Skocz do zawartości

The Best of Amiga, runda 1.

Która lepsza? 44 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaguar XJ220 vs.Speris Legacy

2. 2. Chaos Engine vs. Toki

3. 3. Trolls vs. Risky Woods

4. 4. Syndicate vs. Elfmania

5. 5. Cool Spot vs. Turrican

6. 6. Soccer Kid vs. Wings of Fury

7. 7. Lost Patrol vs. Gunship 2000

8. 8. Lethal Weapon vs. Another World

9. 9. Wizkid vs. Shadow of the Beast III

• Wizkid
    • Shadow of the Beast III
  10. 10. Fury of the Furries vs. Kajko i Kokosz

• Fury of the Furries
    • Kajko i Kokosz
  11. 11. Gloom vs. Apidya

12. 12. Flimbo Quest vs. Theme Park

13. 13. Super Skidmarks vs. Fire Force

14. 14. Walker vs. Misadventures of Flink

15. 15. Football Glory vs. Lotus 3

16. 16. Worms vs. Franko

17. 17. Alien Breed vs. Traps ‘n’ Treasures

• Alien Breed
    • Traps ‘n’ Treasures
  18. 18. Legion vs. International Karate

19. 19. Brutal Football vs. Flashback

20. 20. Dune 2 vs. Blues Brothers

21. 21. Budokan vs. Super Frog

22. 22. Fightin Spirit vs. Desert Strike

• Fightin Spirit
    • Desert Strike
  23. 23. Pushover vs. North & South

24. 24. Shadow Fighter vs. Cannon Fodder

• Shadow Fighter
    • Cannon Fodder
  25. 25. Last Ninja 2 vs. Cytadela

26. 26. Zool vs. Speedball 2

27. 27. Rick Dangerous 2 vs. Lost Vikings

• Rick Dangerous 2
    • Lost Vikings
  28. 28. Sensible World of Soccer vs. Oscar

• Sensible World of Soccer
    • Oscar
  29. 29. Lionheart vs. Cadaver

30. 30. Gobliiins vs. Pinball Fantasies

31. 31. Sid Meier’s Pirates! vs. Moonstone

• Sid Meier’s Pirates!
    • Moonstone
  32. 32. Lemmings 2 vs. Base Jumpers

Ankieta została zamknięta

Ankieta została zamknięta 29.10.2021 o 21:59

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

bestofamiga.thumb.jpg.7b88914aed8f6599d571b48f4fbf488e.jpg

Nie wiedzieliśmy co z tym zrobić, a opinie były podzielone. Jednak Amidze nie można odmówić wkładu w ukształtowanie wielu graczy tutaj. Niby komputer, ale z konsolową DUSZĄ, przynajmniej tak twierdzą niektórzy. Osobiście niestety nie miałem z nią znaczącej styczności. Ot, czasem pyknąłem coś u kolegi jednego czy drugiego, nie zdając sobie do końca sprawy na czym gram. Ale nawet ja pamiętam, że Amiga była obecna w wielu domach, a te wszystkie pytania w rodzaju "mamo, mogę iść do Marcina na komputer?" były właśnie w kontekście Przyjaciółki. I to jedynej przyjaciółki, którą wtedy mieliśmy, bo przecież nikt się nie będzie przyjaźnił z dziewczynami i grał z nimi w gumę, albo skakankę xd Tylko twarda rozrywka ruszaniu dżojstikiem, jakkolwiek to brzmi.

Wracając poprzedniego akapitu: nie wiedzieliśmy co z tym zrobić. Czy Amigę włączyć do rywalizacji wraz z konsolami czwartej generacji? Ale szybko okazało się, że będzie tam ciasno, a sama Amiga chętnie obsadziłaby połowę miejsc. Więc zapadła decyzja, by pozwolić jej bić się we własnej lidze i podobnie jak dla PC, stworzyć jej dedykowaną edycję. No i voila!

Zapraszam do wspólnego wyboru Najlepszej, Najbardziej Popularnej i Nostalgicznej Gry Amigowej.

