Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
  W dniu 3.04.2022 o 07:00, messer88 napisał(a):

Everybody's Gone To The Rapture

Life Is Strange

Firewatch

Dishonored 2

ABZU

Rise of TR

Prey

Nier Automata

Darkest Dungeon

Transistor

Pyre

Wolfenstein 2 TNC

Horizon ZD

What Remains of Edith Finch

Kingdom Come: Deliverance

Bloodborne

Dark Souls 3

Sekiro

Nioh 2 

Red Dead Redemption 2

Shadow of the Tomb Raider

Metro Exodus

Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition

Battlefield 1 

A Plague Tale: Innocence

Mutant Year Zero

Hollow Knight

STAR WARS Jedi: Fallen Order

Wiedźmin 3

Thronebreaker: The Witcher Tales

Dead Cells

Ghost of Tsushima

DOOM Eternal

Control

z mojej listy można wyjebac Rapture Pyre i Transistor bo chyba nie było więcej głosów na te gry. Divi 2 już wiem że nie ma bo było w pc 

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 32,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano
  • Autor

Trzeba w końcu rozstrzygnąć kwestię remasterów.

Proponuję tak:

• CTR wchodzi na listę, bo z tego co wiem grę diabelnie rozwinięto, a sam moduł online i możliwość ścigania się z innymi graczami przez sieć zupełnie odświeża tę grę.
  • FF7Remake to wiadomo, że wchodzi - gra zupełnie inna od pierwowzoru.
  • Zelda: Link's Awakening jestem trochę rozdarty, ale jednak na nie. Gameplay bezpiecznie przeniesiony z oryginału, tylko wszystko ładniejsze (i w nieco innym stylu graficznym). Wylatuje, ale czekam na ewentualne głosy sprzeciwu.
  • Mafia na nie. Sporo głosów na tak, ale niewiele mniej na nie. Wylatuje, ale tak jak wyżej.
  • Medievil wylatuje. Ankieta stykowa, remake zbyt bezpieczny i tylko z drobnymi poprawkami.
  • Nier: Replicant póki co na nie, ale tutaj proszę o weryfikację, bo opieram się wyłącznie na odczuciach, a w remake nie grałem. Istotne zmiany są?
  • Oddworld wylatuje. Ankieta nie pozostawiła złudzeń.
  • Ratchet powinien zostać, bo ankieta na "tak" z duuużą przewagą. W oryginał nie grałem, w remake tak, więc nie mam porównania, ale głosy wskazują, że zasługuje na listę.
  • Shadow of the Colossus według mnie powinien wylecieć z listy. Kapitalna gra, ale usprawniona jedynie technicznie. SotC miało już swoje pięć minut w plebiscycie. Poza wskazaniami ankiety nie widzę jednak żadnych istotnych powodów, dla których powinniśmy ją dopuszczać ponownie do zawodów.
  • Tony Hawk? No nie wiem. Niby dodano sporo zawartości i wyzwań, ale głównym problemem jest, że to tak naprawdę pakiet gier, a takich do tej pory nie dopuszczaliśmy i wolę zachować konsekwencję. Więc z bólem serca, ale bym wywalił.
  • Wipeouta i Yakuzy już wcześniej wywaliliśmy.

Proszę Was o Wasze odczucia. Chciałbym jednak, abyście wyobrazili sobie, że taki SotC ma potencjał zajść naprawdę wysoko, ale widząc go np. w ćwierćfinale czułbym lekki niesmak i z tyłu głowy miałbym myśli "tej gry nie powinno w ogóle być na liście".

Podsumowanie: osobiście z remaków zostawiłbym na liście tylko CTR, FF7 RE2/RE3 i Ratcheta (ten ostatni w oparciu o opinie/głosy innych, którzy ograli też oryginał). Resztę z większym, bądź mniejszym bólem serca bym wyjebał.

Opublikowano

Sotc w tym rankingu to będzie jakieś nieporozumienie, ratcheta też bym wyebał bo to przecież to ta sama gra co z ps2 jeśli mnie pamięć nie myli (na 100% kilka etapów przeniesionych 1:1 bo było grane w obie) reszta mi lotto

Opublikowano

Kolosy powinny wypaść choćby z tego względu, że jak taki RE2 i RE3 kolejny raz wyłapie wpierdol od nich, to residentowcy po tym, co się stało z NAJLEPSZĄ GRĄ WSZECHCZASÓW RE4, mogliby zerwać niejedną gałąź w lesie, lub w parku. Także w trosce o ich zdrowie, a w zasadzie życie nie można do tego dopuścić.

