Opublikowano 26 marca 20223 l 19 godzin temu, Kmiot napisał: tylko z New Super Mario Bros mam lekki zgryz, bo niby wersja na NDS dostała więcej nominacji, ale ankieta preferuje wydanie z 3DSa. Zrobię wyjątek i dodam na listę New Super Mario Bros 2. Ankieta to jedno, ale wydaje mi się, że różnica w nominacjach wynika pośrednio z faktu, że te NDSowe zbierałem dłużej, jeszcze z czasów tworzenia listy Siódmej Generacji (przypominam, że idea zrobienia osobnego plebiscytu dla handheldów narodziła się w międzyczasie i trochę na spontanie, więc nominacje przeszły stamtąd). NSMB na DSa bym dał jednak, było to coś nowego wtedy (po tylu latach odsłon 3D xD) a NSMB2 to już takie klepanie tego samego.
Opublikowano 26 marca 20223 l Autor Po trudach i znojach plebiscyt wystartował. Zapraszam do klikania w odpowiedni temat i dziękuje tym nielicznym, którzy się zaangażowali w tworzenie listy, bo siłą rzeczy nie miałem okazji zagrać w wiele z proponowanych gier i brakowało mi perspektywy. Chwila na ochłonięcie i startujemy ze zbieraniem nominacji na Ósmą Generację. Ostatnią.
Opublikowano 26 marca 20223 l Autor Ok Mordeczki, nie ma co zwlekać. Dawać swoje nominacje do Ósmej Generacji. PS4, XOne, WiiU, Switch. Pomijamy konsole kieszonkowe (mają własną edycję).
Opublikowano 26 marca 20223 l Ten jak się spieszy, żeby jeszcze zdążyć przed wojną, a tak swoją drogą, to jak z tym switchem, dla mnie jest to 9, ale oficjalnie chyba widnieje jako 8, tak samo jak WiiU.
Opublikowano 26 marca 20223 l Wiadomo z pewniakow: - God of war - Death Standing - Nier Automata - horizony oba - Spiderman - Persona 5 - Uncharted 4 - TloU2 - Prey - Driveclub - MGS5 - Metro Exoduss - FfVii remake -Wiedzmin 3 - Cyberpunk - Residenty - Tomb Ridery - Deteoit
Opublikowano 26 marca 20223 l Autor Zaczyna się. Spieszę się, bo z racji krótszej listy handheldowej mamy tydzień mniej na stworzenie listy 8 generacji. A Switch oficjalnie uznawany jest za 9 generację, co już ustalaliśmy przy okazji tworzenia Siódmej Generacji (wykluczyliśmy wtedy WiiU). https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_gier_komputerowych_(ósma_generacja)
Opublikowano 27 marca 20223 l W pierwszej kolejności podaję Ground Zeroes. Wyjaśniam, żeby się ktoś zaraz nie zesrał, że niby DLC, czy coś. Wyszedł 1.5 roku przed MGSV, w samym fantomowym bólu nie był zawarty, a jako wycięty prolog też nie można go traktować, bo takowy był inny w piątce(szpital). Dopiero w definitve edition został dodany, czyli wersji GOTY. Jak dla mnie trzeba go traktować jako spin off, nawet ze względu na to, że Spoiler steruje się inną postacią Edytowane 27 marca 20223 l przez SlimShady
Opublikowano 27 marca 20223 l 13 minut temu, Kmiot napisał: A Switch oficjalnie uznawany jest za 9 generację, co już ustalaliśmy przy okazji tworzenia Siódmej Generacji (wykluczyliśmy wtedy WiiU). A dokładnie w którym miejscu to zostało ustalone? Śledziłem temat i z tego co pamiętam to WiiU miało startować razem ze Switchem. 14 minut temu, Kmiot napisał: https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_gier_komputerowych_(ósma_generacja) To jest polska Wiki. Ta oficjalna Wiki (bardziej rozwinięta) już podaje to tak: https://en.wikipedia.org/wiki/Eighth_generation_of_video_game_consoles
Opublikowano 27 marca 20223 l nie no, Resident Evil 2 musi być, bo to przecież mimo wszystko jak dwie różne gry ze względu na zmianę perspektywy w Kolosach dojebali tylko graficzkę, więc ich raczej nie powinno być, a co do crasha to nie wiem, co oni tam zmienili, ale chyba podobnie jak w przypadku SotC, więc też raczej out
Opublikowano 27 marca 20223 l Autor 3 minuty temu, Shen napisał: ma byc top10 czy wiecej? Nie ma limitu, choć apeluję o zachowanie zdrowego rozsądku nie nie kopiowanie top 100 z innych stron. 4 minuty temu, Shen napisał: rimejki odpadaja? SotC, CTR, Resident Evil 2? To będzie oceniane indywidualnie w trakcie tworzenia listy. RE2 raczej bez problemu się dostanie na listę, wszak to zupełnie inna gra niż oryginał i należy to docenić. CTR i SotC raczej nie, ale poddamy to dyskusji/ankiecie.
