość obojętna głosującym (71%). Ankieta dość zbliżona, więc myślę, by zostawić tytuł z dwiema rekomendacjami (Digital Devil Saga). Silent Hill dwa spoty. Jeden zarezerwowany dla dwójki. O drugi jeszcze biją się trójka i Shattered Memories. Wszystko wskazuje na trójkę (3:1 w rekomendacjach; 8:4 w ankiecie). Sly dwa spoty. Zarówno ankieta jak i rekomendacje są zgodne, że będą to jedynka i dwójka. Sonic Adventure jedynka. Nieznacznie wygrywa w ankiecie, ale znacznie w rekomendacjach (3:1). Soul Calibur 2. Tyle samo rekomendacji co jedynka (po 4), ale ankieta wyraźnie na korzyść dwójki (13:5). Splinter Cell dwa spoty? Jedynka i Chaos Theory. Faworyci zarówno w ankiecie, jak i rekomendacjach. SSX 3. Faworyt w ankiecie i rekomendacjach (6). Tekken 5 i Tekken Tag Tournament uzbierały po 14 głosów. Odpowiednio 7 i 3 rekomendacje. Myślę, by dać obie. Tekken 4 wypierdala. Test Drive dość obojętny 74%, więc przewiduję tylko jedno miejsce. Unlimited wygrywa w ankiecie (7:0) i to on trafi na listę. Time Splitters dostanie dwa spoty? W ankiecie dwójka i trójka idą równo (7:7), w rekomendacjach również blisko (3:2 na korzyść dwójki). Więc nieznaczne wskazanie na dwójkę. Tomb Raider jeden spot dla Anniversary (14 głosów w ankiecie, 2 rekomendacje). Reszta śladowy odzew (po dwa głosy w ankiecie). Tony Hawk myślę o dwóch spotach - jeden dla klasycznej odsłony (trójka), a drugi dla Underground. Ankieta i rekomendacje wskazuję na trójkę i czwórkę, ale wolałbym reprezentantów rozdzielić trochę gameplayowo i zamiast powielonego schematu z czwórki dać powiew świeżości z Underground. Top Spin mało kogo (78% obojętne), więc po prostu dam jedynkę z większą ilością rekomendacji (3:1), ignorując 4:2 dla dwójki z ankiety. Virtua Tennis podobnie, tyle, że tutaj rekomendacje i ankieta mówią zgodnie, że dajemy dwójkę. WRC tak bardzo #nikogo (85%), że chyba rzucę monetą (ankieta remis). Yakuza odrobinę na korzyść dwójki (ankieta 5:3, rekomendacje 2:1). Xenosaga remis w ankiecie, ale więcej rekomendacji (2:1) dla jedynki, więc ona wpada na listę. Metroid Prime niby miał dostać dwa spoty, a w ankiecie 11:2 na korzyść jedynki. Podobnie rekomendacje (5:1). Nie wiem, czy jest sens pchać tę dwójkę, ale to najwyżej zdecydujemy później. Póki co zostawiam na dwóch spotach. Lista po tych manewrach wygląda tak: Spoiler 1080 Avalanche (2) Ace Combat 5 Advance Wars [GBA] (3) Aggressive Inline Amped 2 Amplitude (2) Animal Crossing Automodelista Baldur's Gate Dark Alliance (2) / Baldur's Gate Dark Alliance 2 Beyond Good and Evil (5) Black (6) BloodRayne Bloody Roar 4 Bomberman Online Bully (Canis Canem Edit) (3) Burnout 2: Point of Impact (3) / Burnout Revenge Burnout 3: Takedown (10) Capcom vs SNK 2 Castlevania: Aria of Sorrow [GBA] Champions of Norrath The Chronicles of Riddick: Escape from Butchers Bay (4) Chu Chu Rocket Clock Tower 3 Cold Fear (2) Conker Live & Reloaded (2) Crash Twinsanity (2) / Crash: Wrath of the Cortex Crazy Taxi (3) / Crazy Taxi 2 Dark Chronicle Darkwatch Daytona 2001 Dead or Alive 2 / DoA2: Hardcore (4) // Dead or Alive 3 (5) Def Jam: Fight for NY (3) Demolition Racer: No Exit Deus Ex (PC?) Devil May Cry (7) Devil May Cry 3 (5) Dog's Life Donkey Konga (2) Doom 3 Doshin the Giant Dragon Ball Z Budokai 3 (2) Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi 3 (3) Dragon Quest 8 (5) Driver: Parallel Lines (3) Ecco the Dolphin The Elder Scrolls: