Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
6 minut temu, Plugawy napisał:

Jak zapomniałeś to widocznie nie jest to taki must have który musi sie znaleźc na liście.

Nie, tych klasyków i gierek-legend jest zwyczajnie za dużo i co chwilę przypomina mi się coś, czego jeszcze nie dopisałem. Większość rzeczy powtarza się z tym, co i tak już wypisali inni, ale są też takie sztosy jak Bloodlines i Deus Ex właśnie, które przychodzą do człowieka po chwili.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

Prehistorik 2

Command & Conquer

Command & Conquer Red Alert

Warcraft 1,2,3 (dalbym 2 i 3)

System Shock 1 i 2 (musza wejsc oba)

Unreal 1

Quake

Half-Life

Duke 3D

Duke Nukem Manhatam Project

I have no mouth and I must scream

Phantasmagoria 1

Sanitarium

Americam McGee Alice

Rune

Descent Freespace 2

Tie-Fighter

Dark Forces: Jedi Knight 2

Kingpin

Transport Tycoon Deluxe

Civilization 2

Cesar/Faraon/Zeus/Cesarz

Starcraft

Diabolo

Dungeon Keeper

Jade Empire

Kotor

Arcanum

Settlers 2

Star Wars Empire at War

Dune 2000/Emperor Battle for Dune

Fade to Black

Heroes of Might and magic 1,2,3

Legend of Kyrandia 1

King's Quest

Strip Poker

Deluxe Ski Jumping

Ski or Die

Grzybiarz 7 :)

The longest journey

Syberia

Baludrs Gate 1

Icewind Dale

Planescape Torment

Deus Ex

Shadow Warrior

Redneck Rampage

Witchaven 2

F-22 Lightning 2

Commanche

Pizza Tycoon

One Must Fall 2097

Mechwarrior 2

Return to castle Wolfenstein

Dreamweb

Portal

The Incredible Machines

Myth 2 (dla fanow Halo ke ke)

Theme Hospital

Theme Park

Dobra chyba na poczatek tyle z glowy starczy. Kmiot pisal cos zeby nie dublowac z innych generacji ale np Mega lo mania chyba byla na amidze, to samo wormsy takze nie wiem, jak cos to sie wywali albo zostawi.

Opublikowano
  • Autor
38 minut temu, Mejm napisał:

Mega lo mania chyba byla na amidze, to samo wormsy takze nie wiem, jak cos to sie wywali albo zostawi.

Maga Lo Mania została przerzucona na PC... z Twojego polecenia. Nikt się nie sprzeciwił, więc tak zrobiłem, bo ani na PC ani Amidze się nie znam.

W dniu 1.11.2021 o 23:23, Mejm napisał:

Mega lo mania to pc, moze amiga jesli wyszlo, ale raczej nie konsolki.

Ale owszem, parę gier się już zdublowało. Wormsy 1 były na Amidze (w dodatku wygrały plebiscyt) i "Armageddon" na 5 generacji, więc nie wiem czy jest sens je pchać znowu do PC. Póki co wpisałem na liście, a potem zdecydujemy. Zawsze można wrzucić "dwójkę", która jeszcze nie miała okazji startować.

Natomiast takie tytuły jak Carmageddon, Red Faction, Duke Nukem 3D, GTA 2 raczej na pewno nie wejdą na listę, bo były już w generacjach. Chyba że pójdziemy w listę 256 i będziemy mieli nadmiar miejsca.

Aha, proszę o podawanie w miarę pełnych tytułów, bo na rynku gier PC nie poruszam się intuicyjnie i to mi ułatwia ogarnięcie listy. Domyślam się, że RtCW jest niczym innym jak Return to Castle Wolfenstein, ale z pewnymi tytułami mogę mieć zagwozdkę.

Opublikowano

The Longest Journey (Najdłuższa podróż)

Fallout 2

Fallout Tactics - tak to bardzo dobra gra w swojej formule

Sanitarium

Planescape Torment

Larry 7 - Miłość Na Fali

Hopkins FBI

Ace Ventura

Gabriel Knight 3 

Thief 2 - The Metal Age

Grim Fandango

The Curse Of Monkey Island

Jagged Alliance 2

Jack Orlando

Blade Runner

Championship Manager 3

Deponia

Phantasmagoria 2

Opublikowano

Widzę, że ładnie konsole są zdradzane o świcie. Miała być drabinka na 16 zawodników, a tutaj już się robi niezła zadyma.

