Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Tak jak pisałem - priorytetem dla mnie jest uwzględnić każdą Waszą propozycję, nawet jeśli to niewiele znaczący w ogólnej opinii tytuł, ale ktoś ma do niego sentyment. To jest moja baza, a resztę uzupełnię według swojej opinii i chyba na zasadzie, którą proponował GearsUp, tj. maksymalnie dwie gry z danego cyklu, abyśmy co chwilę się nie potykali o takiego Mega Mana, bo było ich na NESie chyba sześć (w ogóle to Mega Mana planuję zostawić tylko "dwójkę"). Postaram się urozmaicić stawkę.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

Ustawiłem ankiety na 64 pytań, żadnego limitu nie widziałem więc miejmy nadzieje, że nic nie jebnie.

Od siebie dodam, abyś wrzucił trzecią odpowiedź do każdego, bo o ile pomysł z głosowaniem przeciwko jakiejś grze jest spoko, tak nie każdy musi chcieć tak zrobić, a bez zaznaczenia każdego pytania nie da rady oddać głosów.

No i szkoda, że nie ma opcji ukrycia wyników aż do końca, byłoby większe zaskoczenie.

Widziałem tam sugestie o zakładaniu nowych kont, co osobiście bym wam odradzał, ale w razie czego mogę zrobić osobne sub-forum w GP z ograniczonym limitem dla nowych użytkowników, a i też wszystko by było w jednym miejscu, łatwo dostępne w przyszłości bez konieczności szukania tematów.

Opublikowano

Spoko pomysl z tym sub forum. Wprawdzie mysle ze to o  nowych kontach to w ramach beki chyba ktos pisal ale z drugej strony jest tu kilku asow ktorzy dla swojej marki byliby w stanie robic cos takiego, nawet w spontanicznym rankingu.

Opublikowano
  • Autor
22 minuty temu, Square napisał:

Ustawiłem ankiety na 64 pytań, żadnego limitu nie widziałem więc miejmy nadzieje, że nic nie jebnie.

Od siebie dodam, abyś wrzucił trzecią odpowiedź do każdego, bo o ile pomysł z głosowaniem przeciwko jakiejś grze jest spoko, tak nie każdy musi chcieć tak zrobić, a bez zaznaczenia każdego pytania nie da rady oddać głosów.

No i szkoda, że nie ma opcji ukrycia wyników aż do końca, byłoby większe zaskoczenie.

Widziałem tam sugestie o zakładaniu nowych kont, co osobiście bym wam odradzał, ale w razie czego mogę zrobić osobne sub-forum w GP z ograniczonym limitem dla nowych użytkowników, a i też wszystko by było w jednym miejscu, łatwo dostępne w przyszłości bez konieczności szukania tematów.

Ok, dzięki, też mam nadzieję, że nic się nie wysypie xd

Z tą trzecią odpowiedzią to kurde sam nie wiem. Ma to sens, ale z drugiej strony zostawia furtkę dla bezczynności i wymigiwania się od ODPOWIEDZIALNOŚCI wyboru. Tak jak w pytaniu Coca Cola czy Pepsi nie ma trzeciej opcji i TRZEBA wybrać, choćby kierując się najbardziej absurdalnymi przesłankami. Jesteś z nami, albo przeciwko. Simple as that. Obawiam się, że trzecia neutralna odpowiedź spowoduje za dużą utratę potencjału głosowania. 

A Sub Forumek jak najbardziej, bo będziemy mogli trochę się rozprzestrzenić z osobnymi tematami dla każdej generacji i nie irytować przy tym użytkowników niezainteresowanych, którym po prostu byśmy zaśmiecali dział.

Czy z limitem? No jakiś symboliczny powinien być, aby nikomu się nie chciało budować konta w celu jedynie zagłosowania na głupią gierkę. Więc chyba tak jak Ukukuki pisze - bariera postów.

Więc teraz pytanie: czy dorzucamy trzecią, neutralną odpowiedź do każdej walki? 

