Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano

Z tymi ścigałkami to masz rację, że w dniu premiery zarówno GT Sport jak i DriveClub były bardzo biedne i w porównaniu do tego jakie były kilka/kilkanaście miesięcy po premierze to były niemalże takie większe dema.

Z drugiej jednak strony teraz głosujemy kilka lat później i koniec końców w zeszłej generacji to właśnie te samochodówki dały mi najwięcej funu (plus Forza Horizon 4, która jednak dosyć szybko się znudziła). Np. ostatecznie oceniając DC (tutaj tym bardziej nie miałem problemu bo jak kupiłem PS4 to DC już miał naprawione swoje największe bolączki) dałbym mu mocne 9+ (premierowo raczej też bardziej w okolicy 7).

Zresztą... samochodówki na tym forumku nie mają zbytniego poważania więc i tak odpadną bardzo szybko... :(

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 31,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano
  • Autor

Wiecie jak jest: w teorii poddajemy głosowaniu bazowe wersje gier i takie figurują na liście. Twórcy wydają grę, więc najwyraźniej według nich (albo wydawcy) jest już gotowa i liczą się, że jako taka będzie oceniana. Ale każdy głosujący do tego podchodzi jak chce i równie dobrze może w plebiscycie i głowie oceniać sobie finalną wersję gry - po wszystkich łatkach czy rozszerzeniach. Czasami to niebo a ziemia, ale na liście tego nie uwzględniamy i każdy traktuje indywidualnie. Jeden widząc GTS pomyśli od razu o brakach na premierę, inny grał wczoraj i taka gra mu pozostała w pamięci.

My tego nie sprawdzamy.

Opublikowano

Oczywiście. Znakomitym modelem porównawczym jest tu No Man's Sky. Mnie nie chodzi o to, by podczas głosowań był otwarty metakrytyk i osoba oddająca głos zastanawiała się "aha, ta gra ma 7/10, tamta 8/10, więc wypada zagłosować na tą drugą, bo tysiące graczy nie może się mylić". Dla przykładu jedną z moich ulubionych gier na PS3 jest Asura's Wrath (7/10 średnia światowa). Nikt nikomu też nie każe ogrywać danej pozycji na premierę. Chodzi o to, że gdy w drabince spotkają się dwie świetne gry, gdzie ta pierwsza jest znakomitym rzemiosłem od daty wydania, a druga mocno kulała na premierę, to może warto mieć to z tyłu głowy, by cenny głos otrzymał produkt bardziej kompletny i lepiej przygotowany.

Nic to. Zobaczymy niebawem jak te głosy się rozłożą.

Moja lista z propozycjami:

- Alien Isolation;
- Assassin's Creed 4: Black Flag;
- Assassin's Creed: Orgins/Odyssey;

- Batman: Arkham Knights;
- Battlefield 1;
- Bayonetta 2;
- Bloodborne;
- Borderlands 3;
- Cat Quest;
- Child of Light;
- Children of Morta;
- Crash Bandicoot 4: It's About Time;
- Cuphead;
- Curse of the Dead Gods;
- Cyberpunk 2077;
- Dark Souls 3;
- Darkest Dungeon;
- Darksiders Genesis;
- Days Gon;
- Dead Cells;
- Death's Door;
- Death Stranding;
- Death's Gambit;
- Detroit: Become Human;
- Deus Ex: Mankind Divided;
- Devil May Cry 5;
- DiRT4;
- Dishonored II;
- Divinity: Orginal Sin II;
- Don't Strave;
- Doom (Eternal);
- Dragon Age: Inkwizycja;
- Dragon Ball Kakarot;
- Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age;
- Driveclub;
- Dying Light;
- The Evil Within;
- Fallout 4;
- Far Cry4;
- Final fantasy VII Remake;
- Final fantasy XV;
- Forza Horizon 3/4;
- Forza Motorsport 7;
- Furi;
- Gears of War 4/5;
- Ghost of Tsushima;
- God of War;
- Guilty Gear Xrd Revelator;
- Hades;
- Halo 5 Guardians;
- Halo: Infinite;
- Halo Wars 2;
- Hollow Knight;
- Horizon Zero Dawn;
- Injustice 2;
- inFamous: Second Son;
- Katana ZERO;
- Killer Instinct;
- Kingdom Come: Deliverance;
- The Legend of Zelda: Breath of the Wild;
- Lords of the Fallen;
- Mad Max;
- Mafia (remake);
- Marvel's Spider Man;
- Metro Exodus;
- Microsoft Flight Simulator;
- Middle-Earth Shadow of War/Mordor;
- Mortal Kombat 11;
- Moss VR;
- Need 4 Speed (2015);
- NieR: Automata;
- NiOH;
- The Order 1886;
- Ori and the Blind Forrest/Will of the Wisps;
- Quantum Break;
- Pro Evolution Soccer 2016r;
- Project CARS (seria);
- Rage 2;
- Raczet i Klank (rimejk);
- Red Dead Redemption II;
- Resident Evil 2 REmake;
- Resident Evil VII;
- Resogun;
- Rogue Lagacy;
- Samurai Shodown;
- Sekiro: Shadows Die Twice;
- Star Wars Jedi: Fallen Order;
- Street Fighter V: Arcade Edition;
- Sunset Overdrive;
- Super Lucky Tale;
- Superhot VR;
- Tales from the Borderlands;
- Tekken 7;
- Tetris Effect;
- The Banner Saga 2;
- TitanFall 2;
- Tomb Raider (Rise/Shadow);
- Transformers Devastation;
- Uncharted 4: Kres Złodzieja;
- Vampyr;
- A Way Out;
- Wiedźmin 3: Dziki Gon;
- Wolfestein II: The New Collossus;
- Yooka Laylee (and Impossible Lair);

