Opublikowano 13 lutego 20223 l Dajcie już spokój z tym RE4, dobra strzelanka ale bez przesady. Będzie Gears of War w tej generacji.
Opublikowano 19 lutego 20223 l Autor Ok, aktualizujemy, bo trzeba pomału domykać listę. Ostatecznie wyrzucam z listy Left 4 Dead oraz Wieśka 2. Ten drugi był dyskusyjnym elementem, ale ankieta zdecydowała. Przegapiłem również Dragon Questa IX, którego przenoszę do działu Handheldowego. Pytanie, co robimy z Silent Hill: Shattered Memories? Gra wyszła na PSP, PS2 i Wii. Opcja PS2 odpada z oczywistych względów, a dylemat PSP/Wii wiąże się z dwiema odrębnymi listami. Więc albo zostaje tutaj i traktujemy go jako tytuł na Wii, albo przenosimy do handheldów i tam walczy w reprezentacji PSP. Nie pamiętam, kto te grę nominował (jedna osoba), chyba @SlimShady, więc wołam i pozwolę mu zadecydować. Chyba, ze ktoś ma coś do dodania, to słucham również innych. Wyrzucam z listy Duck Tales, bo domyślam się, że chodzi o Duck Tales Remastered. A remasterów raczej nie chcemy. I nie, nie możemy tego traktować jako rimejka, skoro sam tytuł sugeruje zaledwie remastera. Kilka tytułów zmieniłem na te oficjalne (m.in. Fifa, czy Ghost Recon, więc zmieniły miejsca na alfabetycznej liście. Władcę Pierścieni przemianowałem na oryginalny, angielski tytuł. Ultra Street Fighter 4 powinniśmy chyba zacząć traktować jako Street Fightera 4, skoro skupiamy się na pierwszych wydaniach gry, a nie ich późniejszych usprawnieniach oraz próbach ponownego sprzedania tego samego? Podobnie powinniśmy postąpić w przypadku Virtua Fighter 5, który obecnie figuruje na liście w wersji Final Showdown. I teraz tak. Dzięki temu, że wyrzuciliśmy z listy gry handheldowe, to zbijemy listę do 256 z palcem w dupie i nie będzie konieczności robić żadnych drastycznych ruchów. Mamy miejsce, by niektórym seriom dać po trzy sloty, a większości minimum dwa. Nawet sztosy w rodzaju Colonial Marines, Rambo czy Get Fit with Mel B mogą przetrwać. Więc na tę chwilę mamy luz oraz swobodę. Proponuję: Proponuję trzy sloty dla Batmanów. Gry zebrały sporo nominacji (odpowiednio 9, 6 i 6), więc mają swoich fanów, niezależnie od odsłony. Proponuję trzy sloty dla Mass Effectów. Podobnie jak wyżej (5, 10, 4 nominacje). Proponuję trzy sloty dla Gears of War. Jak wyżej (7, 7, 3 nominacje). Proponuję trzy sloty dla Uncharted. Jak wyżej (3, 13, 4). Wyrzucam pewniaki, które nie wykazują potencjału (jedna nominacja + słabo wypadają w ankiecie): Battlefield: Bad Company (na liście zostaje dwójka); Borderlands: Pe-Sequel; Call of Duty: Modern Warfare 2 (zostaje jedynka); Dark Souls 2 (cykl będzie reprezentować jedynka oraz Demon's Souls); Dead Space 3 (zostają jedynka i dwójka); Forza Motorsport 3 (zdecydowanie najsłabiej się wybija na liście), Halo ODST (również nasłabiej z ekipy, zarówno w nominacjach [1] i ankiecie); Lego Harry Potter: Lata 5-7 (bo i tak #nikogo); MotorStorm: Apocalypse; Project Gotham Racing 3 (bo PGR4 ma zdecydowanie więcej fanów 6:1 w nominacjach); Ratchety - Quest for Booty i Into the Nexus (bo pozostałe dwie mają dużą przewagę, a więcej jak dwóch Ratchetów nie potrzebujemy); Saint's Row 4 (bo to chyba i tak obojętne i głównie #nikogo, a trójka wykazuje lekką przewagę); Tales of Graces f (bo tak jak w przypadku Saint's Row). A to są tylko tytuły, które w zasadzie