Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano

To było 25 czy ileś lat temu, dokładnie to juz nie pamiętam. Chociaż Riva tnt2 to królowała chyba w 1999/2000. To wtedy zaczęły się wojowanie pomiędzy q3 i ut. A 3dfxy to chyba na pierwszych pentiumach latały. Na moim 486 jedynie co sobie upgradeowałem to była pamięć RAM i jakiś dysk, co na więcej mobo nie pozwalało. Potem były jakieś pentiumy i celerony, czego ten drugi był najczęściej branym, bo był tańszy. 

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

Dokladnie tak.

Opublikowano

Pamiętam, jak w 98 na święta kuzyn dostał pierwszy komputer, w którym siedział Celeron 300mhz. Ależ to był szał :)

Edytowane przez Shago

Opublikowano

Front Mission

Harvest Moon SNES
Harvest Moon GB

Ogre Battle: The March of the Black Queen

Tetris

Shadowrun

Co do neutralnych to nie wiem czy to znowu nie wywali trochę głosowań. W sensie czy przy niektórych parach nie będzie więcej neutralnych głosów niż tych na dany tytuł. Plus jak potem się nabijac z przegranych? 

Opublikowano

Tym razem nie podrzucę żadnych typów bo bym chyba wrzucił top100 z Amigi. Ale z chęcią zagłosuję i się pobawię z e-kolegami :ohboy:

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Dante napisał:

Co do neutralnych to nie wiem czy to znowu nie wywali trochę głosowań. W sensie czy przy niektórych parach nie będzie więcej neutralnych głosów niż tych na dany tytuł. Plus jak potem się nabijac z przegranych? 

Nie no, to myślę, że już mamy ustalone. Nie ma i nie będzie neutralnych głosów. To rozrywka tylko dla zdecydowanych mężczyzn. Neutralne głosy nic nam nie dają i nie mają wartości.

Trochę żałuję, że w ankiecie dot. Amigi dodałem nautrala, bo ciekawy jestem jak ostatecznie by się rozłożyło tych 8 obojętnych głosów, gdyby jednak trzeba było wybrać tak/nie.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 28.09.2021 o 23:28, ciwa22 napisał:

Skoro wjedzie Neo Geo to chyba powinna polecieć Amiga.

Spokojnie. Póki co za Neo Geo lobbuje wyłącznie Ukukuki. Za to robi to na ostro i wrzucił chyba z 20 tytułów, z czego kojarzę może z 5 xd

Jednak przypominam o ograniczonej liczbie miejsc, więc wiadomo, że trzeba będzie listę Neo Geo ostro ciąć, bo nie ma możliwości, by propozycje jednego użytkownika (na koniec końców dość niszową konsolę) zajęły 1/6 miejsc. Proszę o rozsądek i podawanie staranniej wyselekcjonowanych gier, bo lista nie jest z gumy, a wrzucać tam tytuł, który polegnie w pierwszej rundzie dwoma głosami przeciw 48 to nie ma za bardzo sensu. Brutalne, ale prawdziwe. Chyba, że się pojawi więcej głosów na te tytuły/konsolę. Obecnie z pewnością chciałbym stamtąd jakiegoś Metal Sluga, bo ten cykl akurat chyba większość kojarzy i nie będzie musiał sprawdzać gameplayu na YT przed zagłosowaniem.

Trzecia generacja była upychana trochę na siłę, bo propozycji było ok. 90-100, więc koniec końców wszyscy kandydaci się załapali. W kolejnych generacjach wolnych miejsc raczej nie zostanie. Oczywiście można podawać i 30 propozycji, ale trzeba się liczyć z tym, że większość z tych mniej kojarzonych zostanie ostatecznie pominięta.

W ramach ciekawostki. Policzyłem i aktualnie mamy już 125 gier, więc prawie full. A jeszcze parę oczywistych tytułów zapewne pominięto. Więc krojone będzie ostro, sorry. Obecnie ledwo garstka z listy jest raczej pewna startu, bo umówmy się - pewne gry MUSZĄ się tam znaleźć. Niektóre gry dostały po 3 głosy, inne po 2, więc są też już pretendenci.

Opublikowano

Trochę klasyki i wszystko MD, bo głównie na tym grałem nie mając SNESa.

Opublikowano

Virtua Fighter 2 to niech startuje w 5 generacji, a nie teraz 

Opublikowano

No, ale skoro był na MD i w niego grałem, to czemu? No i kto mi zabroni? :philosoraptor::shieeet:

Opublikowano

A Pan organizator kedy wrzuci swoje typy???