Opublikowano
  • Autor

A Mejm okazuje się pecetowym Ciwą.

Opublikowano

No dobra, a jak traktować gry które były portowane na konsole? Nie są przecież exclusive'ami na PC wtedy, choć dla wielu gier (np. z gatunku RTS) docelowa platforma to był PC. Co w takich przypadkach?

EDIT: a ok, przeczytałem że nie wejdą, tak? Np. Quake czy Command and Conquer? ;)

Opublikowano
4 minuty temu, Kmiot napisał:

Maga Lo Mania została przerzucona na PC... z Twojego polecenia. Nikt się nie sprzeciwił, więc tak zrobiłem, bo ani na PC ani Amidze się nie znam.

A to widzisz, nawet nie pamietalem. To dawac ja do pc.

4 minuty temu, Kmiot napisał:

Duke Nukem 3D

Ale bedzie tatowy zaraz na otrzezwienie.

Dorzucam Quarantine (a Kmiot odpala yt hue hue hue).

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Mendrek napisał:

No dobra, a jak traktować gry które były portowane na konsole? Nie są przecież exclusive'ami na PC wtedy, choć dla wielu gier (np. z gatunku RTS) docelowa platforma to był PC. Co w takich przypadkach?

EDIT: a ok, przeczytałem że nie wejdą, tak? Np. Quake czy Command and Conquer? ;)

Generalnie zdajemy się na intuicję, bo nie idzie tego pogodzić. Exy to oczywista sprawa, ale porty, których ojczyzną jest przede wszystkim PC też planujemy dawać tylko na listę PC. Do dyskusyjnych tytułów podejdziemy indywidualnie, bo nie chcę wytyczać sztywnych ram. 

C&C to raczej tylko PC, natomiast Quake 1 też jak najbardziej do PC. Ale Quake 2 był już w piątej generacji, więc raczej go pominiemy.

9 minut temu, Mejm napisał:

Ale bedzie tatowy zaraz na otrzezwienie.

No to jeszcze Ci wypierdolę z listy KotORa, bo jest już na szóstej generacji. :)

Opublikowano

Ale troche padaka ze duke 3d ktory powstal z mysla na pc i na pc spokojnie stawal na rowni z quake a moze nawet go popularnoscia przebijal ma byc pominiety bo w 5 generacji dodalismy sku.rwialy port na psx (to juz lepszy bylby saturn) zeby przepchnac dalej jakas pileczke.

Diablo tez bylo na piatej? No to daj diablo 2 ale to sa dwie rozne gierki z roznym bagazem emocjonalnym dla niektorych.

Ehh te konsole to nie dosc ze ulomne to wszystko dla siebie by chcialy ;/

Dorzucam Thief 1,2,3 ale zostawilbym 1 i 3.

Opublikowano

Hexen

Heretic 1 i 2

Carmageddon

Blood 1 i 2

Warcrafty wszystkie

Worms

Liero

Polanie 

Wacki

Kajko i Kokosz

Jack Orlando

Larry 7

Ace Ventura

Diablo 1 i 2

Command and Conquer

Red Alert 

Syberia 

Half Life

Doom 1 i 2

Age of Empires

Age of Mythology

The Sims

Quake 1, 2, 3

Unreal Tournament

Return to Castle Wolfenstein

Wolfenstein 3d

Insterstate 76

Grand Theft Auto

Serious Sam

Soldier of Fortune

Rainbow Six z 1998

Fallouty

Baldurs Gate

Neverwinter Night

Icewind Dale

Torment

Black and White

Mogę i tak od chuja dalej wymienić gierki pecetowe, bo to też był mój spory kawał życia obcowaniaz pc, tylko po co jak połowa gier nie wyląduje na listę głosowania.

Opublikowano
6 minut temu, Kmiot napisał:

No to jeszcze Ci wypierdolę z listy KotORa, bo jest już na szóstej generacji.

I Jade Empire.

Opublikowano
8 minut temu, Mejm napisał:

Dorzucam Thief 1,2,3 ale zostawilbym 1 i 3.

Thief 2 to najlepszey Thief jeżeli ktoś w nie grał, masa usprawnienień w porównaniu z jedynką. Sprawdziłem na internetach i ludzie to potwierdzają czyli to popularna opinia.