Morrowind The Elder Scrolls Travels: Shadowkey [N-Gage] Eternal Darkness (5) EyeToy Play F-Zero GX (3) Fable (3) Fahrenheit (4) Fatal Frame 2 / Project Zero 2 (3) Ferrari F355 Challenge (2) Fifa Street 2 (2) Fight Night Round 3 (2) Final Fantasy X (4) Final Fantasy XII Final Fantasy Tactics Advance [GBA] Fire Emblem [GBA] FlatOut 2 (3) Forbidden Siren 2 Forza Motorsport (2) Freedom Fighters Freekstyle (2) Frequency (2) Front Mission 5 Full Spectrum Warrior Garou: Mark of the Wolves Genji The Getaway Ghost Hunter God Hand God of War (11) God of War 2 (9) The Godfather (2) Godzilla: Save the Earth Golden Sun [GBA] (2) Gran Turismo 3 (3) Gran Turismo 4 (5) The Great Escape GTA 3 (5) GTA Vice City (6) GTA San Andreas (9) Guilty Gear X Guitar Hero 3 (2) Gun (2) Half Life (PC?) Half Life 2 (PC?) Halo: Combat Evolved (5) Halo 2 (2) Harry Potter (Komnata Tajemnic/Kamień Filozoficzny) Headhunter (3) Herdy Gerdy Hitman: Blood Money House of the Dead 2 Hunting Ground ICO (5) Ikaruga (2) Jade Empire (2) Jak and Daxter (10) Jak 2: Renegade (8) Jak X: Combat Racing James Bond 007: Everything or Nothing Jet Set Radio (5) Katamari Damacy (3) Kessen III Killer 7 (3) Killzone (3) King of Fighters 2002 Kingdom Hearts 2 (2) Kung fu Chaos Kuon Legacy of Goku 2 [GBA] Legacy of Kain: Soul Reaver 2 (2) The Legend of Zelda: The Minish Cap [GBA] (3) The Legend of Zelda: Twilight Princess (2) The Legend of Zelda: Wind Waker (6) Lego Indiana Jones: The Original Adventures Lego Star Wars 2: The Original Trilogy The Lord of the Rings: The Return of the King (2) Looney Tunes: Space Race (2) Luigi’s Mansion Mafia Manhunt (4) Mario & Luigi Superstar Saga [GBA] Mario Kart Double Dash (3) Mario Kart Super Circuit [GBA] Mario Smash Football Mario Party 6 The Mark of Kri Marvel vs Capcom 2 (2) Max Payne (3) Maximo (2) / Maximo 2: Army of Zin Medal of Honor: European Assault / Rising Sun Medal of Honor Frontline Metal Gear Solid 2: Substance (3) Metal Gear Solid 3: Subsistence (9) Metal Gear Solid Twin Snakes (2) Metal Slug Anthology Metroid Fusion [GBA] (2) Metroid Prime (5) Metroid Prime 2 Echoes Metropolis Street Racer Midnight Club 3: DUB Edition Mister Mosquito Mortal Kombat: Deadly Alliance (2) / Deception / Armageddon Mortal Kombat Shaolin Monks (4) MotoGP 2/3 Motorstorm Arctic Edge (2) NBA 2K2 (2) NBA Street vol 2 (2) NFS: Most Wanted (2) NFS: Underground (2) Ninja Gaiden Black (7) Oddworld: Stranger’s Wrath Odin Sphere (2) Okami (5) ONI Onimusha 2 (5) / Onimusha: Dawn of Dreams Onimusha 3 (5) / Onimusha (2) Ooga Booga Otogi Outtrigger Outrun 2006 Coast to Coast (2) Panzer Dragoon Orta Paper Mario: The Thousand-Year Door (2) Persona 4 (3) Pokemon Ruby/Sapphire/Emerald [GBA] Power Stone Primal (2) Prince of Persia: The Sand of Time (6) Prince of Persia: Warrior Within (2) Prisoner of War Pro Evolution Soccer 5 (4) Project Gotham Racing 2 (4) Project Justice Psi Ops Psychonauts (2) The Punisher (3) Quake 3 Arena (2) Rallisport Challenge 2 Ratchet & Clank (2) Ratchet & Clank 2 (6) / Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal (6) Re-Volt (3) Ready 2 Rumble Boxing: Round 2 Red Dead Revolver (2) Red Faction Resident Evil 4 (16) Resident Evil: Code Veronica (4) Resident Evil Remake (6) Resident Evil Zero (2) REZ (4) Ring of Red Rock Band Rogue Galaxy (3) Rule of Rose Samba De Amigo Scarface :The World Is Yours Seaman Second Sight Sega Rally 2 Shadow Hearts / Shadow Hearts: Covenant Shadow of Memories (2) Shadow of Rome (2) Shadow of the Colossus (7) Shaun White Snowboarding Shenmue (5) / Shenmue 2 (2) Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga (2) Shinobido: Way of the Ninja Shox Silent Hill 2 (8) Silent Hill 3 (3) / Silent Hill Shattered Memories The Simpsons: Hit & Run The Sims (PC?) / The Sims 2: Castaway SingStar (2) Sled Storm (EA BIG) Sly Cooper (3) Sly Cooper 2 (6) Smash Bros Melee (2) Smuggler’s Run Sniper Elite SOCOM: U.S. Navy SEALs Soldier of Fortune 2 Sonic Adventure (3) Soul Calibur 2 (4) Spartan Total Warrior Sphinx and the Cursed Mummy Splinter Cell (2) Splinter Cell: Chaos Theory (2) SSX3 (6) Star Fox Adventures Star Wars: Battlefront 2 (2) Star Wars: KoTOR (4) Star Wars: Republic Commando (2) Star Wars: Rogue Squadron 2 (2) State of Emergency (2) Street Fighter 3: Third Strike Stuntman The Suffering Suikoden V Super Mario Sunshine (2) Sword of the Berserk Syberia 1/2 Tekken 5 (7) Tekken Tag Tournament (3) Tenchu: Wrath of Heaven (5) Test Drive Unlimited The Thing (2) Tim Burton The Nightmare Before Christmas TimeSplitters 3: Future Perfect (2) TimeSpliters 2 (3) Tokyo Bus Guide Tomb Raider Anniversary (2) Tony Hawk Pro Skater 3 (6) Tony Hawk's Underground (2) Top Spin (3) Total Overdose Transformers (licencja: Armada) True Crimes: Streets of L.A. Twisted Metal Black Typing of Dead Unreal Tournament Valkyrie Profile 2: Silmeria (4) Viewtiful Joe (2) Virtua Fighter 4: Evolution (4) Virtua Tennis 2 (3) The Warriors (5) Way of Samurai Wild Arms 3 Wipeout Fusion WRC 3 / WRC 4 WWE SmackDown! Here Comes the Pain XIII Yakuza 2 (2) Zombie Revenge Zone of the Enders: The 2nd Runner (2) Xenosaga (2) Jak widać, pozostaje wyrzucić nieco ponad 20 tytułów (z czym nie powinno być wielu problemów) i lista gotowa. Zapraszam do dyskusji.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Jedno Gran Turismo (4) wystarczy. Odnośnie Ratcheta, dla mnie dwójka jest najlepsza bo poprawiła bolączki jedynki (lepsze sterowanie), dodała upgrade'y broni, masę nowych gadżetów, areny i całkiem ciekawe sekcje latane, a najważniejsze, nadal był w miarę zachowany balans platformówki i strzelaniny. Jak ankieta tak wskazuje to 1 i 2 będzie ok, no chyba że ktoś będzie mocno bronił 3jki ale dla mnie za dużo tam strzelaniny było. Jedyne na co zasługuje RE Zero to kopa na odchodne, upierdliwa gra i jeden z najgorszych Residentów, broni się tylko graficzką. A gdyby ode mnie to zależało to CV też by wyleciało, bo startu do REmake i 4 nie ma żadnego. Tekken 5 i Tekken Tag Tournament oba zasługują na miejsce. W oba TimeSplittersy przegrałem setki godzin i dla mnie Future Perfect jest lepszy (normalny Story Mode, lepsze sterowanie) ale jak ktoś grał masę godzin w dwójkę to nie jestem zaskoczony że ma do niej sentyment (w końcu to najlepsze arcadeowe-konsolowe FPSy). Daj oba. Może 3 Silent Hille (2,3,SM)? Dwójka wiadomo, 3 było genialnie wykonane i dla fanów jedynki to tytuł obowiązkowy a SM jest całkiem inną grą. PoP SoT i WW wystarczy, wykop Two Thrones niech odjedzie w siną dal na swoim rydwanie. MoH European Assault (nazwany u nas 'Wojna w Europie' mimo że jedna z pierwszych misji jest w Afryce : ) to na prawdę dobry tytuł, Rising Sun był bardziej dodatkową kampanią do Frontline. Odnośnie Half-Life, albo oba lecą do PC, albo tylko H-L1 zostaje (bo dodał coś extra w stosunku do oryginału).
