Opublikowano 1 maja 20222 l 2 minuty temu, łom napisał: Bez względu czy to będzie VS czy jedno głosowanie to myślę że te max 64 gry wystarczą, tym sposobem nie będzie też kombinowania co wyrzucić. Tak szczerze wolał bym jedno głosowanie zamiast drabinki. Bo przy drabince przykładowo jeśli jakaś gra ze SNESa trafi na tytuł z PS4 to będzie miała automatycznie pod górkę, mimo że np. dla 40% osób ten tytuł ze SNESa to jest najlepszy tytuł z całej listy. A ważniejsze przy jednym głosowaniu każdy będzie wybierał ten tytuł który faktycznie uważa za najlepszy na liście. Jedno głosowanie? Czyli w sensie ankieta z propozycjami tytułów i możliwością jednokrotnego wyboru? To taka rywalizacja szybko się zakończy. Zwycięzca będzie wiadomy po kilku godz i według mnie w takim głosowaniu jeszcze bardziej zaznaczy się to, że wygra gra po prostu najbardziej popularna.
Opublikowano 1 maja 20222 l Ale przynajmniej będzie widać dla ilu osób przykładowo MGS jest faktycznie najlepszym tytułem dostępnym na liście a nie dostał głosy bo RE2 wcześniej odpadł. Edit: no i można wtedy zrobić ankietę anonimową żeby po ujawnieniu wyników zobaczyć skumulowany ból dupy części użytkowników Edytowane 1 maja 20222 l przez łom
Opublikowano 1 maja 20222 l To wtedy tak to będzie wyglądało: Contra - 3 MGS2 - 8 The Last of Us - 40 Chrono Trigger - 5 Worms - 4 Tony Hawk - 3 Wiedźmin 3 - 40 Czuję, że mniej więcej taki rozrzut byłby. +1 do anonimowości Edytowane 1 maja 20222 l przez GearsUp
Opublikowano 1 maja 20222 l Wziąłbym łącznie te 32 tytuły i każdy wybiera jeden. 42 minuty temu, Kmiot napisał: ewentualnie podmienić kilka tytułów, wyrzucając z niej kilka(naście gier), które do TOP 16/32 dotarły fartem, albo trollingiem (vide świeży Daxter) Bez żadnego kombinowania, odpadło to odpadło, zostawmy tego RE4 w spokoju.
Opublikowano 1 maja 20222 l 5 minut temu, Square napisał: Bez żadnego kombinowania, odpadło to odpadło, zostawmy tego RE4 w spokoju. Kombinowania nie będzie jeżeli się ustali jakieś sztywne reguły np: - uwzględniamy gierkę, która odpadła z finalistą lub półfinalistą całego rankingu wcześniej mniej niż 5 głosami (z tego by wynikało, że taka gierka odpadająca o włos np w 1 rundzie równie dobrze mogła załapać się na finał) Edytowane 1 maja 20222 l przez GearsUp
Opublikowano 1 maja 20222 l Zrobiłbym kameralny turniej pomiędzy tymi, którzy faktycznie wygrali. Prawdziwy pojedynek o GOAT-a, bez dawania drugiej szansy przegranym(RE4, przyjacielu mój, wstań, jeszcze nie wszystko stracone) i miałbym też największy dylemat, bo jak nad tym myślałem, to nie wiem, co miałbym wybrać w parach poza amiga/pc/3/4. Problem jest taki, że jest nie do pary(dlatego nie chciałem rozbijać handheldów), więc trzeba by było czekać, albo do dziewiątej, albo zrobić zwykłe głosy jak przy okazji głosowań na GOTY, najlepiej bez zmiany głosów i np. anonimowo do momentu ogłoszenia wyników(jeśli to możliwe). Ewentualnie uciąć, jednego, lub dwóch z nich np. PC i Amiga, bo to był raczej dodatek(choć to rasizm, wygrali, to wygrali), albo jeszcze przed tym zrobić symboliczną, mocno niepełną 9 generację, bo nie sądzę, że za 7-8 lat będzie komu i dla kogo ją robić. Także najbliżej mnie do tego, żeby po ósmej uderzyć z lekką listą z tymi kilkunastoma grami(crossami, które nie trafiły na ósmą i nextgen only), a później turniej 10 reprezentantów swoich dyscyplin(w tym przypadku głównie generacji) napierdala się, żeby udowodnić, która sztuka walki jest najlepsza i najskuteczniejsza na świecie. Jak w pierwszych UFC.
