Opublikowano 27 września 20213 l PSX Extreme #290 Spoiler Wrześniowy numer dostępny od czwartku 30.09 Prenumerata - wysyłka 29.09 (środa) Cena magazynu - 11,99 zł. Roger: W tym miesiącu numer większy o 8 stron, wszak sezon ogórkowy za nami i mamy spory wysyp naprawdę dużych gier. Walczyliśmy we wrześniu jak lwy naciągając w drukarni terminy druku do absolutnego maksimum, ale dzięki temu udało się zmieścić recenzje choćby takich tytułów jak FIFA 22, Diablo II: Resurrected, Death Stranding Director's Cut, Chernobylite (wersja konsolowa) czy Kena: Bridge of Spirits. Z tą ostatnią produkcją był niezły cyrk, bo Polacy nie dostali kodów recenzenckich, więc Kali zakupił produkt od razu jak tylko pojawił się w cyfrowym sklepie i zaliczył z Keną kilkunastogodzinny maraton. Ściera byłby z niego dumny! Koncówka jak za starych, dobrych lat. W dziale recenzji znajdziecie też takie tytuły jak Lost Judgment, Deathloop, Tales of Arise, Life is Strange: True Colors czy Psychonauts 2. Tej ostatniej produkcji Komodo poświęcił specjalny artykuł, opowiadając o niesamowicie zakręconych perypetiach zespołu deweloperskiego i jego szefa, Tima Shafera, który jest ikoną kultowej w wielu kręgach firmy Lucasarts. Tematy numeru są z kolei trzy. Premiera odświeżonego Diablo to dobry moment, by przygotować małe kompendium wiedzy o kulisach powstania tej wspaniałej serii, pełnej ciekawych anegdot i przeciwności losu. SoQ zaś zgłębił inny, niezwykle ciekawy temat – zarabiania na grach grając w nie oraz co mają z tym wspólnego kryptowaluty. Jeśli mieliście kiedykolwiek jakieś pytania o Bitcoina, co to w ogóle jest kopanie kryptowalut, kto jest za to odpowiedzialny i jak to w ogóle działa, z naszego artykuły wyniesiecie naprawdę sporą wiedzę. A zastanawialiście się kiedyś jak wygląda analiza gier na etapie ich tworzenia? Jakie badania wykonuje się, by ocenić trendy na rynku? Jak działa neuromarketing i „ciche recenzje”? O tym, jak i całym procesie odrzucania bądź zatwierdzania pomysłów na nowe gry rozmawiam z prezesem Try Evidence, firmy, która oferuje szeroki zakres takich badań dla wydawców, deweloperów i inwestorów chcących ocenić potencjał gier, z którymi przychodzą do nich twórcy. Okładka z kolei zdradza, że w magazynie znajdziecie jakieś dobro związane z Far Cry 6. Nie może być inaczej. Mieliśmy okazję zagrać kilka godzin w najnowszą odsłonę serii i zdajemy Wam obszerny raport z wycieczki do Yary – fikcyjnego, tropikalnego państwa, którym trzęsą kartele narkotykowe. A skoro numer ma 8 stron więcej, większa liczna recenzji nie odbiła się na publicystyce. Nie jednemu szybciej zabije serce, gdy poczyta o historii Strip Pokerów, gdzie erotyka spotyka hazard, i jak się okazuje, miała w tym jakże ciekawym rozdziale gier wideo udział również Polska. Niezawodny Piechota skupia się tym razem na historii serii Clock Tower – horrorów, które w wielu elementach stały się inspiracją dla takich serii jak Resident Evil, Silent Hill czy Outlast. Przenosimy się też do czasów świetności MTV, by powspominać deskorolkowców, szał na Jacksassa i granie w Tony’ego na Szaraku. A dział retro domknie niesamowicie nostalgiczna podróż po kulisach produkcji serialu Power Rangers, w której pojawia się nawet sam Stan Lee z Marvela, oraz miecz Conana Barbarzyńcy. Miłej lektury i chyba widzimy się na Pixel Heaven? PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Kryptogry i inne z kryptowalutami zabawy Diablo - gdzie diabeł nie może, tam Blizzarda pośle Neuromarketing, ciche recenzje, analiza gier - jak bada się gry przed premierą? CO NOWEGO Project Eve Starfield Marvel’s Midnight Suns Test – LucidSound LS15P God of War: Ragnarok PLAYTESTY Far Cry 6 Chorus RECENZJE Death Stranding Director’s Cut Lost Judgment Deathloop FIFA 22 Kena: Bridge of Spirits Diablo II: Resurrected WarioWare: Get It Together WRC 10 Rustrel Eastward Sonic Colours Ultimate The Plane Effect Tormented Souls Chernobylite Madden NFL 22 Aragami 2 NBA 2K22 Struggling The Medium Townscaper Lost in Random Bus Simulator Murder Mystery Machine Recompile F.I.S.T.: Forged in Shadow Torch Axiom Verge 2 Big Rumble Boxing: Creed Champions The Amazing American Circus Life is Strange: True Colors 65 Clid The Snail Monster Harvest Tails of Iron Tales of Arise Psychonauts 2 HARDKOR Double Fine, czyli tam i z powrotem Jackass - odwaga czy szaleństwo? Legendarne świry w akcji Myszaq lubi RETRO Go Go Power Rangers! Strip pokery - hazard, wirtualne pieniądze i seksowne nagrody Zapomniany koszmar Clock Tower FELIETONY Konsolite Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Comix Zone Region Filmowy Graczpospolita Listy Patronite PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!PRENUMERATA zostanie wysłana w piątek, 30.09. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.