Rzecz jasna część gier się powtarza. O ile (przykładowo) pozycja takiego Bloodborne to pewniak, tak mniejszym tytułom ten jeden głos może pomóc.
Dodałem także kilka nowości. (Bardo) dobre gry, cenione w poświęconych im tematach. Niestety ich siła przebicia będzie równa zeru. Ale, że użytkownicy forum zapomnieli o takiej perełce, jak kapitalne Furi. :unknown:

Furi_01_TheChain.gif

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Sylvan Wielki napisał:

Moja lista z propozycjami:
- Halo: Infinite;
- Microsoft Flight Simulator;

Nie przejdą, bo to już 9 generacja.

Założenie jest takie, że crossgeneracyjne gry nie biorą udziału, jeśli premiera na obie generacje odbyła się w tym samym czasie. 

Dlatego nie ma na liście takich gier jak np. Horizon Forbidden West, Elden Ring, Kena, RE8, Dying Light 2 i pewnie wielu innych.

Nie wiem jak traktować Psychonauts 2. Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale gra ukazała się jednocześnie na XOne i XSeries? Bo wychodzi mi, że tak.

Wątpliwości mam także co do sensowności Walking Dead: Final Season. To w końcu tylko kolejny sezon, jakiś fragment całości. Chociaż w Siódmej Generacji mieliśmy na liście pierwszy sezon. Powinniśmy ten cykl od razu potraktować jako całość (wszystkie sezony), ale te z kolei były rozbite na dwie generacje, więc za bardzo nie było jak.

Usuwam Metroid Dread, Kirby i Shin Megami Tensei 5, bo ukazały się po 2020. Później popatrzę, czy jeszcze jakieś należy usunąć.

Opublikowano

Ach, pardon. Mea culpa :hi:
Wpisałem je z rozpędu sprawdzając uważnie, czy czegoś nie ominąłem.

Sajkonauci Dwa nie powinni się znaleźć na liście z tego tytułu co MFS i ostatnie Halo. Granica ósmej generacji została wyznaczona na listopad 2020 - czyli premierę nowych sprzętów. Barwne przygody Raza ukazały się natomiast w sierpniu 2021r.

Nad Walking Dead sam zastanawiałem się czy ich nie zaproponować. Jest to część serii, ale całkowicie odrębna. Zrezygnowałem ostatecznie z owej propozycji, bo jednak jest tyle znakomitych gier, że uznałem, iż szkoda slotu marnować.

Nie dokładaj sobie niepotrzebnie pracy, Kmiot. :lapka:

Edytowane przez Sylvan Wielki

Opublikowano
  • Autor
15 minut temu, Sylvan Wielki napisał:

Sajkonauci Dwa nie powinni się znaleźć na liście z tego tytułu co MFS i ostatnie Halo. Granica ósmej generacji została wyznaczona na listopad 2020 - czyli premierę nowych sprzętów. Barwne przygody Raza ukazały się natomiast w sierpniu 2021r.

Premiera się zgadza, ale pytam bardziej oblatanych w temacie na jakiej zasadzie ta gra została wydana. W sensie czy miała dedykowaną wersję next gen, czy po prostu hulała we "wstecznej"? Bo na PS4 też niby wyszła, ale na PS5 już nie.

Xbox ma trochę bardziej scaloną strukturę, więc czasami trudno mi ocenić.

Podobne podejrzenia mam co do Death's Door, więc przyda się opinia kogoś ogarniętego w temacie tej gry. Crossgen?