MUSIMY wyrzucić, bo są nadmiarowe w cyklach, albo mają śladowy potencjał do walki i zazwyczaj jedną nominację. Powiedziałbym, że mamy wręcz NIEDOBORY NA LIŚCIE, dlatego jestem póki co ostrożny w eliminowaniu, by potem nie musieć gier przywracać, bo lista będzie za krótka. Poniżej ją wrzucam i wytłuszczam gry, które są PEWNIAKAMI. Pozostałe możemy, ale nie musimy wyrzucać (choć w taki Assassin's Creed musimy, bo tam tylko AC2 jest pewniakiem, ale możemy dobrać mu jakiegoś towarzysza). Ogólnie wiele serii moze dostać po dwa sloty, pytanie tylko czy we wszystkich przypadkach jest w tym sens. Taki Killzone 3 wyraźnie odstaje od Killzone 2, ale tu powstaje dylemat czy chcemy mieć na liście dwa Killzone, czy Killzone i Rambo/Colonial Marines/Get Fit with Mel B?. Podobnie Elder Scrollsy - Skyrim jest pewniakiem, ale Obliviona też wypadałoby na liście mieć, skoro jest sporo miejsca. Halo chciałbym na liście minimum dwa (poza Wars wszystko wskazuje na Halo 3 i Halo Reach). Resistance też minimum dwa (R2 jest pewniakiem, ale nie wiem jeszcze co dobrać), Yakuza to w ogóle rozstrzał (nominacje wskazuje co innego, ankieta co innego), wciąż nie mam pewności co począc z Hotline Miami, i PixelJunkami (Siódma Generacja czy Handheldy?). Sorry za chaos w poście. W tygodniu postaram się stopniowo drążyć temat w dyskusyjnych kwestiach. Ale generalnie byłbym na Waszym miejscu ostrożny w wyrokach, bo może się okazać, że będziemy mieli o dużo za krótką listę po wszystkim. Spoiler 2010 FIFA World Cup South Africa 3D Dot Game Heroes (2) Ace Combat: Assault Horizon Alan Wake (5) Alien Colonial Marines Aliens vs. Predator Assassin’s Creed Assassin’s Creed 2 (6) Assassin’s Creed 3 (2) Assassin’s Creed Brotherhood Assassin’s Creed Revelations Assassin’s Creed Rogue Asura's Wrath (2) Batman: Arkham Asylum (9) Batman: Arkham City (6) Batman: Arkham Origins (6) Battlefield 3 Battlefield: Bad Company 2 (3) Bayonetta (4) Beyond: Two Souls Binary Domain (3) BioShock (13) BioShock Infinite (5) BlazBlue: Continuum Shift Blue Dragon Blur (2) Borderlands 2 (3) Braid Brothers: A Tale of Two Sons (2) Brutal Legend (2) Bulletstorm Burnout Paradise (7) Buzz!: Świat Quizów Call of Duty 2 Call of Duty: Black Ops (2) Call of Duty 4: Modern Warfare (4) Call of Juarez: Gunslinger Call of Juarez: Więzy Krwi Castle Crashers (2) Castlevania: Lords of Shadow (7) Catherine (5) Crysis 2 Dance Central Dante’s Inferno (3) Dark Souls (5) The Darkness The Darkness 2 (4) Darksiders (2) Darksiders 2 (2) Dead Nation (2) Dead or Alive 4 Dead or Alive 5 (2) Dead Rising (4) Dead Rising 2 Dead Space (10) Dead Space 2 (4) Deadly Premonition (5) Demon’s Souls (5) Deus Ex: Human Revolution (9) Devil May Cry 4 (4) DmC: Devil May Cry (Ninja Theory) (6) Diablo III (2) DiRT 2 (2) DiRT 3 Dishonored (8) Donkey Kong Country Returns (6) Dragon Age: Origins (3) Dragon Ball Z: Burst Limit (2) Dragon Ball Z: Ultimate Tenkaichi Dragon's Crown (3) Dragon’s Dogma (2) Driver: San Francisco The Elder Scrolls IV: Oblivion The Elder Scrolls V: Skyrim (5) Enslaved: Odyssey to the West (5) Fable II (3) Fallout 3 (6) Fallout: New Vegas (7) Far Cry 2 Far Cry 3 (4) Fez Fight Night Champion Final Fantasy XIII (3) Flower Forza Horizon (6) Forza Motorsport 2 (2) Forza Motorsport 4 (2) Gears of War (7) Gears of War 2 (7) Gears