Skocz do zawartości

Retro handheldy do emulacji

Suavek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacząłem ostatnio myśleć o jakimś retro handheldzie i najwięcej pozytywów czytałem o Miyoo Mini+.

Z tym że widzę w tej tabelce, że to jest głównie konsolka do wczesnych Nintendo i PS1, a wszystko inne po prostu nie działa. Nie ma w tabelce Arcade i Amigi, a to mnie głównie interesuje. Czy obie te platformy działają na Mini+?

Bo jeśli tak, to teoretycznie ten Miyoo Mini+ by wystarczył, ale skoro już się decyduję na zakup, to w jakieś Dreamcasty czy N64 też bym pewnie pograł, gdybym miał okazję :)

Widzę, że w moim zakresie cenowym (do 100 $) najlepiej teoretycznie pod kątem liczby platform wyglądają:

PiBoy DMG

Retroid Pocket 2+

GPi Case 2

RG-353VS

RK2023

PowKiddy X55

RG-353PS

Warto iść w któryś z tych modeli, czy zostać przy MIni+ i skupić się na tym, co oferuje?

Opublikowano
3 minuty temu, grzybiarz napisał:

ogólnie granie online w retroarchu jest możliwe, ale trza mieć takie same ustawienia, taki sam rodzaj romu. na anbernicu też pewnie to hula. 

chodzi o to, że anbernic nie ma wifi

Opublikowano
Godzinę temu, grzybiarz napisał:

ogólnie granie online w retroarchu jest możliwe, ale trza mieć takie same ustawienia, taki sam rodzaj romu. na anbernicu też pewnie to hula. 

A ma anbernic WiFi ? Większość ma model bez z tego co widzę po wpisach :dunno:

Opublikowano

a no sorry, ale myślałem ze większość tych konsol ma wifi, a tu mnie druga osoba cytuje że zrobiłem błąd :) 

sam czaję się na retroida pocket 3+, żeby mieć i ps2 w kieszeni (a ps3 mam stacjonarkę). 

Opublikowano

Stwierdzam, że jednak handheldy z androidem nie są dla mnie. Tzn. pod względem mocy itp. taki Retroid daje radę, ale jak dla mnie za bardzo wydaje mi się, że mam do czynienia z telefonem, a nie konsolą co strasznie mnie wkurwia i wybija z konsolowej immersji. Nie po to odpalam konsolę, żeby po raz kolejny widzieć androidowe menu. Jeśli komuś to nie przeszkadza, to śmiało polecam flipa czy pocket 3+. Ja zacząłem rozglądać się za czymś na linuxie i niedługo obadam RG353V. 2 GB ram powinno wystarczyć (podobnie jak 640 kb ;)), różne OS-y do wyboru, dwie galki, emulacja Dreamcasta i Saturna - czego chcieć więcej?

Opublikowano

Nie powiem, narobiliście mi trochę smaka na RG35XX.

Ktoś użytkuje tę konsolkę trochę dłużej?

Jakieś bolączki wyszły w międzyczasie? Jak jakość ekranu?

Opublikowano

Im więcej czytam o tych handheldach, tym bardziej się zastanawiam nad Powkiddy RK2023.

Jakoś bardziej do mnie przemawia pozioma budowa. Do tego dochodzi emulacja (w większości poprawna) N64, PSP i Dramcast.

Ktoś ma ten model i poleca/odradza?

Opublikowano
5 minutes ago, Benson said:

Im więcej czytam o tych handheldach, tym bardziej się zastanawiam nad Powkiddy RK2023.

Jakoś bardziej do mnie przemawia pozioma budowa. Do tego dochodzi emulacja (w większości poprawna) N64, PSP i Dramcast.

Powkiddy raczej nie ma dobrych opinii jako producent. Jak chcesz poziomej konsoli to weź coś z Anbernica albo Retroid Pocket. 

Opublikowano
10 godzin temu, Meanthord napisał:

Stwierdzam, że jednak handheldy z androidem nie są dla mnie. Tzn. pod względem mocy itp. taki Retroid daje radę

on tam ma możliwość bootowania jakiegoś innego systemu, jest opcja tzw. dualboot.

Opublikowano
31 minut temu, grzybiarz napisał:

sorry mam w notatkach anbernic rg-405m i on ma androida i garlica. nie kupilem jeszcze zadnej z tych konsol, zbieram info, za i przeciw :)

Ale to nie jest zakup za ciężkie tysiące i tutaj nie ma co analizować. Kup pierwsze lepsze z brzegu na Ali lub podobnym, w budzecie do 350zl, a gdy przyjdzie konsola i okaże się że nie pasi to sprzedasz za te sama cenę na olx. 

Tygodniowe zakupy w spożywce kosztują więcej niż te konsolki. To nie New3ds czy Vita. 

• This 2
Opublikowano
3 godziny temu, Benson napisał:

Patrz na wsparcie producenta i ewentualnie społeczności. Na co ci szrot z systemem który ledwo działa a flaki ma fajne - to się mija z celem. 

Zwróć uwagę co ci będzie potrzebne , WiFi  BT HDMI . Pamiętaj ilu użytkowników tyle opinii :)