Opublikowano 22 października 20213 l PSX Extreme #291 Pokaż ukrytą zawartość Październikowy numer dostępny od czwartku 28.10 Prenumerata - wysyłka 25.09 (poniedziałek) Cena magazynu - 11,99 zł. Numer w czterech wersjach okładkowych związanych z porami roku Roger: Tak, właśnie mija rok do momentu, w którym na rynek trafiły PlayStation 5 i Xbox Series X rozpoczynając tym samym kolejną batalię Sony z Microsoftem. Był to dziwny rok, obarczony pandemicznymi obostrzeniami, upadkiem branżowych targów, brakami w dostawach i walką ze skalperami. Każda z firm idzie nieco inną drogą, promując swój model biznesowy. Która konsola lepiej wystartowała? Która rokuje lepiej na przyszłość? I co zaoferowały nam przez ten rok w kontekście gier i usług konkurujące ze sobą firmy? O tym w pierwszym temacie numeru, gdzie redaktorzy oceniają nową generację po roku od debiutu. Szczerze, bez frazesów. A przecież w numerze znajdziecie też obszerny test Switcha w wersji OLED, który dla części czytelników może okazać się lepszym wyborem niż sprzęty „Niebieskich” i „Zielonych”. Tematy numeru są jeszcze dwa. Jeśli czekacie na czwartego Matrixa, to w numerze znajdziecie wypełnione smaczkami, teoriami, easter eggami streszczenie fabuły i kompendium wiedzy o całym uniwersum, na które składa się nie tylko trylogia filmów, ale również dwie gry czy animowany Animatrix. Z kolei Dżujo w tekście 2001: Konsolowa odyseja kosmiczna, przenosi Was za kulisy jednego z najbardziej niesamowitych okresów w historii gier wideo i debiutu takich gier jak Silent Hill 2, Devil May Cry, Final Fantasy X, Halo czy ICO. I spróbuje wytłumaczyć, dlaczego magazyny odmawiały Rockstarowi… materiałów promujących GTA III. W recenzjach ciasno. Cieszy ogromnie, że prawie miesiąc przed premierą dostaliśmy od Square Enix kod na recenzję Strażników Galaktyki, ale w numerze sprawdzamy też takie kąski jak Far Cry 6 (dorzucając publicystykę o tym, co siedzi w głowach dyktatorów), Metroid Dread (z ciekawym konkursem dla czytelników), remastery Alana Wake’a i trylogii Crysisa, The Dark Pictures Anthology: House of Ashes, Back 4 Blood, zaskakująco dobrego Riftbreakera (mamy też wywiad z twórcami) czy konsolowe Phoenix Point. O pastwieniu się nad eFootball 2022 nie wspominam, bo nie kopie się leżącego. Jeśli kochacie Gwiezdne wojny to nie przejdziecie obojętnie obok historii kultowego KOTORA i opowieści o Rycerzach Starej Republiki. Wielbicielom Polonii serca zabiją szybciej w trakcie lektury opowiadającej o losach „Tygrysiej Maski” – kultowego anime, którego losy potoczyły się dość niespodziewanie, inspirując do wielu niesamowitych akcji oraz dając nam jedną z najbardziej pamiętnych postaci w Tekkenie. Piechota tym razem odpoczywa od retro, ale nie od tekstów. W Pętlach Pętli zadaje dość istotne pytanie – a co jeśli czytałeś już ten wstępniak? Co jeśli wszyscy żyjemy w jednej, wielkie pętli czasu? Co mówi o tym nauka, a co gry? Klasycznie już nie może zabraknąć deseru – tym razem w postaci powracającego na łamy magazyny działu DC Lives Forever, gdzie Majk przygląda się scenie Dreamcasta, nowym demom, grom i niesamowityn projektom społeczności skupionej wokół ostatniej konsoli Segi. A jeśli komuś wciąż mało, to Butcher zaprasza na playtest nowego Battlefielda, a ja na test nowej kierownicy od Thrustmastera dedykowanej między innymi PS5. Dzięki za wsparcie na Patronite i cholernie motywujące maile i jak zawsze – niech Wam nowy numer służy gdziekolwiek