Opublikowano 7 stycznia 20223 l Warcraft 2 - swietna grafika mimo ze nadal vga to skok niebotyczny wzgledem 1, swietna muzyka, dodane jednostki plywajace. Na minus symetria obu walczacych ras oraz tylko 9 jednostek na raz do zaznaczenia. Warcraft 3 - era 3d, 4 niesymetryczne rasy, elementy rpg i bohaterowie, doskonale cgi. Ja bym dal obie.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Coś z serii Championship Manager/Football Manager musi się znaleźć, typowo gra PCtowa. Jeśli chodzi o wybór części to chyba najbardziej kultowy jest Championship Manager 01/02, więc zdecydowałbym się na tą część. Jeśli jednak miałoby być coś z FMa to sam nie wiem która wersja, ale chyba 2014 i 2012 są najlepiej oceniane przez fanów, a i sam sporo czasu nad nimi spędziłem, podobnie jak w 08. Edytowane 7 stycznia 20223 l przez Robak
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Jedna z każdej z tych dwóch osłon(CM/FM) powinna być, ale nie podejmuje się która, bo mam flashbacki z Wietnamu. To są jedyne rzeczy z magicznego świata gier, które wstrzykiwałem sobie w żyłę.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l 2 godziny temu, Robak napisał: Coś z serii Championship Manager/Football Manager musi się znaleźć, typowo gra PCtowa. Jeśli chodzi o wybór części to chyba najbardziej kultowy jest Championship Manager 01/02, więc zdecydowałbym się na tą część. Jeśli jednak miałoby być coś z FMa to sam nie wiem która wersja, ale chyba 2014 i 2012 są najlepiej oceniane przez fanów, a i sam sporo czasu nad nimi spędziłem, podobnie jak w 08. Dlatego dałem nominację dla Championship Manager 3 bo te kolejne z numerkami kolejnych lat 99/00, 00/01 itp to po prostu były te same gry z usprawnieniami + uaktualnione bazy danych.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Spoko, ale w takim razie z danej części (2, 3, 4, dalsze już chyba nie miały takiego podziału jak te) najlepiej według mnie wrzucić najbardziej rozwiniętą jeśli pokrywa się to z ogólnym dobrym odbiorem gry. Wersja 01/02 wnosiła kilka znaczących zmian w stosunku do czystej. Ale to już tak naprawdę mniejsze lub większe szczegóły, bo co do samej głównej wersji CMa jaka powinna się pojawić w ankiecie to się zgadzamy.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Autor 15 godzin temu, Emet napisał: Wormsy co prawda były nominowane w 5 gen konsol, ale wersje na PC były na tyle bardziej bogate w zawartość (nie tylko grafika, ale też m.in. więcej broni, ogień, więcej robali na mapie), że powinny się tu znaleźć. To tak nie działa, bo już przerabialiśmy tę kwestię z Personami. Skupiamy się na bazowych wersjach i je poddajemy ocenie. Jak zaczniemy ponownie dopuszczać do kolejnych generacji gry tylko dlatego, że dodano do nich jakąś zawartość i są bogatsze, to zaraz zrobi się bałagan z Definitywnymi Wydaniami, Reżyserskimi Cięciami i innymi GOTY Remasterami. A z tymi Menadżerami to tak zamieszaliście, że i tak nie wiem o co chodzi.
Opublikowano 8 stycznia 20223 l 8 godzin temu, Kmiot napisał: To tak nie działa, bo już przerabialiśmy tę kwestię z Personami. Skupiamy się na bazowych wersjach i je poddajemy ocenie. Jak zaczniemy ponownie dopuszczać do kolejnych generacji gry tylko dlatego, że dodano do nich jakąś zawartość i są bogatsze, to zaraz zrobi się bałagan z Definitywnymi Wydaniami, Reżyserskimi Cięciami i innymi GOTY Remasterami. Racja, tylko że Worms Armageddon i World Party były wydane najpierw na PC, a później konsole dostały nieco okrojone porty.