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Burnout Revenge był najlepszy przecież, i jak zero rekomendacji skoro znalazł się na liście GT dałbym dalej obie. Ratchet 3 jest chyba pod każdym względem lepszy od dwójki. Co do platformówki to jest przecież tego dalej sporo. Lepsza fabuła, najlepszy bad guy, humor, urozmaicony gameplay z podziałem na obie postacie, opcjonalne misje z bronieniem baz itp. a na deser zajebiste gry 2D z Qwarkiem. Tony Hawk, lepiej dać dwie lepsze klasyczne gry (3 i 4) zamiast gorszej tylko dlatego, że można zejść z deski.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Najlepszy NFS w historii, czyli Hot Pursuit 2 odpada... Zakładam, że efekt uboczny nieznajomości jedynej prawilnej wersji (PS2), bo cała reszta (PC, Xbox, GCN) to była zupełnie inna gra od innego developera. Edytowane 20 grudnia 20213 l przez Emet
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Jeśli tylko jedno miejsce dla Persony, to niech to będzie 3, a czwórka faktycznie niech wskoczy w następnej generacji.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l 53 minuty temu, Bzduras napisał: No chyba qurwa nie, wyjebać w to miejsce bezjajeczne Sands of Time. Aaaaa czymajcie mnie
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Autor 1 godzinę temu, łom napisał: PoP SoT i WW wystarczy, wykop Two Thrones niech odjedzie w siną dal na swoim rydwanie. 55 minut temu, Ludwes napisał: jak już mają być dwa popy, to warrior within do wyjebania 43 minuty temu, Bzduras napisał: No chyba qurwa nie, wyjebać w to miejsce bezjajeczne Sands of Time. 1 minutę temu, XM. napisał: Aaaaa czymajcie mnie No to już wiecie, dlaczego planowałem trzy miejsca na liście dla PoPów. Podobna sytuacja jak z FF w piątej generacji. 22 minuty temu, Square napisał: Burnout Revenge był najlepszy przecież, i jak zero rekomendacji skoro znalazł się na liście Niektóre tytuły dodawałem do ankiety nawet pomimo braku nominacji, więc to możliwe. Ale sprawdziłem dokładnie i w tym przypadku masz rację - Revenge miało jedną rekomendację. Dwójka trzy. 28 minut temu, Square napisał: Tony Hawk, lepiej dać dwie lepsze klasyczne gry (3 i 4) zamiast gorszej tylko dlatego, że można zejść z deski. A może właśnie dlatego, że próbowała parę rzeczy zrobić inaczej, zamiast bezpiecznie odcinać kupony. 28 minut temu, Emet napisał: Najlepszy NFS w historii, czyli Hot Pursuit 2 odpada... Lud tak wyraźnie chce. Trzeciego miejsca dla NFS raczej nie przewiduję, sorka. 7 godzin temu, Pupcio napisał: Z personką jestem za żeby zrobić tak jak zaproponowałeś 4 minuty temu, Sep napisał: Jeśli tylko jedno miejsce dla Persony, to niech to będzie 3, a czwórka faktycznie niech wskoczy w następnej generacji. W zasadzie to dopiero w ósmej generacji, wraz z Vitą.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Przecież ten Ratchet 3 był tak okrojony względem poprzednich części. No ale niedziwne, bo był na szybko robiony i jeszcze Sony zachciało sobie multika.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l 20 minut temu, XM. napisał: Aaaaa czymajcie mnie Sam się trzymaj. SoT jest konkretnie przehajpowane - prostackie, z wkurzającymi "zagadkami" (te snopy światła ) i walką, która jest, bo jest. Jeszcze to "musisz powalić wroga, a potem zaatakować go konkretnym atakiem, żeby wystawić się na pięć sekund w niepomijalnej animacji", ugh. Z całej trylogii SoT wspominam najgorzej i podejrzewam, że jej kultowy status wziął się z tego, że była pierwszą grą w trylogii i nie miała bezpośredniego konkurenta w swoim czasie. No, wyrzuciłem to z siebie.