Opublikowano 17 kwietnia 20222 l 1 godzinę temu, Il Brutto napisał: nie no panowie zrobmy od razu BB vs W3, po co tyle klikania No własne nie wiadomo gdzie się spotkają giganty. Jakby doszli oboje do finalu to byłoby ciekawie
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Jeśli chodzi o Switcha to upuchałbym wszystko co wyszło do tej pory, moim zdaniem stawianie mu granicy nie ma sensu. Bo chyba innych konsol nie obowiązuje żadne embargo na gierki? Jeśli nie to niech się tłuką jak równy z równym, a jeśli tak to kreseczkę "tylko gierki wydane do daty xxx" postawić w tym samym miejscu co reszcie sprzętów.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l a jak jest teraz z grami które wychodza na ps4/ps5? Jaka jest granica?
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Wszystkie gry które wyszły też na ps5/xboxa wypadają po premierze 5ki ofc więc np duch fukushimy należy do sonki 4 ale spidermen murzyn już nie
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Autor Aktualnie jeśli crossgenowa premiera odbywa się jednocześnie, to nie wchodzą (podobnie jak było w poprzedniej generacji - kilka gier wyszło również na szóstą, ale daliśmy je do siódmej, np. Alien Isolation, pierwszy Wolfenstein, Evil Within, AC4 Black Flag). A jeśli gra wyszła odpowiednio wcześniej, a później doczekała się upgrade na nową generację, to wchodzi na listę (np. Ghost of Tsushima, Death Stranding). Może to trzeba zmienić i wziąć również te kilka (kilkanaście?) crossgenów aż po dzisiaj? A zagwozdki zostawić sobie na ewentualny plebiscyt 9 generacji, jeśli kiedykolwiek powstanie?
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Myślę, że głosowanie na gierki z 9 generacji to kwestia kilku lat w przyszłość, więc nie ma co się tym martwić na zapas. Sky is the limit.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Czyli pewnie wyjdzie na to co pisałem tu od samego początku: W dniu 27.03.2022 o 01:30, GearsUp napisał: IMO nie ma sensu rozdzielać 8 i 9 generacji tylko zrobić na sam koniec jedną wielą napyerdalankę. PS4 ciężkooooo powiedzieć, że jest martwa. Zresztą nie wyobrażam sobie tych przepychanek tutaj jaką grę wrzucić w 8, a którą już w 9 generację. To nie ma totalnie sensu.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Sęk w tym, że to jest wojna gier należących do danej generacji, a teraz na ostatniej prostej zrobi się syf, i niby kto później będzie prezentował generację w walce o GOAT-a? Możliwości widzę trzy, jakby nie było, będzie ok: -switch nie bierze udziału, w jego miejsce WiIU(większość ważnych gier i tak zostało przeportowanych) -switch bierze udział, ale do momentu startu 9 generacji, czyli do tego listopada 2020 -no i ewentualnie tak jak mówiłem wcześniej, crossy wyjątkowo wejdą, i wszystko, co było na switchu do wczoraj, a osoby nintendo mogą otwierać piccolo.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Jeśli już koniecznie chcemy Switcha to moim zdaniem tylko gry do końca 2020 (premiery next-genów). Wszystko co wyszło później na Switcha niech już startuje z PS5/XS za te parę lat.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l 3 minuty temu, łom napisał: Jeśli już koniecznie chcemy Switcha to moim zdaniem tylko gry do końca 2020 (premiery next-genów). Wszystko co wyszło później na Switcha niech już startuje z PS5/XS za te parę lat. to samo chciałem proponować
