Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
  W dniu 18.04.2022 o 08:13, Kmiot napisał(a):

(tymczasowo przywróciłem RE3R):

Dziękuje:) Tymczasowo...;)

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 32,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano
  • Autor
  W dniu 18.04.2022 o 08:58, Square napisał(a):

A o jakiej ilości gier mowa tak w ogóle, bo jeszcze się okaże, że chodzi o jeden tytuł, który i tak nikogo.

Nie wiem ile tytułów, bo jeszcze tego nie liczyłem, ale skoro mówimy tylko o exach z okresu dwóch lat, to pewnie w ilości poniżej 10 się zmieszczą. Na pierwszy rzut oka widzę Metroida, Kirby czy Bravely Default 2, ale np. nie ma żadnych Pokemonów ani Triangle Strategy, bo nikt nie podał (wspominał o nich GearsUp, ale on wspomniał o wszystkich grach na Switcha jakiekolwiek się ukazały.

A o przyszły plebiscyt bym się nie martwił, bo zawsze możemy to zrobić na zasadzie: do plebiscytu 9 generacji wchodzą gry ze Switcha tylko te, których nie było w plebiscycie 8 generacji.

Opublikowano

Oczywiście, że można, ale do tego i tak trzeba mieć konkretną datę. Skoro mamy czysty podział na generacje z udziałem PS5/XSX to logicznym jest aby Switcha podzielić tak samo. Po co utrudniać i robić osobny podział  na np koniec 2021.

Tam jeszcze edytowałem wcześniejszy post jak ja widzę wspomnianą sytuację takich gier.

Opublikowano
  • Autor

Tak jak mówiłem - na pewno będzie tej liście brakowało konsekwencji. A że możemy tak się przerzucać jeszcze kilka tygodni, to pora podjąć decyzję.

Switchowe gry uwzględniamy więc tylko do końca 2020 roku.

Gry z 2021 i nowsze odpadają i trafią kiedyś, być może, do plebiscytu 9 generacji, o ile Bozia da.

Myślę, że to taki kompromis, do którego jesteśmy zmuszeni w obliczu tak dziwnej, rozczłonkowanej generacji.

Jak są głosy sprzeciwu, to najlepiej teraz. Później/jutro postaram się wykroić z listy gry, które nie spełniają warunków i podam to do Waszej wiadomości.

Opublikowano

Głupota, nie powinno być switcha i tyle.

Opublikowano

Moze po prostu poczekac z tym glosowaniem z rok? Switch musi juz zdechnac, prawda? Takie rozbijanie nie ma sensu. Albo bierze udzial albo nie.

Opublikowano
  W dniu 17.04.2022 o 23:41, Kazub napisał(a):

RE2 Remake to dla mnie 10/10. W trójkę dopiero zamierzam zagrać ale jeśli rzeczywiście jest tak ograniczona zawartością i mało rozwojowa względem 2ki, to raczej nie ma co marnować slota. Analogicznie byłoby w przypadku U4 i Legacy, gdzie Legacy jest po prostu DLCkiem (patrząc realistycznie mimo, że to osobne wydanie).  

Drugiego Residenta, jak i RE 3: Nemesis ograłem bazowo na Szarku. Świetne pozycje.:good2: Ukończyłem również ich odrestaurowane wersje.
Dwójka jest w tym segmencie niemalże wzorem, gdzie stare (klimat, szkielet rozgrywki) łączy się z nowym (fantastyczna szata graficzna, nowe mechaniki, wszelakie usprawnienia). No istne musisz mieć dla miłośnika serii. Odświeżenie trójki to piękna, dobra gra. Problem jest w tym, że sporo z niej wycieli i przedstawili okroją, relatywnie niedługą przygodę. Oczywiście wciąż jest warta polecenia, ale w stosunku do dwójki wypadła skromnie.

Oryginały z PSX zgarnęły 9/10 od graczy i branży. Podobnie jak rimejk drugiego RE. Natomiast REmake 3 już 8/10 od pismaków i 6.5/10 od grających, więc coś było/jest na rzeczy.:unknown: Oczywiście najlepiej ograć i ocenić samemu.

Ja absolutnie nie mam nic przeciwko aby obie te gry znalazły się w zestawieniu, niemniej jeżeli ilość miejsc jest ograniczona do dwóch na przedstawicieli serii, to sprawiedliwie byłoby wrzucić tu REVII i dwójkę, która jest lepsza niż 3ka.