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Po poście Square'a aż sprawdziłem Ratcheta 3 bo może pamięć mnie myliła, no i raczej nie. Wywalono dynamo, swingshot i grindboots, czyli wszystkie platformówkowe gadżety, dodali pustawe areny i jeszcze więcej strzelania i tyle. Jedyne z czym się zgodzę to to że dr. Nefarious jest najlepszym antagonistą ale reszta nie ma startu do R&C2.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l 33 minuty temu, łom napisał: Wywalono dynamo, swingshot W UYA jest Hypershot, który jest połączeniem tych dwóch przedmiotów. Ok, nie ma butów do grindowania, są za to gierki 2D, które mogłyby spokojnie dostać spin-offa. No i jest to najlepiej oceniany Ratchet.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l -Crash, tylko Twinsanity, Wrath of Cortex był ok, ale był odtwórczy do bólu, a w Twinsanity mimo tego, że miał błędy, był niedokończony, to miał najlepsze walki z bossami, pierwszy raz fabułe i spoko nowe pomysły gameplayowe. -Gran turismo tylko najlepsza 4, no gdzie marnować sloty na jazdę dookoła toru razy dwa. -Prince of Persia, tylko część z Dahaką, a jak nie wierzycie, to spytajcie się użytkownika Dahaka. -Tekken, tylko 5, podobna sytuacja jak z brum brumami, szkoda prądu. -SH tylko 2 i 3(jako kontynuacja jedynki), Shattered najlepsza fabuła zaraz po dwójce, ale można przenieść na generacje PSP w celu zaoszczędzenia miejsca, to samo z Arctic Edge. -Z Half lifami trzeba się określić ogólnie, co do PC, bo tutaj jest burdel największy. Na Max Payne'a, Red Faction, Mafię, Splintera, Soldier of Fortune 2 też bym w głowie głosował na PC, ale to trzeba się zastanowić, czy PC, to będą same exy, czy mieszanka, czy o chuj chodzi. - Ratchet może mieć samą dwójkę, ale poziom zbliżony do trójki, więc może dwie części. -Kuon można wyjebać, bo chciałem uhonorować From, ale to nie jest jakiś najlepszy reprezentant. Taki bardziej 6/10 -Residenty zostawiłbym wszystkie, które były exami na GC, na tamten czas musiały zrywać skalp z głowy. Zresztą dzisiaj też dają śmiało radę. -Metal Slug Antholog- ogólnie jeden z najlepszych zestawów na PS2, wszystkie części grywalne, bo bez lagów jak parapa raper, czy metal slugi na PS4, ale jest to jednak kolekcja, i może jest do wyjebania, bo tutaj nie ma walki 1 na 1, tylko kilka vs 1, więc może to nie powinno być dopuszczalne, bo tak samo można wrzucić jakąś kolekcję Street Fightera z 20 wariacjami tej samej gry. Mozna by było dodać Downhill Domination na PS2 i Splashdown Rides Gone Wild, no ale jak nikt nie podał, to pewnie nikt nie będzie głosował, a szkoda, bo to cenione arcadówki przez recenzentów i graczy. No, ale powiedzmy, że ta generacja jest tak bogata w rekordową ilość firm i kozackich gier, że ktoś musi wyłapać wpierdol za niewinność.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Właśnie Shattered Memories wyszło najpierw na Wii więc powinno trafić do następnej generacji. Odnośnie PC, jeśli wersja konsolowa wyszła po wersji PC i nie miała żadnej dodatkowej zawartości lub była uboższa pod jakimś względem na konsolach (pocięte levele) to taki tytuł powinien trafić do PC i wtedy też Quake 3 Arena wylatuje. Ale jak premiera była praktycznie w tym samym czasie na PC i konsolach i to są w 95% te same tytuły to bym zostawił (jak np. Splinter Cell na Xa).