go czytacie. PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Next-geny – rok pierwszy Niebieska czy czerwona? Matrix w pigułce 2001: Konsolowa odyseja kosmiczna CO NOWEGO Tchia Tiny Tina’s Wonderlands Bayonetta 3 Farming Simulator 22 Pixel Heaven – relacja ze spotkania redakcji Switch OLED – test konsoli Test kierownicy Thrustmaster PLAYTESTY Battlefield 2042 RECENZJE Far Cry 6 Back 4 Blood The Artful Escape Mario Party Superstars A Juggler’s Tale I Am Fish Sable Dying Light - Platinum Edition The Dark Pictures Anthology: House of Ashes Marvel: Strażnicy Galaktyki Xuan Yuan Sword 7 AWAY: The Survival Series Astria Ascending Castlevania Advance Collection Lake Insurgency: Sandstorm BPM: Bullets Per Minute Lemnis Gate Crysis Remastered Trilogy Phoenix Point: Behemoth Edition Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – The Hinokami Chronicles NHL 22 Alan Wake Remastered Agatha Christie - Hercule Poirot: The First Cases Okinawa Rush Hot Wheels Unleashed Metroid Dread eFootball 2022 The Riftbreaker HARDKOR Co tkwi w umyśle tyrana? W pętlach pętli Dreamcast Lives4ever Myszaq lubi Wywiad Exor Studios RETRO Tygrysia Maska - zasady ponad wszystko KotOR - pośród rycerzy Starej Republiki FELIETONY Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Comix Zone Region Filmowy Graczpospolita Listy Patronite PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana w poniedziałek, 25.10. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym. Edytowane 22 października 20213 l przez Roger
Opublikowano 22 października 20213 l A ktoś narzekał na okładki z Fifą xd Wygląda jak z gazetki z grami na PC sprzedawanymi 15 lat temu.
Opublikowano 22 października 20213 l Dobra, moja lepsza połówka kupi ten numer. Ja się wstydzę. Ta okładka...
Opublikowano 22 października 20213 l To numer z gatunku tych, które kładziesz tylną okładką do góry, jakby przypadkiem przyszli goście.
Opublikowano 22 października 20213 l W dniu 22.10.2021 o 06:57, Jeez_PS napisał(a): Serio będzie taka okropna okładka ? w pierwszej chwili pomyślałem, że mamy kwiecień i taka okładka to żart ale ok, w sumie może i być z Fortnite, Minecraft, byleby pisemko dalej wychodziło.
Opublikowano 22 października 20213 l Jak dla mnie 11/10. Zawsze chciałem zobaczyć Zetora na okładce szmatławca, tylko o tym nie wiedziałem
Opublikowano 22 października 20213 l W dniu 22.10.2021 o 08:23, Mejm napisał(a): Ciagnik na polu zima. Ma sens. nie wiem czemu, ale coś mi mówi, że nie jesteś rolnikiem
Opublikowano 22 października 20213 l przynajmniej rodzina pomyśli, że w końcu czytasz coś wartościowego, a nie znowu te gierki.
Opublikowano 22 października 20213 l W dniu 22.10.2021 o 08:31, Figaro napisał(a): nie wiem czemu, ale coś mi mówi, że nie jesteś rolnikiem Za to ty kurwa jesteś xd W sumie ciągle się orasz, to trochę tak.
Opublikowano 22 października 20213 l Kiedyś było pisane: okładka to przestrzeń reklamowa, kto da więcej ten ją dostaje. Nie ma tu miejsca na wczutę co sie spodoba co nie.
Opublikowano 22 października 20213 l Zobacz co w środku CDA, zobacz co w środku PE. Jeśli taki model biznesowy zapewnia przetrwanie pismu, to nie ma o co drzeć szat. Najwidoczniej taki mamy klimat.
Opublikowano 22 października 20213 l Tygrysia Maska Już zapomniałem, że było takie coś. Widocznie mój umysł wyparł traumatyczne wspomnienia jak mnie brat lał po każdym seansie w ramach zabawy w wrestling. On oczywiście za każdym razem był Tygrysią Maską