Opublikowano 27 września 20213 l To już cały miesiąc zleciał? Nie wiem, gdzie mi ten czas ucieka, bo przecież premiera DII była raptem kilka dni temu. Ale materiał o Diablo wleci jako pierwszy tym razem, nie felietony.
Opublikowano 27 września 20213 l a wrócił już głos ludu, bo nie wiem czy się dalej starać w statusach? ;/
Opublikowano 27 września 20213 l I jednak Piechota znalazł jakąś fajną serię horrorów do opisania! Idealnie na jesienne wieczory. Dzięki!
Opublikowano 27 września 20213 l Z przecieku okładkowego stawiałem na recenzję FC6. Resztę się zobaczy w czwartek po robocie.
Opublikowano 27 września 20213 l Recenzje sportówek, Jackassy i do tego Power Rangers? Numer zapowiada się kozacko.
Opublikowano 27 września 20213 l 4 godziny temu, Pix napisał: I jednak Piechota znalazł jakąś fajną serię horrorów do opisania! Idealnie na jesienne wieczory. Dzięki! Klient nasz pan
Opublikowano 28 września 20213 l ja bym chętnie poczytał o jakimś przeglądzie mobilnych gier typu idle
Opublikowano 28 września 20213 l Raz zrobili chyba na koniec roku zestawienie najlepszych gier mobilnych, podobało mi się to, szkoda, że olali temat calkowicie.
Opublikowano 28 września 20213 l O proszę, parę drobnych zmian wjechało - listy już tylko na jedną stronę, Tadka nie ma w felietonach. Komiksy za to bez zmian - nadal lekko prowokujące.
Opublikowano 30 września 20213 l Numer zakupiony i wstępnie przekartkowany. Za to farby jakoś nie czuć.
Opublikowano 1 października 20213 l Koso za tego odklejenca zoltara, cudowna wymiana mam nadzieje, ze to juz na stałe
Opublikowano 1 października 20213 l Duży plus dla Rogera, jeśli nie przestraszy się bólu tyłka pewnej małej głośnej grupki, która nawet nie czyta PE i pozbędzie się Tadzia, stając tym samym po stronie wiernych czytelników, którzy w zdecydowanej większości zgłaszają sprzeciw wobec obecności tego pana w Szmatławcu.
Opublikowano 2 października 20213 l Może ktoś mi wytłumaczyć o co chodziło autorowi (recka Diablo 2)? Jakie 800x600 na XSX, chodzi o FOV? Parę miesięcy temu broniłem tego że było wpisane w recce 4k (a po analizach wyszło mniej) a tu mamy liczby z czasów pierwszego Xboxa.
Opublikowano 2 października 20213 l Moze chodzi o tryb retro, po wlaczeniu ktorego gramy jak w pierwsze diablo 2 (rozdzialka na pc byla wtedy 800x600).
Opublikowano 14 października 20213 l Doskonała ciekawostka. Edytowane 14 października 20213 l przez Kmiot
Opublikowano 15 października 20213 l Jestem jeszcze w trakcie lektury tego numeru i muszę przyznać, że jeden z lepszych jak dla mnie w ostatnich miesiącach. Tekst o rozwoju marki Diablo pierwszoligowy - myślałem nawet na początku, że to pana Piechoty, ale to pana Adamusa. Przyjemna i ciekawa lektura. Neuromarketing - bardzo ciekawy temat, zupełnie mi nieznany wcześniej i aż prosi się o pogłębianie tych tematów w formie osobnych tekstów. Kryptowaluty - temat intrygujący, aczkolwiek jak nie do końca rozumiałem ich działanie wcześniej, tak po lekturze ten stan nie uległ zmianie, ale zrzucam to na karb moich ograniczonych horyzontów w tej materii. Felietony za to tym razem tak średnio, bo w dużej części oparte o gierki, które mnie nie grzeją. W kolejce czekają jeszcze Power Rangers i Jackass, więc powinno być równie dobrze.
Opublikowano 15 października 20213 l A w ogóle to wiecie, że za 10 miesięcy Roger będzie blondynem, zgodnie z obietnicą?
Opublikowano 15 października 20213 l Przeczytałem artykuł o Jackass. Strzasznie powierzchownie ujęty temat. Ostrzyłem ząbki,a tu nic. Drętwo napisany. Jak rozprawka szkolna.