Bo granica daty jest wytyczona bardziej w pod kątem i na potrzeby Switcha, ale jeśli jakaś gra się ukazała w 2021 czy 2022 roku wyłącznie na poprzednią generację (PS4/X1) to teoretycznie powinna się na listę łapać. Pewnie, że możesz je odpalić na nowej generacji, ale nie jest to "natywnie" next genowa wersja.

Czuję, że Psychonauci 2 pasują do tej generacji i wolałbym ich nie wyrzucać tylko dlatego, że na szybko ich sportowano na XSX. Nie ma wersji PS5, więc tylko ten XSX mi wadzi.

@Sylvan Wielki zmuszony jestem również wykreśić Divinity: Original Sin II, bo ta gra startowała już w plebiscycie gier PC. Więc drugi raz startować nie może.

Nie wiem też co z tym Superhotem VR. Ktoś może określić, czy to ta sama gra, co pecetowy Superhot, tylko z dodaną obsługą VR? Bo ta gra była już w plebiscycie PC, a tutaj nie warto jej dawać, jeśli jedyne co się zmieniło, to dodana obsługa VR (podobnie jak w przypadku Wipeouta, którego wyrzuciliśmy).

Opublikowano

Psycho na Serii X hula w 4k i 60 k/s z dobrodziejstwem HDR, ewentualnie w 1440p przy 120 klatkach.
Podobnie jest na Serii S, ale tam rozdzielczość jest przycięta - kolejno 1620p i 1080p.
Dodatkowo zostały skrócone czasy ładowania.

Natomiast na One X i zwykłym One(S) działa kolejno w 4k z 30 klatkami i fHD przy 30 k/s.
Więc na nowszych konsolach M$ jest to wersja dedykowana.

PS4 otrzymało kombo fHD z 30 k/s, Pro 1440p w 30 k/s, a PS5 1440p w 60 klatkach. I jest wersja wykorzystująca wsteczną - czyli ta sama edycja co na starszych konsolach, ale działająca płynniej. Tyle.

Z Divinity II czytałem kilka stron wcześniej (że na PC), ale widziałem głosy na jedynkę, więc sądziłem, że ktoś coś pomieszał albo, że przejdzie. No trudno.
Z Superhot podobna sytuacja. Czytałem, że podstawka nie bardzo, ale można głosować na wersję VR. Dodałem dla urozmaicenia, bo zdaję sobie sprawę, że 3-4 osoby na forum może w to grały, więc dla redukcji też może pożegnać się z listą.

Kwestia Death's Door wygląda na X-bąkach podobnie jak w przypadku Sjako Dwa. Na kafelce z grą mamy znak ulepszenia (X/S) i ta gra oferuje na Serii X/S wyższą rozdzielczość, lepszy klatkaż i szybsze czasy ładowania względem One(X).
Więc gra nie korzysta z funkcji wstecznej kompatybilności, a jest wersją dedykowaną.

Edytowane przez Sylvan Wielki

Opublikowano
  • Autor

Zasadnicza sprawa. 

Raczej nie możemy się nastawiać, że uda się z plebiscytem wystartować w ten weekend, bo cóż... nadal mamy trochę bałagan, a ja w tym tygodniu nie mam czasu tego na bieżąco ogarniać i weryfikować.

A jeszcze by się przydało gameplayów na YT poszukać, bo nawet nie zacząłem.

Najprawdopodobniej damy sobie dodatkowy tydzień na ułożenie tej listy, a nadwyżkę wolnego czasu, którym dysponuję w weekend poświęcę na porządki.

I wynika z tego, że Psychonauts 2 + Death's Door nie powinny startować, skoro są crossami z równoczesną premierą.

Pytanie, ile jeszcze takich gier mamy na liście? Też trzeba czasu na weryfikację tego.

Opublikowano

No Psychonauts 2 to jest chyba taka sama historia jak masa innych gier w tym okresie, czyli wyszły na starą i nową generację z racji zatarcia granic, z wachlarzem wersji na Xboxa i dostępnością na PS5 w formie możliwości uruchomienia lekko spatchowanej wersji PS4. W obu przypadkach jest przeskosk z 30 na 60 klatek i inne oczywiste adaptacje.

Nigdy wcześniej o tym nie myślałem, bo po co, ale... Jak dla mnie to jest gra na starą generację, robiona na starą generację, z lekkimi patchami od developera odnoszącymi się do działania na nowej generacji i ogólnie zaawansowaną wsteczną kompatybilnością nowych konsol... ale sama gra jest na starszą generację. Jednak to samo dotyczy wielu gier.