Opublikowano 8 stycznia 20223 l Autor 2 godziny temu, Emet napisał: Racja, tylko że Worms Armageddon i World Party były wydane najpierw na PC, a później konsole dostały nieco okrojone porty. Ale jesteśmy na forum konsolowym i zakładam, że większość użytkowników w te gry grała na konsolach. Powtarzam: ta edycja nie miała w ogóle powstawać. A powstała tylko w celu, by również gry, które nie łapią się na żadną generację miały okazję rywalizować. Głównie po to, by dać szansę grom, które jeszcze tej szansy nie miały. Edycja PC nie powstaje po to, by ponownie wystawiać te same gry tylko dlatego, że miały więcej broni, trybów czy lepszy port. Zresztą w idealnym plebiscycie nie liczyłaby się platforma, tylko sama gra i każdy by głosował według własnych wspomnień, niezależnie na czym akurat grał. Jeśli trzeba będzie wyrzucać gry z listy, to takie duble będą pierwszymi kandydatami do wylotu. Pierwsze Wormsy były już na Amidze, Worms Armageddon były już na Piątej Generacji. Jeśli będzie ciśnienie na Wormsy na PC, to w ramach kompromisu tylko Worms 2, albo World Party, bo tych gier po prostu jeszcze nie było na listach.
Opublikowano 8 stycznia 20223 l @Kmiot Dodaj jedne Wormsy jak będzie miejsce, to też jednak mocno kojarząca się gierka z tym rynkiem. Jak będzie ciasno to je wywalimy w pierwszej kolejności Worms 3D to też świetna odsłona.
Opublikowano 8 stycznia 20223 l Autor No tak jak piszę - będzie na to ciśnienie ze strony użytkowników, to dodam, ale trzeba wybrać coś poza pierwszymi Wormsami i Worms Armageddon. Wybór jest, więc według mnie nie ma potrzeby pchać ponownie tych samych tytułów.
Opublikowano 8 stycznia 20223 l Dodać World Party i jeśli będzie ciśnienie albo potrzeba dobicia do tych 128/256 tytułów którąś wersję 3d i starczy.
Opublikowano 8 stycznia 20223 l Autor Wormsów 3D jeszcze nikt do tej pory nie proponował (dopiero Ukukuki dwa posty wyżej o nich wspomniał pierwszy raz), więc raczej tęsknić nikt nie będzie, jeśli ich zabraknie ;]
Opublikowano 8 stycznia 20223 l 54 minuty temu, Kmiot napisał: No tak jak piszę - będzie na to ciśnienie ze strony użytkowników, to dodam, ale trzeba wybrać coś poza pierwszymi Wormsami i Worms Armageddon. Wybór jest, więc według mnie nie ma potrzeby pchać ponownie tych samych tytułów. Jeśli o mnie chodzi to jak najbardziej ok.