Opublikowano 1 maja 20222 l Autor Widzę, że każdy ma inną wizję xd Począwszy od uczestników, ich ilości, sposobu przydzielania miejsc, po sposób głosowania. Trudno to będzie pogodzić.
Opublikowano 1 maja 20222 l Mnie się podoba ten pomysł z ligą mistrzów, czyli plebiscyt złożony z samych zwycięzców
Opublikowano 1 maja 20222 l Autor 11 minut temu, Mejm napisał: Zrob ankiete Pewnie trzeba będzie. Głównie chodzi o ilość uczestników i formę głosowania. Albo minimalizm i kameralna walka dostępna wyłącznie dla elity elit, albo pełnowymiarowa, spektakularna bitwa.
Opublikowano 1 maja 20222 l Jak dla mnie lepsza opcja jest wziecie tylko zwyciezcow z kazdej bitwy. Pewnie z 8 sie uzbiera.
Opublikowano 1 maja 20222 l A może by tak zrobić osobne plebiscyty dla poszczególnych konsol? Nie trzeba iść w drobnicę ale np. The Best of PlayStation, Nintendo, Xbox, Sega.
Opublikowano 1 maja 20222 l Autor 5 minut temu, Czoperrr napisał: A może by tak zrobić osobne plebiscyty dla poszczególnych konsol? Nie trzeba iść w drobnicę ale np. The Best of PlayStation, Nintendo, Xbox, Sega. Szczerze pisząc nie jestem pewien czy mi się chce to ogarniać, bo to w zasadzie to samo, ale w innych kategoriach (też będą utarczki co zostawić, a co wyrzucić z listy, tylko na inną skalę). A przynajmniej nie chce mi się tego robić już teraz i bezpośrednio po zakończeniu plebiscytów generacji. Choć nie wykluczam, że za kilka miesięcy wrócimy do tematu, jeśli mi nie zabraknie entuzjazmu, a Wam zainteresowania tematem takich walk. Póki co mogę się zaoferować jako organizator plebiscytu podsumowującego wszystkie dotychczasowe, by zamknąć jakoś ten rozdział. Chyba że znajdzie się inny chętny organizator do ogarniania tego, to rozwinę nawet czerwony dywan ;]
Opublikowano 1 maja 20222 l No jakaś przerwa mile widziane bo za dużo dobrobytu. A jeśli chodzi o the best of syćkie konsole to jestem za tym żeby z każdej generacji dopuścić wszystkich finalistów ewentualnie półfinalistów bo jak wezmiemy samych wygranych to taka smutna i biedna ta lista będzie
Opublikowano 2 maja 20222 l Jesli nie walczyliby tylko zwycięzcy generacji, to moim zdaniem każdy powinien wypisać łącznie trzy gry ze wszystkich generacji które chciałby żeby zawalczyły. Ponad sto osób głosuje, więc część gier pewnie by dostała po kilka głosów. Wtedy zrobić drabinkę na 32 gry i już
Opublikowano 2 maja 20222 l Autor Ok, wrzuciłem wstępną ankietę, która z grubsza powinna pomóc nam określić preferencje, a na detale przyjdzie pora później. Generalnie chodzi o rozmiary starcia i jego formę. Czy to ma być coś kameralnego, ograniczonego do 8 albo 16 uczestników (zwycięzcy/finaliści generacji)? A może coś nieco bardziej rozszerzonego, choć z umiarem (32, 64 lub 128 uczestników). Albo zostajemy przy dotychczasowej formie na bogato. Drugie pytanie dotyczy sposobu, w jaki wyłonimy zwycięzcę, bo pojawiły się głosy, by odbić od formy versus i zaoferować po prostu listę gier do zagłosowania na swojego faworyta. Wszystko ma swoje wady i zalety.