Opublikowano
W dniu 20.04.2022 o 21:07, Kmiot napisał:

Zasadnicza sprawa. 

Raczej nie możemy się nastawiać, że uda się z plebiscytem wystartować w ten weekend, bo cóż... nadal mamy trochę bałagan, a ja w tym tygodniu nie mam czasu tego na bieżąco ogarniać i weryfikować.

A jeszcze by się przydało gameplayów na YT poszukać, bo nawet nie zacząłem.

Najprawdopodobniej damy sobie dodatkowy tydzień na ułożenie tej listy, a nadwyżkę wolnego czasu, którym dysponuję w weekend poświęcę na porządki.

I wynika z tego, że Psychonauts 2 + Death's Door nie powinny startować, skoro są crossami z równoczesną premierą.

Pytanie, ile jeszcze takich gier mamy na liście? Też trzeba czasu na weryfikację tego.

Niechaj będzie jak z wydawaniem gier - lepiej opóźnić premierę rankingu, aniżeli lista ma zawierać jakieś babole. Filmy z YouTube bym odpuścił.
O ile w pojedynku gier mających niemal 3 dekady na karku faktycznie przydały się, tak chyba nie trzeba nikomu przypominać jak wygląda Wiesław Trzeci lub Mortal Kombat.

Jeżeli zajdzie taka potrzeba, to mogę ci pomóc przy liście. Posiadam większość tych pozycji, zatem rozeznania w ich segmencie nie brakuje.
Jeśli zdecydujesz się na wsparcie filmów z YouTube, też nie będzie problemu. Mogę linki do wszystkiego wrzucić. :thumbsup:

Niemniej już teraz zaznaczam, że będzie zagwozdka przy kilku pozycjach. Weźmy takiego Cuberpunka. 
Granica listy została wyznaczona do premiery nowych sprzętów (listopad 2020r.). Przygody V miały premierę w późniejszym terminie (grudzień 2020r).
Dodatkowo premiera ukazała się na dwóch generacjach przy czym najnowsze PlayStation wykorzystywało wsteczną kompatybilność (wersja z PS4, ale w 60 klatkach), natomiast na Serii X miała dwa tryby - wsteczna, albo wersja dedykowana (ale nie taka nekst genowa), jednak jakąś tam moc SX wykorzystała i tryb jakości wyglądał tu najlepiej. Wiem, bo Cyberpunk 2077 kupiłem na premierę na obie konsole i sprawdzałem na kilku sprzętach.
Ale oczywiście ta typowa wersja wykorzystująca dobrodziejstwa nowych maszyn ukazała się niedawno.

ogqozo ma poniekąd sporo racji. To (DD, Sajko) gry typowo pod starą generację, które wykorzystują moc nowej ( i tak powinno być). Z drugiej strony niemal wszystkie gry można pod taki format podciągnąć (Outriders dla przykładu), wiec wyznacznikiem powinna być tu granica jaką premiera dziewiątej generacji wyznaczyła.

Opublikowano

Do czego ci ta granica potrzebna, do gamplayu? Ten jest poglądowy tylko, równie dobrze może go nie być i głosowanie by wyglądało tak samo.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 22.04.2022 o 12:11, Sylvan Wielki napisał:

Weźmy takiego Cuberpunka.

Z Cyberpunkiem sytuacja jest jasna - gra to ósma generacja, która dopiero ostatnio - po grubo ponad roku - otrzymała upgrade do dziewiątej generacji. Owszem, hulała lepiej na konsolach nowej generacji, ale spróbowałbyś kupić pudełko na PS5, to nie miałeś takiej możliwości (tylko PS4). Nie ma o czym w ogóle gadać - ósma generacja i już.

Są jednak gry, z którymi sprawa jest mało jasna, jak wspomniane Psychonauts 2. Zgadzam się z przedmówcami, że ta gra "na chłopski rozum" należy do zeszłej generacji. Nie chcę i nie planuję jej wyrzucać z listy, bo o ile to może być niezgodne z ściśle określonymi zasadami, to mam wrażenie, że pozostawienie jej na liście będzie zgodne z duchem zabawy i "bardziej słusznym" posunięciem. Czasem trzeba nagiąć reguły, zamiast odmierzać wszystko od linijki. Pozwijcie mnie.

W dniu 22.04.2022 o 12:11, Sylvan Wielki napisał:

Granica listy została wyznaczona do premiery nowych sprzętów (listopad 2020r.).