Opublikowano 10 stycznia 20223 l W dniu 5.01.2022 o 23:29, Kmiot napisał: Aliens vs. Predator 2 Alone in the Dark Black & White Civilization (które?) Deus Ex Diablo Doom II Doom 3 Half Life Half Life 2 Jazz Jackrabbit Mafia Max Payne Mega Lo Mania Myst The Secret of Monkey Island The Settlers The Sims (które?) Soldier of Fortune 2 Syberia Quake 3 Arena Teenagent Theme Hospital UFO Enemy Unknown Unreal Tournament Wolfenstein 3D Czego brakuje? Heroes of Might and Magic III, IV i V, Diablo 2, Warcraft 2 i 3, C&C Red Alert 2 i General, Gothic 1 i 2, Fallout 1 i 2, Baldur's Gate 2, Planescape Torment, Arcanum Przypowieść o Maszynach i Magyi, Starcraft, Quake 3 Arena, Unreal, Unreal Tournament, UT 2003/2004, Half Life 1 i 2, Soldier of Fortune 1 i 2, Simon the Sorcerer 2, Atlantis 1 i 2, Wiedźmin 1, Crysis, DooM, Star Wars Jedi Knight Jedi Outcast i Academy, Larry 7, Deus Ex, Vampire Masscarade Bloodlines, SHOGO, Disciples 2, Kozacy, Earth 2140/2150, F.E.A.R 1, STALKER, Age of Wonders 2, Robin Hood Legenda Sherwood, Revenant, Metal Fatigue, Serious Sam 1 i 2, Kapitan Pazur, Age of Empires 2, Prehistorik 2, Neverwinter Nights 2, Divine Divinity, Divinity II, Drakensang, Dungeon Siege 1 i 2, Icewind Dale 2, Jagged Alliance 2, Kult Heretic Kingdoms, Lords of the Realm 2, Original War, Sacred, Return to Castle Wolfenstein, Septerra Core, Spellforce 2, Tyranny, Torchlight 1 i 2, Warhammer 40k Dawn of War 1 i 2, Zeus Pan Olimpu, Faraon. Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę. Jeśli chodzi o Simsy - zdecydowanie pierwsza część, przełomowa i zupełnie nowa pozycja na rynku. Edytowane 10 stycznia 20223 l przez Snake_Plissken
Opublikowano 10 stycznia 20223 l Autor Tak właśnie myślę nad tymi grami VR i chyba je odpuścimy. Biblioteka gier nie jest duża, baza graczy też niewielka, nie wiem czy jest sens je tutaj (a potem w generację PS4) pchać, skoro to całkiem inny, specyficzny rynek, który trudno przyrównywać do tradycyjnych gier. Tym bardziej, że i bez gier VR lista jest w zasadzie pełna. Nie wiem. Co myślicie?
Opublikowano 10 stycznia 20223 l A czemu nie dodać do platformy na której wyszły? Taki Astro Bot to jedna z najlepszych platformówek na PS4. Najwyżej odpadną w pierwszej rundzie. Myślę że lepiej dodać świetną grę na VRa na listę niż gierkę 7/10 czy 4 części np. CoDa.
Opublikowano 10 stycznia 20223 l Oddzielnej kategorii bym nie robił, ale jak ktoś grał i chce docenić, to może dorzucić do blachy, czy PS4. No chyba, że chodzi oto, że się zaraz zrobi się gnój i będziesz miał 1000 gier do głosowania, ale VR zawsze można ograniczyć do absolutnych sztosów. Edytowane 10 stycznia 20223 l przez SlimShady
Opublikowano 10 stycznia 20223 l Dorzuciłbym jeszcze Heavy Metal FAKK 2, No One Lives Forever 2, Władca Pierścieni Bitwa o Śródziemie, Giants Citizen Kabuto, American McGee's Alice, Commandos i pierwsze Call of Duty.
