Skocz do zawartości

The Best of Czwarta Generacja, 1/8 finału.

Która lepsza? 54 użytkowników zagłosowało

1. 1. Final Fantasy 6 vs. Super Street Fighter 2 Turbo

• Final Fantasy 6
    • Super Street Fighter 2 Turbo
  2. 2. The Legend of Zelda: A Link to the Past vs. Metal Slug

• The Legend of Zelda: A Link to the Past
    • Metal Slug
  3. 3. Super Mario World 2: Yoshi’s Island vs. Lion King

• Super Mario World 2: Yoshi’s Island
    • Lion King
  4. 4. Mortal Kombat 2 vs. Chrono Trigger

5. 5. Super Mario World vs. Tiny Toons Adventures: Buster Busts Loose!

• Super Mario World
    • Tiny Toons Adventures: Buster Busts Loose!
  6. 6. Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time vs. Mega Man X

• Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time
    • Mega Man X
  7. 7. Earthworm Jim vs. Super Metroid

8. 8. Aladdin vs. Super/Mega Bomberman

Ankieta została zamknięta

Ankieta została zamknięta 10.12.2021 o 22:59

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Gotowi? To jedziemy.

comment_1638533062Hj8BkIuztAz1MkaeUTV3s8.jpg.4fd864384d0338aff7591da74eb81941.jpg

Skrócona drabinka prezentuje się następująco:

4gen4r.thumb.jpg.0f6548fb5c3c73491d050228744fb16f.jpg

Natomiast TUTAJ pełna drabina.

• Startowało 128 gier. To gry wytypowane przez nas. Może nie najlepsze technicznie, może niekoniecznie docenione na całym świecie, ale ważne dla nas i jebać konwenanse.
  • W tej rundzie głosujemy do piątku (10.12.2021) do 23:59.
  • W przypadku remisu uznałem, że zwyciężczynią zostanie ta gra, która w swoich głosach będzie miała więcej Senior Memberów i Adminów.  Bo to ludzie pewni i zaufani. Jeśli również w tej kategorii będzie remis, to pomyślimy nad jakąś turbo dogrywką, czy coś. Nie wiem, ale nie martwmy się na zapas.
  • Miejsca w drabince są przydzielone czysto losowo.
  • Narzucony jest limit w postaci maksymalnie dwóch gier na cykl, więc nie uświadczycie w drabince sześciu Mega Manów, Castlevanii czy Soniców. Zanim ktoś zapyta dlaczego Marianów jest tylu, to oświadczam, że Mario Karty, Mario RPG itp. są liczone jako osobne twory gatunkowe i nie należą do cyklu (łączy je jedynie postać Mario) 
  • Priorytet w przydzielaniu miejsc miały kandydatury użytkowników (propozycje były podawane w temacie "Przygotowania do kolejnych generacji" i tam też będą zbierane propozycje na następną generację (piątą, mmm!). Resztę wolnych pozycji uzupełniłem według własnego uznania, choć po konsultacji z Wami.
  • Komentarze w stylu "a dlaczego nie ma gry xxx?" będą zlewane ciepłym moczem, bo był czas na zgłoszenia.

Poniżej jeszcze raz filmik, choć na polu boju zostali już na tyle kojarzeni zawodnicy, że chyba jest zbędny.

Ale niech będzie.

No to głosujemy.

Edytowane przez Kmiot

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 345
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Poszli. I znów żegnamy połowę składu.   Final Fantasy 6 podeszło do sprawy taktycznie i tak samo taktycznie obiło mordę Ulicznemu Wojownikowi. I niech ktoś powie, że starcia z żelkami i c

• Według mnie nie wpływa, przynajmniej akurat w tym przypadku, ale masz rację, że powinniśmy się w miarę możliwości trzymać pełnej nazwy, tak jak do tej pory. Tym bardziej, że w samej ankiecie to nie pr

• Okie from Muskogee
    Okie from Muskogee

I bardzo dobrze. 

Opublikowano

Okey, jedno trzeba powiedzieć na tym etapie (nie wiem czemu nikt wcześniej tego nie wytknął) - Yoshi's Island to tylko podtytuł, pełna nazwa gry to  Super Mario World 2: Yoshi's Island.

Pewnie większość tak czy inaczej wie o jaką grę chodzi ale dla innych, którzy nie są aż tak mocno obeznani w klimatach 16-bitowych jest to istotna informacja aby mieli pełny obraz tego na jaką grę głosują.

Kmiocik sam napisałeś w podsumowaniu poprzedniej rundy, że Super Mario World to jedyny wąsacz, który ostał się w tym zestawieniu być może właśnie dlatego, że Yoshi's Island nie ma zapisanej pełnej nazwy. Nawet jeżeli gra wstępnie miała taką nazwę w Japonii to przecież żyjemy w Polsce i w rankingach piątej generacji są Residenty Evile a nie Biohazardy.