Opublikowano 27 marca 20223 l SotC nie powinno być brane pod uwagę, bo to tylko odrobinę ładniejsze i płynniejsze to samo. RE2 i RE3 to nowe gry bazujące na starych pomysłach, ale wudać tutaj że Capcom włożył w to więcej wysiłku.
Opublikowano 27 marca 20223 l 3 minuty temu, Ludwes napisał: w Kolosach dojebali tylko graficzkę, więc ich raczej nie powinno być, a co do crasha to nie wiem, co oni tam zmienili, ale chyba podobnie jak w przypadku SotC, więc też raczej out ctr dostal nowe trasy, postacie, customizacje pojazdow itd.
Opublikowano 27 marca 20223 l Rimejki już brały udział, jak Twin Snakes, więc dziwnie, żeby teraz to zmieniać, a to co robi Capcom, to bardziej reinterpretacja niż remake(chociaż w dużej części też). Crash to rimejk CTR plus trasy z Nitro, plus całkiem nowe trasy, bo to trochę była taka gra usługa, więc chyba zasługuje na miejsce, a w kolosach dodali trochę sekretów i super nowość jak monetki do zbierania, więc nie można powiedzieć, że nic nie zrobili.
Opublikowano 27 marca 20223 l Autor 12 minut temu, GearsUp napisał: A dokładnie w którym miejscu to zostało ustalone? Śledziłem temat i z tego co pamiętam to WiiU miało startować razem ze Switchem. Początek tworzenia listy Siódmej Generacji i kilka wstępnych postów. Początkowo też tak myślałem (albo zrobić Wii+WiiU), ale wybito mi to z głowy. Co do rimejków. Póki co podawajcie wedle uznania i nie rozważając czy rimejki wchodzą w grę. Jeśli według Was wchodzą, to wrzucajcie na listę. Duży odzew daje wiele do zrozumienia.
Opublikowano 27 marca 20223 l Bayonetta 2 Mario kart 8 The wonderful 101 XENOBLADE CHRONICLES X Super Mario 3d world Monster Hunter 3 ultimate Kingdome come Deliverence Vampyr Alien isolation
Opublikowano 27 marca 20223 l 1 minutę temu, Kmiot napisał: Początek tworzenia listy Siódmej Generacji i kilka wstępnych postów. Początkowo też tak myślałem (albo zrobić Wii+WiiU), ale wybito mi to z głowy. Okey w takim razie czym jest gra 9 generacji jeżeli taka drabinka powstanie? Same gry ze Switcha? Bo przecież nie Cyberpunk, który wyszedł też na poprzednie konsole tak samo jak 99% gier z Series X i PS5
Opublikowano 27 marca 20223 l Autor Switch wejdzie na listę Dziewiątej Generacji... gdy taka powstanie xd Nie no, umówmy się - jak mamy tworzyć listę m.in. najlepszych gier na Switcha, skoro ta konsola obecnie żyje i wciąż wychodzą na nią gry (w tym exy)? PS4 i XOne są już przynajmniej częściowo martwe, a Switch żyje w najlepsze.
Opublikowano 27 marca 20223 l no najpewniej gry dedykowane ps5 i nowemu xboksowi, ale taki plebiscyt to się odbędzie za kilka lat, ten z ósmej generacji jest najpewniej ostatnim na długi czas no chyba że lud będzie chciał ponownego głosowania na najlepsze gry szóstej generacji, to może wtedy RE4 dojdzie dalej niż do 1/8, hehe; nie no, dobra, też lubię RE4, nie będę taki
Opublikowano 27 marca 20223 l IMO nie ma sensu rozdzielać 8 i 9 generacji tylko zrobić na sam koniec jedną wielą napyerdalankę. PS4 ciężkooooo powiedzieć, że jest martwa. Zresztą nie wyobrażam sobie tych przepychanek tutaj jaką grę wrzucić w 8, a którą już w 9 generację. To nie ma totalnie sensu.
Opublikowano 27 marca 20223 l To ma sens, bo taka lista byłaby mocno niekompletna jeżeli najlepsze jeszcze ma przed sobą. Tak samo jak robienie pociętego głosowania z Returnalem, Demonsami i Ratchetem jeżeli na dobrą sprawę generacja się nawet nie zaczęła w przypadku PS5.
Opublikowano 27 marca 20223 l Last Guardian Nier Automata Days Gone Monster Hunter World Wiedzmin 3 SoulCalibur 6 Dark Souls 3 13 Sentinels: Aegis Rim Nioh Xenoblade Chronicles X Uncharted 4 Tales of Arise Persona 5 A Plague Tale Cuphead Rocket League Ace Combat 7 Disco Elysium Divinity Original Sin Resident Evil 2 Crash Team Racing Spider man Return of the Obra Dinn Life is strange Firewatch starałem się nie rozpedzac
Opublikowano 27 marca 20223 l Teraz, SlimShady napisał: jeżeli na dobrą sprawę generacja się nawet nie zaczęła w przypadku PS5. No i długo się nie zacznie bo na konsole ósmej generacji jeszcze dłuuuuuuuugo będą wychodziły gry. Ale okej jak w rankingu mają być najsłabsze wersje gier Nintendo to tak też może być.