Opublikowano 20 grudnia 20213 l 45 minut temu, SlimShady napisał: -SH tylko 2 i 3(jako kontynuacja jedynki), Shattered najlepsza fabuła zaraz po dwójce, For real? Mam na PSP, ale nie mam konsoli. Może warto nadrobić.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l 8 minut temu, Paolo de Vesir napisał: For real? Mam na PSP, ale nie mam konsoli. Może warto nadrobić. Jest na PSP, PS2, WII, więc powinieneś coś znaleźć. Jak preferujesz osobiste historie nad okultystycznymi, to koniecznie. Stamtąd został też zaczerpnięty pewien ciekawy patent używany m.in przy Until Dawn, ale nie będę zdradzał konkretów.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Autor Czyli tak, Ratchet póki co przechyla się korzyść na stronę dwójki (łom, Ludwes, Slim też w sumie lekko faworyzuje dwójkę kontra Square, który preferuje trójkę). Alternatywą jest trzeci slot, albo... wypięcie się na wyniki ankiety i dodanie na listę dwójki, trójki, pomijając jedynkę. Gran Turismo 3 i 4 czym tak naprawdę się różniły? Bo pojawiają się głosy, by dać tylko 4 (łom i Slim), tylko jak zwykle Square sieje zamęt i chce obie. Więc chętnie posłuchamy argumentów - co robi lepiej trójka, czego nie robi czwórka? Crash zostaje więc tylko Twinsanity. Wrath of Cortex nie dostał żadnej rekomendacji, nikt o niej nie wspomniał, więc nikt też tęsknić nie powinien. Kuon wypierdala (Slim rekomendował, a teraz rekomenduje wyjebać, więc ma decydujący głos, skoro to i tak jego kandydat). Tekkena 5 i TTT bym zostawił, bo gry wyraźnie się różniły. TTT hołdował raczej systemowi walki z trójki, no i umożliwiał walkę w teamach (miał też kręgle!), a piątka to już ograniczone areny i wszystkie konsekwencje. Nie jestem specem od Tekkenów, ale dla mnie brzmi i gra się wystarczająco inaczej. Godzinę temu, SlimShady napisał: Residenty zostawiłbym wszystkie, które były exami na GC, na tamten czas musiały zrywać skalp z głowy. Zresztą dzisiaj też dają śmiało radę. Residenty raczej zostawimy wszystkie, bo nie mam ochoty mieć bólu głowy z wyborem (zawsze się znajdzie ktoś, komu nie na rękę będzie, bo on akurat grał w tamtą część, a my ją wywalamy). Podobnie myślę o zostawieniu trzech PoPów,a dyskusja tutaj tylko mnie w tym utwierdza. Godzinę temu, SlimShady napisał: Metal Slug Antholog- ogólnie jeden z najlepszych zestawów na PS2, wszystkie części grywalne, bo bez lagów jak parapa raper, czy metal slugi na PS4, ale jest to jednak kolekcja, i może jest do wyjebania, bo tutaj nie ma walki 1 na 1, tylko kilka vs 1, więc może to nie powinno być dopuszczalne, bo tak samo można wrzucić jakąś kolekcję Street Fightera z 20 wariacjami tej samej gry. Jestem podobnego zdania. Na tej samej zasadzie w kolejnej generacji będą się ukazywać całe trylogie gier (Sly Trilogy, Splinter Cell, Prince of Persia). Ta ostatnia przynajmniej pogodziłaby wszystkich fanów PoP z tej generacji. Wyrzucamy Metal Slug Anthology, ale jak ktoś ma coś do zaproponowania, to możemy w te miejsce wstawić jakiegoś konkretnego Metal Sluga (o ile taki był w tej generacji). Godzinę temu, SlimShady napisał: Mozna by było dodać Downhill Domination na PS2 i Splashdown Rides Gone Wild, no ale jak nikt nie podał, to pewnie nikt nie będzie głosował, a szkoda, bo to cenione arcadówki przez recenzentów i graczy. No, ale powiedzmy, że ta generacja jest tak bogata w rekordową ilość firm i kozackich gier, że ktoś musi wyłapać wpierdol za niewinność. Wolałbym na tym etapie już więcej nic nie dodawać, skoro musimy ciąć. Zobaczymy, jak sytuacja będzie wyglądać po cięciach i może rozważymy podmiankę. Godzinę temu, SlimShady napisał: SH tylko 2 i 