Wiki nawet mówi, że to ostatnia gra z Marianem w 2D (for over a dacade)

Cytat

The game would be the last Super Mario platformer before the series' transition to 3D gameplay, with no further 2D entries for over a decade.

Biedny Yoshi jeszcze będzie miał swoje tytuły, które pojawią się na drabince w przyszłych generacjach, a tak jestem przekonany, że podanie pełnej nazwy nie pozostawi wątpliwości graczom o jaką grę chodzi, tym bardziej że nawet w nie tak dawno wydanym u nas SNES Classic Mini widnieje pod pełnym tytułem.

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano
  • Autor

Yoshi był od początku traktowany jako osobny byt i nawet nie był wliczany w limit dwóch platformowych Marianów. I ja go tak traktuję - jako całkiem odrębną platformówkę, gdzie postać Mariana występuje jedynie gościnnie na tej samej zasadzie co w cyklu Smash Bros.

Czy powinienem podać pełną nazwę? Możliwe, ale chciałem też, aby każdy głosujący od razu intuicyjnie skojarzył, że chodzi o tę grę z Yoshim w roli głównej.

@GearsUpSugerujesz, że to jakoś wpływa na wynik?

Opublikowano

Według mnie wpływa bo grę definiuje cała nazwa, w końcu tak ją zapamiętujemy. Jak się nie zmieści cała nazwa to można chociażby wpisać SMW 2: Yoshi's Island

Opublikowano
  • Autor
34 minuty temu, GearsUp napisał:

Według mnie wpływa bo grę definiuje cała nazwa, w końcu tak ją zapamiętujemy. Jak się nie zmieści cała nazwa to można chociażby wpisać SMW 2: Yoshi's Island

Według mnie nie wpływa, przynajmniej akurat w tym przypadku, ale masz rację, że powinniśmy się w miarę możliwości trzymać pełnej nazwy, tak jak do tej pory. Tym bardziej, że w samej ankiecie to nie problem, bo każda się zmieści. Tylko w drabince muszę stosować skróty, by zawrzeć w ograniczonej ilości znaków najistotniejsze fragmenty nazwy.

U Yoshiego od początku postawiłem na przejrzystość nazwy, ale nie sądzę, by miało to znaczenie w poprzednich pojedynkach, bo i tak by wygrał, więc mam nadzieję, że jakoś mi się upiecze ta swawola, której się dopuściłem. 

Opublikowano
  • Autor

Poszli. I znów żegnamy połowę składu.

• Final Fantasy 6 podeszło do sprawy taktycznie i tak samo taktycznie obiło mordę Ulicznemu Wojownikowi. I niech ktoś powie, że starcia z żelkami i chatkami na kurzej łapce nie hartuje. 
  • Uuu, Zielony Kubraczek poległ z Metal Slugiem. I to dość wyraźnie. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiego obrotu spraw. Tym samym Metal Slug chyba pomału wyrasta na jednego z faworytów?
  • Yoshi w gatunkowym pojedynku poradził sobie z Królem Lwem. Przygody Simby to kapitalna platformówka, bardzo również sentymentalna, ale technicznie i gameplayowo zielony dinozaur obiektywnie chyba lepszy. Cóż, Hakuna Matata. I już się nie martwię.
  • Chrono Trigger radzi sobie z Mortalem 2. A jak radzisz sobie z Mortalem, to wiedz, że coś się dzieje. Mocna to była para, doceniam obu zawodników, ale Chrono to dla mnie ocean nostalgii. A muzykę z tej gry zabrałbym na bezludną wyspę.
  • Tiny Toons Adventures dotarło i tak wysoko, ale z Marianem nie było większych szans. W sumie łatwa runda dla Super Mario World.
  • Żółwie Ninja również idą dalej. A przed chwilą rozjebały Mega Mana (który wcześniej rozjebał Contrę), więc CV Turtlesów robi się imponujące.
  • Earthworm Jim wygrywa z Metroidem. CO?! XD Przepraszam, ale czy to jest forum dla graczy? Bo chyba nie wszyscy się tutaj znają na grach xd Jeden z kamieni milowych w historii gamingu odpada z sympatyczną i zabawną, ale nie oferującą niczego nowego oraz nie pozostawiającej żadnej spuścizny platformówką. Po co się nie znacie na grach?
  • Aladyn skacze na głowę Człowieka Bomby, wsiada na latający dywan i już zapierdala w kierunku ćwierćfinałów.

Ale że Metroida nie wzięli xdddddddd

Ech.

Opublikowano

Jim To śmieszny robak A samus nawet nie pokaże cysia dla gracza. Czego nie rozumiesz kmiocie?:[