Opublikowano 6 stycznia 20223 l 6 minut temu, Plugawy napisał: Jak zapomniałeś to widocznie nie jest to taki must have który musi sie znaleźc na liście. Nie, tych klasyków i gierek-legend jest zwyczajnie za dużo i co chwilę przypomina mi się coś, czego jeszcze nie dopisałem. Większość rzeczy powtarza się z tym, co i tak już wypisali inni, ale są też takie sztosy jak Bloodlines i Deus Ex właśnie, które przychodzą do człowieka po chwili.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Prehistorik 2 Command & Conquer Command & Conquer Red Alert Warcraft 1,2,3 (dalbym 2 i 3) System Shock 1 i 2 (musza wejsc oba) Unreal 1 Quake Half-Life Duke 3D Duke Nukem Manhatam Project I have no mouth and I must scream Phantasmagoria 1 Sanitarium Americam McGee Alice Rune Descent Freespace 2 Tie-Fighter Dark Forces: Jedi Knight 2 Kingpin Transport Tycoon Deluxe Civilization 2 Cesar/Faraon/Zeus/Cesarz Starcraft Diabolo Dungeon Keeper Jade Empire Kotor Arcanum Settlers 2 Star Wars Empire at War Dune 2000/Emperor Battle for Dune Fade to Black Heroes of Might and magic 1,2,3 Legend of Kyrandia 1 King's Quest Strip Poker Deluxe Ski Jumping Ski or Die Grzybiarz 7 The longest journey Syberia Baludrs Gate 1 Icewind Dale Planescape Torment Deus Ex Shadow Warrior Redneck Rampage Witchaven 2 F-22 Lightning 2 Commanche Pizza Tycoon One Must Fall 2097 Mechwarrior 2 Return to castle Wolfenstein Dreamweb Portal The Incredible Machines Myth 2 (dla fanow Halo ke ke) Theme Hospital Theme Park Dobra chyba na poczatek tyle z glowy starczy. Kmiot pisal cos zeby nie dublowac z innych generacji ale np Mega lo mania chyba byla na amidze, to samo wormsy takze nie wiem, jak cos to sie wywali albo zostawi.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Autor 38 minut temu, Mejm napisał: Mega lo mania chyba byla na amidze, to samo wormsy takze nie wiem, jak cos to sie wywali albo zostawi. Maga Lo Mania została przerzucona na PC... z Twojego polecenia. Nikt się nie sprzeciwił, więc tak zrobiłem, bo ani na PC ani Amidze się nie znam. W dniu 1.11.2021 o 23:23, Mejm napisał: Mega lo mania to pc, moze amiga jesli wyszlo, ale raczej nie konsolki. Ale owszem, parę gier się już zdublowało. Wormsy 1 były na Amidze (w dodatku wygrały plebiscyt) i "Armageddon" na 5 generacji, więc nie wiem czy jest sens je pchać znowu do PC. Póki co wpisałem na liście, a potem zdecydujemy. Zawsze można wrzucić "dwójkę", która jeszcze nie miała okazji startować. Natomiast takie tytuły jak Carmageddon, Red Faction, Duke Nukem 3D, GTA 2 raczej na pewno nie wejdą na listę, bo były już w generacjach. Chyba że pójdziemy w listę 256 i będziemy mieli nadmiar miejsca. Aha, proszę o podawanie w miarę pełnych tytułów, bo na rynku gier PC nie poruszam się intuicyjnie i to mi ułatwia ogarnięcie listy. Domyślam się, że RtCW jest niczym innym jak Return to Castle Wolfenstein, ale z pewnymi tytułami mogę mieć zagwozdkę.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l The Longest Journey (Najdłuższa podróż) Fallout 2 Fallout Tactics - tak to bardzo dobra gra w swojej formule Sanitarium Planescape Torment Larry 7 - Miłość Na Fali Hopkins FBI Ace Ventura Gabriel Knight 3 Thief 2 - The Metal Age Grim Fandango The Curse Of Monkey Island Jagged Alliance 2 Jack Orlando Blade Runner Championship Manager 3 Deponia Phantasmagoria 2
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Widzę, że ładnie konsole są zdradzane o świcie. Miała być drabinka na 16 zawodników, a tutaj już się robi niezła zadyma.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l No dobra, a jak traktować gry które były portowane na konsole? Nie są przecież exclusive'ami na PC wtedy, choć dla wielu gier (np. z gatunku RTS) docelowa platforma to był PC. Co w takich przypadkach? EDIT: a ok, przeczytałem że nie wejdą, tak? Np. Quake czy Command and Conquer?