Opublikowano 11 stycznia 20223 l Autor 23 godziny temu, Ukukuki napisał: OLF2 to nie była podobno dobra gra? Proszę się posługiwać pełnymi tytułami (pewnie chodziło o No One Lives Forever 2)? Bo generalnie czasem wrzucacie mi takie coś: Cytat Star Wars Jedi Knight Jedi Outcast i Academy I muszę rozkminiać jak to porachować. SW Jedi Knight + SW Jedi Knight 2: Jedi Outcast + SW Jedi Knight: Jedi Academy? Czy tylko dwie ostatnie? Ja wiem, że dla podającego to jest naturalne i oczywiste, ale dla mnie - który mało swobodnie się czuję na rynku gier PC i rynku gier Star Wars to katorga, bo muszę weryfikować to z googlem, a to zabiera mi czas. Ogółem tak że ten. Zrobiłem wstępny szkic roboczy, w sensie spisałem wszystkie propozycje, które wymienialiście. Brakuje tylko, żeby nasrać na środku. Nie wiem kto to posprząta xd Proszę bardziej obeznanych w temacie gier PC o rzut oka na listę i wytknięcie na niej oczywistych błędów. Na zasadzie: któreś dwa tytuły to tak naprawdę jedna i tak sama gra i tego typu felery. Oczywiście niektóre tytuły mają zapewniony wylot z listy, bo pojawiały się już w innych plebiscytach, ale to jak będę miał trochę czasu w weekend. Może zrobię też ankietę pomocniczą, ale nie obiecuję. No i różnego rodzaju wstępne uwagi mile widziane. Spoiler Ace Ventura (4) Age of Empires (3) Age of Empires 2 (7) Age of Mythology (2) Age of Wonders 2 Alien Breed Aliens vs. Predator (3) Aliens vs. Predator 2 (3) Alone in the Dark (3) Anno 1800 American McGee's Alice (3) Arcanum (4) Atlantis Atlantis 2 Baldur's Gate (6) Baldur's Gate II: Shadows of Amn (2) Battlefield 1942 Battlefield Vietnam Beat Saber Black & White (4) Blade Runner (3) Blobby Blood (3) Blood 2 The Book of Unwritten Tales 1 Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth Call of Duty (5) Carmageddon (2) Carmageddon 2 Cesarz Cezar Championship Manager 3 Championship Manager 4 Championship Manager 01/02 Civilization 2 (2) Civilization 3 Civilization 4 Civilization 5 Close Combat Colin 2 Command & Conquer (2) Command & Conquer: Generals Command & Conquer Red Alert (7) Command & Conquer Red Alert 2 Commander Keen 4 Commandos (4) Comanche Company of Heroes Company of Heroes 2 Counter Strike 1.6 (6) Counter Strike Source Crusader Kings Crysis (3) The Curse Of Monkey Island (3) Dark Forces Dark Forces: Jedi Knight 2 Day of the Tentacle Death Rally (2) Defense of the Ancients - Dota 2 Delta Force/Delta Force 2 Deluxe Ski Jumping (3) Deluxe Ski Jumping 2 (2) Deponia Descent 3 Descent Freespace 2 Desperados (2) Deus Ex (6) Diablo (6) Diablo 2 (7) Die By The Sword (2) Disciples 2 (2) Divine Divinity (2) Divinity: Original Sin II (2) Doom (4) Doom II (3) Doom 3 (2) Drakensang Dreamfall chapters Dreamweb Duke Nukem 3D (5) Duke Nukem Manhattan Project Dune 2000 Dungeon Keeper (4) Dungeon Keeper 2 Dungeon Siege (2) Dungeon Siege 2 Earth 2140/2150 Ecstatica 2 Elastomania The Elder Scrolls II: Daggerfall (2) Emperor: Battle for Dune (2) Empire Earth Europa Universalis IV F-22 Lightning 2 Fade to Black Fallout (8) Fallout 2 (9) Fallout Tactics (2) Far Cry Faraon (3) F.E.A.R. (5) F.E.A.R. 2 Football Manager Freedom Force FreeSpace FTL (2) Gabriel Knight 3 Giants: Citizen Kabuto (2) Gothic (3) Gothic 2 (3) Grim Dawn Grim Fandango (3) GTA (2) GTA 2 (5 Gen) Gwint Half Life (6) Half Life 2 (7) Half-Life: Alyx Hearthstone Heavy Metal FAKK 2 Heretic Heretic 2 Heroes of Might and Magic Heroes of Might and Magic