Skocz do zawartości

The Best of Czwarta Generacja, runda 2.

Która lepsza? 51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Donkey Kong 94 [GameBoy] vs. Final Fantasy 6

• Donkey Kong 94 [GameBoy]
    • Final Fantasy 6
  2. 2. First Samurai vs. Harvest Moon

3. 3. Bust-A-Move vs. Alien 3

4. 4. Super Street Fighter 2 Turbo vs. King of Fighters ‘94

• Super Street Fighter 2 Turbo
    • King of Fighters ‘94
  5. 5. Zero Wing vs. Biker Mice from Mars

6. 6. Castlevania: Rondo of Blood vs. The Legend of Zelda: A Link to the Past

• Castlevania: Rondo of Blood
    • The Legend of Zelda: A Link to the Past
  7. 7. Metal Slug vs. Strider

8. 8. Super Adventure Island vs. Front Mission

• Super Adventure Island
    • Front Mission
  9. 9. Blackthorne vs. Prehistorik Man

10. 10. Spider-Man & Venom: Maximum Carnage vs. Yoshi’s Island

• Spider-Man & Venom: Maximum Carnage
    • Yoshi’s Island
  11. 11. Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters vs. Lion King

• Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters
    • Lion King
  12. 12. R-Type III vs. The Magical Quest starring Mickey Mouse

• R-Type III
    • The Magical Quest starring Mickey Mouse
  13. 13. NBA Jam vs. Punisher

14. 14. Breath of Fire 2 vs. Mortal Kombat 2

• Breath of Fire 2
    • Mortal Kombat 2
  15. 15. Golden Axe vs. Super Mario Kart

16. 16. Donkey Kong Country 2 vs. Chrono Trigger

• Donkey Kong Country 2
    • Chrono Trigger
  17. 17. Castlevania: Bloodlines vs. Sonic The Hedgehog

• Castlevania: Bloodlines
    • Sonic The Hedgehog
  18. 18. Super Mario World vs. The Legend of Zelda: Link’s Awakening [GameBoy]

• Super Mario World
    • The Legend of Zelda: Link’s Awakening [GameBoy]
  19. 19. Windjammers vs. Tiny Toons Adventures: Buster Busts Loose!

• Windjammers
    • Tiny Toons Adventures: Buster Busts Loose!
  20. 20. F-Zero vs. Looney Tunes Basketball

21. 21. Sunset Riders vs. Star Fox

22. 22. Quack Shot starring Donald Duck vs. Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time

• Quack Shot starring Donald Duck
    • Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time
  23. 23. Contra: Hard Corps vs. Final Fight 3

• Contra: Hard Corps
    • Final Fight 3
  24. 24. FIFA International Soccer vs. Mega Man X

• FIFA International Soccer
    • Mega Man X
  25. 25. Earthbound vs. Batman

26. 26. Earthworm Jim vs. Tom and Jerry

27. 27. Shock Troopers 2 vs. Rambo 3

28. 28. Super Metroid vs. Jungle Book

29. 29. Outrun vs. Streets of Rage

30. 30. International Superstar Soccer Deluxe vs. Aladdin

• International Superstar Soccer Deluxe
    • Aladdin
  31. 31. Final Fantasy 4 vs. Contra III: The Alien Wars

• Final Fantasy 4
    • Contra III: The Alien Wars
  32. 32. Super/Mega Bomberman vs. The Addams Family

• Super/Mega Bomberman
    • The Addams Family

Ankieta została zamknięta

Ankieta została zamknięta 26.11.2021 o 22:59

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Tak jak pisałem: statyści już odpadli w pierwszej rundzie, a teraz zaczyna się chwilami robić BARDZO INTERESUJĄCO.

Nie będę podrzucał tropów, polecam samemu obadać drabinkę, jak bardzo OSTRE są niektóre pary :banderas:

Zapraszam do głosowania, NAWET JEŚLI NIE GRAŁEŚ w większość tych gier. Zdaj się na INTUICJĘ GRACZA. Albo pomóż sobie filmikiem na dole posta.

Drabinka skrócona o pierwszą rundę:

4gen2r.thumb.jpg.7793f5f57f23f41c98a40b6db0c4280b.jpg

TUTAJ pełna drabinka do wglądu.

