Skocz do zawartości

Final Fantasy Tactics (Remastered)

C1REX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaczęły chodzić plotki/domysły, że ma wyjść remaster tej kultowej gry. 

Jest to mój osobisty #1 gier ever. Wersja na PSX świetnie się zestarzała i spokojnie można dziś to ograć. 

Przechwytywanie.png

Zrzut ekranu z emulatora + filtr CRT.

Edytowane przez C1REX
  • Plusik 1
Opublikowano

Wg mnie plotka.
Taka gra dzisiaj? Dla kogo?
No może dla Japończyków na swicza.
Poza tym zobaczmy jaki remaster dostała 8 i 9.
W doopie mam taki remaster, choć nie powiem gra świetna długa i wymagająca.
A co do tego jak się zestarzała to ok, da się grać, ale mnie osobiście wnerwiala kamera.
Czesto jest tak że uja widać, bo to sprity 2d i skokowy obrót...
No ale jaka tam była customizacja klas :0.
Takiego ninje jak czlowiek wyszkolił to aż się chciało farmic.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gra i tak nie miała tematu pomimo dostępności na PSX, PSP/VITA i iOS/Android. 

Sporo wskazuje, że gra wyjdzie. Ostatnio wyszły też wszystkie podstawowe Finale na Steam. 

Tu artykuł z filmikiem jakie gry ktoś znalazł ukryte na Geforce Now.

https://www.nintendoenthusiast.com/rumor-massive-geforce-now-leak-says-final-fantasy-ix-remake-tactics-chrono-cross-remaster-may-exist/

Myślę, że z powodu niedostępności nowych konsol i kart graficznych, to takie starsze gry mają większe szanse, niż normalnie. 

Opublikowano

Taa zrobią Pixel Perfect Remaster jak ze starymi Fajnalami, albo remaster aka port z dodanym trybem 4x żeby wszystko szybciej leciało. 

Na szczęście jak ktoś ma ochotę gierka jest grywalna nawet dzisiaj w takiej formie w jakiej jest.

Opublikowano

Zrobiłem calaczka lata temu na psx, z chęcią odswieżę sobie tą genialną grę. Z turowych rpg to zdecydowanie mój ulubiony tytuł..

W spoilerze mój baaardzo stary filmik z walki z ostatnim bossem na moim nieużywanym już retro gierkowym kanale YT:

Spoiler

Opublikowano

Wystarczy że to będzie kompetentny remaster War of the Lions bez głupich błędów które patchowali fani (przycięcia przy wgrywaniu efektów i skopane efekty dźwiękowe) i będę zadowolony. A jak to będzie porządny remaster jak np. Saga Frontier to już będzie wypas bo FFT to dla mnie jedyne 10/10 bez żadnego zastanowienia nawet po tych 8 przejściach. Z 2 lata temu ogrywałem właśnie WotL i gra nadal rządzi.

Opublikowano

@łom - mi bardziej pasuje wersja z PSX z normalnym tłumaczeniem, niż WotL z szekspirowskim angielskim. 

Wersja na komórki natomiast jest najbardziej dopracowana. 

@SebaSan1981 - Jakbyś chciał w to zagrać ponownie, to polecam spróbować mody. 

Insane difficulty 1.3 jest bardzo popularne, ale chyba przegięli z trudnością. Wersja lite tego moda jest normalniejsza. 

Jest też forum poświęcone modom tej gry, gdzie ludzie się dzielą swoimi pracami i gdzie są programy do samodzielnego modowania. 

Sam zrobiłem sobie swój mod. Zmieniłem sobie kilka rzeczy, które mi się nie podobały i grało mi się zajebiście. 

Zrobiłem moda, który moim zdaniem miał udawać oficjalny patch od SquareSoftu. Kilka zmian, które sobie wprowadziłem:

- przeciwnicy mają 2x wyższy level. Ostatni boss w oryginale miał coś około lvl50. U mnie ma lvl99.

- Najsłabsze "jobs" dostały kopa. Zwłaszcza Archer, Knight, Mustadio, Rafa, Malak, Cloud, etc.

- Najgorsze bronie stały się mocne (np. topory)

- Niektóre levele mają dodatkowych przeciwników.

- Move find item zawsze znajduje ten dobry przedmiot. Przeciwnik ma tą opcję niedostępną.

- Potwory stały się dużo mocniejsze i mogą rywalizować z ludźmi.

- Wywaliłem wszystkie move+1,2,3, by walka na dystans nie traciła sensu. 

Polecam spróbować modowania, bo to samo w sobie daje frajdę i można na nowo tą cudowną grę posmakować, ale inaczej przyprawioną.