Wszystko, albo nic, bo w większości są jakieś zmiany:

-Medievil dosyć wierny, ale też jest parę bonusów, których nie było w oryginale, wersja z PSP chyba nie wzięła udziału, jeśli bym miał nie dopuścić, to tylko dlatego, że to jest taka max siódemka na szynach.

-Crash ma trasy z Nitro, i dodatkowe, ale gra się z grubsza tak samo, co z tego, czy online, czy multi na jednym TV. Jakaś kosmetyka jak ubranka i kolorki za którymi płakał Berion, bądźmy poważni.

-FF7, to w zasadzie coś w rodzaju alternatywnej wersji, ale też kontynuacji 7, więc w sumie można dopuścić, ale duża część jest zrimejkowana, z naciskiem na CZĘŚĆ, bo nie zapominajmy, że to jedna z pewnie wielu, wielu, bo kończy się na Midgarze. To nawet nie jest pół rimejka na dobrą sprawę.

-Mafia dosyć wierna, ale ujebana o OST, soundtrack, ale też zmienia choćby wydźwięk zakończenia i dorzuca garść przerywników, które rzucają nowe światło na pewne postaci. Do tego tryb swobodny z wieloma nowymi misjami, jak UFO, czy futurystyczny motorek, no jest trochę tego.

-Oddworld przeszedłem tylko w rimejku, więc się nie wypowiadam na temat różnic

-O kubraczka trzeba spytać eksperta w tej dziedzinie, czyli frostiego

-Ratchet, reimagine jak residenty, część zrimejkowana, sporo braków w planetach, ale w to miejsce dochodzą nowe, cutscenki chyba zupełnie coś innego w nawiązaniu do filmu.

-Nier nie wiem nawet, czy zasługuje na miano rimejka, bo na pierwszy rzut oka nie wygląda jak rimejk(chociaż jak jest na nowym silniku i ma system walki z automaty, to pewnie jest), ale niech się wypowie ktoś kompetentny w temacie

-Tony te same gry, w dodatku w pakiecie, a tego unikaliśmy. Daleko zaszedł w piątej, więc jak już nie chcesz, żeby rimejki daleko zachodziły, to też trzeba wyjebać.

Trzeba się zastanowić o co tak naprawdę chodzi:

-Czy zmiana kamery wystarczy? Jeśli tak to tylko RE2 RE3 i FF7.

-Czy pewne nowości kosztem innych braków są wystarczające, żeby coś takiego wrzucić? RE2, RE3 Ratchet

-Czy może gameplay ma być zupełnie inny, co w przypadku rimejków, z natury się za bardzo nie wydarzy, bo na tym to polega, żeby klasyka zrobić od nowa i przystosować do współczesnych czasów. Wtedy trzeba wyjebać wszystko, albo wszystko zostawić.

Dla mnie powinna to być selekcja naturalna, jak ktoś uzna, że rimejk ma przegrać w pierwszej rundzie, bo oryginał wystąpił gdzie indziej, to tak po prostu będzie. Nie takie rzeczy tutaj się działy, rimejki/reinterpretacje były od początku dopuszczane, djuk dwa razy wziął udział, bo skandal wyborczy i PC WERSJA NATYWNA, personka też dwa razy, bo pupcio bardzo prosił, a wiadomo, że jak grasz na TV na PS2, a później grasz na kiblu na PS VITa, to masz zupełnie inną grę, do tego swego rodzaju wersję GOTY, którymi też się nie kierowaliśmy.

Opublikowano

Ratchet na PS2 i PS4 to mocno odmienne gry (pod pewnymi względami ten z PS2 jest dla mnie lepszy).

THPS 1+2 bym zostawił bo nawet pod względem gameplayu wprowadza zmiany w stosunku do oryginału. A tłumaczenie że jest to pakiet więc wywalamy jest słabe, bo nie ma możliwości kupna tych gier osobno. Po prostu tak nazwali produkt. Równie dobrze można powiedzieć że gdyby CTR nie nazywał się Nitro Fueled tylko CT Racing + Nitro to też nie powinien się znaleźć.

W Mafię grałem tylko w oryginał ale z tego co widziałem to ten Remake praktycznie wszystko zmienia. To nie jest podobny poziom zmian jak był między RE1-RE1 Remake?