• Startowało 128 gier. To gry wytypowane przez nas. Może nie najlepsze technicznie, może niekoniecznie docenione na całym świecie, ale ważne dla nas i jebać konwenanse.
  • W tej rundzie głosujemy do piątku (26.11.2021) do 23:59.
  • W przypadku remisu uznałem, że zwyciężczynią zostanie ta gra, która w swoich głosach będzie miała więcej Senior Memberów i Adminów.  Bo to ludzie pewni i zaufani. Jeśli również w tej kategorii będzie remis, to pomyślimy nad jakąś turbo dogrywką, czy coś. Nie wiem, ale nie martwmy się na zapas.
  • Miejsca w drabince są przydzielone czysto losowo.
  • Narzucony jest limit w postaci maksymalnie dwóch gier na cykl, więc nie uświadczycie w drabince sześciu Mega Manów, Castlevanii czy Soniców. Zanim ktoś zapyta dlaczego Marianów jest tylu, to oświadczam, że Mario Karty, Mario RPG itp. są liczone jako osobne twory gatunkowe i nie należą do cyklu (łączy je jedynie postać Mario) 
  • Priorytet w przydzielaniu miejsc miały kandydatury użytkowników (propozycje były podawane w temacie "Przygotowania do kolejnych generacji" i tam też będą zbierane propozycje na następną generację (piątą, mmm!). Resztę wolnych pozycji uzupełniłem według własnego uznania, choć po konsultacji z Wami.
  • Komentarze w stylu "a dlaczego nie ma gry xxx?" będą zlewane ciepłym moczem, bo był czas na zgłoszenia.

Tutaj jeszcze raz filmik z krótkimi (10 sekund) fragmentami każdej gry, która wciąż jest w walce. To ten sam materiał co poprzednio, ale wyrzuciłem z niego już martwych zawodników, więc tym razem trwa już tylko ok. 10 minut. 

Natomiast poniżej pełne gameplaye z wszystkich wciąż biorących udział gier (alfabetycznie), gdyby ktoś chciał więcej materiału do oglądania:

Edytowane przez Kmiot

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 274
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Jak znowu po Contrze cały turniej wygra scrollowana szczelanka (Metal Slug) to ludzie na forumku są baaaardzo prości.

• Ok, druga runda za nami. Co się wydarzyło istotnego (bo nieistotnymi wydarzeniami nie ma sensu się dłużej zajmować)?   Pierwsza mrożąca krew w żyłach para Castlevania: Rondo of Blood vs.

• Tam też przecież strzelasz.

Opublikowano

Lubie Streets of Rage, ale smutno patrzeć że wygrywa z Outrun. Outrun i SF2 to dla mnie takie kamienie węgielne tego co uznajemy za estetykę gier arcade z drugiej połowy lat 80/pierwszej lat 90. Do dziś inspiruje, będąc podwaliną pewnego stylu w ramach new retro wave, zarówno jeśli chodzi o muzykę jak i charakterystyczny styl graficzny. Czasem sobie zaglądam co tam tworzą w r/outrun żeby sprawdzić dokąd doprowadziła inspiracja ferrarką jadącą wśród palm.

No i obowiązkowe jebać sege za pogrzebanie swoich kultowych marek w jakiś salonach z automatami w Yakuzie zamiast zająć się nimi z szacunkiem na jaki zasługują. 

Opublikowano

To też prawda, SEGA kompletnie olała tytuły arcade a taki styl rozgrywki jest świetny. Wpadasz na 30 minut co jakiś czas przez kilka lat a nie jakieś molochy na 50h. 

Co do wyników ja jestem mega zaskoczony jak mało osób kojarzy Windjammers. 

Opublikowano

Jak znowu po Contrze cały turniej wygra scrollowana szczelanka (Metal Slug) to ludzie na forumku są baaaardzo prości.

Opublikowano

Nie chodzi o to, że niesamowite bo w pełni to rozumiem ale będzie to zabawny schemat, który ciekaw jestem czy będzie się powielał w kolejnych generacjach (gry typu Gears of War, Half Life itp) czyli szczelanie, szczelanie, szczelanie ...

W głosowaniu Amigowym też będzie szczelankowy finał Worms vs Cannon Fodder - no chyba, że Sensible Soccer zrobi niespodziankę

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, Ukukuki napisał:

To też prawda, SEGA kompletnie olała tytuły arcade a taki styl rozgrywki jest świetny. Wpadasz na 30 minut co jakiś czas przez kilka lat a nie jakieś molochy na 50h. 

