Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
27 minut temu, Kmiot napisał:

Bo jednocześnie z PS4 w 2020 wyszła na Xboxa Series X? Przynajmniej tak sugeruje Wiki (ale może coś źle sugeruje, więc czekam na sprostowanie od bardziej zaznajomionych w temacie):

PlayStation 4

• JP: January 16, 2020
  • WW: November 10, 2020

Windows, Xbox One, Series X/S

• WW: November 10, 2020

Czyli nie bierze się pod uwagę oryginalnej premiery? Moim zdaniem skoro wyszła pierwotnie na PS4, a dopiero potem na resztę, to to nadal gra PS4, czyli 8-gen.

No nalegać nie będę, ale są na liście gry, których premiery 8 gen vs 9 gen dzielił raptem miesiąc lub mniej, bądź nawet wyszły równocześnie na obie generacje.

Swoją drogą - Bastion w 8 generacji? Serio? To gra z 2011 z czasów X360...

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano
  • Autor

Z mojej strony nie ma problemu, Yakuza 7 może wejść na listę, choć zawsze japońską premierę traktowaliśmy jako nie-premierę i czekaliśmy na resztę świata.

21 minut temu, Suavek napisał:

Swoją drogą - Bastion w 8 generacji? Serio? To gra z 2011 z czasów X360...

Masz oczywiście rację, przegapiłem go, a był na liście 7 generacji.

Wylatuje.

23 minuty temu, SlimShady napisał:

Halo 4 chyba pomyłka, bo to 360

Racja, nie zweryfikowałem. Wylatuje i tym samym ankieta Halo przestaje mieć znaczenie (usunąłem pytanie).

Opublikowano

Podtrzymuję swoje zdanie w temacie rimejków - jeśli zawartościowo są 1:1 do oryginału, a jedyne co z nimi zrobiono to lepsza graficzka to nie powinno ich być w głosowaniu, bo to te same gry, które już miały swoją szansę. Jeśli natomiast zmiany względem oryginału są na tyle duże, że ciężko zestawiać pierwotne wydanie z rimejkiem to owszem, jeszcze jak.

Opublikowano
  • Autor

Pozbieramy głosy przez kilka dni, a potem przedyskutujemy te rimejki, bo sam nie we wszystkie grałem i trudno mi oceniać jak duże zmiany poczyniono w niektórych.

Tymczasowo przywróciłem Yakuzę 7 na listę, więc kwestia otwarta.

Jest wyraźnie odrębna gatunkowo od pozostałych Yakuz, więc startuje we własnej lidze.

Opublikowano

No dla mnie taki rimejk sotc nie ma racji bytu. Medievila też średnio widzę ale tam chociaż trochę sterowanie poprawili. W sotc na ps4 gra się identycznie jak na ps3 (Bo na ps2 w 10fpsach był trochę inny feeling :kekw:)

Opublikowano

@Bzduras to czemu głosujesz za RE2, a przeciwko CTR?

No i gdzie byliście jak REmake i MGS były wrzucane do listy dwie generacje temu? Czyż one nie są bardzo zbliżone do oryginałów?

Opublikowano

A to w CTR oprócz miksu tras z dwóch części gry jest coś więcej zmienione względem oryginałów? Bo jak tak to zmienię głos, ale z tego co grałem to wygląda to na wersję PSX z paczką tras z Nitro Kart.

31 minut temu, Square napisał:

No i gdzie byliście jak REmake i MGS były wrzucane do listy dwie generacje temu? Czyż one nie są bardzo zbliżone do oryginałów?

REmake nie jest tym o czym piszesz, zdecydowanie jest to coś, co mam na myśli - ta sama kanwa, ale znając RE1 na pamięć nie przejdziesz REmake z zamkniętymi oczami. Twin Snakes w sumie to taki remaster ze zmienioną reżyserią scenek, ale znowuż uzupełniony o gameplay z MGS2. W sumie też nie powinno się załapać do głosowania.

A gdzie wtedy byłem? Nie wiem, pewnie w domu.

Opublikowano

Dla mnie sprawa jest prosta jeśli remake jest na nowym silniku, gdzie praktycznie wszystko zostało zrobione od początku dodatkowo wprowadzając pozytywne zmiany do rozgrywki lub level designu to powinien się znaleźć (przykłady THPS 1+2, MediEvil, CTR).

RE2, 3 (i w mniejszym stopniu 1) i FF7 nawet nie nazwał bym remake'ami tylko nowymi grami (to są całkowicie nowe reinterpretacje starych gier) bo tam wszystko jest zmienione od rozgrywki po oprawę i cutscenki/fabułę.

Gry które są nadal na starym silniku i zmiana polega na kosmetycznej poprawie oprawy, ewentualnie dodaniu jakiegoś trybu powinny wypaść, dla tego zagłosowałem przeciwko WipeOut Omega i nawet nie proponowałem DMC Definitive Edition.