Opublikowano 6 stycznia 20223 l 4 minuty temu, Kmiot napisał: Maga Lo Mania została przerzucona na PC... z Twojego polecenia. Nikt się nie sprzeciwił, więc tak zrobiłem, bo ani na PC ani Amidze się nie znam. A to widzisz, nawet nie pamietalem. To dawac ja do pc. 4 minuty temu, Kmiot napisał: Duke Nukem 3D Ale bedzie tatowy zaraz na otrzezwienie. Dorzucam Quarantine (a Kmiot odpala yt hue hue hue).
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Zaraz będą sobie googlować kolejne średniaki, żeby pododawać do listy.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Autor 10 minut temu, Mendrek napisał: No dobra, a jak traktować gry które były portowane na konsole? Nie są przecież exclusive'ami na PC wtedy, choć dla wielu gier (np. z gatunku RTS) docelowa platforma to był PC. Co w takich przypadkach? EDIT: a ok, przeczytałem że nie wejdą, tak? Np. Quake czy Command and Conquer? Generalnie zdajemy się na intuicję, bo nie idzie tego pogodzić. Exy to oczywista sprawa, ale porty, których ojczyzną jest przede wszystkim PC też planujemy dawać tylko na listę PC. Do dyskusyjnych tytułów podejdziemy indywidualnie, bo nie chcę wytyczać sztywnych ram. C&C to raczej tylko PC, natomiast Quake 1 też jak najbardziej do PC. Ale Quake 2 był już w piątej generacji, więc raczej go pominiemy. 9 minut temu, Mejm napisał: Ale bedzie tatowy zaraz na otrzezwienie. No to jeszcze Ci wypierdolę z listy KotORa, bo jest już na szóstej generacji.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Ale troche padaka ze duke 3d ktory powstal z mysla na pc i na pc spokojnie stawal na rowni z quake a moze nawet go popularnoscia przebijal ma byc pominiety bo w 5 generacji dodalismy sku.rwialy port na psx (to juz lepszy bylby saturn) zeby przepchnac dalej jakas pileczke. Diablo tez bylo na piatej? No to daj diablo 2 ale to sa dwie rozne gierki z roznym bagazem emocjonalnym dla niektorych. Ehh te konsole to nie dosc ze ulomne to wszystko dla siebie by chcialy ;/ Dorzucam Thief 1,2,3 ale zostawilbym 1 i 3.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Hexen Heretic 1 i 2 Carmageddon Blood 1 i 2 Warcrafty wszystkie Worms Liero Polanie Wacki Kajko i Kokosz Jack Orlando Larry 7 Ace Ventura Diablo 1 i 2 Command and Conquer Red Alert Syberia Half Life Doom 1 i 2 Age of Empires Age of Mythology The Sims Quake 1, 2, 3 Unreal Tournament Return to Castle Wolfenstein Wolfenstein 3d Insterstate 76 Grand Theft Auto Serious Sam Soldier of Fortune Rainbow Six z 1998 Fallouty Baldurs Gate Neverwinter Night Icewind Dale Torment Black and White Mogę i tak od chuja dalej wymienić gierki pecetowe, bo to też był mój spory kawał życia obcowaniaz pc, tylko po co jak połowa gier nie wyląduje na listę głosowania.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l 6 minut temu, Kmiot napisał: No to jeszcze Ci wypierdolę z listy KotORa, bo jest już na szóstej generacji. I Jade Empire.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l 8 minut temu, Mejm napisał: Dorzucam Thief 1,2,3 ale zostawilbym 1 i 3. Thief 2 to najlepszey Thief jeżeli ktoś w nie grał, masa usprawnienień w porównaniu z jedynką. Sprawdziłem na internetach i ludzie to potwierdzają czyli to popularna opinia.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Te pierwsze części GTA, bo już były kilka razy wspomniane, to chyba raczej podlegają pod piątą generację. A taka dwójka to już na pewno, bo ta nawet była w głosowaniu i szybko odpadła. (Edit: a, widzę, że już Kmiot wyjaśnił wyżej, sorki) Portal też już raczej trzeba wrzucić do 7. generacji, bo PC i tak ma pełno gier, które pierwotnie wyszły tylko na niego albo nigdy go nie opuściły, więc nie ma co wrzucać zbyt dużo, jeśli w ogóle, tytułów multiplatformowych.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Nie wiem, o co chodzi, ale Deus Ex musi być. Homeworld, mało kto wspomniał. Klasyk. X-Com: UFO Defense The Elder Scrolls II: Daggerfall Wiedźmin Fallout 1/2 System Shock 1/2 Heroes of Might and Magic III Warcraft 2 Starcraft Unreal (Tournament)