• Startuje 64 gier. Całe generacje mają limit 128 gier, ale mówimy tutaj o tylko jednej platformie, więc uznałem, że połowa stawki będzie optymalna. Lista stworzona wspólnymi siłami. Kilkanaście mniej obiecujących tytułów musiało wylecieć, ale była na to ogólna zgoda (albo obojętność). Zabrakło również gier, wydawałoby się, oczywistych - np. Mortal Kombat, UFO, Civilization, Settlers i kilku innych, ale uznaliśmy, że one już niekoniecznie kojarzą się jednoznacznie z Amigą, więc wylądują albo w kolejnych generacjach konsol, albo w edycji PC. 
  • W pierwszej rundzie głosujemy do piątku (29.10.2021) do 23:59.
  • W przypadku remisu uznałem, że zwyciężczynią zostanie ta gra, która w swoich głosach będzie miała więcej Senior Memberów.  Bo to ludzie pewni i zaufani. Jeśli również w tej kategorii będzie remis, to pomyślimy nad jakąś turbo dogrywką, czy coś. Nie wiem, ale nie martwmy się na zapas.
  • Miejsca w drabince są przydzielone czysto losowo.
  • Narzucony jest limit w postaci maksymalnie dwóch gier na cykl, choć akurat tutaj staraliśmy się gry dobierać tak, by każdy cykl miał jednego reprezentanta.
  • Komentarze w stylu "a dlaczego nie ma gry xxx?" będą zlewane ciepłym moczem, bo był czas na zgłoszenia.

Drabinka turniejowa prezentuje się tak:

amiga.thumb.jpg.cb20bb663818cdfa02b97464a463f433.jpg

A TUTAJ wygodny podgląd na osobnej stronie.

Mam nadzieję, że nie popełniłem tym razem żadnej literówki czy też nie palnąłem innej gafy, bo w kwestii Amigi jestem ignorantem.

Poniżej gameplaye do zawodników, gdyby ktoś chciał na szybko sprawdzić co dany tytuł sobą prezentuje:

Edytowane przez Kmiot

• Odpowiedzi 57
  • Wyświetleń 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Najlepsza "konsola" jaką kiedykolwiek miałem.

• Co Ty chłopie gadasz? Nikt nie będzie głosował na to, co wg ciebie jest lepsze i co ci się podoba, bo tak powiedziałeś. Każdy będzie wybierał wg tego, co jemu się podobało, w co miał okazję zagrać alb

• Rachu ciachu i po strachu. Mamy pierwsze efekty Waszych preferencji w temacie gier amigowych. Jak już wielokrotnie wspominałem - to akurat nie moja dziedzina, wiec ograniczę się w tym podsumowaniu.

Opublikowano

Zestawienie moonstone i piratów to jakies prowo? 

Spoiler

:shotgun: 

Opublikowano

Ale oglądajcie gameplaye bo aktualnie to

2222bbbb.jpg.82f120777c45b944bffd29114418dbb7.jpg

wygrywa z tym

11111aaa.jpg.487d6285c8de07763fb8ff64dbf4f359.jpg

Opublikowano
  • Autor

No muszę przyznać, że wiele gameplayów do obejrzenia przede mną, dlatego w głosowaniem wstrzymam się do końca xd

@WisnieR bardzo ładne zdjecie, dziękuję. 

Edytowane przez Kmiot

Opublikowano
4 godziny temu, mozi napisał:

Zestawienie moonstone i piratów to jakies prowo? 

Ukryj zawartość

:shotgun: 

Nie tylko ta para...
@Kmiot, w kilku przypadkach miałem ochotę Ci zayebać :whistling:
Wspomniana para Moonstone vs Sid Meier's Pirates! to ledwie jedna z kilku par, przy których miałem grzeszne myśli - innymi są Syndicate i Elfmania, Cool Spot i Turrican, Soccer Kid i Wings of Fury, Brutal Football i Flashback, Alien Breed i Traps'n'Treasures, Legion i International Karate oraz Gobliiins vs Pinball Fantasies.
No ale to nie do końca Twoja wina, tylko tego, że na Amigę wyszło fhooy zajebistych gier.
Co nie zmienia faktu, że przy tych parach z moich ust leciały soczyste "k#rwy" :reggie:
No i gdzie jest ISHAR? Dungeon Master? Eye of the Beholder?
Rozumiem, że było pewnie jakieś zbieranie danych, ale musiałem to przegapić, bo dawno nie zaglądałem w ten temat :frog:

Opublikowano

Jakoś mnie ominął moment, gdzie typujemy gry na Amigę, a to mój pierwszy poważny sprzęt. 