of War 3 (3) Get Fit With Mel B Ghostbusters: Video Game God of War III (10) God of War Ascension (4) Gran Turismo 5 (3) Grand Theft Auto IV (8) Grand Theft Auto V (6) Guacamelee! Guilty Gear Xrd: Revelator Halo 3 (3) Halo 4 (2) Halo Reach (4) Halo Wars (3) Hard Corps: Uprising Heavenly Sword (3) Heavy Rain (8) Helldivers (2) Hitman Absolution Hotline Miami (5) InFamous (4) InFamous 2 (6) Just Cause 2 Journey (5) Kameo: Elements of Power Kane & Lynch 2 Katamari Forever Killer is Dead (2) Killzone 2 (11) Killzone 3 (3) Kingdoms of Amalur: Reckoning (2) Kirby’s Epic Yarn (2) L.A. Noire (4) Lara Croft and the Guardian of Light The Last of Us (14) The Last Story Left 4 Dead 2 The Legend of Zelda: Skyward Sword (3) The Legend of Zelda: Twilight Princess (2) Lego Harry Potter: Lata 1-4 Lego Jurassic World (2) Lego Piraci z Karaibów Limbo Little Big Planet (3) Little Big Planet 2 (2) Lollipop Chainsaw (2) The Lord of the Rings: War in the North Lost in Shadow Lost Odyssey Lost Planet: Extreme Condition (2) Lost Planet 2 Lost Planet 3 Machinarium MadWorld (2) Mafia II (5) Mario Kart Wii Mario Party 8 Mario Strikers Charged Football Mark of the Ninja (2) Mass Effect (5) Mass Effect 2 (10) Mass Effect 3 (4) Max Payne 3 (7) Metal Gear Rising: Revengeance (5) Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (7) Metro 2033 (2) Metro: Last Light (2) Metroid Prime 3: Corruption (2) Mirror’s Edge (3) Monster Hunter Tri Mortal Kombat (2011) (7) MotorStorm (4) MotorStorm: Pacific Rift (4) Murdered Soul Suspect Need for Speed: Hot Pursuit (2010) (4) Need For Speed: Most Wanted New Super Mario Bros. Wii Ni no Kuni: Wrath of the White Witch (5) NieR (2) Ninja Gaiden II (2) No More Heroes (3) No More Heroes 2 (2) Of Orcs and Men Outland Pandora’s Tower (2) Payday: The Heist PixelJunk Monsters PixelJunk Shooter Portal 2 (4) Prince of Persia (4) Project Gotham Racing 4 (6) Prototype Puppeteer (3) Pure (2) Rain Rambo the Videogame Ratchet & Clank: A Crack in Time (7) Ratchet & Clank: Tools of Destruction (6) Rayman Legends (2) Rayman Origins (3) Red Dead Redemption (9) Remember Me Renegade Ops Resident Evil 5 (9) Resident Chronicles Resident Evil: Revelations Resistance 2 (3) Resistance 3 (6) Resistance: Fall of Man (2) Resonance of Fate Rock Band The Saboteur Saint's Row 3 Shadows of the Damned Shatter (2) Shaun White Snowboarding Shovel Knight Silent Hill: Downpour (3) Silent Hill Shattered Memories Singularity Siren: Blood Curse Skate 2 (2) Sleeping Dogs (5) Sly Cooper: Thieves in Time (5) Sniper Elite V2 Sonic & All-Stars Racing Transformed Sonic Colours Sonic Unleashed Soul Calibur IV (3) Soul Calibur V South Park: The Stick of Truth (4) Spec Ops: The Line (3) Spelunky Spider-Man: Shattered Dimensions Split/Second SSX (2012) Star Wars: The Force Unleashed Stranglehold Street Fighter 4 (4) Super Mario Galaxy (6) Super Mario Galaxy 2 (8) Super Smash Bros. Brawl Super Stardust HD Tales of Xillia (2) Tekken 6 Tekken Tag Tournament 2 (3) Thief (2014) Tokyo Jungle Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist (2) Tom Clancy’s Splinter Cell: Conviction (2) Tomb Raider (2013) (3) Tomb Raider: Underworld (2) Top Spin 4 Tony Hawk Project 8 Toy Story 3 Transformers: Fall of Cybertron (2) Transformers: War for Cybertron Trials Evolution Trine Twisted