W dniu 17.04.2022 o 19:52, Kmiot napisał(a):

Czyli robimy Switcha, ale do końca 2020.

Choć to generuje pewne absurdy. Bo np. exy na Switcha wydane po tej dacie nie wejdą na listę, ale jeśli ukazały się również na PS4, to choćby wyszły wczoraj, na liście mają już prawo być. Więc faktycznie nakładamy jedynie embargo na Switchowe exy, a nie gry Switchowe. To jakieś takie... nie fair?

Później przejrzę listę dokładniej pod tym kątem, ale póki co wyrzucę już kilka gier na podstawie wskazań z ankiety i zrobię pewne ustalenia:

• Asasyny pewnie będą dwa - jeden ze starej szkoły gameplayu (Black Flag), a drugi jakiś nowożytny (Origins/Odyssey). Nie musimy już teraz ustalać który, ale wpisuję je na jeden slot, aby było przejrzyściej.
  • Doomy myślę, że z powodzeniem mogą być oba.
  • w kwestii Dragon Ballów wskazania są na Fighter Z. Ale z wyrzuceniem Kakarota mogę się jeszcze wstrzymać, jednak jest poważnie zagrożony. Chyba że ktoś mnie przekona, że warto zostawić oba DB i dlaczego, bo się nie znam i ich nie odróżniam).
  • Evil Withiny można zostawić oba.
  • Final Fantasy wskazania na XV. Ale z szacunku dla renomy marki póki co się wstrzymam z wyrzuceniem XIV. Poważnie zagrożona jednak jest.
  • Forza Horizon myślę, że czwórka przoduje na tyle wyraźnie, że wystarczy tylko ona. Waham się z trójką jeszcze (dwie nominacje), ale dwójka na 100% wypada.
  • Forza Motorsport to definitywnie 7. 5 i 6 wyrzucamy.
  • Hitman to jeszcze nie jest jasne który, ale z pewnością będzie jeden, bo gameplayowo nie różniły się wcale. Póki co przewagę ma jedynka, bo jako jedyna ma dwie nominacje). W każdym razie wpisuję je już na jeden slot.
  • Gearsy myślę, że spokojnie znajdzie się miejsce na oba.
  • InFamous to na pewno Second Son. First Light poważnie zagrożone wypadnięciem (chyba że ktoś stanie w obronie?).
  • MiddleEarth: Shadow of... myślę, że zostawimy jeden. Jeszcze nie wiem który. War ma więcej w ankiecie, ale Mordor ma dwie nominacje. Póki co na jeden slot.
  • Monster Huntery ograniczymy do Worlda. Nominacje (3:1) i ankieta są jednoznaczne. MH 3 Ultimate usuwam.
  • Mortal Kombat 11 zostaje. Według ankiety X wylatuje. Usuwam. Jeden Mortal wystarczy.
  • SpinTyres ograniczymy się do SnowRunnera, bo jest bigger, better. MudRunner out.
  • NFS jeszcze nie wiem który, ale raczej zostanie tylko jeden? Póki co lądują na jednym slocie.
  • Niohy dość duża szansa na obie. Tak twierdzi ankieta.
  • Ori zostają obie.
  • Rimejki RE jasno i wyraźnie RE2. Do tego RE7 i mamy reprezentantów. Trzy Residenty to byłoby za dużo, więc RE3 wyrzucam z przymusu, pomimo trzech nominacji.
  • Tomb Raidery mogą zostać oba.
  • Shantae i tak nikogo, więc zostaje ta minimalnie lepsza w ankiecie. Druga wypada.
  • Battlefront mocne wskazania na dwójkę. Jedynka wylatuje.
  • Mariany zostaną oba.
  • Smash Bros zdecydowanie Ultimate. Edycja WiiU wylatuje.
  • TitanFall zdecydowanie i wyraźnie dwójka. Jedynka wylatuje.
  • Unchartedy zostawimy oba.
  • Unravel zostaje dwójka.
  • Wasteland to jasno i wyraźnie trójka. Dwójkę wyrzucam.
  • Wolfensteiny to na pewno New Order. O drugi slot walczą dwie pozostałe, więc póki co je tam zostawiam obie.
  • Wormsy zostaję W.M.D. Battlegrounds wylatują.
  • Xenoblade usuwam jedynkę, bo to siódma generacja. Zostają dwa pozostałe. Mogą być oba.
  • Yakuzy usuwam na pewno Kiwami. Z pewnością zostanie 0, a czy do niej dołączy 6 czy 7 to już się zobaczy. Raczej 7  z racji odmienionego gameplayu.
  • Usuwam też Wipeouta.