Opublikowano

Jestem za ostrą napierdalanką przy której nie ma miejsca na bycie NEUTRALNYM

Opublikowano
  • Autor

Dobra, myślę, że możemy oficjalnie otworzyć cykl przygotowawczy do Bitwy 4 Generacji. Tym razem mamy na to znacznie więcej czasu, bo co, chyba najlepiej będzie, jak ruszymy z tym po zakończeniu 3 generacji?  Czy równolegle np. w połowie  (tj. za około 3 tygodnie)? Wtedy piąta ruszyłaby po zakończeniu trzeciej i tym sposobem zawsze byłyby jednocześnie dwie bitwy. Nie wiem co myślicie i jak to widzicie.

W każdym razie można już pomału myśleć osobistymi topkami 4 generacji. Celujemy ponownie w 128 uczestników i najprawdopodobniej nie wszyscy kandydaci się dostaną ostatecznie na kartę walk. Jednak tym razem nie podaję żadnej obiektywnej listy bazowej, aby każda gra miała równe szanse. Nie narzucam Wam również na sztywno ilości gier, które każdy może podać. Czy będzie to jedna gra, pięć, czy 20 (jednocześnie, albo w ratach), choć oczywiście w granicach rozsądku proszę. Im częściej dana gra będzie wspominana, tym większe szanse, że weźmie udział. Niech to będzie swobodna dyskusja na luzie. Można wklejać swoje listy "must be", można pojedyncze tytuły w miarę jak się będą przypominały, ja wszystko będę zliczał i pomału jakoś składał.

Czwarta generacja to oczywiście przede wszystkim SNES i Mega Drive/Genesis, ale również Game Boy, więc może się trafić gierkowy odpowiednik walki z karłem. 

No to dajcie mi zawodników.

Opublikowano

Super Casltevania IV

Castlevania Rondo of blood

Castlevania Bloodlines

Mortal Kombat 2

Rise of the robots

Flashback

Super street fighter 2 turbo

Opublikowano

Mam kilku żelaznych kandydatów:

International SuperStar Soccer DeLuxe

soccer.png.a89d993fbe51d4911d6f6e7fae125365.png

Kunio Tachi no Banka

shinnekk_00001.png.c391b61ee28a8181937eaf3bcb0c0bf4.png

Chrono Trigger 

221719706_ChronoTrigger.jpg.63cdb295d434da4f19705f9ad923e28c.jpg

EVO Search for Eden

evvosfe.png.070959fff80f0f77f5c585964566cbc9.png

Looney Tunes Basketball

19940_3ec8a0430ef251653042d5703f080a1a85827e50.png.f71054f338a8f956faff899f1cba0ad3.png

Opublikowano

Panowie gry z Amigi też się liczą (tak wiem że to nie konsola ale z typowymi PCtami całkowicie mi się nie kojarzy)?

Opublikowano

Maxymalnie po dwie pozycje z serii panowie więc max 2x Castlevania i max 2x Kunio Kun (tych było za dużo na NESie)

Opublikowano
  • Autor

Amiga? Kurde, no myślę, że tak. Osobiście nie miałem styczności, ale pewnie kilku użytkowników bawiło się przednio w jakieś Connon Foddery czy coś. Tak jak pisano wcześniej - to był bardzo konsolowy komputer pod względem gier. Nie wiem co myślicie, ja jestem na tak. 

Generalnie można podawać swoje propozycje amigowe, a jeśli lud zadecyduje inaczej, to w najgorszym przypadku po prostu nie weźmiemy ich pod uwagę.

Aha, i przypominam (jak wyżej), że wciąż będzie obowiązywać zasada maks dwóch tytułów w obrębie jednego cyklu (gatunkowo, bo np. Mario RPG =/= Mario platformówka), więc wszystkie trzy Castlevanie od Mejma się z pewnością nie załapią, ale wciąż można je wymieniać, po prostu później wybierzemy te dwie, które pojawiały się częściej.

Dodałem w tym temacie ankietę w kwestii Amigi.

Edytowane przez Kmiot

Opublikowano

International Karate:

Muza jednak była lepsza na C64(mógłbym słuchać bez przerwy), ale nie wiem z czego to wynikało:

Opublikowano
  • Autor

Ta z C64 strasznie drażni ucho tonacją xd

Opublikowano

Ja bym Amige wmixowal do edycji gdzie beda gierki pctowe. No bo jej zycie to w sumie 4 i poczatek 5 generacji a wiele tytulow z piecem dzielila.

