Skocz do zawartości

Temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Dobra, ankieta dość niejednoznaczna, szczególnie w kwestii rozmiarów listy.

Niewielka przewaga "czegoś średniego", choć "kameralna" też ma swoich zwolenników.

Proponuję więc wstępnie pogodzenie dwóch obozów i kompromis w postaci czegoś średniego, ale w dolnych rejonach, czyli 32 gry.

Mogłoby to wyglądać następująco:

1. [3 generacja]
  2. [3 generacja]
  3. [3 generacja]
  4. [3 generacja]
  5. [4 generacja]
  6. [4 generacja]
  7. [4 generacja]
  8. [4 generacja]
  9. [5 generacja]
  10. [5 generacja]
  11. [5 generacja]
  12. [5 generacja]
  13. [6 generacja]
  14. [6 generacja]
  15. [6 generacja]
  16. [6 generacja]
  17. [7 generacja]
  18. [7 generacja]
  19. [7 generacja]
  20. [7 generacja]
  21. [8 generacja]
  22. [8 generacja]
  23. [8 generacja]
  24. [8 generacja]
  25. [PC]
  26. [PC]
  27. [PC]
  28. [PC]
  29. [Amiga]
  30. [Amiga]
  31. [Handheld]
  32. [Handheld]

Domyślnie te sloty zajmują półfinaliści (i finaliści w przypadku Amigi + Handheldów). Jednak zastanawiam się nad sensownością paru kwestii:

• czy rzeczywiście chcemy na liście pozycje z Handheldów, czyli domyślnie finalistów: GoW: Ghost of Sparta i Vice City Stories? Czy olewamy je, bo ta edycja była dość rozczarowująca (średnia głosów + beznamiętny finał). 
  • czy 3 i 4 generacje rzeczywiście potrzebują  po cztery sloty, czy jednak wystarczą po dwa? Przypominam, że obie miały tylko po 128 gier na liście startowej, dopiero od piątej generacji zaczęły się listy 256.
  • czy narzucamy limit dwóch gier na cykl?
  • czy dopuszczamy jakieś manewry na liście, w celu jej uatrakcyjnienia? Mam tutaj na myśli podmianę "przypadkowych i fartownych" półfinalistów (np. Mafia) na coś, co będzie w stanie walczyć z TYTANAMI jak równy z równym. Niby można zostawić np. Mafię, ale według mnie to zmarnowany slot.

No i zostajemy przy formule Versus. Tak zaczęliśmy i tak zakończymy, nie będziemy kombinować na koniec. Inne formuły weźmiemy pod uwagę w drugim sezonie, jeśli na taki się zdecydujemy.

Co myślicie?

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 30,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Powiem Wam, dziwne uczucie. Tak wstać rano w sobotę i uświadomić sobie, że nie mam już kolejnej rundy do uruchomienia. Z plebiscytami ruszaliśmy pod koniec września 2021, więc minęło już 10 miesięcy,

• Jedna z moich ulubionych er gamingu, ciężko będzie wytypować 10. Oczywiście dostępne wszystko z NESa bo umówmy się jak cała lista gierek na ten system to cała również te po 1990 bo już wyżej kilka gie

Opublikowano
  • Autor

Ok, to coś mi się pojebało. Zresztą zaraz zrobię wstępną listę w oparciu o te zasady, abyśmy wiedzieli na czym stoimy.

Opublikowano
  • Autor
  1. [3 generacja] Contra
  2. [3 generacja] Duck Tales 2
  3. [3 generacja] Micro Machines
  4. [3 generacja] Super Mario Bros.
  5. [4 generacja] Aladdin
  6. [4 generacja] Chrono Trigger
  7. [4 generacja] Metal Slug
  8. [4 generacja] Super Mario World
  9. [5 generacja] Legacy of Kain: Soul Reaver
  10. [5 generacja] Metal Gear Solid
  11. [5 generacja] Tekken 3
  12. [5 generacja] Tony Hawk’s Pro Skater 2
  13. [6 generacja] God of War 2
  14. [6 generacja] Grand Theft Auto: San Andreas
  15. [6 generacja] Grand Theft Auto: Vice City
  16. [6 generacja] Metal Gear Solid 3: Snake Eater
  17. [7 generacja] Dead Space
  18. [7 generacja] The Last of Us
  19. [7 generacja] Red Dead Redemption
  20. [7 generacja] Uncharted 2: Among Thieves
  21. [8 generacja] ???
  22. [8 generacja] ???
  23. [8 generacja] ???
  24. [8 generacja] ???
  25. [PC] Diablo 2
  26. [PC] Half Life 2
  27. [PC] Heroes of Might and Magic III
  28. [PC] Max Payne
  29. [Amiga] Sensible World of Soccer
  30. [Amiga] Worms
  31. [Handheld] God of War: Ghost of Sparta [PSP]
  32. [Handheld] Grand Theft Auto: Vice City Stories [PSP]
Opublikowano

Z Trzeciej Gen. zamieniłbym SMB na SMB 3, ta druga przegrała o włos z Micro Machines, które potem zaszło do finału.