Metal (2012) UFC Undisputed 3 (2) Uncharted: Drake’s Fortune (3) Uncharted 2: Among Thieves (13) Uncharted 3: Drake’s Deception (4) Unreal Tournament 3 Valkyria Chronicles (4) Vanquish Virtua Fighter 5 (2) Viva Pinata (2) The Walking Dead: Season 1 (5) Warhammer 40,000: Space Marine Wet Wii Sports Wipeout HD (2) The Wolf Among Us (2) Wonderbook: Walking with Dinosaurs X-Men Origins: Wolverine (2) XCOM: Enemy Unknown (2) Xenoblade Chronicles (5) Yakuza 3 (2) Yakuza 4 Yakuza 5 (2) Zen Pinball
Opublikowano 19 lutego 20223 l SH SM zostawiłbym na Wii z racji minimalnie wcześniejszej premiery, a co do większości slotowych kwestii, to brzmią rozsądnie. Jeszcze sobie przypomniałem o dwóch częściach Condemned, co prawda nie podaje tego, bo nie grałem, a na pewno będę chciał, ale dziwne, że nikt nie wspomniał, bo kilku fanów powinno mieć.
Opublikowano 19 lutego 20223 l 38 minut temu, Kmiot napisał: Pytanie, co robimy z Silent Hill: Shattered Memories? Chyba wersja na Wii była tą pierwotną, więc głosuję za zostawieniem. PS2/PSP to były porty oryginału.
Opublikowano 19 lutego 20223 l Autor Skoro Panowie tak mówią, to Shattered Memories zostają na liście. 14 minut temu, SlimShady napisał: Jeszcze sobie przypomniałem o dwóch częściach Condemned, co prawda nie podaje tego, bo nie grałem, a na pewno będę chciał, ale dziwne, że nikt nie wspomniał, bo kilku fanów powinno mieć. Teoretycznie można jeszcze dodawać, wiec śmiało, bo miejsca mamy więcej, niż kibole Legii na race w dupie. Sam ostatnio sobie przypomniałem m.in. o Bastionie i Shadow Complex, przy których bawiłem się świetnie.
Opublikowano 19 lutego 20223 l Dobra lista, zmniejszyć do 256 z tych szrotów jak Alien CM, Rambo. Coś poprzycinać jak Forza, Resistance, Assasiny i będzie dobrze. I startujemy, let them fight:) Edytowane 19 lutego 20223 l przez drozdu7
Opublikowano 19 lutego 20223 l Pare gierek które można dorzucić jeśli będzie miejsce: Alice: Madness Returns Scott Pilgrim vs the World Everybody's Golf World Tour Life is Strange
Opublikowano 20 lutego 20223 l Autor 9 godzin temu, ciwa22 napisał: Duck Tales to rimejk. Można to tak potraktować, ale zaczniemy tutaj wchodzić na dość cienki lód. Bo chodzi o kryteria, a te Duck Talesy to nic innego, jak uwspółcześniona oprawa i usprawniona warstwa techniczna, ale cała baza i projekt gry pochodzi z klasycznej odsłony. I piszę o tym, bo myślę już przyszłościowo. Jeśli teraz dopuścimy tego rodzaju "rimejk", to uchylamy furtkę w przyszłej generacji dla m.in. trylogii Crasha, trylogii Spyro, Tony Hawka 1+2, Crash Team Racing: Nitro Fueled, a może nawet rimejka Shadow of the Colossus. Nie jestem pewien czy tego chcemy, bo to wciąż te same gry, ale czasami po prostu pięknie odrestaurowane i technicznie bez skazy. Ale te gry wymyślił ktoś inny i kiedy indziej. Na tę chwilę widzę tylko miejsce dla rimejków RE2 i RE3, bo one przynajmniej zaoferowały inne podejście i zostały po każdym względem zaprojektowane od nowa. Stare gry były dla nich zaledwie inspiracją, a nie bazą. Zapraszam do dyskusji, bo jeśli później planujemy nie dopuszczać tych wszystkich pięknych rimejków, to teraz nie powinniśmy dopuścić Duck Tales. Ja wiem, ze to "tylko" Duck Tales, które i tak odpadną w 1-2 rundzie, ale te pozostałe tytuły to już waga cięższa i mogą namieszać solidnie.
