Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano

Za dużo ten switch nie zmieni bo wszystkie dobre gry są z wiiu xD ja chyba głosowałem żeby nie było znicza w tej generacji  :(

Opublikowano

Już wiem o co chodzi, Kmiot zamknął głosowanie jak było 2-1 na korzyść switcha.

Opublikowano
  • Autor
33 minuty temu, janol napisał:

Ale ale! Czy na liście aby nie brakuje Luigi's Mansion 3? 

Nie ma problemu, lista wciąż się tworzy, więc można dodawać propozycje.

22 minuty temu, XM. napisał:

Ja szczerze powiedziawszy nie rozumiem tego - jak byk ankieta mówila bez gier na switch a jednak są? Głupota, będę bojkotowal i nie będę brał udziału jak to przejdzie. 

No tak, działamy na żywo i parę stron temu zaproponowałem jednak dodanie Switcha mimo wszystko, bo z rywalizacją oraz towarzystwem PS4 i XOne będzie już zawsze nam się kojarzył. Mimo wszystko serce gracza podpowiada, że tutaj bardziej pasuje, skoro prawdopodobnie większość swojego żywota spędził w tej generacji. Ankiety w tym temacie zawsze są pomocnicze, tak - pogubiliśmy się trochę, ale sprawę trudno jednoznacznie ocenić i po apelu o włączenie Switcha do listy nie było żadnych głosów oporu (Twój jest pierwszy).

22 minuty temu, XM. napisał:

Teraz patrzę XENOBLADE CHRONICLES - było w 7 generacji i teraz też ma być? Coś tu chyba przykombinowal kmiot.

Listę wciąż tworzymy i pomyłki jeszcze się zdarzają. Dzisiaj usunęliśmy Bastion i Halo 4, bo też się zapałętały z 7 generacji, a ja list nie mam w pamięci (póki co działam na jej podstawie). Jeśli nadal są jakieś gry, które nie pasują/juz były we wcześniejszych edycjach, to proszę zgłaszać.

Xenoblade Chronicles rzeczywiście było już w 7 generacji, więc z tej edycji wypada.

Opublikowano

Wrzuciłbym jakąś część Ys np Ys VIII: Lacrimosa of DANA i którąś Subnauticę imo 2 część Below Zero jest lepsza. Któraś z części THE LEGEND OF HEROES: TRAILS OF COLD STEEL

też zasługuje na listę.

No i brakuje mi shmupów ale wcześniejsze generacje udowodniły, że takie gierki szybko odpadały bo nikt w nie nie gra na tym forum: Crimzon Clover - World EXplosion, ESP Ra.De. Psi, DoDonPachi Resurrection, Mushihimesama, Espgaluda II, Rolling Gunner, Deathsmiles, Devil Engine...

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano

Muszihihemasa i DoDonPaczi muszą być, rozpierdalatory kosmosu to są!

Opublikowano

Wiadomo nie od dziś, że Doom to iście szatańska produkcja, którą nadzorował sam Samael, ale żeby aż tak bardzo :diablo:

EVr4Fwp.png

Chyba, że na forumku mamy tylu miłośników matematyki i o liczbę Nivena chodzi. :geek:

A tak na poważnie - kapitalną pracę wykonujesz Kmiot. Jestem zdumiony zapałem i profesjonalnym podejściem do projektu.
Ukłony i twoje zdrowie. :hi::drinks:

Opublikowano
W dniu 10.04.2022 o 14:06, Bzduras napisał:

No to skoro CTR i Ratchet nie są 1:1 to zmieniam głosy, ale nadal obstaję przy swoim.

ctr nowe trasy, customizacja pojazdow, tryb online, no nie jest to tylko graficzka.

Opublikowano
  • Autor

Jedno jest pewne: będzie brakowało na tej liście konsekwencji.

Palącą kwestią teraz jest to, jak traktować tytuły ze Switcha, w sensie gdzie stawiamy granicę i czy w ogóle jakąś stawiamy? Obejmujemy gry tylko do końca 2020 (gdy startowała 9 generacja konsol Sony i MS), czy lecimy po całości aż do dziś? To w sumie kwestia dosłownie kilku tytułów, ale dotyczy tak fajnych gierek jak np. nowy Kirby, czy Metroid Dread. Nie uda się pogodzić opinii wszystkich, to już pewne. 

Osobiście darowałbym sobie stawianie granic i wziął te kilka tytułów na listę, mimo że ukazały się już w trakcie trwania "9 generacji". Czuję jakiś wewnętrzny opór przed wyrzucaniem np. Metroida, bo ukazał się trzy miesiące za późno. 

No ale czekam na Wasze opinie.