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l No już było proponowane kilka razy. Jak już ma być Switch to właśnie do tej daty.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Autor Czyli robimy Switcha, ale do końca 2020. Choć to generuje pewne absurdy. Bo np. exy na Switcha wydane po tej dacie nie wejdą na listę, ale jeśli ukazały się również na PS4, to choćby wyszły wczoraj, na liście mają już prawo być. Więc faktycznie nakładamy jedynie embargo na Switchowe exy, a nie gry Switchowe. To jakieś takie... nie fair? Później przejrzę listę dokładniej pod tym kątem, ale póki co wyrzucę już kilka gier na podstawie wskazań z ankiety i zrobię pewne ustalenia: Asasyny pewnie będą dwa - jeden ze starej szkoły gameplayu (Black Flag), a drugi jakiś nowożytny (Origins/Odyssey). Nie musimy już teraz ustalać który, ale wpisuję je na jeden slot, aby było przejrzyściej. Doomy myślę, że z powodzeniem mogą być oba. w kwestii Dragon Ballów wskazania są na Fighter Z. Ale z wyrzuceniem Kakarota mogę się jeszcze wstrzymać, jednak jest poważnie zagrożony. Chyba że ktoś mnie przekona, że warto zostawić oba DB i dlaczego, bo się nie znam i ich nie odróżniam). Evil Withiny można zostawić oba. Final Fantasy wskazania na XV. Ale z szacunku dla renomy marki póki co się wstrzymam z wyrzuceniem XIV. Poważnie zagrożona jednak jest. Forza Horizon myślę, że czwórka przoduje na tyle wyraźnie, że wystarczy tylko ona. Waham się z trójką jeszcze (dwie nominacje), ale dwójka na 100% wypada. Forza Motorsport to definitywnie 7. 5 i 6 wyrzucamy. Hitman to jeszcze nie jest jasne który, ale z pewnością będzie jeden, bo gameplayowo nie różniły się wcale. Póki co przewagę ma jedynka, bo jako jedyna ma dwie nominacje). W każdym razie wpisuję je już na jeden slot. Gearsy myślę, że spokojnie znajdzie się miejsce na oba. InFamous to na pewno Second Son. First Light poważnie zagrożone wypadnięciem (chyba że ktoś stanie w obronie?). MiddleEarth: Shadow of... myślę, że zostawimy jeden. Jeszcze nie wiem który. War ma więcej w ankiecie, ale Mordor ma dwie nominacje. Póki co na jeden slot. Monster Huntery ograniczymy do Worlda. Nominacje (3:1) i ankieta są jednoznaczne. MH 3 Ultimate usuwam. Mortal Kombat 11 zostaje. Według ankiety X wylatuje. Usuwam. Jeden Mortal wystarczy. SpinTyres ograniczymy się do SnowRunnera, bo jest bigger, better. MudRunner out. NFS jeszcze nie wiem który, ale raczej zostanie tylko jeden? Póki co lądują na jednym slocie. Niohy dość duża szansa na obie. Tak twierdzi ankieta. Ori zostają obie. Rimejki RE jasno i wyraźnie RE2. Do tego RE7 i mamy reprezentantów. Trzy Residenty to byłoby za dużo, więc RE3 wyrzucam z przymusu, pomimo trzech nominacji. Tomb Raidery mogą zostać oba. Shantae i tak nikogo, więc zostaje ta minimalnie lepsza w ankiecie. Druga wypada. Battlefront mocne wskazania na dwójkę. Jedynka wylatuje. Mariany zostaną oba. Smash Bros zdecydowanie Ultimate. Edycja WiiU wylatuje. TitanFall zdecydowanie i wyraźnie dwójka. Jedynka wylatuje. Unchartedy zostawimy oba. Unravel zostaje dwójka. Wasteland to jasno i wyraźnie trójka. Dwójkę wyrzucam. Wolfensteiny to na pewno New Order. O drugi slot walczą dwie pozostałe, więc póki co je tam zostawiam obie. Wormsy zostaję W.M.D. Battlegrounds wylatują. Xenoblade usuwam jedynkę, bo to siódma generacja. Zostają dwa pozostałe. Mogą być oba. Yakuzy usuwam na pewno Kiwami. Z pewnością zostanie 0, a czy do niej dołączy 6 czy 7 to już się zobaczy. Raczej 7 z racji odmienionego gameplayu. Usuwam też Wipeouta. Z resztą rimejków nadal nie wiem co zrobić. Z jednej strony są wyraźne argumenty za wyrzuceniem niektórych, z drugiej już we wcześniejszych edycjach pojawiały się rimejki, choć nie w takim natężeniu (RE1, MGS Twin Snakes). Aha, jeszcze kwestia rezygnacji Slima: W dniu 9.04.2022 o 22:51, SlimShady napisał: Jeśli nikt nie wymienił, to rezygnuję z: -Knack 2 -PT -Bound -Shadow of Beast -Unravel 1 i 2 -Yooka Laylee -Yooka Laylee and Imposible Lair -The Council Wyrzucisz 80% czarodziejskiej listy ze switcha i jesteś w domu. Knack, P.T, Shadow of Beast, The Council wyrzucam. Bound też, choć osobiście dość ją lubię, ale nie aż tak bardzo. Yooka Laylee mogę odżałować i również wyrzucić. Yooka Laylee and the Impossible Lair ma moje wstawiennictwo, więc to już dwie nominacje. Zostawiam. Unravel zostaje tylko 2 (dwie nominacje i ankieta).