Opublikowano 20 lutego 20223 l Ja bym dał te remake'i które oprócz tego że działają na nowym silniku poprawiają bolączki oryginału i dorzucają coś czego nie było w oryginałach, i np. dopuścił bym w kolejnej generacji THPS1+2 czy CTR: Nitro Fueled ale odrzucił Shadow of the Colossus czy Halo Anniversary, bo pod płaszczem nowej grafiki działa to samo co 20 lat temu. Co do Duck Tales jeśli gra się w to tak samo jak w oryginał to bym odrzucił a jak są zmiany w gameplayu to bym zostawił. Najlepiej jak by wypowiedział się ktoś kto grał i pamięta obie wersje. I jeszcze jedna ciekawa gra przyszła mi do głowy której nie ma na liście: Folklore
Opublikowano 20 lutego 20223 l 27 minut temu, Kmiot napisał: Jeśli teraz dopuścimy tego rodzaju "rimejk", to uchylamy furtkę w przyszłej generacji dla m.in. trylogii Crasha, trylogii Spyro, Tony Hawka 1+2, Crash Team Racing: Nitro Fueled, a może nawet rimejka Shadow of the Colossus. A RE1 i 0 Remake to nie to samo, a były w plebiscycie? Remastery odrzucaliśmy od razu, ale remaki powinny być normalnie.
Opublikowano 20 lutego 20223 l Autor No fakt, brakuje nam w tym trochę konsekwencji, ale to wynika z tego, że zasady ustalamy "na bieżąco". Akurat 0 to była nowa gra, więc ona jak najbardziej miała prawo się pojawić, ale rimejki RE jedynki i np. MGS: Twin Snakes, to już dyskusyjna kwestia, a przecież się pojawiły na listach. Ja po prostu chcę uniknąć spięć w tym temacie, ale chyba najlepiej będzie jak podejdziemy do tego problemu indywidualnie, bo rimejk rimejkowi nierówny. I pomijam tu już kwestię samych Duck Talesów, bo mamy na tyle przestrzeni, że pewnie bez problemu znajdzie się na nią miejsce. Rozważam tylko konsekwencje. I grałem w te Duck Talesy, co prawda 8 lat temu, ale pamiętam je właśnie jako to samo, ale w nowej oprawie.
Opublikowano 20 lutego 20223 l 47 minut temu, Kmiot napisał: Bo chodzi o kryteria, a te Duck Talesy to nic innego, jak uwspółcześniona oprawa i usprawniona warstwa techniczna, ale cała baza i projekt gry pochodzi z klasycznej odsłony. oj nie spodoba się to tym, ktorzy beda chcieli w przyszlosci przepchnac sotc czy demons souls.
Opublikowano 20 lutego 20223 l Autor Demon Souls to nie problem, bo najpierw musiałaby się zakończyć obecna generacja, więc plebiscyt najprędzej za kilka lat Ale o Kolosy mogą być DYMY.
Opublikowano 20 lutego 20223 l Nie musimy dodawać drugi raz kolosów, już się dowiedzieliśmy kto się nie zna na grach i nie głosował na to dzieło
Opublikowano 20 lutego 20223 l Otóż to, bezguścia już się same oznakowały, po co drugi raz ich dobijać. Wracając do rozkminki, to remake=stara gra zrobiona od nowa, więc zasługuje na udział(to nie są wskaźniki w prawo na komputerku jak przy remasterkach), skoro chcemy być konsekwentni, bo daliśmy już takiego Twin Snakes. Już pomijam, że to i tak będzie uzupełnienie stawki, każdy sam sobie wykalkuluje, czy stara-nowa gra zasługuje na większe uznanie od kontynuacji, czy nowego IP. Może być też tak, że ktoś nie grał w oryginał, a zagrał tylko w remake, więc dlaczego miałby nie głosować np. na Kolosy. Co do trylogii Spyro, Crasha, to bym ich nie dawał, nie z tego względu, że są rimejkami, a dlatego, że są pakietami kilku gier, a to wydaje mnie się nieuczciwe. 3 gry vs 1 itd. ale to też temat do dyskusji. Z tego względu ominęliśmy np. antologie Metal Slug na PS2. Mass effecty też raczej nie wystąpią jako Legendary Edition, tylko sobie teraz będą pojedynczo działać. Edytowane 20 lutego 20223 l przez SlimShady
Opublikowano 20 lutego 20223 l Kolosy miały swoją szansę, rimejk to tylko upgrade graficzny. Serio chcemy marnować slot na "to samo, ale ładniej"?
