Skocz do zawartości

Retro handheldy do emulacji

Suavek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trimui ma ekran większy o prawie cal (to dużo) + mocne wsparcie ze strony sceny modderskiej wiec dla mnie byłaby to zdecydowanie lepsza opcja. Jeszcze za 200 zł, to już w ogóle... ale jak znowu skoczyło do prawie 300, to lipa trochę.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przyszedł do mnie wczoraj Retroid Pocket 5. Miałem chrapkę na ten sprzęt od początku, ale powstrzymywała mnie cena. Udało mi się jednak wypatrzeć na olx w dobrej cenie, bo ktoś się odbił już na etapie konfiguracji konsoli.

W emulację się jeszcze nie bawiłem, może dzisiaj wieczorem sobie poustawiam wszystko, natomiast odpaliłem remote play z xsx i ps5 oraz pograłem w kilka gierek z androida. No i tak na szybko: 

Plusy:

- Fenomenalny ekran. Oled robi robotę. Rozmiar też wydaje się ok, testowałem np Metaphor i Starfielda, wszystko było czytelne, wzrok się nie meczył

- Ergonomia. Jest znacznie lepiej niż w Retroidzie Pocket 3+ oraz Anbernicu RG45XX H z których ostatnio korzystałem.

- Analogi. Między tymi z RG556 duża przepaść 

- Rozmiary. Można nosić w kieszeni :)

Wady: 

- Gówniane głośniki. Wiem, że to przenośniak, ale jesli np glosniki w Rog Ally lub PS Portal to dla mnie takie 8/10, tak tutaj więcej niż 3-4/10 bym nie dał 

Ogólnie odczucie obcowania z konsolą bardzo na plus. Mam wrażenie, za tak właśnie by mogła wyglądać Vita 2 :)

• Plusik 3
  • Lubię! 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
W dniu 25.01.2025 o 08:23, second napisał(a):

Przyszedł do mnie wczoraj Retroid Pocket 5. Miałem chrapkę na ten sprzęt od początku, ale powstrzymywała mnie cena. Udało mi się jednak wypatrzeć na olx w dobrej cenie, bo ktoś się odbił już na etapie konfiguracji konsoli.

A czy do emulacji DSa pod Retroarch masz dostępny emulator DraStic?

Opublikowano

Problem w tym że na Retroidzie 3+ płynnie gry na DSa chodzą tylko pod DraStic. A ja niechcący skasowałem sobie jego ustawienia w Retroid Launcher  i dlatego muszę je teraz odpalać z pulpitu co jest „anty konsolowe” (Retroid Launcher/Nintendo DS i u dołu menu Edit)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jak tam dziś wygląda sytuacja jeśli chodzi o PSX, n64, Dreamcast (najlepiej w kształcie PSP). Trimui Smart Pro z crossmix najlepsze z najtańszych?

Do PS2 i Gamecube to już półka cenowa Steam Decka? Bo o RG Cube czy rg556 różnie piszą, raz że ok raz że hujnia