Powtórzę jeszcze raz: nie ma czegoś takiego jak granica listy dla gier z PS4/X1. Jeśli gra ukazała się wczoraj, ale tylko na poprzednia generację, to ma prawo startować. Data została ustalona tylko pod kątem Switcha, aby jasno określić które gry z tej wciąż żywej konsoli biorą udział. Nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania (bo faktycznie cierpią na tym wyłącznie exclusivy), ale tak ustaliliśmy na podstawie opinii w tym temacie i tego się trzymam.

Tymczasem wyrzucam indie-gierki, które zapowiadałem kilka dni temu (poza tymi, za którymi wstawił się Sylvan) + 3 gry, które dorzucił do tej listy sam zainteresowany GearsUp nie czując w nich potencjału (dzięki, to bardzo ułatwia mi pracę ;). Nie będę znowu ich wklejał - wszystko jest na poprzedniej stronie.

Zostawiłem też póki co Slay the Spire i Monster Train, bo nie są dla mnie jasne intencje @20inchDT, który w swoim poście o nich wspomina, ale nie wiem czy mam to odczytywać jako nominację. Proszę o potwierdzenie/zaprzeczenie.

Stan obecny listy? 277 pozycji.

Pozostaje jeszcze kwestia kłopotliwych remasterów.

No i widzę na liście jeszcze trochę gier z minimalnym potencjałem, czyli tytuły, które dostaną wpierdol już w pierwszej rundzie, niezależnie od tego, na kogo trafią. Mam wrażenie, że gdyby trafiły na siebie, to wyeliminowałyby się obie jednocześnie. Póki co nie będę ich wytykał palcami, bo może dla kogoś to sentymentalne sztosy (na pewno), ale apeluję do rozsądku i ułatwienia nam wszystkim uzyskania ostatecznej listy. W sensie - może ktoś chce zrezygnować z niektórych swoich nominacji?

Lista:

Spoiler
  1. 13 Sentinels: Aegis Rim (3)
  2. Abzu (2)
  3. Ace Combat 7: Skies Unknown (2)
  4. AI: The Somnium Files
  5. Alien Isolation (4)
  6. Alienation (3)
  7. Animal Crossing New Horizons
  8. Apex Legends
  9. Ark: Survival Evolved
  10. Assassin's Creed 4: Black Flag (2)
  11. Assassin's Creed Origins / Assassin's Creed Odyssey (2)
  12. Astro Bot Rescue Mission [VR] (3)
  13. Axiom Verge
  14. The Banner Saga 2
  15. Batman Arkham Knight (6)
  16. Battlefield 1 (3)
  17. Bayonetta 2 (3)
  18. The Binding of Isaac (2)
  19. Blasphemous
  20. Blood & Truth [VR]
  21. Bloodborne (9)
  22. Bloodstained Ritual of the Night (2)
  23. Borderlands 3 (3)
  24. Call of Cthulhu
  25. Captain Toad Treasure Tracker (2)
  26. Carrion (2)
  27. Cat Quest
  28. Celeste
  29. Chasm
  30. Child of Light (2)
  31. Children of Morta (2)
  32. Concrete Genie
  33. Control (6)
  34. Crash Bandicoot 4: It's About Time (2)
  35. Crash Team Racing: Nitro Fueled (4)
  36. The Crew
  37. Cuphead (6)
  38. Curse of the Dead Gods
  39. Cyberpunk 2077 (4)
  40. Danganronpa V3: Killing Harmony
  41. Dark Souls 3 (5)
  42. Darkest Dungeon (4)
  43. Darksiders 3 (2)
  44. Darksiders Genesis (2)
  45. Days Gone (4)
  46. Dead Cells (4)
  47. Death's Door (2)
  48. Death's Gambit (2)
  49. Death Stranding (7)
  50. Desperados 3
  51. Detroit: Become Human (6)
  52. Deus Ex Mankind Divided (4)
  53. Devil May Cry 5 (5)
  54. DiRT 4
  55. Disco Elysium (2)
  56. Dishonored 2 (6)
  57. Dishonored: Death of the Outsider
  58. Divinity Original Sin (3)
  59. Donkey Kong Country Tropical Freeze
  60. Don't Starve (3)
  61. Doom (2016) (6)
  62. Doom Eternal (4)
  63. Dragon Age: Inkwizycja
  64. Dragon Ball FighterZ (3)
  65. Dragon Ball Kakarot (2)
  66. Dragon Quest XI (3)
  67. Dragon Quest Builders 2
  68. Dreams
  69. Driveclub (6)
  70. DriveClub Bikes
  71. dying light (3)
  72. Elite Dangerous
  73. Enter the Gungeon
  74. Everybody's Gone To The Rapture (2)
  75. The Evil Within (3)
  76. The Evil Within 2 (2)
  77. EX Fighting Layer
  78. Fallout 4 (2)
  79. Far Cry 4
  80. Final Fantasy 7 Remake (5)
  81. Final Fantasy XIV
  82. Final Fantasy XV (2)
  83. Fire emblem three houses (2)
  84. Firewall Zero Hour [VR]
  85. Firewatch (4)
  86. Fist of the NOrth Star
  87. Forza Horizon 3 (3) / Forza Horizon 4 (5)
  88. Forza Motorsport 7 (3)
  89. Furi
  90. Gears of War 4 (3)
  91. Gears 5 (4)
  92. Ghost of Tsushima (6)
  93. God of War (2018) (13)
  94. Gone Home
  95. Gran Turismo Sport (2)
  96. Gravity Rush 2 (4)
  97. Grip
  98. Guacamelee 2 (2)
  99. Guilty Gear XRD Revelator
  100. Gundam Breaker 3
  101. Hades (3)
  102. Halo 5 Guardians (3)
  103. Halo Wars 2 (2)
  104. Hellblade Senua's Sacrifice
  105. Hitman (2) / Hitman 2 / Hitman 3
  106. Hob
  107. Hollow Knight (7)
  108. Horizon Chase Turbo
  109. Horizon Zero Dawn (7)
  110. Hyper Light Drifter (3)
  111. Hyrule Warriors
  112. inFamous First Light
  113. inFamous Second Son (4)
  114. Inside (2)
  115. Injustice 2
  116. Into the Breach
  117. It Takes Two (2)
  118. Katana ZERO (2)
  119. Kentucky Route Zero TV Edition (2)
  120. Killer Instinct
  121. Killzone Shadow Fall
  122. Kingdom Come Deliverance (3)
  123. Kingdom Hearts 3
  124. Lara Croft and the Temple of Osiris
  125. The Last Guardian (6)
  126. The Last of Us: Part II (7)
  127. Layers of Fear
  128. THE LEGEND OF HEROES: TRAILS OF COLD STEEL
  129. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (5)
  130. The Legend of Zelda: Link's Awakening
  131. Lego City Undercover
  132. Life is Strange (4)
  133. Little Big Planet 3
  134. Little Nightmares (2)
  135. Lords of Fallen (2)
  136. Luigi’s Mansion 3
  137. Mad Max (2)
  138. Mafia Remake (3)
  139. Mafia 3 (2)
  140. Mario + Rabbids
  141. Mario Kart 8 (3)
  142. Marvel’s Spider-Man (9)
  143. Matterfall (2)
  144. MediEvil (2)
  145. The Messenger
  146. Metal Gear Solid: Ground Zeroes (2)
  147. Metal Gear Solid 5: Phantom Pain (7)
  148. Metro Exodus (5)
  149. Middle-Earth Shadow of Mordor (3) / Middle-Earth Shadow of War (2)
  150. Monster Boy and the Cursed Kingdom
  151. Monster Hunter World (3)
  152. Monster Train (2)
  153. Mortal Kombat 11 (2)
  154. Moss [VR] (3)
  155. Mutant year zero (2)
  156. Need for Speed (2) / Need for Speed Heat
  157. Nex Machina (3)
  158. Ni No Kuni 2
  159. Nier: Automata (10)
  160. Nier Replicant ver.1.22474487139...
  161. Night in the Woods
  162. Nintendo Land
  163. Nioh (3)
  164. Nioh 2
  165. Octopath Traveler (3)
  166. Oddworld New Tasty
  167. The Order 1886 (3)
  168. Ori and the Blind Forest (6)
  169. Ori and the Will of the Wisps (5)
  170. The Outer Wilds
  171. Outlast 2
  172. Overcooked 2
  173. Overwatch
  174. Persona 5 (5)
  175. Persona 5 Strikers
  176. Pikmin 3
  177. Pillars of Eternity 2
  178. A Plague Tale: Innocence (7)
  179. Pokken Tournament
  180. Prey (8)
  181. Pro Evolution Soccer 2016
  182. Project CARS
  183. Psychonauts 2 (2)
  184. Pyre
  185. Quantum Break
  186. Rage 2
  187. Rainbow Six Siege
  188. Ratchet & Clank 2016 (5)
  189. Red Dead Redemption 2 (8)
  190. Resident Evil 2 Remake (10)
  191. Resident Evil 3 Remake (3)
  192. Resident Evil 7 (7)
  193. Resogun (4)
  194. Return of the Obra Dinn
  195. Rime
  196. Rise of the Tomb Raider (5)
  197. River City Girls
  198. Rocket League (3)
  199. Rogue Legacy (2)
  200. Ruiner
  201. Salt and Sanctuary
  202. Samurai Shodown (3)
  203. Sayonara Wild Hearts
  204. Sea of Thieves (2)
  205. Sekiro Shadows Die Twice (5)
  206. Shadow of the Colossus Remake (3)
  207. Shadow of the Tomb Raider (5)
  208. Shadow Tactics Blades of the Shogun
  209. Slay the Spire (2)
  210. Sniper Elite 4
  211. Snowrunner
  212. Soma
  213. Soulcalibur 6 (3)
  214. South Park The Fractured But Whole (2)
  215. Spelunky 2
  216. Spiritfarer (2)
  217. Splatoon (2)
  218. STAR WARS Battlefront II
  219. Star Wars Jedi: Fallen Order (6)
  220. Stardew Valley (4)
  221. Steep
  222. Street Fighter V (3)
  223. Streets of Rage 4 (2)
  224. Subnautica / Subnautica: Below Zero
  225. Sunset Overdrive (3)
  226. Super Lucky Tale
  227. Super Mario 3D World (4)
  228. Super Mario Maker 2
  229. Super Mario Odyssey (2)
  230. Super Smash Bros. Ultimate
  231. The Surge / The Surge 2
  232. Table Top Racing
  233. Tales of Berseria
  234. Tales from the Borderlands (3)
  235. Tekken 7 (5)
  236. Tetris Effect (2)
  237. TitanFall 2 (4)
  238. Titan Souls
  239. Tom Clancy's The Division
  240. Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 (3)
  241. Torment Tides of Numenera
  242. Towerfall Ascension
  243. Transistor (4)
  244. Transformers Devastation (2)
  245. Trials Fusion
  246. Tricky Towers
  247. Uncharted 4: A Thief's End (9)
  248. Uncharted The Lost Legacy (4)
  249. Unravel 2 (2)
  250. Until Dawn (4)
  251. Untitled Goose Game
  252. Valiant Hearts (2)
  253. Valkyria Chronicles 4 (3)
  254. Vampyr (2)
  255. Walking Dead The Final Season
  256. Wasteland 3
  257. Watch Dogs 2
  258. A Way Out (4)
  259. What Remains of Edith Finch (4)
  260. Wiedza to Potęga/Knowledge is Power (2)
  261. Wiedźmin 3: Dziki Gon (12)
  262. The Witness
  263. Wolfenstein The New Order (4)
  264. Wolfenstein Old Blood / Wolfenstein 2 TNC (2)
  265. The Wonderful 101 (2)
  266. Worms W.M.D
  267. Wreckfest (2)
  268. XCOM 2 (2)
  269. Xenoblade Chronicles X (4)
  270. Xenoblade Chronicles 2 (3)
  271. Yakuza 0 (4)
  272. Yakuza 6 (2) / Yakuza 7: Like a Dragon
  273. Ys VIII: Lacrimosa of DANA
  274. Yoku's Island Express
  275. Yooka Laylee (3)
  276. Yooka Laylee and Impossible Lair (3)
  277. ZombiU