Opublikowano

THPS to normalny tytuł, a nie pakiet. Pakiet to są rzeczy pokroju Uncharted Kolekcja Złodziei.

Opublikowano

Ogólnie trochę wyszło taki, że najwięksi fani nie będą do końca zadowoleni, a nowi w temacie i tak nie zrozumieją dlaczego oryginał cieszył się taką estymą(do tego trochę błędów), ale w zestawieniu z demasterem GTA, to jest remake wybitny. Spore miasto pieczołowicie odtworzone(choć nadal robi głównie za tło), inne mordy, głosy, pewnie motion capture, inna muzyka, co wpływa na klimat, lub jego brak.

Opublikowano

Ratchet 2016 to zupełnie inna gra od pierwszej części z PS2 i chyba najbardziej odmienny od oryginału remake z tej listy "do wywalenia", oprócz RE2/RE3. Tam nawet fabuła i postacie są inne xD.

Abstrahując od tego, że to dużo słabsza gra i nie zasługuje na wyjście z pierwszej, może drugiej rundy.

Nier Replicant to mocarnie podrasowany Nier, no i dochodzi do tego całe to zamieszanie związane z dwiema wersjami tej gry na różne rynki, bo oficjalnie Europejczycy nie mieli dostępu do "prawilnej" wersji aż do tego remastera. Większość elementów to 1:1 w lepszej oprawie, z lepszym systemem walki i bodajże ekwipunku, ale ze względu na powyższe i tak bym ją zostawił.

Edytowane przez kotlet_schabowy

Opublikowano

Mimo, że SotC i Nier uwielbiam, to moim zdaniem do wyjebania, zbyt mało zmian.

Opublikowano

Mafia na nie? Tam dużo zmieniło się względem oryginału, nie tylko gameplayowo, ale i narracyjnie, no ale ok. Nier do wywalenia, bo "nowości" są znikome i nie usprawiedliwiają udziału po raz drugi, mimo, że grało się przednio. SotC - już od dawna byłem na nie, to jest ta sama gra co z ery PS2, ale ładniejsza.

THPS natomiast powinien wlecieć. Dlaczego? Ponieważ jeśli czytam o CTR, że wchodzi na listę, bo 

W dniu 26.04.2022 o 19:48, Kmiot napisał(a):

CTR wchodzi na listę, bo z tego co wiem grę diabelnie rozwinięto, a sam moduł online i możliwość ścigania się z innymi graczami przez sieć zupełnie odświeża tę grę.

to ciśnie mi się na klawiaturę "ej, no ale THPS też diabelnie rozwinięto względem poprzedników i ma online, który nadaje tej grze świeżości". Więc dlaczego, skoro obie gry łapią się pod to stwierdzenie, jedna wchodzi, a druga nie?

Z całą resztą się zgadzam, więc nie zgłaszam więcej uwag.

Opublikowano
  • Autor

Ok, czyli wynika z tego, że na listę wejdą:

FF7, RE2/3, Mafia, Ratchet, a skoro ma wejść CTR, to na tych samych zasadach powinien wejść Tony (obie gry to pakiety tras/map, obsługa online, dodatki, wyzwania). Albo obie, albo żadna najwyraźniej.

Oddworld wypada, SotC również. Co do tego jest ogólna zgoda.

Zeldy nikt szczególnie nie broni, więc też raczej wypada, a z Nierem to różnie bywa - jedni twierdzą, że sporo zmian, inni że za mało. Ale przeważa tendencja na "nie".

Opublikowano

Ja tam wolę aby Kolosy były dodane zamiast jakiejś niszowej pozycji która ma jedną rekomendację. Ogólnie wszystkie remake'i był uwzględnił bez wahania.

Nie pamiętam kto to pisał wcześniej, ale remake to remake, nieważne czy 1:1 czy ze zmianami, to i to zasługuje na udział.

Opublikowano
  W dniu 27.04.2022 o 08:28, Kmiot napisał(a):

FF7, RE2/3, Mafia, Ratchet, a skoro ma wejść CTR, to na tych samych zasadach powinien wejść Tony (obie gry to pakiety tras/map, obsługa online, dodatki, wyzwania). Albo obie, albo żadna najwyraźniej.

Brzmi nieźle.

Zeldy nikt szczególnie nie broni

To samo w lepszej grafice? Nah, do wywalenia.

z Nierem to różnie bywa - jedni twierdzą, że sporo zmian, inni że za mało.