Gdzie są The Settlers ja się pytam? Street Fighter II, Mortal Kombat II, Monkey Island, Prince of Persia, może Death Mask ktoś pamięta. Może da radę coś jeszcze dorzucić? 

Opublikowano

Pan Kmiot ładnie wszystko wytłumaczył, na większość tych gier będzie możliwość zagłosowania

13 godzin temu, Kmiot napisał:

Zabrakło również gier, wydawałoby się, oczywistych - np. Mortal Kombat, UFO, Civilization, Settlers i kilku innych, ale uznaliśmy, że one już niekoniecznie kojarzą się jednoznacznie z Amigą, więc wylądują albo w kolejnych generacjach konsol, albo w edycji PC. 

Opublikowano
10 godzin temu, GearsUp napisał:

Ale oglądajcie gameplaye bo aktualnie to

2222bbbb.jpg.82f120777c45b944bffd29114418dbb7.jpg

wygrywa z tym

11111aaa.jpg.487d6285c8de07763fb8ff64dbf4f359.jpg

No i prawidlowo.

Wredny nie przezywaj xD

Opublikowano
26 minut temu, Mejm napisał:

No i prawidlowo.

No nie bardzo. Pierwszy Alien Breed to kupsztal jakich mało, w tych głosowaniach co potwierdza Batman w głosowaniu NES-owym marka jest wszystkim. Pozostałe części były lepsze.

A Traps N'Treasures to perełka jakich mało, gra ponadczasowa, która przetrwała próbę czasu bo ludzie dzisiaj się w nią zagrywają, zabija grywalnością:

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, Wredny napisał:

Nie tylko ta para...
@Kmiot, w kilku przypadkach miałem ochotę Ci zayebać :whistling:
Wspomniana para Moonstone vs Sid Meier's Pirates! to ledwie jedna z kilku par, przy których miałem grzeszne myśli - innymi są Syndicate i Elfmania, Cool Spot i Turrican, Soccer Kid i Wings of Fury, Brutal Football i Flashback, Alien Breed i Traps'n'Treasures, Legion i International Karate oraz Gobliiins vs Pinball Fantasies.
No ale to nie do końca Twoja wina, tylko tego, że na Amigę wyszło fhooy zajebistych gier.
Co nie zmienia faktu, że przy tych parach z moich ust leciały soczyste "k#rwy" :reggie:

No cóż, ALGORYTM LOSUJĄCY tak zadecydował. Ja tylko wprowadziłem listę kandydatów. Przy trzeciej generacji to nie było jeszcze tak odczuwalne, bo sporo gier stamtąd jest dorzuconych na siłę i w roli "statysty", ale każda kolejna edycja będzie już ciaśniej dopakowana gierkowymi sztosami, więc nawet na etapie pierwszej rundy mogą się trafić starcia potencjalnie finałowe. 

9 godzin temu, Wredny napisał:

No i gdzie jest ISHAR? Dungeon Master? Eye of the Beholder?

Podpowiem Ci: nie ma.

9 godzin temu, Wredny napisał:

Rozumiem, że było pewnie jakieś zbieranie danych, ale musiałem to przegapić, bo dawno nie zaglądałem w ten temat 

No od dwóch albo trzech tygodni wałkujemy w temacie przygotowań wątek Amigi, były ankiety, były wrzucane co chwile aktualizowane listy i dyskutowane zmiany. Z racji, ze sam na Amidze nie grałem, to w całości zdałem się na inicjatywę tych, którzy grali. Powyższych tytułów nikt nie podał, więc się nie załapały. Pretensje miej do kolegów amigowców ;]

2 godziny temu, marbel007 napisał:

Gdzie są The Settlers ja się pytam? Street Fighter II, Mortal Kombat II, Monkey Island, Prince of Persia, może Death Mask ktoś pamięta.

SFII, MKII będą w Czwartej Generacji. Monkey Island będzie najpewniej w edycji PC. Prince of Persia był już w Trzeciej Edycji, bo wtedy się narodził, a potem były już tylko "remastery" ;] Ale jeśli będzie potrzeba i powody, to może się ponownie znaleźć w czwartej generacji. O Death Mask nikt nie pamiętał.

2 godziny temu, marbel007 napisał:

Może da radę coś jeszcze dorzucić? 