Z resztą rimejków nadal nie wiem co zrobić. Z jednej strony są wyraźne argumenty za wyrzuceniem niektórych, z drugiej już we wcześniejszych edycjach pojawiały się rimejki, choć nie w takim natężeniu (RE1, MGS Twin Snakes). 

Aha, jeszcze kwestia rezygnacji Slima:

Knack, P.T, Shadow of Beast, The Council wyrzucam.

Bound też, choć osobiście dość ją lubię, ale nie aż tak bardzo.

Yooka Laylee mogę odżałować i również wyrzucić.

Yooka Laylee and the Impossible Lair ma moje wstawiennictwo, więc to już dwie nominacje. Zostawiam.

Unravel zostaje tylko 2 (dwie nominacje i ankieta).

Z asasynami dobrze wykombinowałeś. Różnica pomiędzy bardzo dobrze przyjętym AC4: Black Flag, a Orgins/Odyssey (także zgarniały bardzo mocne oceny i pod względem sprzedaży wypadły kapitalnie), są ogromne. Zasadniczo poszło to od gry akcji na 30 godzin, do molocha z naleciałościami RPG na 80 godzin. Uwielbiam przygody Bayeka z Siwy, ale skąpana w słońcu Grecja, gdzie panoszy się Aleksios, to według mnie gra klasę lepsza.:lapka:
Czy pozostanie Orgins czy Odyseja i tak będzie dobrze (choć, znając sympatie forumka, szybko odpadną).

Z DB jest tak. Grałem w FZ i to przepiękna, dająca frajdę bijatyka. Chwalę też Kakarot, w którym nawet :platinum: zdobyłem. Cieszę się, że ostatecznie została na liście. To bardzo udana pozycja. Zasadniczo to pomnik DB dla miłośników serii. W temacie gry była chwalona. Tak jak Shen napisał, to RPG akcji na dobre 40 godzin, w którym zaliczamy kolejne znane i lubiane rozdziały z kultowego anime. Aż dziw, że raptem jedna osoba ją rekomendowała.:dunno:
GODrizon 3 był/jest fantastyczny, ale faktycznie FH4 usprawniła ją i to ona powinna pozostać jako rewelacyjny przedstawiciel zręcznościówek plus siódma Motorsport jako ta opcja bardziej symulacyjna. Jak masz jednak miejsca na obie, nie widzę przeszkód by obie startowały.

Przy inFamous zostawiłbym jednak Second Son. Pokusiłem się o :platinum: w okolicy premiery. Piękna, bardzo dobra gra. First Light też ukończyłem i sprawa jest zbliżona, jak z REmake. FF jest krótszą, skromniejszą wersją poprzedniczki. Rzecz jasna, to udana pozycja i śmiało może w zestawieniu pozostać, ale jak mocno redukujesz listę, to wiedz, że przygody Delsina są lepsze aniżeli neonowe wygibasy panny Walker.

Z Śródziemia pozostawiłbym Cień Wojny. Obie przeszedłem, obie warte są ogrania, ale kontynuacja jest lepsza.:drag:

W kwestii Nioszków. Ograłem obie części. Zasadniczo to mam :platinum: w oryginałach i remasterach. Kapitalne gry. Kontynuacja dłuższa, bardziej złożona. Teoretycznie lepsza, ale .... Jedynka była świeższa, no i miała Williama, a nie jakiegoś randoma z kreatora. Dwójce dałbym 9/10, jedynka według mnie bliska jest 10 (pomimo takiej sobie grafiki i potwornego recyklingu aren i przeciwników). Skoro większość zdecydowała, że mają być obie, niechaj tak będzie, ale znowu, to bardzo zbliżone jakościowo i systemowo gry. Podobnie jak Tomb Raidery.

Z Kolekcją Omega słuszna decyzja. Fantastycznie wygląda, brzmi znakomicie, rewelacyjnie się w to gra, ale to pakiet remasterów zasadniczo.