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Mordo, Uncharted to jest szczytowe osiągnięcie 40+ lat giereczek. Naughty Gods najlepszy gameplay, w pełni zasłużona dominacja.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l 8 minut temu, Kmiot napisał: w kwestii Dragon Ballów wskazania są na Fighter Z. Ale z wyrzuceniem Kakarota mogę się jeszcze wstrzymać, jednak jest poważnie zagrożony. Chyba że ktoś mnie przekona, że warto zostawić oba DB i dlaczego, bo się nie znam i ich nie odróżniam). Jeden to bijatyka 2D a drugi open world rpg, nie widze powodu, żeby coś wyrzucać.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Autor 4 minuty temu, Pupcio napisał: 2 unchartedy? No cóż, po prostu bardzo dobre gry z dużą ilością nominacji (8 i 4). Dwa sloty na cykl to nigdy nie był jakiś wyjątkowy przywilej, a raczej norma. 2 minuty temu, Shen napisał: Jeden to bijatyka 2D a drugi open world rpg, nie widze powodu, żeby coś wyrzucać. Ok, w takim razie zostaną oba.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Cytat Final Fantasy wskazania na XV. Ale z szacunku dla renomy marki póki co się wstrzymam z wyrzuceniem XIV. Poważnie zagrożona jednak jest. imo to są kompletnie różne gry
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Dobry wieczór. Żywię głęboką nadzieję, że na liście jest genialna, klimatyczna deseczka od królów atmosfery z Ubi oraz Park Jurajski. Yooka jedyneczka to kapitalny hołd złożony platformerom 3D z epoki N64, ale rozumiem, że ma polecieć bo Nejtan potrzebuje siedmiu slotów (dla pewności, że będzie w jakimś finale). Polecam: EX Fighting Layer Ark: Survival Evolved Street Fighter V Guacamelee 2 Spelunky 1,2 Titan Souls Everybody Got Plat in the Rapture Table Top Racing Gone Home Samurai Shodown Takie, z deczka luźne, może i niepotrzebne typy, ale dające do zrozumienia, że na tym forum niszowe sztosy są znane i szanowane przez ostatnie niedobitki koneserów, którzy gamingowo wychodzili od czasu do czasu poza strefę komfortu opartą na popkorniakach pokroju dowcipów Nejtana, kapiszonów z coda i kopania gola w fifach, w istotny sposób poszerzając swoje horyzonty. Spokojnych, rodzinnych oraz ciepłych na serduszku świąt, a także miłego wieczoru życzę. Edytowane 17 kwietnia 20222 l przez ciwa22
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l Autor 2 minuty temu, ciwa22 napisał: Yooka jedyneczka to kapitalny hołd złożony platformerom 3D z epoki N64, ale rozumiem, że ma polecieć bo Nejtan potrzebuje siedmiu slotów (dla pewności, że będzie w jakimś finale). Nie musi, ale miało tylko jedną nominację od Slima, który z niej zrezygnował, więc tak jakby nie miała nominacji. A nie będę trzymał na liście gry, której nikt nie nominował. Zamiast się wyzłosliwiać po prostu ją nominuj, a ja nie będę miał powodów, by ją wyrzucać, za to powód, by ją zatrzymać. btw. Spelunky 1 to raczej poprzednia generacja.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l 1 minutę temu, Kmiot napisał: Nie musi, ale miało tylko jedną nominację od Slima, który z niej zrezygnował, więc tak jakby nie miała nominacji. A nie będę trzymał na liście gry, której nikt nie nominował. Zamiast się wyzłosliwiać po prostu ją nominuj, a ja nie będę miał powodów, by ją wyrzucać, za to powód, by ją zatrzymać. No dobra to nominuję...jak coś.... Yooka- Laylee jedyneczkę, bo fajna...Przepraszam, że krzyczałem...w końcu są święta... Ale jeśli jednak ma zająć miejsce jakiegoś Drejka i ma zawyć pół kosmosu, to może lepiej odpuścić, bo świat powinien być szczęśliwym miejscem.
Opublikowano 17 kwietnia 20222 l RE3 musi być, proszę wyjebać z listy coś innego. Przecież to nowa gra, w starym residentowym stylu. Czyli niezbyt długo, ale z licznymi bonusami do wielokrotnego przechodzenia.