Skocz do zawartości

The Best of Amiga, runda 1.

Która lepsza? 44 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaguar XJ220 vs.Speris Legacy

2. 2. Chaos Engine vs. Toki

3. 3. Trolls vs. Risky Woods

4. 4. Syndicate vs. Elfmania

5. 5. Cool Spot vs. Turrican

6. 6. Soccer Kid vs. Wings of Fury

7. 7. Lost Patrol vs. Gunship 2000

8. 8. Lethal Weapon vs. Another World

9. 9. Wizkid vs. Shadow of the Beast III

• Wizkid
    • Shadow of the Beast III
  10. 10. Fury of the Furries vs. Kajko i Kokosz

• Fury of the Furries
    • Kajko i Kokosz
  11. 11. Gloom vs. Apidya

12. 12. Flimbo Quest vs. Theme Park

13. 13. Super Skidmarks vs. Fire Force

14. 14. Walker vs. Misadventures of Flink

15. 15. Football Glory vs. Lotus 3

16. 16. Worms vs. Franko

17. 17. Alien Breed vs. Traps ‘n’ Treasures

• Alien Breed
    • Traps ‘n’ Treasures
  18. 18. Legion vs. International Karate

19. 19. Brutal Football vs. Flashback

20. 20. Dune 2 vs. Blues Brothers

21. 21. Budokan vs. Super Frog

22. 22. Fightin Spirit vs. Desert Strike

• Fightin Spirit
    • Desert Strike
  23. 23. Pushover vs. North & South

24. 24. Shadow Fighter vs. Cannon Fodder

• Shadow Fighter
    • Cannon Fodder
  25. 25. Last Ninja 2 vs. Cytadela

26. 26. Zool vs. Speedball 2

27. 27. Rick Dangerous 2 vs. Lost Vikings

• Rick Dangerous 2
    • Lost Vikings
  28. 28. Sensible World of Soccer vs. Oscar

• Sensible World of Soccer
    • Oscar
  29. 29. Lionheart vs. Cadaver

30. 30. Gobliiins vs. Pinball Fantasies

31. 31. Sid Meier’s Pirates! vs. Moonstone

• Sid Meier’s Pirates!
    • Moonstone
  32. 32. Lemmings 2 vs. Base Jumpers

Ankieta została zamknięta

Ankieta została zamknięta 29.10.2021 o 21:59

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, GearsUp napisał:

No i jak nie jesteśmy na forum komiksowym jak to forum ma podsekcję komiksową i ludzie stamtąd przychodzą, widzą Batmana i głosują XD

Na pewno tak jest xd

Przebrzydły gang komiksiarzy. Ale z Duck Tales 2 póki co sobie ich pupilek nie radzi. Lamusy.

• Odpowiedzi 57
  • Wyświetleń 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Najlepsza "konsola" jaką kiedykolwiek miałem.

• Co Ty chłopie gadasz? Nikt nie będzie głosował na to, co wg ciebie jest lepsze i co ci się podoba, bo tak powiedziałeś. Każdy będzie wybierał wg tego, co jemu się podobało, w co miał okazję zagrać alb

• Rachu ciachu i po strachu. Mamy pierwsze efekty Waszych preferencji w temacie gier amigowych. Jak już wielokrotnie wspominałem - to akurat nie moja dziedzina, wiec ograniczę się w tym podsumowaniu.

Opublikowano

Wygra to co ma wygrać. Swój cel osiągnąłem bo ta dyskusja miała sprowokować do oglądania gameplay a nie oddawania głosów w ciemno.

Opublikowano
  • Autor

Nie otwierałbym szampana. Kto ma ochotę obejrzeć gameplaye, ten i tak obejrzy, a kto zechce zagłosować według własnego klucza, ten to zrobi (już to zrobił bez oglądania). Nie wiem czy kogokolwiek zachęciłeś do oglądania gameplayów przed głosowaniem, ale cieszę się Twoim szczęściem, że według siebie coś osiągnąłeś ;]

Opublikowano

Dobry jest xD

Opublikowano
9 minut temu, Kmiot napisał:

Nie otwierałbym szampana. Kto ma ochotę obejrzeć gameplaye, ten i tak obejrzy, a kto zechce zagłosować według własnego klucza, ten to zrobi (już to zrobił bez oglądania). Nie wiem czy kogokolwiek zachęciłeś do oglądania gameplayów przed głosowaniem, ale cieszę się Twoim szczęściem, że według siebie coś osiągnąłeś ;]

Mniej odpowiedzi pod tym tematem = mniejsze zainteresowanie

Większe zainteresowanie = większa chęć sprawdzenia danych tytułów (większa klikalność)

Wiem, że odpowiesz że nikt nie jest w stanie wiedzieć kto je ogląda a kto nie ale z reguły tak jest, że im większe zainteresowanie danym tematem tym wieksza chęć zagłębienia się w jego szczegóły.

I cyk temat ma status Gorący Temat i więcej wyświetleń niż głosowanie Ćwierćwinałów na NESa :)

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano

Pamietajcie, w rundzie drugiej bedzie lobbowal na odwrot zebysmy sie nabrali.

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, GearsUp napisał:

I cyk temat ma status Gorący Temat i więcej wyświetleń niż głosowanie Ćwierćwinałów na NESa :)

Ale połowę wyświetleń zrobiłeś Ty wchodząc tu i odpisując. 

Opublikowano

Wyświetlenia tematu przekładają się na to, że więcej osób wejdzie a część z nich, która będzie się bardzo nudziła w danym momencie pozgłębia też gameplaye :hi:

Opublikowano

Czekam co będzie jak Batman wygra. Chłopaki, robimy to? :oh_you::ogor:

Opublikowano

Mocne pary, trzeba było się zastanowić na co głosować bo naprawdę ciężko wybrać w niektórych przypadkach.