Z rimejkami natomiast musisz wierzyć w odpowiednie wyczucie smaku głosujących.:bluber: Generalnie głosy powinny być oddawane przede wszystkim na nowe gry (nawet jeżeli to klasyczna kontynuacja), a nie na odgrzewane kotlety. Z drugiej strony są rimejki przeniesione niemal jeden do jednego (Demon's Souls, Diablo II: Resurrected - choć te, jak rozumieniem, nie załapały się na 8 generację), gdzie rzecz jasna mamy fenomenalne odświeżenie cudownych tytułów, a są też takie odrestaurowania, gdzie stare łączy się z nowym (THPS kolekcja, REmake).
Mając dziesiątki głosujących do konsensusu nie dojdziesz.:unknown: Ja mimo wszytko wrzuciłbym je do listy. Taki Raczet i Klank z 2016 roku, to odnowiona wersja znakomitej gry, w którą kiedyś już grałem, ale ten rimejk był jednym z przyjemniejszych i najładniejszych growych doświadczeń jakie przeżyłem sześć lat temu.

Uznać ich klasę wypada, lecz mam nadzieję, że ostatecznie nie okaże się, że w ćwierć finale 3/4 gier, to będą rimejki. A za pozostawienie Yooka Laylee. :hi:

Na zakończenie chciałbym dodać kilka propozycji. Nie widziałem tych tytułów na ostatnich stronach, ani w twoim brudnopisie.

Dobrze byłoby wrzucić do listy drugą odsłonę Injustice oraz Guilty Gear XRD Revelator. Wiem, że bijatyki nie świecą tryumfów, jak za czasów trzydziestu-dwóch bitów, ale to godni przedstawiciele swojego gatunku, a mordobić, jak na lekarstwo w rankingu.
Śmiało można też zarekomendować grę Dragon Age: Inkwizycja. Niektóre serie panoszą się zajmując kilka slotów, a przypominam, że ten tytuł zgarnął wiele nagród, na meta ma wyższą ocenę niż niejedna z proponowanych gier. Kupiłem w 2014r grało mi się bardzo dobrze.:lapka: Ewentualnie Wiesław Trzeci będzie miał się z kim rozgrzać.:diablo: DiRT 4 podobnie jak wyżej wymienione gry zgarniał oceny rzędu 8-9/10 i też nie ma się czego wstydzić. Powinieneś dodać. Którąś z części The Surge również można wystawić do boju, podobnie jak całkiem udane, choć bez rewelacji, Quantum Break.

Sądzę, że Far Kraj został niesłusznie pominięty. Stad nominuje FC4. Ten ukazał się w listopadzie 2014r. co prawda na dwie generację, ale PS4/Xbox One były już rok na rynku i to one stanowiły bazę. Plus ma wyższe noty niż bliźniacza piątka - 85% branża i 7.7/10 gracze.

Dodatkowo ile można wybronić słuszność Uncharted 4 i Uncharted Lost Legacy na liście, tak kombo Driveclub i Driveclub  Bikes nie powinno mieć miejsca - to trochę jakby dać Horizon 3 i  Forza Horizon 3: Blizzard Mountain :geek: Motory, choć świetne, powinny być pożarte przez korektę. :mage:
Wiem, że wspaniałe Dead Cells i Darkest Dungeon otrzymały aż 3 głosy, ale wzmacniam ich pozycję dodając swoja propozycję jako 4ty głos.
To samo z Vampyr. Ten miał tylko jedną rekomendację.:/ Sam tytuł rewelacją nie jest, ale to niezwykle udany przedstawiciel AA. Wyróżnienie dla krwiopijcy Reida jest jak najbardziej zasadne.

Opublikowano
  W dniu 18.04.2022 o 10:51, Sylvan Wielki napisał(a):

W kwestii Nioszków. Ograłem obie części. Zasadniczo to mam :platinum: w oryginałach i remasterach. Kapitalne gry. Kontynuacja dłuższa, bardziej złożona. Teoretycznie lepsza, ale .... Jedynka była świeższa, no i miała Williama, a nie jakiegoś randoma z kreatora. Dwójce dałbym 9/10, jedynka według mnie bliska jest 10 (pomimo takiej sobie grafiki i potwornego recyklingu aren i przeciwników). Skoro większość zdecydowała, że mają być obie, niechaj tak będzie, ale znowu, to bardzo zbliżone jakościowo i systemowo gry. Podobnie jak Tomb Raidery.