Opublikowano

Co do Neo Geo no ja jako dzieciak się zakochałem w tym sprzęcie jeszcze przed swoją szkołą podstawową xD Był to chyba 1995 roku i wakacje gdzie wywaliłem większość swojej kasy której zbytnio jeszcze nie umiałem liczyć w salonie. Później to już była tradycja, przez kolejne 10 lat nie kupowałem pamiątek tylko wszystko na gierki i jedzenie. Do tego w 97 moja świetlica na wiosce kupiła/dostała jakiegoś flippera i automat z Neo Geo i 3 kartridżami :wub: Ja standardowo zazwyczaj mogłem tylko popatrzeć bo starsze dzieci grały, był też Pegasus więc całkiem spoko. 

Gdzieś po 2000 roku popularny był emulator neo geo a później dorobiłem się swojej stacjonarnej wersji. 

Co do grania tak do 1997 roku to u mnie w domu królował Pegasus, C64, Sega Mega Drive, był też Rambo i pierwsza polska konsola (i ostatnia xd) Ameprod ale kto by na tym chciał grać. Pierwszy PC to chyba dopiero 97-98. U znajomych podobnie, czasem był jeszcze jakiś komputer w postaci Amigi, Atari plus sporo pecetów zazwyczaj na DOSie. 

Co do Amigi zagłosowałem przeciw, jest to komputer więc niech się bije z komputerami (Amigi, Atari, C64 czy PC). Zresztą kolejnym argumentem jest pokrywanie się biblioteki komputerów. Jak coś było popularne na komputerze to było portowane na PC. Odwrotnie też to działało jak była taka możliwość od strony technicznej.

Edytowane przez Ukukuki

Opublikowano

No szkoda, że ta Amiga przeszła. Jedynie ze względu na to, że 16 bit to już sporo różnorodnie systemowego stuffu. Powinna otrzymać swoją kategorię.

Co do NEOGEO/Snk to niektóre gry z tego systemu wyszły w trakcie panowania piątej generacji - późniejsze KOFy lub Fatal Fury: Mark of the Wolves. Nie wiem czy powinno się je brać pod uwagę.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Ukukuki napisał:

Co do Amigi zagłosowałem przeciw, jest to komputer więc niech się bije z komputerami (Amigi, Atari, C64 czy PC). Zresztą kolejnym argumentem jest pokrywanie się biblioteki komputerów. Jak coś było popularne na komputerze to było portowane na PC. Odwrotnie też to działało jak była taka możliwość od strony technicznej.

15 minut temu, ciwa22 napisał:

No szkoda, że ta Amiga przeszła. Jedynie ze względu na to, że 16 bit to już sporo różnorodnie systemowego stuffu. Powinna otrzymać swoją kategorię.

Amiga jeszcze nigdzie nie przeszła, bo póki co czas nas nie goni i wciąż możemy pokombinować. Ankieta również jest otwarta, a biorąc pod uwagę ilość głosów na gry trzeciej generacji, to jest tu jeszcze potencjał na ~10-13 brakujących głosów.

Ja zagłosowałem na "tak", bo zdaję sobie sprawę, że czas tamtej generacji wielu spędziło własnie na Amidze, nie na SNESie/MD, co zresztą widać po propozycjach - multum Amigowych się sypie. Sam na niej nie grałem poza epizodami u kolegi, ale próbuję się wykazać gierkową empatią - nieważne, że "komputer", ważne że się grało namiętnie w gry, a Amiga nie ma tak długiego żywota jak PC, więc czwarta generacja wydawała mi się adekwatna pod kątem rozwoju technologicznego.

Ale faktem jest, że propozycji na Amigę jest zaskakująco dużo (bo spodziewałem się góra kilkunastu), a to otwiera nowe opcje. Generalnie są obecnie trzy.

• dołączamy ją do 4 generacji i walczy jak równa ze SNESem/MD
  • przerzucamy ją do rywalizacji z PC, bo trudno powiedzieć jak szeroki skład uda nam się tam stworzyć.
  • robimy podobnego do PC side questa i odrębną rundę "only AMIGA", choćby nawet skróconą do 64 zawodników. Fani Amigi będą zadowoleni, a sceptykom nie będzie ona przeszkadzać w "czystej rasowo konsolowej rywalizacji". A obecne szesnaście głosów "za" i trzynaście "przeciw" to nie jest dla mnie jednogłośne rozstrzygnięcie i liczę się z tymi głosami "anty".

Osobiście widząc ilość propozycji coraz bardziej się skłaniam do trzeciej opcji, która mam wrażenie, że zadowoli większość.

1 godzinę temu, Pupcio napisał:

A Pan organizator kedy wrzuci swoje typy???