Rozumiem, ze takie tytuly jak mariao, kirby, yoshi czy donkey kong nie wymieniamy bo wiadomo, ze Kmiot je dolaczy?

Ode mnie jeszcze Golden Axe.

Hubbard mistrz SIDa.

Opublikowano

Earthworm Jim 2

Lufia 2

Final Fantasy 4

Shin Kidou Senki Gundam Wing: Endless Duel

Another World

Desert Strike

Cool Spot

Elfmania (Amiga)

Last Ninja 2 (Amiga)

Opublikowano

First Samurai

Lion King

Alladyn

Jungle Book

Metroid

Zelanda

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Mejm napisał:

Ja bym Amige wmixowal do edycji gdzie beda gierki pctowe. No bo jej zycie to w sumie 4 i poczatek 5 generacji a wiele tytulow z piecem dzielila.

Niby tak, ale o ile PC będzie potraktowany przekrojowo, bo istniał przez wszystkie generacje, tak Amiga istniała jedną czy tam 1,5 generacji. Względnie łatwo ją umiejscowić na linii czasu i te gry prezentowały do końca zbliżony poziom wizualny porównywalny właśnie ze SNESem/MD.

Czwarta generacja to w mojej opinii odpowiednie miejsce, bo w piątej nie miałaby już szans zaistnieć (duży skok w 3D). Tam będzie już wystarczająco ciasno, a tutaj mamy odrobinę luzu w sam raz, by ją gdzieś docenić.

8 minut temu, Mejm napisał:

Rozumiem, ze takie tytuly jak mariao, kirby, yoshi czy donkey kong nie wymieniamy bo wiadomo, ze Kmiot je dolaczy?

Niby tak, ale wolałbym potem nie czytać pretensji, że o czymś zapomniałem, albo autorytarnie uznałem jakąś grę za niewartą dołączenia. Takie Donkey Kong Country były trzy, miejsce jest tylko na max dwa, więc chętnie poczytam, które dwa (a może tylko jedna?).

Opublikowano

Worms 

Jazz Jackrabbit 

Theme Park

The Lost Vikings

Mortal Kombat

To tak na szybko z głowy, jakie gry mi się przypomniały, raczej większość zaczynała od czwartej gen. 

Opublikowano

Chaos Engine - Sega Genesis (można też wstawić wersję z Amigi, tylko nie tę ze SNESa)

Gunstar Heroes - Megadrive

Mega Turrican - Sega Genesis 

Blackthorne - SNES

Demon's Crest - SNES

Hagane - SNES

Super Metroid - SNES

Metal Warriors - SNES

Mega Man X - SNES

Opublikowano

Amiga musi być!

Cannon Fodder:

image.jpeg.6fbdc35b9ea0adf28ae81f2631f41267.jpeg

Sensible Soccer:

image.jpeg.50e2d83fb65615b750ffe72b4239faea.jpeg

Crazy Cars 3:

image.jpeg.5bfec1d19a5047f80ee481f40b64eef1.jpeg

Mortal Kombat 2:

image.jpeg.4fef1e9676d8273ea0d254614f1c22f6.jpeg

Fire Force:

image.png.d6126140d619b85af12a594160055a44.png

Gobliins 2:

image.jpeg.8b048419bd64c086b971383b73abc305.jpeg

Lemmings 2:

image.jpeg.02ad308f7713810893757466ce5a0e45.jpeg

Rick Dangerous 2:

image.jpeg.45c9a5ee02542cef43621222daa870c7.jpeg

Edytowane przez Shago

Opublikowano

Front Mission

Final Fantasy 6

Illusion of Gaia

Donkey Kong Country

Secret of Mana

Super Mario RPG: Legend of the Seven Star

Spider-Man And Venom: Maxium Carnage

Captain Commando

Knights of the Round

Edytowane przez Sep

Opublikowano

Pocahontas (SMD)
Comix Zone (SMD)
Lion King

MK1

MK2

MK3

Punisher (SMD)

Streets of Rage 1

Super Street Fighter 2: New Challengers
Turtles in Time (SNES)

Final Fantasy 6 (SNES)

Boogerman

Maximum Carnage
Sonic The Hedgehog

Tiny Toon Adventures: ACME All-Stars (SMD)