Obie gry są świetne, ale dwójka lepsza ogólnie i na tyle nie różniąca się od jedynki, że można oszczędzić slot, bo na obie gry i tak będą głosować te same osoby. To nie jest sytuacja jak z Black Flag i Odyssey, że to już inni zawodnicy.

edit - ja nominuję Gravity Rush 2, ale zdaję sobie sprawę że pewnie odpadnie szybko.

Edytowane przez aph

Opublikowano
  • Autor
  W dniu 18.04.2022 o 10:31, 20inchDT napisał(a):

Moze po prostu poczekac z tym glosowaniem z rok? Switch musi juz zdechnac, prawda? Takie rozbijanie nie ma sensu. Albo bierze udzial albo nie.

Jest taka ewentualność, bo chwilami jest gorąco xd

Co myślicie?

Opublikowano

Dirt 4, to jest dobry przez pierwsze kilka godzin, później wychodzi nudne gówno z proceduralnie generowanych tras, tym magicznym sposobem zrobili z tego jakiegoś molocha na 80h, a realnej zawartości jest może na 10h. Do tego te dodatkowe tryby poza rajdami, wszystko słabizna. Graficznie też nie zachwyca. Według wielu graczy najgorsza odsłona.

Dawaj teraz, bo czasy niepewne, ewentualnie z samym WiiU, tak jak wynika z ankiety i można zamykać temat. Switch zbyt dobrze się sprzedaje, żeby został ucięty, czy ma czym się pochwalić, czy nie. Prędzej zrobią coś w stylu podkręconej wersji, tak jak to mają w zwyczaju. Poza nowym Mario nie będzie wiele poważnych braków, najważniejsza jest obecność Zeldy, jak ona nie namiesza, to nic nie namiesza.

Opublikowano
  W dniu 18.04.2022 o 13:40, Kmiot napisał(a):

Co myślicie?

A jak nie zdechnie za rok tylko za 3 lata bo w końcu wyjdzie Switch Pro? xd To wtedy gry z 2025 będą startowały z tytułami z 2013? Koniec 2020 dla gier ze Switcha to jest dobra data bo gier które wyszły po tym momencie tylko na PS4/XOne/Switch (bez wersji PS5/XS) a które mają jakieś szanse w głosowaniu jest garstka. A z resztą i tak trzeba skrócić listę o parędziesiąt tytułów.

Opublikowano

Poczekajmy z głosowaniem na premierę Zeldy 2, potem nie pojawi na switcha już żaden gamechanger https://static.wirtualnemedia.pl/media/100x80/michalkolanko150.png

Opublikowano

te dwa głosy na nie dla FF7 REMAKE to już chyba kompletnie po złości

Opublikowano

Ej kurwa bo nie pamiętam czy jakies nominacje dałem w tym temacie XD :/ nie chce mi się przepierdalać 64 strony

Opublikowano
  W dniu 18.04.2022 o 13:40, Kmiot napisał(a):

Co myślicie?

Ta konsola jest w rozkroku, wiec albo teraz część gier z poprzednia generacja, albo sam ranking switcha jak juz zdechnie, bo chyba nie bedziemy czekac na koniec xbona/ps5?

Opublikowano
  • Autor

Ok, posprzątajmy trochę, aby mieć lepszy przegląd sytuacji.

Poniżej zamieszczam tę nieszczęsną listę indyczków od GearsUpa.

Pogrubione są tytuły, które prosił by zatrzymać, więc one zostają, bo tyle możemy zrobić.

Teraz ja podkreślam gry, które też zostają bądź powinny zostać i podaję zaraz obok powód (głównie taki, że dany tytuł typowali też inni użytkownicy, więc ma więcej niż jedną nominację).

Pozostałe, zaznaczone na czerwono gry są gotowe do wylotu, ale daję Wam czas, by stanąć w obronie którejkolwiek, jeśli czujecie taką potrzebę.

Pokaż ukrytą zawartość

Jak widać, około 70 gier teoretycznie moglibyśmy wyrzucić z listy, ale prosiłbym Was o przejrzenie czerwonych tytułów i informację, gdybyście z jakiegoś powodu chcieli niektóre tytuły zatrzymać. Wszystkie mają po jednej nominacji, więc druga od jakiegoś użytkownika stawia taką grę w lepszej pozycji, by utrzymała swoje miejsce. Za 2-3 dni usunę je na stałe.