Opublikowano 20 lutego 20223 l a co zrobimy z takimi kraszami? W sumie też tylko rimejk graficzny. TU BĘDZIE TRZEBA PRZYSIĄŚĆ NA SPOKOJNIE
Opublikowano 20 lutego 20223 l Jak dla mnie sprawa jest prosta, jeśli coś jest rimejkiem na zasadzie "poprawiona grafa i elo, czas na CSa" oraz pojawiło się wcześniej w losowaniach to z automatu powinno mieć bana na przyszłe głosowania (Crashe, Spyro, coś tam jeszcze było pewnie). Natomiast jeśli mamy do czynienia z rimejkiem na zasadzie Resident Evil 2 i 3 to można dopuścić, bo to zupełnie różne gry o tym samym tytule.
Opublikowano 20 lutego 20223 l Patrząc na politykę wydawniczą niektórych producentów, to niektóre gry pojawiałyby się przy każdej generacji. Powinny być tylko zupełnie nowe gry.
Opublikowano 20 lutego 20223 l Autor Dobra. To pieśń przyszłości, będziemy działać na bieżąco już podczas tworzenia listy ósmej generacji. Wróćmy do siódmej. Co robimy z Asasynami? Dwójka to pewniak (6 nominacji i miazga w ankiecie), ale proponuję dobrać mu jeszcze jednego do pary. Wszystkie pozostałe miały po jednej nominacji (chyba od Slima), poza AC3, który otrzymał aż dwie nominacje. Ankieta nieco bardziej wskazuje na Brotherhood, ale to jest chyba rozszerzenie dwójki, a wolałbym stawkę Asasynów nieco urozmaicić. Osobiście wziąłbym AC3 - zadowoli dwóch nominujących i w ankiecie też niewąsko wypada. Call of Duty mamy pewne na liście Modern Warfare i Black Ops. Na udział liczy jeszcze CoD2 (ale ma tylko jedną nominację), ale nie wiem na ile jest sens brać trzeciego CoDa do trójkąta. Osobiście jestem na nie, ale nie chcę też nikomu złamać serduszka. Forza Horizon to pewniak, a z Motorsportów walczą 2 i 4. Ze wskazaniem na 4. Obu chyba nie ma sensu brać na listę? Czymś istotnym się różniły te części? Reprezentacja Halo w moich oczach wygląda następująco: Halo 3, Halo Reach (i Halo Wars, ale z racji przynależności gatunkowej, to odrębna kategoria). Odrzucamy Halo 4 czy robimy mu trzeciego slota? Argumenty? InFamousy wziąłbym oba. Dwa sloty to nie przywilej, a już norma. Argumentem jest to, że obie gry dostały sporo nominacji (4 i 6). Killzone 3 niby dostało trzy nominacje, ale wyraźnie odstaje na tle Killzone 2 (11 nominacji). Niby można dać serii drugiego slota, ale to chyba w ramach pociechy dla upośledzonego brata? Gdyby gra miała jedną nominację, to bym się nie zastanawiał i wyjebał, ale ma trzy i trochę niesprawiedliwością byłoby zostawiać dziesiątki gier (czasem crapów) z jedną, a wyrzucać taką z trzema. Ok, to póki co tyle. Proszę o odniesienie się.
Opublikowano 20 lutego 20223 l Autor 12 godzin temu, łom napisał: Life is Strange Na pewno? Osobiście grałem w to na PS4 i z tego co widzę, to gra ukazywała się odcinkami w roku 2015, czyli okres ósmej generacji. Miała wersję PS3, ale to już w ramach cofania się i crossgena. Dla mnie rocznik 2015 to już wyraźna ósma generacja.