Nie da rady. Musiałbym wszystko generować na nowo, a uwierz mi, tworzenie 32 pytań do ankiety to nie jest przyjemność. Choć i tak mniejsza udręka, niż tworzenie 64 pytań (przy 128 zawodnikach).

25 minut temu, GearsUp napisał:

w tych głosowaniach co potwierdza Batman w głosowaniu NES-owym marka jest wszystkim.

Akurat tego Batmana kupsztalem nazwać nie można. Solidna gra + marka + sprzyjająca drabinka = ćwierćfinał.  Musisz się w końcu pogodzić, że to bardziej ranking popularności, niż wymierny pokaz jakości gier.

Opublikowano
3 godziny temu, GearsUp napisał:

No nie bardzo. Pierwszy Alien Breed to kupsztal jakich mało, w tych głosowaniach co potwierdza Batman w głosowaniu NES-owym marka jest wszystkim. Pozostałe części były lepsze.

A Traps N'Treasures to perełka jakich mało, gra ponadczasowa, która przetrwała próbę czasu bo ludzie dzisiaj się w nią zagrywają, zabija grywalnością:

Co Ty chłopie gadasz? Nikt nie będzie głosował na to, co wg ciebie jest lepsze i co ci się podoba, bo tak powiedziałeś. Każdy będzie wybierał wg tego, co jemu się podobało, w co miał okazję zagrać albo co się dobrze kojarzy, więc daruj sobie te daremne lobbowania. Już przy trzeciej generacji czepiałeś się spidera, zachwalałes ninję i co tam jeszcze. Szczerze mam w poważaniu, co wg ciebie jest, a co powinno być. Oddaj swój głos i patrz jak świat płonie, bo i tak zagłosuję na aliena, a ty będziesz mógł tylko rwać włosy z jajec :gayos:

Edytowane przez Luqat

Opublikowano

Dla mnie Pushover to top 3 na Amidze, ale nie płaczę, że przegra w pierwszej rundzie 

Opublikowano
Godzinę temu, Luqat napisał:

Co Ty chłopie gadasz? Nikt nie będzie głosował na to, co wg ciebie jest lepsze i co ci się podoba, bo tak powiedziałeś. Każdy będzie wybierał wg tego, co jemu się podobało, w co miał okazję zagrać albo co się dobrze kojarzy, więc daruj sobie te daremne lobbowania. Już przy trzeciej generacji czepiałeś się spidera, zachwalałes ninję i co tam jeszcze. Szczerze mam w poważaniu, co wg ciebie jest, a co powinno być. Oddaj swój głos i patrz jak świat płonie, bo i tak zagłosuję na aliena, a ty będziesz mógł tylko rwać włosy z jajec :gayos:

Głosuj jak bot bez żadnych dyskusji.

Gdzie napisałem, że masz na coś głosować dzbanie?

Cytat

Już przy trzeciej generacji czepiałeś się spidera, zachwalałes ninję i co tam jeszcze.

I dalej będę zachwalał niektóre gierki a innym umniejszał bo mi się tak podoba, a że ciebie to triggeruje i jak nerdzik reagujesz agresją to już twój problem.

To nie jest żadne lobbowanie bo ludzie właśnie głosują na przekór tego co tu się wypisuje ale prawa do oceniania gier mi nie zabierzesz nerdziku.

Opublikowano

Po pierwsze nie jestem dzbanem, po drugie to ty się triggerujesz, że ktoś miał czelność zagłosować na coś innego, niż "powinien", po trzecie ty reagujesz agresją wyzywając mnie właśnie od dzbanów i nerdzików, po czwarte, to że się tobie wydaje, że ktoś głosuje na przekór tobie, to już ładnie ego wchodzi. No i możesz sobie umniejszać, co nie zmieni faktu, że T'n'T to kupsztal jakich mało, a Alien Breed to perełka, w którą do dziś się ludzie zagrywają i która zabija grywalnością :dunno:

Opublikowano

Jesteś dzbanem bo cię striggerowały dwa screeny i to, że napisałem żeby ludzie oglądali gameplaye przed oddaniem głosu. Piszesz o jakimś wyrywaniu włosów z jajec kiedy to ciebie boli doopa, że niby coś lobbuję.