Opublikowano

Każdy remake, to jest stara gra zrobiona od nowa. To trzeba było wcześniej ustalić, bo dlaczego wierny remake ma być czymś gorszym niż remake, w którym może są zmiany(często na minus jak muzyka w DLC, lub dużo gorsza muzyka licencjonowana i oryginalna), ale są też braki(co oczywiście też jest na minus). Widocznie, w pewnych przypadkach, coś jest tak dobre, że nie potrzebuje generalnego remontu, a już pomijam fakt, że ktoś mógł nie grać w coś w oryginale i zaczął dopiero od rimejku, więc dla niego jest to pierwsze zetknięcie i dlaczego ma nie głosować?

Aha, i jeszcze sytuacja z GTA V na tej generacji. Można grać z kamerą z oczu, całkowicie inne granie, to też można dorzucić co?

Edytowane przez SlimShady

Opublikowano

Można dodać ale po co jak od razu dostanie wciry ten szrocik:nosacz3:

Opublikowano

Nie no z remasterami może dajmy sobie spokój bo jeszcze ktoś zaproponuje The Last of Us Remastered albo Uncharted: The Nathan Drake Collection i znowu będzie płacz że 'jak to kapiszony/symulator noszenia drabiny' może wygrywać xd

Opublikowano

Odnośnie remake np. Tony Hawk's Pro Skater 1+2 to jednak nie jest to tylko grafika ze starą mechaniką z oryginałów. System gry i fizyka jest wzorowana na bardziej nowożytnych częściach, poza tym jest sporo nowości i dodatków jak kreator i online. Dlatego zdecydowanie powinien być dopuszczony. 

Opublikowano

No dlatego też na starcie ustaliliśmy, że remake'i tak, remastery nie. Nie wiem czemu nagle ktoś chce to zmieniać.

@Bzduras no właśnie nowe trasy to nie "tylko", tylko jedna z wielu nowości których w oryginale nie było jak np. tryb multiplayer, masa nowych tras, pojazdów czy innych przedmiotów.

Taki Ratchet to chyba wypisz wymaluj odpowiednik RE2 pod względem zmian.

Opublikowano

Ale w gta 5 na nextgenach zmienia się gameplay o 180 grając w fpp więc czemu go nie dopuścić gdy identyczne sotc albo crash może wbić na imprezę?:nosacz3:

Opublikowano

No to skoro CTR i Ratchet nie są 1:1 to zmieniam głosy, ale nadal obstaję przy swoim.

Opublikowano

Jeśli chodzi o Tonego, to ogólnie bym go dopuścił, ale nie pasują mnie do końca pakiety gier. Solówa, to solówa.

Poza tym, to jest ciekawa sytuacja, bo na pewno, to jest już drugi rimejk 1 i 2(wcześniejszy był kompletnie zjechany przez ludzi), a nie wiem, czy nie trzeci jeśli licząc coś takiego, co wyszło na Xboxa ze 20 lat temu. Tak się gada, że rimejk można zrobić, tylko raz w życiu(np. w kontekście Nemesisa), ale różnie to bywa jak choćby Medievil(którego chyba nikt nie nominował do PSP), a czuję, że i MGS(lepiej metal geary) dostanie drugiego po Twin Snakes w swoim czasie.

Po ostatnich zapowiedziach(MP 1 i 2) już naprawdę nie zostało zbyt wiele dla mnie w tym temacie. SH 2, to wiadomo, ale znając fabułę jednak wolę być zaskoczony czymś nowym, DINO CRISIS(jedno z większych growych marzeń), coś związanego z Legacy of Kain i Syphon Filter(ale też bym optował za świeżyzną). No i to by było na tyle chociaż nie znając System Shocka 1 i 2, to pewnie też bym z chęcią sprawdził, z tym, że lubię znać oryginał, żeby wiedzieć, co w trawie piszczy, a dzisiaj nie wiem, czy bym przez to przebrnął.

P.S. No i jakaś ninjownia z tenszu

Opublikowano

Jak można w ogóle zastanawiać się nad Marianami? Przecież 3d World i Oddysey to zupełnie różne gry. 

Chcę obie :(

Edit: dobra, nie ma tematu, doczytałem komentarz Kmiota. 

Ale ale! Czy na liście aby nie brakuje Luigi's Mansion 3? 

Edytowane przez janol

Opublikowano

Ja szczerze powiedziawszy nie rozumiem tego - jak byk ankieta mówila bez gier na switch a jednak są? Głupota, będę bojkotowal i nie będę brał udziału jak to przejdzie. 

Opublikowano
15 minut temu, janol napisał:

Ale ale! Czy na liście aby nie brakuje Luigi's Mansion 3? 

Ty faktycznie. Ja nie podawałem tytułów Nintendo bo uznałem je za oczywistą oczywistość ale nie może zabraknąć najładniejszej gry na Switcha.

Opublikowano

Teraz patrzę XENOBLADE CHRONICLES - było w 7 generacji i teraz też ma być? Coś tu chyba przykombinowal kmiot. Ps4, Xbox one i Wii u i koniec kropka.

Opublikowano

Pupcio, walcz ze mną kolega. Na rdr2 bym głosował w prawie każdej parze bo uwielbiam tę część, chyba nie chcesz stracić takiego partnera do głosowania na przygode Arturito?

Opublikowano

Jeżeli już tego switcha dopuszczamy, to może warto wyjątkowo wrzucić crossgeny z 8/9, czyli te kilka dodatkowych gier.