II (4) Heroes of Might and Magic III (8) Heroes of Might and Magic IV Heroes of Might and Magic V (2) Hexen Hitman: Codename 47 (2) Hokus Pokus Różowa Pantera Homeworld (3) Hopkins FBI (2) I have no mouth and I must scream Icy Tower (2) Icewind Dale (3) Icewind Dale 2 The Incredible Machines Interstate 76 Jack Orlando (2) Jade Empire Jagged Alliance 2 (2) Jazz Jackrabbit Jazz Jackrabbit 2 (3) Journey DreamFall Kajko i Kokosz Kapitan Pazur Kingpin King's Quest Kleopatra Knights and Merchants Kohan Kozacy Kozacy: Europejskie Boje Książe i Tchórz Kult Heretic Kingdoms Lamborghini American Challange Larry 7 (6) Liero (2) Live For Speed Left 4 Dead Legend of Kyrandia The Longest Journey (3) Lords of the Realm 2 Lotus 3 (Amiga) Mad Dog McCree Mafia (2) Majesty Majesty 2 Max Payne (5) Max Payne 2 (3) MDK Mechwarrior 2 Medal of Honor: Allied Assault (2) Medieval: Total War Medieval II: Total War Mega Lo Mania Messiah (2) Metal Fatigue Minecraft Myst (2) Myth: The Fallen Lords Myth 2 The Nations NFS: Porsche 2000 NFS: Unleashed Neverwinter Nights (3) Neverwinter Nights 2 No One Lives Forever (3) No One Lives Forever 2 One Must Fall 2097 Operation Flashpoint Original War Painkiller (5) Panzer General Phantasmagoria (2) Phantasmagoria 2 Pillars of Eternity Pirates! Pizza Tycoon Planescape Torment (7) Pocket Tanks Polanie (2) Police Quest: SWAT Populous Portal (3) Portal 2 Prehistorik 2 (2) Project IGI (3) Project IGI 2 Quake (5) Quake 2 (2) Quake 3 Arena (6) Quarantine Rainbow Six 1998 Red Faction Redneck Rampage Return to Castle Wolfenstein (5) Revenant Rise of Nations Riven: Sequel to Myst Robin Hood: Legenda Sherwood (3) Rollercoaster Tycoon Rome: Total War Runaway Rune (2) Sacred Sam & Max Sanitarium (4) Saper Screamer 2 (2) The Secret of Monkey Island Septerra Core Serious Sam: The First Encounter (3) Serious Sam 2 The Settlers The Settlers 2 (3) Shadow Warrior (3) SHOGO Sid Meier’s Alpha Centauri SimCity Simcity 4 Simon The Sorcerer Simon the Sorcerer 2 The Sims (4) Ski or Die Skoki Narciarskie 2002: Polskie Złoto Soldier of Fortune (4) Soldier of Fortune 2 (2) Spellforce 2 STALKER (4) Star Wars: Empire at War (2) Star Wars Jedi Knight Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast (2) Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy Star Wars: KotOR Star Wars Rebel Assault Star Wars: Rebel Assault 2 Star Wars: X-Wing Starcraft (8) Starcraft 2 (2) Stonekeep Strip Poker Stronghold Stronghold Crusader Stunts Superhot Supreme Commander Syberia (5) System Shock (4) System Shock 2 (2) Teenagent Terminator: Future Shock Theme Hospital (4) Theme Park Theme Park World Thief: The Dark Project (2) Thief 2 - The Metal Age Tie-Fighter Titan Quest To the Moon Tomb Raider Torchlight Torchlight 2 Total Annihilation Total War: Shogun Total War: Medieval Total War: Rome Total War: WARHAMMER Transport Tycoon Deluxe Tribes Tropico (2) Tyranny Tyrian 2000 Tzar UFO Enemy Unknown (2) Unreal (2) Unreal Tournament (6) Unreal Tournament 3 Unreal Tournament 2004 (2) Vampire the Masquerade - Bloodlines (4) Wacki Warcraft (2) Warcraft 2 (5) Warcraft 3 (6) Warhammer 40,000: Dawn of War (2) Warhammer 40,000: Dawn of War 2 Wiedźmin (7) Wiedźmin 2 Witchaven 2 Wizardry 8 Władca Pierścieni Bitwa o Śródziemie Wojna Krwi: Wiedźmińskie opowieści Wolfenstein Wolfenstein 3D (2) World of Warcraft Worms 2 (3) Worms World Party (2) Worms 3D X-COM: UFO Defense Z (2) Zeus: Pan Olimpu (4)