Spoko, spoko, jak znajdę wolniejszą chwilę. Podsumowanie Bitwy, robienie losowania na Giwałej, no wiesz, trochę to bywa ZAJMUJĄCE. Poza tym póki co nie ma pośpiechu, bo minimum przez najbliższe 2 tygodnie i tak nie ruszy bitwa 4 generacji, więc zdążę.

Opublikowano
  • Autor

Witam, możesz naznaczyć wojowników gierkowych, którzy Twoim zdaniem są najlepsi i powinni wziąć udział w tym starciu (oczywiście takich wiekowych, którzy pochodzą z okresu 4 generacji), a potem przyjść, gdy już bitwa wystartuje (najwcześniej za 2-3 tygodnie) i wspierać ich swoimi głosami podczas pojedynków 1 on 1 w ankiecie.

Pozdrawiam i smacznej kawusi życzę.

Opublikowano

SNES:

THE ADDAMS FAMILY

AERO FIGHTERS

ALLADIN

ALIEN 3

BIKER MICE FROM MARS

BREATH OF FIRE

BREATH OF FIRE II

BUST A MOVE

CASTLEVANIA DRACULA X

CHRONO TRIIGER

CONTRA 3

DARIUS TWIN

DOKNEY KONG COUNTRY

DONKEY KONG COUNTRY 2

DONKEY KONG COUNTY 3

E.V.O.

EARTHBOUND

FIFA (PIERWSZA FIFA:)

FINAL FANTASY IV

FINAL FANTASY V

FINAL FANTASY V

FINAL FIGHT 3

FLASHBACK

FROGGER (CHYBA OSTATNIA GRA NA SNESA)

FRONT MISSION F-ZERO

GON (CIEKAWOSTKA GON Z TEKKENA 3, ALE CRAP)

GRADIUS III

HARVEST MOON

KIRBY SUPER STAR

KIRBY'S DREAM LAND 3

THE LEGEND OF ZELDA A LINK TO THE PAST

THE LION KING

MEGA MAN X

MICRO MACHINES

PREHISTORIK MAN

PRINCE OF PERSIA

SECRET OF MANA

SUPER ADVENTURE ISLAND

SUPER BOMBERMAN

SUPER CASTLEVANIA IV

SUPER MARIO ALL STARS

SUPER MARIO KART

SUPER MARIO RPG

SUPER MARIO WOLRD 2 YOSHI ISLAND

SUPER METROID

TALES OF PHANTASIA

TERRANIGMA

TOM AND JERRY (SORRY ALE TO KONTYNUACJA HITU Z PEGAZA)

UNIRACERS (GIERKA BODAJZE OD ROCKSTAR, FAJNE W COOPIE)

WOLFENSTEIN 3D

WORMS

----

w sumie to gierki ze snesa, sega genesis miała swoje tytuł z soniciem na czele, sporo sie dubluje, ale warto wspomnieć o exach:

COMIX ZONE

PHANTASY STAR IV

SHINING FORCE II

ZERO WING

---

A i 16 bit to przecie seria Metal Slug

---

a gameboy to będzie:

POKEMON RED/BLUE

SUPER MARIO LAND

TETRIS

TRIP WORLD - NIEZNANY PLATFORMER

Opublikowano
  • Autor

Ok, zamykamy, bo Grzybiarz nas przechytrzył i podał całą listę 128 zawodników.

Opublikowano

No, ale to trzeba było pisać, że każdy będzie miał indywidualną listę i głosowanie, to człowiek by wiedział co robić :frog:

E: ufff, na szczęście tylko po 3 DK i FF, a mogło być wincyj :obama:

No i nie wiedziałem, że wszystkie gry jakie kiedykolwiek wyszły są najlepsze :philosoraptor:

E2: FF V, to chyba faworyt, bo wszedł dwa razy, pewnie żeby mieć większe szanse. Szanuję :notsure:

Edytowane przez Luqat

Opublikowano
  • Autor

Grzybiarz nie bierze jeńców, więc ja postaram się działać z mniejszym rozmachem, choć też będą to przede wszystkim gry SNESowe, bo pozostałe platformy niestety mnie ominęły. Zresztą SNESem też cieszyłem się na całego dopiero po erze PSX'a, ale pamiętam, że mając Pegasusa dorwałem skądś niemieckie czasopismo poświęcone SNESowi. Był tam opis przejścia Donkey Kong Country (2 albo 3) w postaci zrzutów ekranu posklejanych w ciąg i tworzących mapy. Ależ wzdychałem do tej gry. A do czego jeszcze wzdychałem, by po latach móc wreszcie ograć (przede wszystkim na emu, ale samą konsolę i kilka gier na kartach mam)? Będzie to banalna lista takich MUST BE, ale na te mniej oczywiste wybory również przyjdzie pora.