Opublikowano

Z cyberpunkiem w ogóle się nie zgadzam - chodzilo na premierę lepiej na nowych konsolach? Chodzilo. Tak samo było z TEW chociażby czy wolfem a nie pojawiły się w plebiscycie ps360.

Opublikowano

CP2077 powinien trafić albo do PC albo do PS5/XS bo nawet część zmian z Patcha 1.5 nie trafiły do wersji past gen, więc wersja PS4/XOne będzie zawsze tą najgorszą (i to nie tylko pod względem wizualnym).

Jeśli trzeba będzie coś wywalić to nominuję do tego:

94. Gone Home i 161. Night in the Woods - obie ukończyłem i te gry to jedne z najgorszych produkcji jakie odpalałem, 0 gameplayu, 0 funu z rozgrywki, pretensjonalna fabuła.

Opublikowano

The Walkind dead final season(niech ci będzie, ale to jest najlepszy sezon zaraz po jedynce a zakończenia tak długich serii rzadko kończą się dobrze), The Fist of North Star, Concrete genie, call of cthulhu, matterfall(sterowanie w sumie niezbyt intuicyjne i jedna z gorszy gier od HM, ale ost standardowo sztywniutki). Do wyautowania, ale widzę od groma zwyrodnialskich nominacji jak Killzone(poziom podobny do Knacka), The Crew(jedyne czym może się pochwalić, to odwzorowaniem całej ameryczki, ale gdy gra o brum brumach jest chujowym brum brumem, no to chyba słabo. Model jazdy, to nieporozumienie, jak tu u UBI bywa.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, XM. napisał:

Z cyberpunkiem w ogóle się nie zgadzam - chodzilo na premierę lepiej na nowych konsolach? Chodzilo. Tak samo było z TEW chociażby czy wolfem a nie pojawiły się w plebiscycie ps360.