Opublikowano 2 maja 20222 l 1 na 1 przy GOAT nie ma sensu, znowu od 1/8 będzie zawalone gierkami od Sony przez specyfikę tego forum.
Opublikowano 2 maja 20222 l Moja profesjonalna opinia: to losowanie bonusowe, więc nie ma co się spinać. Niech Kmiot wybierze arbitralnie jakieś gierki (wielcy przegrani, wygrani z każdej generacji, jeden wuj) i jedziemy z oddawaniem głosów.
Opublikowano 2 maja 20222 l Też jestem za tym żeby były 32 tytuły i jeden głos, tym sposobem każdy ma szansę zagłosować na grę którą uważa za najlepszą z dostępnych 32 i każdy głos będzie się bardziej liczył (bo przy max ~130 głosach wszystko powyżej 5 głosów na jedną grę to będzie sukces). Przy versusie tak naprawdę może być sytuacja że zwycięzca to będzie GOAT dla faktycznie 15% użytkowników. Nawet można dodać parę tytułów (max 8 żeby dobić do 40) które są sztosami nad sztosami a odpadły wcześnie niewielką ilością głosów ze zwycięzcą plebiscytu bądź w niewyjaśnionych okolicznościach (jak np. FF Tactics
Opublikowano 2 maja 20222 l Aniekta #nikogo. Takie głosowanie przeszłoby bez echa bo 50% głosów oddawana jest w forumkowej bitwie gierek w pierwszych 1-2 dniach więc w tym czasie pewnie zostałby wyłoniony zwycięzca a po drugie gdyby ze 3 tytuły szły łeb w łeb to ludzie zaczęli by zmieniać głosy ze "swojej ulubionej" gierki na rzecz tej, która ma szansę wygrać więc bez sensu imo.
Opublikowano 2 maja 20222 l A to nie można zrobić tak żeby wyniki ankiety były widoczne dopiero po jakimś czasie + zablokowanie możliwości zmiany głosu?
Opublikowano 2 maja 20222 l Nie do końca mnie pasuje, że przy większej ilości niż 8-10 - nawet hipotetycznie - tzw. GOAT-em może zostać ktoś kto nie wygrał nawet swojej własnej generacji. Nie ważne, czy odpadł w pierwszej rundzie, czy w finale - wyglądałoby to trochę głupio i średnio wiarygodnie. Dajmy na to, nawet te Uncharted 2 z finału - wyłapało solidnych kokosów z cegłówki na łeb od Joela, a z racji drugiej szansy może się okazać, że przegrał, ale wygrał. Takie coś rzuciłoby cień na całą mrówczą pracę, a poważni profesorowie gejmingu na najlepszych uczelniach wyższych w stanach, zamiast odnosić się do tego jak do ostatecznej wyroczni, to będą kręcić bekę. "O pa na tego gościa, wormsy go odjebały w ćwierćfinale amigi, a teraz jest mistrzem świata. To niezły GOAT".
Opublikowano 2 maja 20222 l Wybrac jakos 32 tytuly a potem niech Kmiot wpierd.doli je do tej swojej maszyny z kulkami albo torem wyscigowym i niech sie samo wylosuje. To przynajmniej unikniemy 10 stron pier.dolenia, ze to forum sony i ze gierki wygrywaja bo w 1995 piractwo.
Opublikowano 2 maja 20222 l To też jest dobre, przy 360 jakoś Verbatimy nie pomogły, a była złamana na długo wcześniej od PS3. Niemniej przy ósmej jest szansa jak nigdy, żeby wygrała multiplatforma, więc może nie będzie na kogo zwalać winy.