Opublikowano 11 stycznia 20223 l Na szybko, to X-Com: Ufo Defense i UFO Enemy Unknown to ta sama gra, tylko inaczej nazwana w EU i NA - https://pl.wikipedia.org/wiki/UFO:_Enemy_Unknown
Opublikowano 11 stycznia 20223 l Red Faction - nie wiem kto zaproponował ale wywaliłbym bo uczestniczy w aktualnie trwającym głosowaniu albo dać drugą część Swoją drogą dwójka we wstecznej na xboxie wygląda pięknie, PC-towy poziom
Opublikowano 11 stycznia 20223 l @Kmiot Jak coś NFS: Porsche 2000 i Porsche Unleashed to właściwie ta sama gra - nazwa rożna na różnych rynkach.
Opublikowano 11 stycznia 20223 l Autor 4 minuty temu, GearsUp napisał: Red Faction - nie wiem kto zaproponował ale wywaliłbym bo uczestniczy w aktualnie trwającym głosowaniu albo dać drugą część No, to jeden z głównych kandydatów do wylotu, podobnie jak np. Kajko i Kokosz, Alien Breed, Carmageddon, GTA2, KotOR, Jade Empire, Pirates!, Quake 2 (zostaną Q1 i Q3), bo wszystkie już zaliczyły występ w innych plebiscytach.
Opublikowano 11 stycznia 20223 l Jagged alliance 2. Oj, ale to było dobre. "Ale mnie pokancerowało". Zawsze miś się ten tekst podobał.
Opublikowano 11 stycznia 20223 l Zeus, cezar, cesarz, faraon to jest jedna i ta sama gra tylko inne sa epoki. Kleopatra to dodatek do faraona. Osobiscie bym zostawil tylko Caesara 2 bo ta seria wyszla pierwsza a dwojka byla niezlym krokiem wzgledem jedynki ale wiecej glosow maja zeus i faraon. Tak czy inaczej zostawic jedno.
Opublikowano 11 stycznia 20223 l Tomb Raider też już miał swój występ. Brakuje mi jeszcze Call of Duty 2, chyba że pójdzie do generacji PS360, premiera na PC była miesiąc wcześniej.
Opublikowano 12 stycznia 20223 l Ja bym wywalił: 1. Warcraft 1 - rozumiem, że to początek świetnego uniwersum, ale wydany rok później Warcraft 2 rozpie*dalał system, i nawet dziś można w niego zagrać z przyjemnością. 2. któregoś Unreal Tournament - zostawiłbym oryginalnego UT, który porządnie namieszał na rynku strzelanek sieciowych w swoim czasie i jeszcze UT 2004 jako dopakowaną wersję 2003 3. Tomb Raider 4. Red Faction 5. Trochę obciął gry ze Star Wars (teraz jest chyba z 10 tytułów na liście) 6. Gry związane ze skokami narciarskimi chyba bym ograniczył do DSJ 7. Dwie gry są 2 razy na liście (Rome: Total War i Medieval: Total War) 8. Strip Poker? xD Wiedźmin 2 przerzuciłbym raczej na generację PS3/X360, podobnie jak Divinity Original Sin 2, na PS4/XOne - wiem, że kickstarter zawsze dotyczył pierwsze wersji PC, ale świetnie mi się w to grało na konsoli. xD Pozdro dla kogoś kto wskazał grę Wacki. xD
Opublikowano 12 stycznia 20223 l Divinity Original Sin 2 i Wiedźmin 2 powinny zostać na PC, wyszły na nim rok wcześniej, dodatkowo W2 dostał Enhanced Edition i dobrze obsługiwał pada więc moim zdaniem nie ma żadnego powodu żeby przerzucić na konsolę (no chyba że Divinity Original Sin 2 na konsolach jest inną i pod każdym względem lepszą grą niż edycja PC).
Opublikowano 12 stycznia 20223 l To są te same edycje. Chociaż wersja na PC posiada dodatkowy tryb Game Master, więc pod tym względem jest lepsza od wersji na konsolę.