Z Czwartej Gen. tego nieszczęsnego Aladdina bym zamienił na TMNT: Turtles in Time bo postawiło większy opór wcześniej Super Mario World.

Opublikowano

Najbardziej mi nie pasują finaliści handheldowi, mocno wyróżniają się na minus (w porównaniu do reszty tym bardziej że te serie mają już swoich dużych przedstawicieli). Z generacji trzeciej myślę że wystarczą 2 gry. Zamiast tych w sumie czterech gier lepiej wrzucić jakieś sztosy których mocno będzie brakować.

Opublikowano
  • Autor

Cóż, nie będę ukrywał, że najbliżej mi do propozycji Łoma.

Handheldy bym wyjebał, bo realnie patrząc nie mają żadnych szans z jakąkolwiek spośród pozostałych gier.

Trzecią generację ograniczyć do dwóch gier (Contra jako zwycięzca + coś jeszcze, moze wyłonione na podstawie ankiety pomocniczej).

I podobnie bym zrobił z Czwartą generacją. Chrono Trigger jako zwycięzca + coś jeszcze.

To by zwolniło nam 6 slotów na Dzikie Karty dla gier pechowych i po prostu podniosło poziom całego plebiscytu.

Ale zobaczymy jeszcze, to tylko moja wizja.

Opublikowano
2 minuty temu, Kmiot napisał:

To by zwolniło nam 6 slotów na Dzikie Karty

Moze jakies gry z xboxa.

Tylko jak znow odleca w pierwszej rundzie to bedzie szkalowanie nazwy forum.

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, Mejm napisał:

Moze jakies gry z xboxa.

Nie no, bez przesady, to już lepiej zostawić tego Aladyna i Kacze Opowieści.

Opublikowano
Godzinę temu, Kmiot napisał:

To by zwolniło nam 6 slotów na Dzikie Karty dla gier pechowych i po prostu podniosło poziom całego plebiscytu.

Bez sensu takie coś, odpadło to odpadło, na chuj drążyć.

Opublikowano
  • Autor
29 minut temu, Square napisał:

Taka, a nie inna forma losowej rywalizacji sprawia, że już w pierwszej rundzie może się trafić potencjalny finał (w wielu oczach), bo dwie wyjątkowo mocne gry trafią na siebie, a dwa ogórki na siebie. I wiele mocnych pojedynków miało już miejsce w rundach wcześniejszych, niż półfinały. 

Ta forma nie jest kompletnie wymiernym sposobem na określenie jakości kolejnych gier (poza pierwszym miejscem), bo trzeba mieć trochę szczęścia. I dlatego jestem za tym, by listę poddać tuningowi i ją zwyczajnie wzmocnić w wyraźnie słabszych punktach. Dać szansę rewanżu grom, które nie miały farta.

Z drugiej strony możemy zestawić ze sobą handheldowego GTA/Aladyna (gdzie w szczycie WSZYSTKICH głosujących - na niego i rywala - było sumarycznie 60) z The Last of Us (który samodzielnie w finale zgarnął 80 głosów) i ekscytować się wyrównaną walką. WOW, już widzę te zażarte dyskusje o wyższości jednej gry nad drugą.

Po prostu jestem realistą i chciałbym ciekawe pojedynki, które będą być może generować ciekawe dyskusje i przekomarzanki. Nie chcę, by było bezpłciowo. Nie chcę by było zbyt formalnie, skoro to ma być zabawa. Pamiętasz urocze zamieszanie przy okazji pojedynku SotC vs. RE4? A to było raptem 1/16 finału. Miejsce w drabince nie definiuje jeszcze potencjału i jakości gry.

Opublikowano

Trzeba tylko zobaczyć na poprzednie głosowania jakie gierki mają jakiś potencjał na forumku. Bo np. FF Tactics którego uważam za GOAT i grę idealną odpadł z NFSem, więc pewnie nawet nie ma co go wrzucać :( ale Silent Hill 2 miał remis z GTA: SA. Batman: AA też sobie dobrze radził. Nie ma też na ten moment żadnego Residenta. Myślę że po zakończeniu ósmej generacji można wybrać paru kandydatów na wolne miejsca i jeśli będzie ich za dużo zrobić ankietę pomocniczą jednokrotnego wyboru "którą gierkę chcesz zobaczyć w bitwie o GOAT".