Opublikowano

Te pierwsze części GTA, bo już były kilka razy wspomniane, to chyba raczej podlegają pod piątą generację. A taka dwójka to już na pewno, bo ta nawet była w głosowaniu i szybko odpadła. (Edit: a, widzę, że już Kmiot wyjaśnił wyżej, sorki)

Portal też już raczej trzeba wrzucić do 7. generacji, bo PC i tak ma pełno gier, które pierwotnie wyszły tylko na niego albo nigdy go nie opuściły, więc nie ma co wrzucać zbyt dużo, jeśli w ogóle, tytułów multiplatformowych. 

Opublikowano

Nie wiem, o co chodzi, ale Deus Ex musi być.

Homeworld, mało kto wspomniał. Klasyk.

X-Com: UFO Defense

The Elder Scrolls II: Daggerfall

Wiedźmin

Fallout 1/2

System Shock 1/2

Heroes of Might and Magic III

Warcraft 2

Starcraft

Unreal (Tournament)

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, Mejm napisał:

Ale troche padaka ze duke 3d ktory powstal z mysla na pc i na pc spokojnie stawal na rowni z quake a moze nawet go popularnoscia przebijal ma byc pominiety bo w 5 generacji dodalismy sku.rwialy port na psx (to juz lepszy bylby saturn) zeby przepchnac dalej jakas pileczke.

No tak, ale sam zaproponowałeś wtedy Duke'a i nie było określone o który port chodzi (chociaż wiadomo, że większość ograła na PSX, nie Saturnie), więc przyłożyłeś do tego rękę. Ale spokojnie, jeśli lista zrobi się 256 (a zapowiada się póki co), to możliwe, że i Twojego ukochanego Djuka ponownie wciśniemy, tym bardziej, że w piątej generacji odpadł rozczarowująco szybko, hehe:nosacz3:

Ale jak ISS Pro Evo nadal będziesz nazywał "jakąś piłeczką" to niestety nie będę mógł Ci pomóc.

9 minut temu, Ludwes napisał:

Portal też już raczej trzeba wrzucić do 7. generacji, bo PC i tak ma pełno gier, które pierwotnie wyszły tylko na niego albo nigdy go nie opuściły, więc nie ma co wrzucać zbyt dużo, jeśli w ogóle, tytułów multiplatformowych. 

No, trzeba będzie przy tworzeniu listy PC brać pod uwagę przyszłe generacje, bo jeśli jakaś gra pojawi się tutaj, to już mało prawdopodobne, by miała pojawić się ponownie w 7 i 8 generacji, bo przy cięciach nie będę miał litości i poleci jako pierwsza. Żeby potem nie było płaczu. Dlatego prosiłem o rozsądek, ale widzę, że uaktywniła się ukryta loża pecetowska, byle dojebać kolegę Kmiota robotą ;]