Bo to również ta sama gra. Ma podciągniętą grafikę, nowy ending i lepszy system walki, ale to nadal to samo, tylko trochę poprawione. Nie powinno jej być na liście, miała już swoją szansę w głosowaniu.

Opublikowano

Jak ma wejść CTR, lub Tony kosztem innych, to z tego miejsca nominuję trylogię Crasha i Spyro.

Opublikowano

Tak spojrzałem na listę z poprzedniej strony i widzę że część remake'ów o których jest dyskusja dostało więcej niż jeden głos. Tak w ogóle ile gier jeszcze trzeba wywalić żeby zmieścić się w 256 po uwzględnieniu kandydatów do wypadu z poprzedniej strony?

Opublikowano
  • Autor
  W dniu 27.04.2022 o 08:53, łom napisał(a):

Tak w ogóle ile gier jeszcze trzeba wywalić żeby zmieścić się w 256 po uwzględnieniu kandydatów do wypadu z poprzedniej strony?

Więc tak. Uwzględniając głosy i propozycje Waszych nominacji, których postanawiacie się zrzec od ostatniej aktualizacji:

Z nominacji Slima wyrzuciłem:

The Walking Dead Final Season

The Fist of North Star

Concrete Genie

Call of Cthulhu

Nie wywaliłem:

Matterfall, bo ma dwa głosy i ktoś jeszcze nominował.

Proponował też wyrzucić Killzone: Shadow Fall i The Crew, ale rozumiem, że to nie autorskie nominacje, bo wyraża się o tych grach niezbyt pochlebnie.

Więc póki co zostawiłem.

20inchDT potwierdził, że nie maił intencji nominować Slay the Spire i Monster Train, więc wyrzuciłem je.

Z nominacji Square wyrzuciłem:

Tricky Towers

Ruiner

Worms W.M.D.

Z nominacji messera88 wyrzuciłem:

Pyre

(pozostałe mają więcej niż jeden głos)

Wyrzucam też rimejki, których nikt szczególnie nie broni i mają jedną nominację:

The Legend of Zelda: Link's Awakening

Oddworld: New and Tasty

Po tych manewrach nasza lista ma 264 pozycje, więc jest tylko o 8 sztuk za długa.

A szczerze mówiąc jest spośród czego wyrzucać. Zdając się na Wasze opinie i własną intuicję, proponuję więc pozbyć się czegoś z poniższej listy (wszystko ma po jednej nominacji):

AI: The Somnium Files

Ark: Survival Evolved

The Banner Saga 2

Cat Quest

The Crew

DriveClub Bikes - nadal nie jestem przekonany na ile to wydanie standalone

EX Fighting Layer

Gone Home

Gundam Breaker 3

inFamous First Light

Killzone Shadow Fall

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel

Nier Replicant ver.1.22474487139...

Night in the Woods

Nintendo Land

Sayonara Wild Hearts

Table Top Racing

Towerfall Ascension

Ys VIII: Lacrimosa of DANA

Osobiście nic więcej nie zasugeruję i póki co słucham Waszych propozycji.

Zaznaczam, że mamy jeszcze pole manewru w kwestii remake SotC (ale ten ma trzy nominacje, więc nie dałem go na powyższą listę), jak również ograniczenie się do tylko jednego NioHa (aktualnie są dwa, ale dwójka ma tylko jedną nominację).

Ogólnie poniżej pełna lista, bo może wyłuskacie z niej innych kandydatów.

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano

No to jeszcze raz powtórzę: Gone Home i Night in the Woods to jedne z najgorszych 'gier' jakie ukończyłem. Dla mnie to są gry 2/10, przy nich Mortal Kombat Mythologies: Sub Zero to kandydat do GOTY.

W The Crew model jazdy jest strasznie nijaki, wywaliłem po 2h, tak samo jak The Crew 2.

Driveclub Bikes to niby 'standalone expansion' ale samej gierki nie ma możliwości kupna, bo wersja cyfrowa została zablokowana a pudełko nigdy nie wyszło.

Opublikowano
  • Autor
  W dniu 27.04.2022 o 20:04, łom napisał(a):

No to jeszcze raz powtórzę: Gone Home i Night in the Woods to jedne z najgorszych 'gier' jakie ukończyłem.