Opublikowano
W dniu 24.10.2021 o 15:09, balon napisał:

Go MOONSTONE Go! 

W dniu 24.10.2021 o 15:09, Kmiot napisał:

Nie chcę nic mówić, ale póki co wychodzi na to, że "lobbowanie" T'n'T przynosi odwrotny skutek.

fans-react-to-icarly-revival-embracing-i

No i huj, no i cześć, no i do widzenia Wojtek!

Jak zaczynałem lobbować było dwoma dla Moona! XD 

Opublikowano

Nie byłem i nie jestem komputerowcem, część gier znam z SMD,  część z Secret Service. Trochę sie wahałem ale wasza dyskusja przekonała mnie, że warto sięgnąć po gameplaye zanim wciśnie się dany głos. Dziękuje.

Opublikowano
W dniu 24.10.2021 o 15:09, balon napisał:

Go MOONSTONE Go! 

Coś mi się wydaje że mało ludzi po prostu grało w Moonstone, bo zaraz przegra z piratami - te drugie wyszły na co się da, a na Amidze akurat był słaby port, a Moonstone był exem i to pierwszoligowym, przez co definiował całą platformę. To tak jakby w rankingu na PS4 wygrał Assassins Creed Unity przed Bloodbornem albo U4.

A zresztą co tu gadać nie dość że całkowite 10/10, wykonanie AAA jak na swoje czasy, to jeszcze wyprzedzała swoją epokę będąc połączeniem Heroes III i Demon Souls. Co to forum to ja nawet nie.

Edytowane przez Observer

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, Observer napisał:

To tak jakby w rankingu na PS4 wygrał Assassins Creed Unity przed Bloodbornem albo U4.

I biorąc pod uwagę popularność AC, to nie byłoby to takie niemożliwe. 

Ale ogólnie przekonaliście mnie i zmieniam głos na Moonstone, jebać piratów w pusty oczodół.

Dawać, dawać, nie wypada, aby TAKI EX odpadł już w pierwszej rundzie!

Edytowane przez Kmiot

Opublikowano
7 minut temu, Observer napisał:

Co to forum to ja nawet nie.

Wytłumaczenie jest jedno. Mimo, że to genialna gra to trafiła na jeszcze lepszą.

wdfwer4t5t5.thumb.jpg.85c20e8232ba3d1bf6d05cdd867dd59e.jpg

rer44545.thumb.jpg.d716dbbc91331ec49485c7ca5e1f6e69.jpg

Opublikowano
22 minuty temu, Observer napisał:

bo zaraz przegra z piratami - te drugie wyszły na co się da, a na Amidze akurat był słaby port

No z tego co wyczytałem to właśnie wersja na Amigę była najlepsza!

PC version of Gold is almost a different game. Give it a try if you want a change of pace. That said, my pick for "definitive version" would be the Amiga CD-32 version, which is very similar to the Genesis version. The main difference is FMVs and CD quality audio.

In more depth, I recognize four major versions of Pirates, not including the 3D remake.

Sid Meier's Pirates! 8-bit
The original, and available on basically all of the 8-bit computers, including PC, Tandy, and NES. I'm only familiar with the PC port, which is available from GOG. If you do play this version, I highly suggest you play it in Tandy mode. To do this, you'll need to grab an SVN copy of DOSBox, fiddle a bit with the config file, and then select Tandy-1000 mode when you launch the game.

Sid Meier's Pirates! 16-bit
Amiga, Atari ST, and Mac versions. Graphics and sounds are redone, graphics are somewhat cartoony in design compared to the original. Mac version is black and white, the others are colorized. Gameplay is the same as before. Although the look and feel is different from the original, I consider this to be the definitive version of Sid Meier's Pirates! pre-gold. Amiga version is probably best overall.

Pirates! Gold DOS
A remake of Sid Meier's Pirates. Graphics are baroque-styled painted 256 color SVGA. Audio is digitized sound effects with MT-32 or Adlib music. Gameplay is subtly different from the original, the biggest differences are that the governors give you quests, and that sun sighting is removed.

Pirates! Gold Amiga
Another remake of Sid Meier's Pirates. Graphics are cartoon style 64 color VGA, completely different from the DOS version. Audio sound effects appear to be the same as DOS, audio in the Amiga version is better than Adlib but worse than MT-32. Gameplay is mostly the same as DOS, but the interface feels more TV-oriented (no mouse control) and steering and swordfighting feel smoother. The Genesis version is the same as Amiga, but the music isn't as good. Amiga CD-32 is also the same as Amiga, but the music is digital and there are FMVs.

btw w swoich zbiorach mam ten remake z 2004, też bardzo udany

IMG_1063.thumb.JPG.41c29ef55e11d8d4372299dce1b4faee.JPG

Opublikowano

That said, my pick for "definitive version" would be the Amiga CD-32 version

To może mój błąd ale zakładałem że my tu mówimy o Amigach 500 600 1200, no ale się nie będę kłócił, bo może i pamięc płata figle ale pamiętam że grałem na PC i Amigowa była gorsza, ale faktycznie może na PC grałem w Gold a na amidze w zwykłą.  Tak więc w kwestii portu cofam co napisałem, nie było tematu, ale reszta dalej w mocy.

Edytowane przez Observer

Opublikowano
Godzinę temu, Observer napisał:

Moonstone był exem

Nie byl exem. Wyszedl tez na pc.