Opublikowano
  • Autor

Dobra Mordeczki, aktualizacja ankiety, bo tamte kwestie mamy już ustalone. 

Obecnie trwa dyskusja na temat: czy powinniśmy poczynić na liście GOAT zmiany i jeśli tak, to jakie?

Dwa główne zagadnienia poruszam w pytaniach ankiety powyżej, ale inne uwagi mile widziane.

Opublikowano

@Kmiot tak sobie pomyślałem, że gdybyś nadal miał motywejszon do ustawiania tych głosowań to po tym wszystkim można zrobić z podziałem na gatunki już bez podziału między generacjami. Przykładowo wiadomo jak bardzo pod górkę miały wszystkie ścigałki w tych pojedynkach - praktycznie marne szanse dotrzeć gdzieś dalej, zrobić im można teraz osobne zestawienie, te wszystkie Horizony, Forzy, GT i można by było wyłonić w ten sposób GOAT wyścigówkę. Tak samo bijatyki, shootery itp. Oczywiście adventure games i skradanki już byłby mocno umownymi kategoriami i pewnie ciężej by się ustalało jaką grę wrzucić do którego worka no ale tak tylko podrzucam taki pomysł gdybyś chciał dalej bawić się w podobne plebiscyty.

Opublikowano
  • Autor

Jasne, to zawsze jedna z opcji, gdyby nam się zatęskniło. W każdym razie po plebiscycie GOAT na pewno będzie dłuższa przerwa, a kiedy (i czy w ogóle) wrócimy do zabawy oraz w jakiej formie ona się odbędzie to już temat na "za jakiś czas".

Opublikowano

Dajcie Kmiotowi odpocząć z tymi ankietami. 

A jak ktoś chce się bawić, w kolejne coraz bardziej wymyślne plebiscyty to nie ma problemu żeby stworzyć własną ankietę, myślę że Kmiot na pewno da swoje błogosławieństwo

Opublikowano
W dniu 22.05.2022 o 00:32, Square napisał:

Takie mam też zdanie.

Opublikowano

Można jeszcze zrobić plebiscyt z samymi residentami, żeby w końcu się udało.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wiele wskazuje na to, że lecimy z taką listą:

1. [3 generacja] Contra

2. [3 generacja] Duck Tales 2

3. [3 generacja] Micro Machines

4. [3 generacja] Super Mario Bros.

5. [4 generacja] Aladdin

6. [4 generacja] Chrono Trigger

7. [4 generacja] Metal Slug

8. [4 generacja] Super Mario World

9. [5 generacja] Legacy of Kain: Soul Reaver

10. [5 generacja] Metal Gear Solid

11. [5 generacja] Tekken 3

12. [5 generacja] Tony Hawk’s Pro Skater 2

13. [6 generacja] God of War 2

14. [6 generacja] Grand Theft Auto: San Andreas

15. [6 generacja] Grand Theft Auto: Vice City

16. [6 generacja] Metal Gear Solid 3: Snake Eater

17. [7 generacja] Dead Space

18. [7 generacja] The Last of Us

19. [7 generacja] Red Dead Redemption

20. [7 generacja] Uncharted 2: Among Thieves

21. [8 generacja] Bloodborne

22. [8 generacja] Red Dead Redemption II

23. [8 generacja] Uncharted 4: A Thief's End

24. [8 generacja] Wiedźmin 3: Dziki Gon

25. [PC] Diablo 2

26. [PC] Half Life 2

27. [PC] Heroes of Might and Magic III

28. [PC] Max Payne

29. [Amiga] Sensible World of Soccer

30. [Amiga] Worms

31. [Handheld] God of War: Ghost of Sparta [PSP]

32. [Handheld] Grand Theft Auto: Vice City Stories [PSP]

HOT or NOT?

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, Plugawy napisał:

Na ciemnym motywie nie widać praktycznie literek. 

Ciągle o tym zapominam, ale taki bałagan robi kopiowanie na forum z dokumentu google. Z automatu pogrubia i wymusza czarną czcionkę, bez względu na motyw. Zmienianie na domyślną nie rozwiązuje problemu, bo nadal jest czarna, a nie zależna od motywu. Albo robię coś źle.

Generalnie dałem czerwoną, więc powinna być widoczna na obu wariantach.