Co do wyników ja jestem mega zaskoczony jak mało osób kojarzy Windjammers. 

Jeszcze parę lat temu kompletnie tej gry nie kojarzyłem, ale wpadła mi w oko przy okazji portu na poprzednią generację. I tak przy od tego czasu na liście "kiedyś zagram". Wierzę.

Opublikowano

4 minuty temu, GearsUp napisał:

Nie chodzi o to, że niesamowite bo w pełni to rozumiem ale będzie to zabawny schemat, który ciekaw jestem czy będzie się powielał w kolejnych generacjach (gry typu Gears of War, Half Life itp) czyli szczelanie, szczelanie, szczelanie ...

W głosowaniu Amigowym też będzie szczelankowy finał Worms vs Cannon Fodder - no chyba, że Sensible Soccer zrobi niespodziankę

Do takich gier najlepiej się wraca, proste, przyjemne, dające satysfakcję i wymagające skilla. Ciężko wracać do gier RPG, gierek logicznych czy przygodowych które gorzej znoszą upływ czasu. 

Opublikowano
W dniu 24.11.2021 o 13:35, GearsUp napisał:

no chyba, że Sensible Soccer zrobi niespodziankę

Tam też przecież strzelasz.

Opublikowano
  • Autor

Ok, druga runda za nami. Co się wydarzyło istotnego (bo nieistotnymi wydarzeniami nie ma sensu się dłużej zajmować)?

• Pierwsza mrożąca krew w żyłach para Castlevania: Rondo of Blood vs. The Legend of Zelda: A Link to the Past zapowiadała się na co najmniej wyrównaną, ale do takiej jej ostatecznie było daleko. Elf w Zielonym Kubraczku (EwZK) rozjebał Belmonta (36-15) i splunął szpetnie na jego truchło. Cóż, spodziewałem się więcej po Castlevanii, a tutaj pierwszy poważny przeciwnik i od razu poległa z kretesem. 
  • W tej rundzie to Strider będzie nosił z dumą odznakę z ziemniaka za najsłabsze zaprezentowanie się. Raptem dwa nędzne głosy w starciu z Metal Szlugiem (który uzbierał ich 49) to w żadnym wypadku nie jest powód do dumy. To nawet Breath of Fire 2 uzbierało ich w pojedynku z Mortal Kombat aż pięć.
  • Golden Axe tuż przed zamknięciem losowania wyprzedziło Super Mario Kart, podobnie jak Contra III ostatecznie poradziła sobie na finiszu z Final Fantasy 4. Podziękujcie (albo hejtujcie) Luqatowi, bo widzę, że żąda ona atencji i lubi być bohaterem ostatniej akcji.
  • Zabawne jak bardzo Donkey Kong Country 2 rozjebało sobie swój głupi małpi ryj o Chrono Triggera (11:40). Ale może tylko ja oczekiwałem tutaj bardziej wyrównanego pojedynku?
  • Sonic tymczasem odpada już na drugiej rundzie, choć tanio czerwonych trampek nie sprzedał, bo jego bój z Castlevanią (Bloodlines) był zażarty i bez pardonu. Ale ostatecznie i o włos (25:26) Niebieski Jeż żegna się z zawodami i raczej w przyszłych generacjach będzie mu tylko trudniej o dobry wynik. A taka IKONA.
  • Odrobinę dziwi w sumie słaby występ Final Fight 3 na tle Contry: Hard Corps (21:30). Ale od dalszego komentarza to się może powstrzymam.
  • Ze Earthbound odpadnie z Batmanem (21:30) to się nie spodziewałem. Tak to chyba jednak jest, jak nisza spotyka się w klatce z POTĘŻNĄ MARKĄ wspieraną dodatkowo armią z Kącika Komiksowego.
  • Pewnie dlatego Rambo 3 odpadł z Shock Troopers 2 (21:30). Gdyby John miał własny komiks, to sprawy wyglądałyby inaczej?

Poza tym z mojej perspektywy bez większych zaskoczeń (choć z drobnymi ukłuciami w sercu, bo niby człowiek wiedział, ale się łudził) i faworyci brną dalej. Ale tam czekają na nich już jeszcze mocniejsi przeciwnicy, więc popatrzymy jak krwawią.