Opublikowano 6 stycznia 20223 l Autor 16 minut temu, Mejm napisał: Ale troche padaka ze duke 3d ktory powstal z mysla na pc i na pc spokojnie stawal na rowni z quake a moze nawet go popularnoscia przebijal ma byc pominiety bo w 5 generacji dodalismy sku.rwialy port na psx (to juz lepszy bylby saturn) zeby przepchnac dalej jakas pileczke. No tak, ale sam zaproponowałeś wtedy Duke'a i nie było określone o który port chodzi (chociaż wiadomo, że większość ograła na PSX, nie Saturnie), więc przyłożyłeś do tego rękę. Ale spokojnie, jeśli lista zrobi się 256 (a zapowiada się póki co), to możliwe, że i Twojego ukochanego Djuka ponownie wciśniemy, tym bardziej, że w piątej generacji odpadł rozczarowująco szybko, hehe. Ale jak ISS Pro Evo nadal będziesz nazywał "jakąś piłeczką" to niestety nie będę mógł Ci pomóc. 9 minut temu, Ludwes napisał: Portal też już raczej trzeba wrzucić do 7. generacji, bo PC i tak ma pełno gier, które pierwotnie wyszły tylko na niego albo nigdy go nie opuściły, więc nie ma co wrzucać zbyt dużo, jeśli w ogóle, tytułów multiplatformowych. No, trzeba będzie przy tworzeniu listy PC brać pod uwagę przyszłe generacje, bo jeśli jakaś gra pojawi się tutaj, to już mało prawdopodobne, by miała pojawić się ponownie w 7 i 8 generacji, bo przy cięciach nie będę miał litości i poleci jako pierwsza. Żeby potem nie było płaczu. Dlatego prosiłem o rozsądek, ale widzę, że uaktywniła się ukryta loża pecetowska, byle dojebać kolegę Kmiota robotą ;]
Opublikowano 6 stycznia 20223 l 1. Fallout 2 2. Baldur's Gate 1 3. Age of Empires 4. Age of Empires 2 5. Warcraft 3 6. Hearthstone 7. Starcraft 8. Starcraft 2 9. Diablo 10. Diablo 2 11. Duke Nukem 3D 12. Doom 13. Half-Life 14. Half-Life 2 15. Baldur's Gate II: Shadows of Amn 16. Quake 17. Quake 2 18. Quake 3 Arena 19. Unreal Tournament 20. Unreal Tournament 2004 21. Battlefield 1942 22. battlefield Vietnam 23. Grim Fandango 24. Company of Heroes 25. Company of Heroes 2 26. Half-Life: Alyx 27. Divinity: Original Sin II 28. Minecraft 29. Homeworld 30. The Sims 31. Rome: Total War 32. Thief: The Dark Project 33. Myth: The Fallen Lords 34. FreeSpace 35. The Operative: No One Lives Forever 36. Planescape: Torment 37. Neverwinter Nights 38. Call of Duty 39. Portal 40. Black & White 41. Sid Meier's Civilization III 42. Dota 2 43. Freedom Force 44. Command & Conquer: Red Alert 45. Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast 46. Age of Mythology 47. Pillars of Eternity 48. Max Payne 49. Max Payne 2 50. Far Cry 51. Rise of Nations 52. Descent 3 53. The Curse of Monkey Island 54. Medieval: Total War 55. Mafia 56. Crusader Kings 57. F.E.A.R. 58. Tribes 59. Wolfenstein 60. Medieval II: Total War 61. Counter-Strike 62. The Witcher 63. The Witcher 2 64. DOOM 3 65. Icewind Dale 66. Kohan 67. Serious Sam: The First Encounter 68. Europa Universalis IV 69. Total War: WARHAMMER 70. Zeus: Pan Olimpu 71. Kleopatra 72. Warhammer 40,000: Dawn of War 73. Commandos 74. Supreme