Cytat

T'n'T to kupsztal jakich mało, a Alien Breed to perełka, w którą do dziś się ludzie zagrywają i która zabija grywalnością 

no nie bardzo nerdziku

3e3e3e3.jpg.94be3f4e9dbc222c8385eb1c3339cb3f.jpg

dsfw4f4f.jpg.d76ce7654711f26498b3cfc0503fc6d5.jpg

efr4rregrg.jpg.540e940b07f1c7fa0b9a12666d0cfc01.jpg

dsf5555.jpg.f8c089d79857e76261047380e26803fe.jpg

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano

Go MOONSTONE Go! 

Opublikowano
  • Autor

Nie chcę nic mówić, ale póki co wychodzi na to, że "lobbowanie" T'n'T przynosi odwrotny skutek.

fans-react-to-icarly-revival-embracing-i

Opublikowano
1 minutę temu, Kmiot napisał:

Nie chcę nic mówić, ale póki co wychodzi na to, że "lobbowanie" T'n'T przynosi odwrotny skutek.

fans-react-to-icarly-revival-embracing-i

To było oczywiste dlatego napisałem po prostu żeby ludzie oglądali gameplaye i tyle.

22 minuty temu, Luqat napisał:

po czwarte, to że się tobie wydaje, że ktoś głosuje na przekór tobie, to już ładnie ego wchodzi.

Jak widać jednak ludzie lubią głosować na przekór. 

4 godziny temu, Kmiot napisał:

Akurat tego Batmana kupsztalem nazwać nie można. Solidna gra + marka 

Dzięki, że potwierdziłeś to co napisałem. Marka w takich głosowaniach = all.

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, GearsUp napisał:

Dzięki, że potwierdziłeś to co napisałem. Marka w takich głosowaniach = all.

Smęcisz. Batman za sobą zostawił takie nieznane marki jak Battletoads, Double Dragon czy Final Fantasy.

A drugi Batman dotarł zaledwie do drugiej rundy, więc jemu jakoś marka zbytnio nie pomogła.

Nie jesteśmy na forum komiksowym, by Batman miał jakąś przewagę z racji bycia Batmanem.

Opublikowano

Nie zawsze "marka". Moje głosowanie jest podyktowane sentymentem do tych tytułów :lapka:

Opublikowano
2 minuty temu, Kmiot napisał:

Smęcisz. Batman za sobą zostawił takie nieznane marki jak Battletoads, Double Dragon czy Final Fantasy.

A drugi Batman dotarł zaledwie do drugiej rundy, więc jemu jakoś marka zbytnio nie pomogła.

Nie jesteśmy na forum komiksowym, by Batman miał jakąś przewagę z racji bycia Batmanem.

To, że Batman Forever jest w ćwierćfinale czyli w TOP 8 gierek z NESa to jakiś śmieszny żart a ty to próbujesz racjonalizować XD

IGN voting zresztą to samo wykazał bo tam też Batman zaszedł bardzo daleko.

Opublikowano
  • Autor

Batman Returns, nie Forever (który rzeczywiście był crapem, o ile się orientuję).

I gdzie tu racjonalizowanie? Przecież przy każdej okazji piszę, że nie wyjdzie z tego żaden miarodajny ranking. Faworyci mogą odpaść w pierwszej rundzie, bo trafią na innego faworyta. A tymczasem inna gra zajdzie wysoko, bo psim swędem trafi jej się dogodna drabinka. Takie moje racjonalizowanie i napisz mi, że nie mam racji.

To Ty próbujesz to przeobrazić z "rankingu popularności/sentymentu/własnych odczuć" w "ranking obiektywnie najlepszych i najlepiej ocenianych gier". Ale forma turniejowa to uniemożliwia. 

12 minut temu, GearsUp napisał:

IGN voting zresztą to samo wykazał bo tam też Batman zaszedł bardzo daleko.

Wystarczy, że był bardzo dobrą i popularną grą. 

Opublikowano

No i jak nie jesteśmy na forum komiksowym jak to forum ma podsekcję komiksową i ludzie stamtąd przychodzą, widzą Batmana i głosują XD

Miarodajny ranking skądże ale podoba mi się fakt, że napiszesz dwa słowa na temat przewagi jakiejś gierki nad drugą i powstaje gównoburza bo ludzie odbierają to osobiście :pawel:

Edytowane przez GearsUp