Opublikowano 12 stycznia 20223 l Eeeeeeej, ale od trójwymiarowych skoków, to proszę się odwalić. Te ludziki z painta przy tym nawet nie stały:
Opublikowano 12 stycznia 20223 l 4 godziny temu, Snake_Plissken napisał: [...] Pozdro dla kogoś kto wskazał grę Wacki. xD Też zastanawiałem się nad jej wpisaniem, ale myślałem że i tak nikt jej tu nie skojarzy A jednak
Opublikowano 18 stycznia 20223 l Autor Ok, uruchomiłem ankietę pomocniczą. Ponownie zaznaczam, że nie jest ona decydująca i ewentualny priorytet będą miały nominacje osobiste, ale gdyby w ich przypadku był remis, to ankieta będzie rozstrzygać. Generalnie to taka nasza podpórka w razie niezdecydowania. Wtedy patrzymy "czego pragnie lud". Standardowo jeśli w danej serii pojawiają się więcej niż dwie gry, to można oddać głos wielokrotnego wyboru, aby zaznaczyć kilku faworytów, a pominąć zdecydowanych odrzutków. Do ankiety trafiły tylko gry, które były tutaj już nominowane. Nie drążyłem tematu wewnątrz serii i pomijam gry, o których nikt nie wspomniał, bo najwyraźniej nikt nie zauważy ich braku. Jeszcze raz tylko zaznaczę, że na rynku PC nie czuję się swobodnie i mogą w ankiecie pojawić się błędy, więc proszę o ich wytknięcie. Szczególnie ktoś oblatany w temacie Star Warsów mógłby zerknąć na ankietę, bo najebane tytułów z serii jest tam sporo, a podejrzewam, że część z nich to ta sama gra, tylko lekko inaczej nazwana (?). Nie wiem. Nie ogarniam tej marki. I tak minimum połowę trzeba będzie wyjebać. Zrobiłem też lekkie porządki na liście. Połączyłem UFO i XCOM w jedno. Połączyłem dwa NFS w jedno. Ogólnie połączyłem niektóre duble o których pisaliście, w rodzaju Total Warów. Wyjebałem kilka gier z racji tego, że biorą/brały już udział w innych plebiscytach: Amiga: Kajko i Kokosz, Alien Breed, Pirates!, Lotus 3 Piąta Generacja: Carmageddon (na liście został Carmageddon 2); GTA2 (zostało GTA); Tomb Raider; Colin 2; Szósta Generacja: Red Faction, Jade Empire, KotOR. Jeszcze parę pytań: Domyślam się, że "Kozacy" i "Kozacy: Europejskie Boje" to to samo? Bo póki co je połączyłem. "Stronghold Crusader" (po naszemu to chyba Twierdza) jest stand-alone dodatkiem do Stronghold? Wyrzucamy Dooma (był w piątej generacji)? Nadal pozostanie nam na liście Doom 2 i Doom 3. Ale to ważna seria, więc pytam, czy nikt nie ma nic przeciwko. Podobnie w sumie sytuacja się ma z Quake 2, który był w piątej generacji. Nadal pozostanie nam Q1 i Q3A. Ktoś coś przeciwko? Trzeba wybrać jakiegoś Football Menagera. Bo póki co propozycje były głównie w rodzaju "jakiegoś FM daj". Ogólnie sytuacja wygląda tak, że potrzebujemy wyrzucić około 50 gier z listy (na potrzeby listy 256), ale jeśli ogarniemy to co w ankiecie, to powinno wystarczyć (same Star Warsy zrobią trochę miejsca). Raczej nie powinno być większych problemów, bo zawsze można wyrzucić Sapera czy Strip Pokera ;] Spoiler Ace Ventura (4) Age of Empires (3) Age of Empires 2 (7) Age of Mythology (2) Age of Wonders 2 Aliens vs. Predator (3) Aliens vs. Predator 2 (3) Alone in the Dark (3) Anno 1800 American McGee's Alice (3) Arcanum (4) Atlantis Atlantis 2 Baldur's Gate (6) Baldur's Gate II: Shadows of Amn (2) Battlefield 1942 Battlefield Vietnam Beat Saber Black & White (4) Blade Runner (3) Blobby Blood (3) Blood 2 The Book of Unwritten Tales 1 Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth Call of Duty (5) Carmageddon 2 Cesarz Cezar / Cezar 2 Championship Manager 3 Championship Manager 4 Championship Manager 01/02 Civilization 2 (2) Civilization 3 