Wiem, odnotowałem Twoją propozycję i dlatego umieściłem te gry na liście "zagrożonych wyrzuceniem", ale zakładam, że to nie Twoje nominacje, więc póki co definitywnie nie wyrzucam. Jeśli nikt nie stanie w obronie, to prawdopodobnie polecą. Póki co zbieram opinie ;]

W dniu 27.04.2022 o 20:07, frankfuter napisał(a):

Cat Quest to średnia darmowka z Androida

No grałem na konsoli. Łatwa, przyjemna, takie klikadełko właśnie. Gra uproszczona pod każdym możliwym względem, RPG akcji dla ośmiolatków. Mało rozpoznawalny tytuł, ciepły, ale bez potencjału.

Opublikowano

przy nich Mortal Kombat Mythologies: Sub Zero to kandydat do GOTY.

To była niezła gra, takie 6/10 i piękne mortalowe czasy, gdy Sub-Zero wycierał podłogę Scorpionem. 

Opublikowano
  • Autor

Ostateczne decyzje wynikające z nominacji i ankiety:

• Asasyny będą reprezentowane przez Black Flag i Origins. 
  • Forza Horizon to zdecydowanie czwórka.
  • Hitman to trójka.
  • Śródziemie to będzie Shadow of Mordor. 3:2 w nominacjach, 10:8 w ankiecie. Wynik jasny.
  • NFS to będzie reboot z 2015. Ankieta stykowa (różnica jednego głosu na korzyść Heat), ale 2015 wygrywa w nominacjach 2:1. A na te zawsze zwracam większą uwagę.
  • jako drugiego Wolfensteina zostawiam The New Colossus z racji dwóch nominacji (Old Blood tylko jedna), ale generalnie rozważam ograniczenie się tylko do The New Order.
  • Z Yakuz pójdziemy w dwie szkoły: Yakuza 0 jako reprezentantka klasyki i Yakuza 7, jako reprezentantka nowego stylu serii.
  • Subnautica zostaje jedynka, z racji większej rozpoznawalności i zakładam, że po prostu więcej osób miało okazję w nią zagrać, więc i miarodajnie ocenią w plebiscycie.

Ogólnie wykreślam z listy ostatnie Wasze propozycje, których nikt nie ma zamiaru bronić.

The Crew

Killzone: Shadow Fall

Gone Home

Night in the Woods

Cat Quest

I jeszcze niekończąca się historia z rimejkami, bo mnie wykończą.

Osobiście najchętniej wyrzuciłbym Niera SotC i Medievila, ale w przypadku tych dwóch ostatnich waham się z powodu ilości nominacji (odpowiednio 3 i 2, chociaż sir Daniel nie popisał się w ankiecie). Z Nierem trochę łatwiej, bo tylko jedna nominacja. Ale ankieta jest dość przeciwna wyrzuceniu. Nie chcę być tyranem i ignorować głosu większości, tym bardziej, że rimejki już się pojawiały w poprzednich generacjach (MGS, RE1), ale tak jak pisał Slim - głosujący dość szybko to weryfikowali i sukcesów wielkich nie odniosły.

Nie wiem co robić. Nie potrafię tego pogodzić, żeby jedne rimejki dopuszczać, a drugie nie "bo nie".

Generalnie potrzebujemy jeszcze trzy miejsca. Jakieś sugestie?

Pokaż ukrytą zawartość

Driveclub Bikes to niby 'standalone expansion' ale samej gierki nie ma możliwości kupna, bo wersja cyfrowa została zablokowana a pudełko nigdy nie wyszło.

No ja bym wywalił. 

To już gra-widmo.

Opublikowano

To oprócz Driveclub Bikes zasugeruję jeszcze EX Fighting Layer, bo bijatyki i tak mają małą siłę przebicia tym bardziej tak niszowe i inFamous: First Light bo tylko jedna nominacja a jest Second Son z czterema. Ewentualnie wywalić jakieś indyki z jednym głosem, ale to ktoś obeznany mógł by się wypowiedzieć czy jakiś średniak/crap rzuca się w oczy.

Opublikowano

Wyrzucam swoje Layers of Fear, bo to max siódemka, do tego symulator chodzenia. Proponuję wyjebać Bikes, bo to jest taki stand alone jak ten do Cuszimy, czy oddzielne GTA Online. Zrobili tak, ale jest też zawarty w podstawce jak za to zapłacisz. Matterfall beze mnie ma jeden głos kwadrata, więc trzeba go przekonać. Będzie ciężko, bo jest psychofanem domowej marki, ale pewnie sam podskórnie wie, że tutaj nie było tak różowo, i zgarnie może 3 głosy jak wylosuje czapaczuri the game. No i co? Można po cichu szykować się do inauguracji.