Aladdin

Miałem okazję pograć u szwagra na PC i marzyłem mieć to w domu.

DisloyalSandyAmericanalligator-size_rest

Lion King

Podobna sytuacja, też grałem trochę na PC szwagra (na klawiaturze!) i też pragnąłem mieć to na własność. Tylko bardziej niż Aladyna. Ta muzyczka! A pierwszy poziom znałem na pamięć.

iPVEhf.gif

Chrono Trigger

Nie trzeba chyba nic dodawać. Grę co prawda zaliczyłem dopiero na PSXie, ale była absolutnie i pod każdym kątem wspaniała. Potem drugi raz ją przeszedłem na DS-ie. I wciąż była wspaniała. Jest i będzie. A muzyka łamie mi serce.

eVyN7Mj.gif

Super Metroid

Fantastyczna. Nie musi nic udowadniać.

qpS.gif

Legend of Zelda: A Link to the Past

Wspaniała PRZYGODA i jej atmosfera, kapitalne dungeony, urzekający patent z budową świata (nie będę konkretniejszy, by ewentualnie nie spoilować). Kolejna gra, która jest oczywistym wyborem do listy. Bo bez niej nie może być żadnej listy.

LazyAccomplishedBilby-size_restricted.gi

Donkey Kong Country 2 i 3 (+ DK Land na GB)

Obie gry to futrzaste ucieleśnienie platformówki 2D. Zobaczyłem tę grę za czasów Pegasusa i trudno mi wyrazić słowami jak bardzo chciałem w nią grać. Tak bardzo, że pierwszą grą jaką potem kupiłem na Game Boya był DK Land 3. I grałem jak pojebany, a w kiosku brakowało baterii paluszków.

vv0jlbjluew.gif

Flashback

Podobnie jak przy platformówkach Disneya, w tę grę najpierw próbowałem ciorać u szwagra na PC, choć była wtedy dla mnie za trudna. Ale oczarowała mnie atmosferą, settingiem i animacją, przywodząc na myśl Prince of Persia oczywiście.

tumblr_ne6lqbLYsJ1qzgjfco1_1280.gif

Yoshi's Island

Doceniona przez mnie dopiero na GB Advance, ale całkowicie pochłaniająca.

RaTj.gif

Harvest Moon

Uznawany za jedną z najlepszych gier serii i choć mnie całkowicie ominął (dopiero Back to the Nature mnie uderzył niczym motyką), to nie wątpię, ze był kompletnie uzależniający. Prawdopodobnie nadal jest.

tumblr_oke45z5aIS1tsp14vo6_r1_250.gif

Castlevania Dracula X

Bo prequela SotN nie może zabraknąć.

tumblr_pypyoyE3sC1v6pzwto1_400.gif

Pokemon Red/Blue/Yellow

Bo na Game Boyu to było coś wspaniałego i niespotykanego. Zresztą formuła najwyraźniej do dziś się sprzedaje, więc tej gry po prostu nie może zabraknąć na liście.

Elmh.gif

Legend of Zelda: Link's Awakening

Jest jeszcze miejsce na drugą Zeldę, więc nominuję LA z Game Boya. Przeszedłem ją po niemiecku, więc niech to już będzie wystarczającą rekomendacją.

RepentantIdolizedDeer-size_restricted.gi

Na żelazny początek styknie.

Opublikowano

Ogrywałem jak opętany na emu, chyba każdy kto lubi pograć w jakieś puzzle/klocki, kojarzy taki moment kiedy parodniowy maraton w tego typu grę już siada na banię. Wtedy te yebane klocki są wszędzie, śnią się itp. 

Koniecznie muszę sobie odświeżyć te Tetris Attack:banana-santa::s159:

Opublikowano

Mam dwa pytania:

- kiedy startuje 4 generacja ? Pod koniec plebiscytu 3 czy już niedługo ?

- czy gry z Gameboya też liczymy ? Jeśli tak to podzielam zdanie Kmiota, że Pokemon Red/Blue i Zelda Link’s Awakening muszą być na liście. 

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, funditto napisał:

- kiedy startuje 4 generacja ? Pod koniec plebiscytu 3 czy już niedługo ?

Najprędzej za dwa tygodnie, ale podejrzewam, że później. Póki co ustalmy, że za dwa tygodnie, najwyżej się opóźni, jeśli nagle zrobi się ruch w temacie kandydatów.

10 minut temu, funditto napisał:

- czy gry z Gameboya też liczymy ?

Tak, Game Boy to jak najbardziej 4 generacja, więc największe kozaki z tej konsolki mają szanse na udział.