Civilization 4 Civilization 5 Close Combat Command & Conquer (2) Command & Conquer: Generals Command & Conquer Red Alert (7) Command & Conquer Red Alert 2 Commander Keen 4 Commandos (4) Comanche Company of Heroes Company of Heroes 2 Counter Strike 1.6 (6) Counter Strike Source Crusader Kings Crysis (3) The Curse Of Monkey Island (3) Dark Forces Dark Forces: Jedi Knight 2 Day of the Tentacle Death Rally (2) Defense of the Ancients - Dota 2 Delta Force/Delta Force 2 Deluxe Ski Jumping (3) Deluxe Ski Jumping 2 (2) Deponia Descent 3 Descent Freespace 2 Desperados (2) Deus Ex (6) Diablo (6) Diablo 2 (7) Die By The Sword (2) Disciples 2 (2) Divine Divinity (2) Divinity: Original Sin II (2) Doom (4) Doom II (3) Doom 3 (2) Drakensang Dreamfall chapters Dreamweb Duke Nukem 3D (5) Duke Nukem Manhattan Project Dune 2000 Dungeon Keeper (4) Dungeon Keeper 2 Dungeon Siege (2) Dungeon Siege 2 Earth 2140/2150 Ecstatica 2 Elastomania The Elder Scrolls II: Daggerfall (2) Emperor: Battle for Dune (2) Empire Earth Europa Universalis IV F-22 Lightning 2 Fade to Black Fallout (8) Fallout 2 (9) Fallout Tactics (2) Far Cry Faraon (3) F.E.A.R. (5) F.E.A.R. 2 Football Manager Freedom Force FreeSpace FTL (2) Gabriel Knight 3 Giants: Citizen Kabuto (2) Gothic (3) Gothic 2 (3) Grim Dawn Grim Fandango (3) GTA (2) Gwint Half Life (6) Half Life 2 (7) Half-Life: Alyx Hearthstone Heavy Metal FAKK 2 Heretic Heretic 2 Heroes of Might and Magic Heroes of Might and Magic II (4) Heroes of Might and Magic III (8) Heroes of Might and Magic IV Heroes of Might and Magic V (2) Hexen Hitman: Codename 47 (2) Hokus Pokus Różowa Pantera Homeworld (3) Hopkins FBI (2) I have no mouth and I must scream Icy Tower (2) Icewind Dale (3) Icewind Dale 2 The Incredible Machines Interstate 76 Jack Orlando (2) Jagged Alliance 2 (2) Jazz Jackrabbit Jazz Jackrabbit 2 (3) Journey DreamFall Kapitan Pazur Kingpin King's Quest Knights and Merchants Kohan Kozacy: Europejskie Boje (2) Książe i Tchórz Kult Heretic Kingdoms Lamborghini American Challange Larry 7 (6) Liero (2) Live For Speed Left 4 Dead Legend of Kyrandia The Longest Journey (3) Lords of the Realm 2 Mad Dog McCree Mafia (2) Majesty Majesty 2 Max Payne (5) Max Payne 2 (3) MDK Mechwarrior 2 Medal of Honor: Allied Assault (2) Mega Lo Mania Messiah (2) Metal Fatigue Minecraft Myst (2) Myth: The Fallen Lords Myth 2 The Nations NFS: Porsche 2000 (NFS: Unleashed) Neverwinter Nights (3) Neverwinter Nights 2 No One Lives Forever (3) No One Lives Forever 2 One Must Fall 2097 Operation Flashpoint Original War Painkiller (5) Panzer General Phantasmagoria (2) Phantasmagoria 2 Pillars of Eternity Pizza Tycoon Planescape Torment (7) Pocket Tanks Polanie (2) Police Quest: SWAT Populous Portal (3) Portal 2 Postal 2 Prehistorik 2 (2) Project IGI (3) Project IGI 2 Quake (5) Quake 3 Arena (6) Quarantine Rainbow Six 1998 Redneck Rampage Return to Castle Wolfenstein (5) Revenant Rise of Nations Riven: Sequel to Myst Robin Hood: Legenda Sherwood (3) Rollercoaster Tycoon Runaway Rune (2) Sacred Sam & Max Sanitarium (4) Saper Screamer 2 (2) The Secret of Monkey Island Septerra Core Serious Sam: The First Encounter (3) Serious Sam 2 The Settlers The Settlers 2 (3) Shadow Warrior (3) SHOGO Sid Meier’s Alpha Centauri SimCity Simcity 4 Simon The Sorcerer Simon the Sorcerer 2 The Sims (4) Ski or Die Skoki Narciarskie 2002: Polskie Złoto Soldier of Fortune (4) Soldier of Fortune 2 (2) Spellforce 2 STALKER (4) Star Wars: Empire at War (2) Star Wars Jedi