Opublikowano

1. Fallout 2

2. Baldur's Gate 1

3. Age of Empires 

4. Age of Empires 2

5. Warcraft 3

6. Hearthstone 

7. Starcraft 

8. Starcraft 2

9. Diablo

10. Diablo 2

11. Duke Nukem 3D

12. Doom 

13. Half-Life

14. Half-Life 2

15. Baldur's Gate II: Shadows of Amn

16. Quake

17. Quake 2

18. Quake 3 Arena

19. Unreal Tournament

20. Unreal Tournament 2004 

21. Battlefield 1942

22. battlefield Vietnam 

23. Grim Fandango

24. Company of Heroes

25. Company of Heroes 2

26. Half-Life: Alyx

27. Divinity: Original Sin II

28. Minecraft

29. Homeworld

30. The Sims

31. Rome: Total War

32. Thief: The Dark Project

33. Myth: The Fallen Lords

34. FreeSpace 

35. The Operative: No One Lives Forever

36. Planescape: Torment

37. Neverwinter Nights

38. Call of Duty

39. Portal

40. Black & White

41. Sid Meier's Civilization III

42. Dota 2

43. Freedom Force

44. Command & Conquer: Red Alert

45. Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

46. Age of Mythology

47. Pillars of Eternity

48. Max Payne 

49. Max Payne 2

50. Far Cry

51. Rise of Nations

52. Descent 3

53. The Curse of Monkey Island

54. Medieval: Total War

55. Mafia

56. Crusader Kings

57. F.E.A.R.

58. Tribes 

59. Wolfenstein

60. Medieval II: Total War

61. Counter-Strike

62. The Witcher

63. The Witcher 2

64. DOOM 3

65. Icewind Dale

66. Kohan

67. Serious Sam: The First Encounter

68. Europa Universalis IV

69. Total War: WARHAMMER

70. Zeus: Pan Olimpu

71. Kleopatra

72. Warhammer 40,000: Dawn of War

73. Commandos

74. Supreme Commander

75. Tomb Raider

76. Colin 2

77. Total Annihilation

78. Desperados

79. Wizardry 8

80. Aliens Versus Predator 2

81. Operation Flashpoint

82. Giants: Citizen Kabuto

83. Tropico

84. The Settlers 2

85. Disciples 2

86. Sam & Max

87. Robin Hood

88. jazz jackrabbit 2

89. SimCity 

90. Majesty 2

91. Screamer 2

92. Fallout Tactics

93. Heroes of Might and Magic III

94. Heroes of Might and Magic II

95. Heroes of Might and Magic V

96. Blood

97. X-COM: UFO Defense

98. Star Wars: X-Wing

99. Commander Keen 4

100. Death Rally

101. The Elder Scrolls II: Daggerfall

102. Shadow Warrior

103. Stronghold Crusader 

104. Knights and Merchants

105. FTL

106. Dungeon Keeper 

107. Dungeon Keeper II

108. Tyrian 2000

109. Arcanum

110. Blade Runner

111. Książe i Tchórz 

112. Gothic 1

113. Gothic 2

114. The Nations 

115. Painkiller 

116. Populous

117. Sanitarium

118. Pirates!

119. Dark Forces

120. Z

Bazowałem na swojej kolekcji gierek wydań fizycznych oraz steam i gog. No nie powiem przeglądając to wszystko serduszko zabiło mocniej :wub: Oczywiście omijałem typowe multiplatformy. 

Opublikowano
15 minut temu, Ukukuki napisał:

35. The Operative: No One Lives Forever

Podbiję tą kandydaturę i dorzucę 2 siekacze, w które granie na konsolach to inne doświadczenie

- Titan Quest

- Grim Dawn

Opublikowano
2 godziny temu, Mejm napisał:

Diablo tez bylo na piatej? No to daj diablo 2 ale to sa dwie rozne gierki z roznym bagazem emocjonalnym dla niektorych.

Ehh te konsole to nie dosc ze ulomne to wszystko dla siebie by chcialy ;/

No ja mam wrażenie że Kmiot chciał dodać jak najwięcej gierek w poszczególnych generacjach konsolowych ale tak naprawdę dodawanie portów gierek które zawsze były kojarzone z PC w edycji konsolowej a nie dodawanie ich w wersji PC to mocne top kek. 

Nie rozumiem w ogóle czemu pojawienie się gry w jednym plebiscycie miałoby eliminować ją automatycznie z nominowanych w plebiscycie innej platformy/generacji. To tak jakby zrobić plebiscyt najlepszych gier PS2 i pierwszego Xboxa ale z racji że robi się wersję PS2 najpierw to nie można umieszczać w edycji Xboksowej multiplatform które się pojawiły w edycji PS2. :rotfl: 

Opublikowano

O, Z. Zapomnialem. Podbijam.

Opublikowano
6 minut temu, suteq napisał:

No ja mam wrażenie że Kmiot chciał dodać jak najwięcej gierek w poszczególnych generacjach konsolowych ale tak naprawdę dodawanie portów gierek które zawsze były kojarzone z PC w edycji konsolowej a nie dodawanie ich w wersji PC to mocne top kek. 

Nie rozumiem w ogóle czemu pojawienie się gry w jednym plebiscycie miałoby eliminować ją automatycznie z nominowanych w plebiscycie innej platformy/generacji. To tak jakby zrobić plebiscyt najlepszych gier PS2 i pierwszego Xboxa ale z racji że robi się wersję PS2 najpierw to nie można umieszczać w edycji Xboksowej multiplatform które się pojawiły w edycji PS2. :rotfl: 

Wiadomo typowe gierki kojarzone z PC powinny się tutaj pojawić odcinając gorsze porty konsolowe. Jednak nie ma sensu dawać tutaj typowych multiplatform jak np Vice City, komfort grania na PC i konsoli był prawie taki sam. Braknie miejsca na gierki bo ludzie zaczną dorzucać MGS, RE czy Final Fantasy 7. 

A zapomniałem jeszcze o jednej ważnej gierce.

Alone in The Dark.