Wprowadziłem też ostatnie kandydatury (m.in. te od Sylvana) i obecnie mamy na liście 337 pozycji. Zakładając, że pozbędziemy się tych 70 powyżej, to wylądujemy w okolicach 270 gier, czyli dość blisko upragnionych 256.

A jeszcze nie usuwałem gier ze Switcha powyżej 2020 (pewnie góra kilka sztuk), jak również nie rozwiązaliśmy kwestii rimejków, które też ostatecznie możemy postanowić wyrzucić (a przynajmniej niektóre z nich).

Stay tuned i dajcie znać.

Opublikowano

slay the spire i monster train to bardzo dobre gry, ale i tak nic nie ugrają na tym forum.

Opublikowano

Śmietnik zrobił, ale już widze tam starocie jak bastion który wyszedł w 2011 jeszcze  na x360.

Opublikowano
  • Autor

No tak, Bastion już wyrzuciliśmy jakiś czas temu z listy.

Opublikowano

Z tych podkreślonych przeze mnie możesz też wyrzucić Monkey Barrels, Steel Assault i Ender Lillies. Patrząc na chłodno nie mają zbyt dużego potencjału.

Opublikowano

Driveclub można połączyć z moturami stand alone, bo to klasyczna, tfu, gra przysługa. First Light mimo, że jest stand alone, poruszanie jest dużo przyjemniejsze i jako całość też wypada lepiej, to jednak rozszerza wątki z podstawki, więc niech jest to aż taki samodzielny spin off jak Morales, czy Lost Legacy, więc można wywalić.

Opublikowano

Jestem za tym, żeby switcha nie było w tej edycji, przecież ta konsola żyje jeszcze z nową generacją, więc jaki sens ma być ciągana po generacji PS4 i Xone? To ma tyle wspólnego, co nasmarowane masło na kamieniu. 

Opublikowano
  W dniu 18.04.2022 o 13:47, SlimShady napisał(a):

Dirt 4, to jest dobry przez pierwsze kilka godzin, później wychodzi nudne gówno z proceduralnie generowanych tras, tym magicznym sposobem zrobili z tego jakiegoś molocha na 80h, a realnej zawartości jest może na 10h. Do tego te dodatkowe tryby poza rajdami, wszystko słabizna. Graficznie też nie zachwyca. Według wielu graczy najgorsza odsłona.

(....)

DiRT 4 w edycji specjalnej posiadam od kilku lat. Nie zgodzę się przedstawioną opinią (choć też nie mam problemu z tym, że nie przypadła ci do gustu, wiadoma sprawa), ale mniejsza o to. Każdy z nas ocenia tu subiektywnie. Kwestia gustu w myśl - moje wydane pieniądze, mój czas, moje widzimisię. Tak to działa. Niemniej w propozycjach do listy nuta obiektywizmu powinna być wyczuwalna.

To była tylko moja luźna rekomendacja do rankingu by go urozmaicić. Widziałem głosy na Forzę, Driveclub, GTS, a na DiRT 4 (czy Project Cars) nie.
Ja kupuję gry w okolicy premiery. Interesuje mnie ich jakość na dzień dobry, a nie po 4 paczach, 8 łatkch i kilku miesiącach od wydania.

Tak zupełnie sprawiedliwe: GTS w momencie premiery był niemal płatna betą za 240zł, gdzie sporo rzeczy nie grało, a zawartość była, jaka była.
75 i 6.1 na meta nie wzięła się z nieba. W Dc mam :platinum:. To świetna gra, którą mocno usprawnili, ale podobnie, nabyłem ją w dniu premiery i cześć opcji tam nie hulała jak należy. Ba, nawet legendarnego deszczu nie było. 71 i 6.3 na meta. Natomiast jestem świadomy tego, że D4 nie jest najlepszym, najpiękniejszym przedstawicielem gatunku gier wyścigowych, ale 85 i 7.5 zgarnął, zatem obiektywnie jest lepszy, choć nie tak popularny, ale ciężko mierzyć się z taka ikona jak GT, które pomimo wielu wad rozeszło się fantastycznym nakładzie. Tylko niech to będzie forumkowy ranking jakości, a nie popularności.