Knight Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast (2) Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy Star Wars Rebel Assault Star Wars: Rebel Assault 2 Star Wars: Tie-Fighter Star Wars: X-Wing Starcraft (8) Starcraft 2 (2) Stonekeep Strip Poker Stronghold Stronghold Crusader Stunts Superhot Supreme Commander Syberia (5) System Shock (4) System Shock 2 (2) Teenagent Terminator: Future Shock Theme Hospital (4) Theme Park Theme Park World Thief: The Dark Project (2) Thief 2 - The Metal Age Titan Quest To the Moon Torchlight Torchlight 2 Total Annihilation Total War: Shogun Total War: Medieval (2) Total War: Medieval II Total War: Rome (2) Total War: WARHAMMER Transport Tycoon Deluxe Tribes Tropico (2) Tyranny Tyrian 2000 Tzar UFO Enemy Unknown (3) Unreal (2) Unreal Tournament (6) Unreal Tournament 3 Unreal Tournament 2004 (2) Vampire the Masquerade - Bloodlines (4) Wacki (2) Warcraft (2) Warcraft 2 (5) Warcraft 3 (6) Warhammer 40,000: Dawn of War (2) Warhammer 40,000: Dawn of War 2 Wiedźmin (7) Wiedźmin 2 Witchaven 2 Wizardry 8 Władca Pierścieni Bitwa o Śródziemie Wojna Krwi: Wiedźmińskie opowieści Wolfenstein Wolfenstein 3D (2) World of Warcraft Worms 2 (3) Worms World Party (2) Worms 3D Z (2) Zeus: Pan Olimpu (4)
Opublikowano 18 stycznia 20223 l Mam nadzieję, że moje głosy będą bardzo pomocne Spoiler poza Wormsami wszędzie neutral
Opublikowano 18 stycznia 20223 l ej, ale takie tytuły jak Call od Duty 2, FEAR 2, Portal czy Portal 2, to w sumie można by było wrzucić do głosowania na najlepsze gry siódmej generacji
Opublikowano 19 stycznia 20223 l Autor Oczywiście. To wszystko jest jeszcze do ustalenia. Ewentualnie można to rozdzielić i jedne części dać do PC, a drugie do generacji.
Opublikowano 19 stycznia 20223 l Odpowiadając na jedno z pytań: Stronghold Crusader to po prostu kolejna część, ale na tym samym silniku graficznym
Opublikowano 19 stycznia 20223 l 21 godzin temu, Kmiot napisał: "Stronghold Crusader" (po naszemu to chyba Twierdza) jest stand-alone dodatkiem do Stronghold? Jest to kolejna część rozbudowująca gierką kilkukrotnie. Zdecydowanie lepsza niż jedynka. xD Battlefield Vietnam bym chciał na liście jednak Świetna ścieżka dźwiękowa Co do Blood 1 a Blood 2 to dwie zupełnie inne gry. Zostawiłbym obie. Coś jak Prey z 2006 i ten nowy Prey.
Opublikowano 21 stycznia 20223 l Nie śledzę za bardzo tej edycji więc czy już skończyło się dodawanko gier? Bo jak nie to dajdzie mi tylko twierdze krzyżowiec jbc!
Opublikowano 21 stycznia 20223 l Autor Twierdza Krzyżowiec już jest na liście, ale pod angielskim tytułem Stronghold Crusader.
Opublikowano 21 stycznia 20223 l Autor btw. anuluję pytanie dotyczące Theme Park, bo okazuje się, że ta gra pojawiła się już w plebiscycie Amigi. Na listę PC trafi więc Theme Park World. I okazuje się, że w pytaniu dotyczącym Cezara/Cesarza/Faraona/Zeusa zapomniałem dodać Cesarza. Nie wiem na ile to istotne i czy zebrałby głosy, ale jakby co, to informujcie.
Opublikowano 21 stycznia 20223 l No to tak. Star Wars Jedi Knight oraz Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II to jest ta sama gra. Heretic i Heretic 2 to sa dwie rozne gry (pierwsza FPP, druga TPP) i nie powinno byc jednokrotnego wyboru. Wybor przy SimCity powinien byc rozszerzony o SimCity 2000 i to powinien byc reprezentant tej serii. Typ dal wybor miedzy System Shock a System Shock 2 xDD No widac, ze konolorz, jak ten tytul to w ogole nie powinien byc w tej ankiecie tylko od razu rozstawiony gdzies w cwiercfinalach.