Tak jak pisałem już wielokrotnie - nie będzie w tej liście konsekwencji, szczególnie biorąc pod uwagę gry z końca generacji, gdzie dochodzi do poważnych zakłóceń w odbiorze. Ale opieram się tutaj na datach premier. TEW ukazało się na obie generacje jednocześnie (konkretnie 14.10.2014). Cyberpunk potrzebował na to oficjalnie grubo ponad roku, a to, że działał lepiej na next genach wynika wyłącznie z tego, że są kompatybilne wstecz (poprzednia generacja nie była). Ale to wciąż gra o naturze poprzedniej generacji, bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że tytuł zapowiedziany w 2013 (czy jakoś tak) roku powstawał już z myślą o kolejnej generacji. Nie, bo w bólach, po wielu opóźnieniach i na siłę został wypuszczony pod koniec 2020 roku, gdy nowa generacja dopiero nieśmiało debiutowała.

Zaznaczę jeszcze raz słowo klucz: JEDNOCZESNA PREMIERA. Wszystkie gry przerzucone z siódmej generacji na ósmą mają tę cechę, że ukazywały się jednocześnie na obu generacjach (miesiąc różnicy w przypadku AC4, jeśli dobrze pamiętam). Więc napalony i będący na bieżąco gracz miał wybór. Z Cyberpunkiem nie miał i dysponował tylko wersją past-gen działającą odrobinę lepiej dzięki mocy nowych konsol. A dopiero po przeszło roku otrzymał oficjalne wsparcie next genów. 

CDPR samo strzeliło sobie w stopę wypuszczając tę grę w pośpiechu najpierw na past-geny, a my mamy teraz mamy robić im przysługę i wybierać najlepiej działającą wersję do oceny, mimo że dzieli je przeszło ponad rok? Za duży odstęp czasowy. Nie na mojej warcie.

Godzinę temu, Shen napisał:

Final Fantasy XIV to gra z ps3

Tak, już to przerabialiśmy i masz rację. Wciąż się wahałem, ale wyniki ankiety (więcej głosów dla samego FFXV niż dla FFVIX i "obie" razem wziętych nie pozostawia złudzeń). FFXIV wylatuje jako gra o niejasnym pochodzeniu ze wskazaniem na 7 generację.

Ok, dzięki za bieżące opinie, wspomniane przez Was gry wstępnie oznaczam za "do wywalenia".

Od razu zaznaczam też, że do okolic wtorku-środy będę brał pod uwagę wyniki ankiety pomocniczej - potem podejmuję na jej podstawie decyzje, od których nie będzie już odwołania.

Opublikowano

Możesz wywalić Tricky Towers jeżeli potrzeba miejsca. Również się zastanawiam nad Ruiner, Worms i Street Fighter V (ale ten ma głosy).

Opublikowano

Nie no SFV zostaje, gdzie z tym. Wywalcie za to Call od Cthullu bo to barachlo.

Transformersy czy Ruinera też bym wyjebał.

Wolf TNO zostawionym jako najlepsza część, dwie pozostałe a zwłaszcza kolosa do kosza 

Mafia 3 której nikt nie lubi? Zostawić albo ja albo ten słaby remake jedynki.

Opublikowano

ruiner bardzo fajna gra, ale na zwycięstwo nie zasługuje (zresztą nie tylko ta gra)

Opublikowano

Połowa z tej listy jest do wyebania nawet przed głosowaniem więc nie powinno być problemu żeby ubić te największe kasztany

Opublikowano
  • Autor

Wiadomo, że gdybyśmy brali pod uwagę tylko gry, które mają rzeczywiste szanse i zasługują na wygraną, to i lista z 32 pozycjami by wystarczyła. Ale jeśli chcemy się pobawić dłużej, to trzeba więcej.

A kasztanów będzie tyle, na ile luz listy pozwoli.

I jeśli proponujecie jakąś grę wyjebać, to najlepiej, żeby to było coś z jednym głosem, a jeszcze najlepiej, jakby to był akurat Wasz kandydat. Wtedy nie będzie, że komuś grę wywalacie. :szopenhauer:

Opublikowano

Ja jak na konsera gejmingu przystało wybrałem creme de la creme tej generacji więc z mojej listy wszystko musi zostać :nosacz2:

Opublikowano

No ja podałem swoje z jednym głosem (za wyjątkiem SF).