Też jako gracz wolałbym zamiast dwóch podobnych gier z serii inFamous widzieć jedną (tą lepszą) plus taką Inkwizycję, która jest gatunkowo inna i zgarnęła wyższe noty. Kurde, na forumku tak niemal wszyscy psioczą, że co druga gra, to akcyjniak TPP, a jak przychodzi do głosowania, to ogrom głosów właśnie na takie gry zostaje oddana. :dunno:

W dniu 18.04.2022 o 17:08, Kmiot napisał(a):

Ok, posprzątajmy trochę, aby mieć lepszy przegląd sytuacji.

Poniżej zamieszczam tę nieszczęsną listę indyczków od GearsUpa.

Pogrubione są tytuły, które prosił by zatrzymać, więc one zostają, bo tyle możemy zrobić.

Teraz ja podkreślam gry, które też zostają bądź powinny zostać i podaję zaraz obok powód (głównie taki, że dany tytuł typowali też inni użytkownicy, więc ma więcej niż jedną nominację).

Pozostałe, zaznaczone na czerwono gry są gotowe do wylotu, ale daję Wam czas, by stanąć w obronie którejkolwiek, jeśli czujecie taką potrzebę.

Pokaż ukrytą zawartość

Jak widać, około 70 gier teoretycznie moglibyśmy wyrzucić z listy, ale prosiłbym Was o przejrzenie czerwonych tytułów i informację, gdybyście z jakiegoś powodu chcieli niektóre tytuły zatrzymać. Wszystkie mają po jednej nominacji, więc druga od jakiegoś użytkownika stawia taką grę w lepszej pozycji, by utrzymała swoje miejsce. Za 2-3 dni usunę je na stałe.

Wprowadziłem też ostatnie kandydatury (m.in. te od Sylvana) i obecnie mamy na liście 337 pozycji. Zakładając, że pozbędziemy się tych 70 powyżej, to wylądujemy w okolicach 270 gier, czyli dość blisko upragnionych 256.

A jeszcze nie usuwałem gier ze Switcha powyżej 2020 (pewnie góra kilka sztuk), jak również nie rozwiązaliśmy kwestii rimejków, które też ostatecznie możemy postanowić wyrzucić (a przynajmniej niektóre z nich).

Stay tuned i dajcie znać.

Ja chciałbym wstawić się za następującymi grami, oddając przy tym im swoje punkty rekomendacji.

Death's Door - może nie jest to mój ulubiony indyk, ale to bardzo dobra gra. Zdecydowanie warto się z nią zapoznać, a 89 i 8.1 na meta niech będą zielonym znakiem jej jakości. :good2:

Katana ZERO - nie jest to tak genialna pozycja, jak Hotline Miami, ale jeżeli ktoś lubi pikselozę, wymagający poziom trudności i zgony od jednego błędu, to ta gra będzie dla niego. Świętna muzyka, klimat i niemal wzorowa rozgrywka, gdzie po kolejnym zgonie aż chce się poprawić swój błąd, by perfekcyjnie przejść dany poziom. 83 od branży i aż 8.9 od graczy, to oceny jakich niejedna AAA mogłaby pozazdrościć.

Brak większej ilości głosów na przygody samuraja tłumaczę niszowością tej gry. Poznać warto. Ma mój głos. :touche:

Rogue Legacy - w temacie gra chwalona, a jak przyszło do głosów.... Ogrywałem na co prawda na Vicie, ale były to fantastyczne 43 godziny zabawy przez wielkie Z. :lapka:

Uważam, że powinniśmy wspierać swoimi głosami indyki. Nie powinny przysłonić one dania głównego, raczej będą (miłym) dodatkiem. Nie powinno być ich od zatrzęsienia (ograniczenia na liście), ale kilka(naście pozycji) śmiało może się znaleźć w konkurencji i na pewno nada to kolorytu rozgrywce.

Niegłupim pomysłem byłoby (rzecz jasna losowo) zestawić w pierwszej turze te gry ze sobą - bo, jak takie niezwykle udane Don't Starve dostanie na dzień dobry Sekiro, to zbierać nie będzie czego, a szkoda byłoby, by 96% tych małych gier niezależnych twórców odpadło w pierwszej rundzie. 
Z drugiej strony można przykręcić śrubę i z nikim się nie cackać.:diablo: Nakazać im walczyć bez pardonu jak równy z równym. :starwars: