Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może dlatego że to prostu lepsza gra. 

Ale domyślam się że prawidlową odpowiedzią jest ktoreś z haseł: Dei, woke czy coś w tym stylu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Chewie napisał(a):

W ogóle nie wiedziałem, że są własnością IGN. To wiele wyjaśnia. Niestety rzetelnych mediów coraz mniej.

Spoko, że chłopak walczy i na pewno ma coś, czego nie ma 99,9% twórców internetowych/dziennikarzy zajmujących się grami i grafiką, czyli szczegółową wiedzę na ten temat.

Teraz niestety (dla niego) Nvidia wybiła mu największy oręż, czyli TAA (i oparte na nim upscallery) cierpiące na ghosting i blur w ruchu. DLSS4 zupełnie się tego pozbył, gra jest idealnie ostra w ruchu tak samo jak na stacjonarnym ujęciu. I przy tym radzi sobie idealnie ze stabilnością obrazu, czego nie można powiedzieć o wielbionych przez niego technikach, czyli SMAA czy MSAA, z którymi masz dyskotekę na ekranie. W ogóle ja zupełnie nie czaję o co mu chodzi z tym SMAA, cały czas o tym wspomina, a nie wiem czy on kiedyś sam grał w jakąś grę z SMAA, bo ja grałem w wiele takich gier - praktycznie wszystkie gry sprzed ery TAA mają FXAA/SMAA/MSAA i obraz z SMAA jest fatalny, chyba że komuś nie przeszkadza migający wszędzie ekran. Nawet to ułomne i blurujące podstawowe TAA wygląda 100x lepiej niż SMAA czy MSAA (jedynie MSAAx8 daje dobry efekt, ale jest MEGA wymagające na GPU), proste do sprawdzenia, wystarczy sobie odpalić na PC "stare" GTA vs "nowe" z TAA, nie wspominając już nawet o DLSS4, który w porównaniu do tak propsowanych przez niego technik AA to pod względem jakości obrazu wygląda jak jakaś technologia z odległej przyszłości. Tak jak już tu kiedyś pisałem, wszystko co on mówi odnośnie technik AA tyczy się chyba małego monitora i rozdzielczości 1080p, wtedy ta fatalna stabilność obrazu z np. SMAA nie rzuca się tak w oczy, więc pewnie z takiego monitora sam korzysta, bo nie wierzę, że tak obcykany koleś mówił by takie rzeczy po zobaczeniu porównania na ekranie 4K.

Za to na pewno ma wiele racji z kładzeniem lachy przez devów na optymalizację, fajnie to pokazał w kilku swoich filmach. I zgadzam się co do DF, w sensie nie że ich porównania czy analizy są nierzetelne, bo np. Alex zawsze dokładnie pokazuje to o czym mówi (abstrahując od np. jego uzasadnień danego elementu, bo nie mam na tyle wiedzy, żeby to zweryfikować samemu), ale zgadzam się co do tego ich pitolenia (głownie ten w okularach co się konsolami zajmuje), że np. 720p skalowane do 1440p za pomocą FSR2 wygląda dobrze na ekranie 4K z jak to on nazywa "normal viewing distance". To jest takie pierdolenie, że szkoda słów. Wmawianie ludziom, że rozmazana papka jest ok, bo developer musiał tak zrobić bo to i tamto i ogólnie gra wygląda bardzo dobrze. Jak można powiedzieć o grze z zerową jakością obrazu, że wygląda dobrze. Jakość obrazu to jest podstawa, na co Ci huj wie co, path super duper tracing, modele z miliarda poligonów jak masz ostatecznie na ekranie papkę zamiast obrazu.

• Plusik 1
Opublikowano
7 godzin temu, Chewie napisał(a):

W ogóle nie wiedziałem, że są własnością IGN. To wiele wyjaśnia. Niestety rzetelnych mediów coraz mniej.

Ale DFprzed przejęciem przez IGN miało wiele wpadek. Oni po prostu jarają się marketingową papką, a jak jeszcze dostaną jakiś wywiad z twórcami to ślepo we wszystko wierzą na słowo bo to nie są devi tylko dziennikarze. Tak było z Xboxem Series X jak mieli wycieczkę do siedziby MS, niedawno z PS5 Pro. Najlepsze jest to że z czasem jak na własną rękę potestują to wychodzi im kompletnie coś innego niż wcześniej prawili jak np. loadingi w grach z kompatybilności wstecznej (gadali że to dzięki 'super szybkiemu wbudowanemu SSD' a z testów wynika że te same prędkości są na zwykłym, starym SSDeku 500 MB/s) czy te 2 TFLOPsy więcej w Series X względem PS5 których nie było widać co non stop wywoływało u nich taką minę :pika:

• 2 tygodnie później...