3(jako kontynuacja jedynki), Shattered najlepsza fabuła zaraz po dwójce, ale można przenieść na generacje PSP w celu zaoszczędzenia miejsca, to samo z Arctic Edge. Godzinę temu, łom napisał: Właśnie Shattered Memories wyszło najpierw na Wii więc powinno trafić do następnej generacji. Czyli dwójka i trójka Silent Hill na listę. Natomiast Arctic Edge trochę dyskusyjne, bo MotorStormy w przyszłej generacji będą mocniej obsadzone (przychodzą mi do głowy trzy odsłony na PS3), więc takie AE może nie znaleźć sobie w tej ciasnocie miejsca, bo tamte się okażą zwyczajnie lepsze. A w tej generacji jest rodzynkiem. Dlatego wciąż go trzymam na liście i się waham. No i przede wszystkim kwestia PC. Tak jak piszecie, jest zagmatwana, ale jednak osobiście takie gry jak HL, Sims, Mafia, Max Payne, Deus Ex (?), Q3A, Syberia kojarzą się wyłącznie z PC (zakładam, że nie wszystkie słusznie). Myślę już pod kątem zapewnienia tamtej edycji nieco większego prestiżu, więc nie chcę na siłę do generacji upychać gier, które spokojnie mogą trafić do grupy PC. Więc proszę o konkrety: które gry z listy przenosimy do edycji PC? Ja swoją ofertę przedstawiłem wyżej. Jeśli któryś tytuł będzie dyskusyjny, to się zostawi. Ale może chociaż co do niektórych będziemy zgodni.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Jeśli chodzi o simsy to wersję konsolowe to zupełnie inne gry niż te pctowe więc bym je zostawił
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Tekkeny oba zostaw, Tag1 był mega grywalny (mimo niezbyt zbalansowanego systemu) i to jedna z najbardziej popularnych gier na PS2 w jej pierwszych latach a T5 to ostatni klimatyczny i 'czysty' Tekken z bardzo dobrym systemem walki (tak wiem było parę problemów które naprawił DR) i bez wszelakich rage artów, power crushy i innych śmieci. Co do gier które powinny trafić do edycji PC: Deus Ex, Doom 3, Half Life (mimo że wersja z PS2 dostała dodatek), Half Life 2, Mafia, Max Payne, Quake 3 Arena, Soldier of Fortune 2, Syberia (no chyba że wersja konsolowa była inna), Unreal Tournament.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Z tym TTT, Arctic Edge brzmi rozsądnie. Z PC, to tyle wiem, że wersje z PS2 takiej Mafii, czy Max Payne'a to ni chuja, to nie są te same gry. Są akceptowalne, ale to nie jest to. Trzeba jeszcze spytać kogoś kto grał na topowej blaszy i Xboxie(tutaj powinno być lepiej), jak to widzi. To nie jest przedmiot głosowania, ale np. pierwszy Soldier of Fortune na PS2 np. był średnio grywalny. Nie mogłem w niego grać. W sumie zgodziłbym się z łomem, ale jak wygląda sytuacja z Red Faction? Czy konsole radziły sobie z tak dojebaną destrukcją otoczenia?
Opublikowano 20 grudnia 20213 l 3 godziny temu, Bzduras napisał: Sam się trzymaj. SoT jest konkretnie przehajpowane - prostackie, z wkurzającymi "zagadkami" (te snopy światła ) i walką, która jest, bo jest. Jeszcze to "musisz powalić wroga, a potem zaatakować go konkretnym atakiem, żeby wystawić się na pięć sekund w niepomijalnej animacji", ugh. Z całej trylogii SoT wspominam najgorzej i podejrzewam, że jej kultowy status wziął się z tego, że była pierwszą grą w trylogii i nie miała bezpośredniego konkurenta w swoim czasie. No, wyrzuciłem to z siebie. Dokładnie tak. SoT do wyjebania, WW fajniutkie.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l 7 minut temu, SlimShady napisał: W sumie zgodziłbym się z łomem, ale jak wygląda sytuacja z Red Faction? Czy konsole radziły sobie z tak dojebaną destrukcją otoczenia? Wg internetu Red Faction najpierw wyszło na PS2 dopiero później na PC i wersja na PC nie była jakoś mocno dopakowana.