Druga kwestia to te nieszczęsne rimejki. Ankieta wystarczająco wyraźnie określa się jedynie w temacie kilku tytułów (FF7, CTR, Ratchet), reszta też ogólnie jest na "tak", choć przewaga jest mniejsza (ale jest, często 2:1 w głosach, albo więcej). W zasadzie tylko Wipeouta możemy z czystym sumieniem odrzucić, no i Kiwami, ale akurat Yakuz do wyboru nam nie brakuje.

Moje stanowisko? Pogodzić się z tym, że ta generacja wyglądała jak wyglądała i obfitowała w bardzo dobre, bądź wyśmienite rimejki. Myślę o tym, by uszanować głos większości i cóż, wziąć je na listę wszystkie (poza Wiopeoutem i Kiwami). A już plebiscyt wykaże, czy są godne startu.

Co myślicie?

Wieczorem powyrzucam pierwsze gry, według wskazań ankietowych.

Opublikowano

Dać tylko wiiU. Prawdopodobny wygrany wyszedł na nią pod sam koniec, a metroid to przeciętniak który przegra nawet z rdr2 w trakcie.

Opublikowano

Ja od początku byłem przeciwny switchowi, wiec róbcie jak tam chcecie.

Co do rimejków to nie było ich tak dużo, najwyzej odpadną i tyle. Ja osobiscie tylko bede głosował za RE, CTR i ewentualnie FF7 bo to nie są typowe odgrzane kotlety jeden do jeden.

Opublikowano
  • Autor

Nie no, Switch wchodzi na imprezę, nie będziemy po raz kolejny zmieniać narracji.

Kolejnej edycji możemy równie dobrze nie doczekać, bo za te kilka lat moze już nie być forum, nie być komu zrobić plebiscytu, albo dla kogo.

Więc równie dobrze możemy dylemat Switcha zamknąć w zdaniu: albo teraz, albo nigdy.

A jeśli jakimś cudem za kilka lat ruszymy z kolejnym plebiscytem, to... będziemy się martwić za kilka lat. Albo nie.

Opublikowano

sotc po raz drugi wedlug ankiety? W poprzednich tematach była mowa, ze  nie bedzie gierek tylko z poprawiona grafika. Jezeli tak, to xenoblade 1 tez zostaje bo ma nowa graficzke, nowa kampanie na ~10h czy poprawiony tracking questow

EDuKV3zWkAsjRSO.jpg

Opublikowano
37 minut temu, Kmiot napisał:

Palącą kwestią teraz jest to, jak traktować tytuły ze Switcha, w sensie gdzie stawiamy granicę i czy w ogóle jakąś stawiamy? Obejmujemy gry tylko do końca 2020 (gdy startowała 9 generacja konsol Sony i MS), czy lecimy po całości aż do dziś?

Albo do premiery PS5/XSX albo wcale.

Z podejściem za kilka lat może nie być plebiscytu to trzeba by też wrzucić wszystkie cross-geny, a tu już nie będzie tylko kilka tytułów.

Opublikowano

A może po prostu osobna kategoria remake generacji i remaster generacji. Nie będzie bałaganu wśród nowych gier.

Opublikowano

Można wrzucić wszystkie rzeczy ze switcha, które wyszły do końca marca plus wyjątkowo wszystkie crossy, czyli eldeny, horizony i całą resztę, a 9 zacznie się tylko od samych nextgen only, albo prawdopodobnie nie zacznie w ogóle.

Opublikowano
  • Autor
46 minut temu, 20inchDT napisał:

sotc po raz drugi wedlug ankiety? W poprzednich tematach była mowa, ze  nie bedzie gierek tylko z poprawiona grafika. Jezeli tak, to xenoblade 1 tez zostaje bo ma nowa graficzke, nowa kampanie na ~10h czy poprawiony tracking questow

EDuKV3zWkAsjRSO.jpg

W tym przypadku dochodzi jeszcze problem, że chcąc wrzucić remake Xeno1 bylibyśmy zmuszeni wyrzucić któreś z pozostałych dwóch Xenoblade, bo na trzy zwyczajnie nie mamy miejsca.

Trochę jak z Yakuza Kiwami - po prostu są lepsze kandydatury w obrębie cyklu i na nawet tak świetne rimejki nie ma już slotów.

Opublikowano

Dalej nie widzę usprawiedliwienia dla występu sotc :pechowiec:

Opublikowano

The Last of Us 2 oczywiście najlepsza gra poprzedniej gen. Naughty dog nie bierze jeńców. 

Opublikowano

Pewnie tak bedzie, bo to forum playstation, ale nie bedzie takiej miazdzacej przewagi jak w przypadku jedynki.

Opublikowano

Jak dla mnie można nie uwzględniać Metroida, Kirbiego, SMT V, nowych Poksów i Triange Strategy. Tak żeby nikt nie płakał, że nie wrzucono np nowego Horizona i Elden Ringa. Można wyznaczyć jakąś konkretną granicę, której się trzymamy. Ja jestem z tym cool