Commander 75. Tomb Raider 76. Colin 2 77. Total Annihilation 78. Desperados 79. Wizardry 8 80. Aliens Versus Predator 2 81. Operation Flashpoint 82. Giants: Citizen Kabuto 83. Tropico 84. The Settlers 2 85. Disciples 2 86. Sam & Max 87. Robin Hood 88. jazz jackrabbit 2 89. SimCity 90. Majesty 2 91. Screamer 2 92. Fallout Tactics 93. Heroes of Might and Magic III 94. Heroes of Might and Magic II 95. Heroes of Might and Magic V 96. Blood 97. X-COM: UFO Defense 98. Star Wars: X-Wing 99. Commander Keen 4 100. Death Rally 101. The Elder Scrolls II: Daggerfall 102. Shadow Warrior 103. Stronghold Crusader 104. Knights and Merchants 105. FTL 106. Dungeon Keeper 107. Dungeon Keeper II 108. Tyrian 2000 109. Arcanum 110. Blade Runner 111. Książe i Tchórz 112. Gothic 1 113. Gothic 2 114. The Nations 115. Painkiller 116. Populous 117. Sanitarium 118. Pirates! 119. Dark Forces 120. Z Bazowałem na swojej kolekcji gierek wydań fizycznych oraz steam i gog. No nie powiem przeglądając to wszystko serduszko zabiło mocniej Oczywiście omijałem typowe multiplatformy.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l 15 minut temu, Ukukuki napisał: 35. The Operative: No One Lives Forever Podbiję tą kandydaturę i dorzucę 2 siekacze, w które granie na konsolach to inne doświadczenie - Titan Quest - Grim Dawn
Opublikowano 6 stycznia 20223 l 2 godziny temu, Mejm napisał: Ale troche padaka ze duke 3d ktory powstal z mysla na pc i na pc spokojnie stawal na rowni z quake a moze nawet go popularnoscia przebijal ma byc pominiety bo w 5 generacji dodalismy sku.rwialy port na psx (to juz lepszy bylby saturn) zeby przepchnac dalej jakas pileczke. Diablo tez bylo na piatej? No to daj diablo 2 ale to sa dwie rozne gierki z roznym bagazem emocjonalnym dla niektorych. Ehh te konsole to nie dosc ze ulomne to wszystko dla siebie by chcialy ;/ No ja mam wrażenie że Kmiot chciał dodać jak najwięcej gierek w poszczególnych generacjach konsolowych ale tak naprawdę dodawanie portów gierek które zawsze były kojarzone z PC w edycji konsolowej a nie dodawanie ich w wersji PC to mocne top kek. Nie rozumiem w ogóle czemu pojawienie się gry w jednym plebiscycie miałoby eliminować ją automatycznie z nominowanych w plebiscycie innej platformy/generacji. To tak jakby zrobić plebiscyt najlepszych gier PS2 i pierwszego Xboxa ale z racji że robi się wersję PS2 najpierw to nie można umieszczać w edycji Xboksowej multiplatform które się pojawiły w edycji PS2.
Opublikowano 6 stycznia 20223 l 6 minut temu, suteq napisał: No ja mam wrażenie że Kmiot chciał dodać jak najwięcej gierek w poszczególnych generacjach konsolowych ale tak naprawdę dodawanie portów gierek które zawsze były kojarzone z PC w edycji konsolowej a nie dodawanie ich w wersji PC to mocne top kek. Nie rozumiem w ogóle czemu pojawienie się gry w jednym plebiscycie miałoby eliminować ją automatycznie z nominowanych w plebiscycie innej platformy/generacji. To tak jakby zrobić plebiscyt najlepszych gier PS2 i pierwszego Xboxa ale z racji że robi się wersję PS2 najpierw to nie można umieszczać w edycji Xboksowej multiplatform które się pojawiły w edycji PS2. Wiadomo typowe gierki kojarzone z PC powinny się tutaj pojawić odcinając gorsze porty konsolowe. Jednak nie ma sensu dawać tutaj typowych multiplatform jak np Vice City, komfort grania na PC i konsoli był prawie taki sam. Braknie miejsca na gierki bo ludzie zaczną dorzucać MGS, RE czy Final Fantasy 7. A zapomniałem jeszcze o jednej ważnej gierce. Alone in The Dark.