Skocz do zawartości

Alan Wake II

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie Alan > Saga. Więcej surrealistycznej psychodeli, ta paranoja i narracja, te cienie wszędzie, ten NY:obama: 

Lynch > True Detective

Oczywiście Saga jest zrobiona bardzo dobrze. Kwestia preferencji. 

Opublikowano

No ja też team Saga, a pamiętam, że po zapowiedzi, że akcja będzie dwoma postaciami prowadzona, to byłem pewien, że będę wolał Alana.

W sumie wiem dlaczego. Etapy z Sagą są jednak bardziej „realne” i częściej jak thriller, przez co bardziej klimatem przypominają pierwowzór. 
Jednak żeby nie było. Sekcje Alanem, też są zajebiste i dają fajną przeciwwagę. 

• This 1
Opublikowano

Wczorajsza niedzielę spędziłem w Watery

Klimat niesamowity aż chce się wyjść z roboty i wrócić do gierki 

Pokaż ukrytą zawartość

Plus potęgująca klimat szaro bura pogoda to jest coś pięknego 

Alan też spoko, ale póki co bardziej w moje gusta trafia Saga ze swoim śledztwem i miejscówkami 

Poproszę o grę/kryminał z taką dbałością o npców i miejscówki 

Moje goty <3

• Lubię! 1
Opublikowano

Gra też mi nieźle na psychikę siada. Jak nie gram to myślę, kiedy wrócę do domu, żeby zagrać. Jak śpię to śnię o opętanych i bateriach do latarki. Jak gram to chcę szybko wyłączyć, bo jumpscary nie są moją ulubioną formą straszenia. 

Spoiler odnośnie rozdziału "Local girl". 

Pokaż ukrytą zawartość

Także tegens.... materiał na grę roku jak nic. 

Opublikowano
  W dniu 6.11.2023 o 11:48, LukeSpidey napisał(a):

Gra też mi nieźle na psychikę siada. Jak nie gram to myślę, kiedy wrócę do domu, żeby zagrać.

Rozwiń  

To nie jest siadanie na psychikę, a oznaka że jest to kapitalna gra zasługująca dla kogoś na 10. To jest właśnie dla mnie definicja 10. Gra o której myślę podczas dnia, pracy itp. Obecnie jest to u mnie bardzo rzadkie  zjawisko, zarezerwowane dla największych gejmingowych dzieł (RDR, Zelda BotW, TLoU itp.) i za to je szczególnie doceniam. 
Dla przykładu w tym roku grałem w wiele dobrych gier, ale tylko przy AW2 mam te uczucie. 

• Plusik 2
Opublikowano

Saga > Alan u mnie, kolorki są tam perfekcyjnie dobrane 

jak już rozrysowuję własne mapki ze skrytkami i zagadkami to wiedzcie że coś się dzieje :) nie pamiętam kiedy ostatnio miałem aż taką wkrętkę max, wsiąkłem totalnie i już chcę więcej z tego RCU (Remedy Connected Universe) 

Opublikowano (edytowane)

Kończę grę powoli choć bardzo nie chce, chodzę przed ostatnimi misjami i domykam wszystkie watki, sekrety, no nie chce już tego arcydzieła kończyć ale wiem że to nastąpi i będę oczekiwał na DLC. 10/10

ps. U mnie lepiej się grało Anderson ;) ciekawsze misje i bardziej skrojone w ciekawe opcje.

Edytowane przez Whisker
Opublikowano (edytowane)

Skończone. Cudowny tytuł i teraz nic tylko czekać na DLC i update z NG+. 

Świetnie spędzone prawie 30 godzin.

Jeżeli przeskok jakościowy między Control 1 i 2 będzie taki sam jak między między Alanami to wyjdzie kolejna perełka. 

Edit: Wrócę jeszcze do tej rozmowy czy trzeba znać inne gry.

Moim zdaniem tak i traci się niesamowicie dużo bez znajomości. Pewnie sporo osób z racji tego, że takie Quantum Break nigdy nie wyszło na PlayStation nie ma pojęcia, że jest dość silne powiązane. Nie mówiąc nawet o Control. 

Edytowane przez Ins
  • This 1
Opublikowano
  W dniu 6.11.2023 o 14:29, Ins napisał(a):
Skończone. Cudowny tytuł i teraz nic tylko czekać na DLC i update z NG+. 
Świetnie spędzone prawie 30 godzin.

Jeżeli przeskok jakościowy między Control 1 i 2 będzie taki sam jak między między Alanami to wyjdzie kolejna perełka. 

Edit: Wrócę jeszcze do tej rozmowy czy trzeba znać inne gry.

Moim zdaniem tak i traci się niesamowicie dużo bez znajomości. Pewnie sporo osób z racji tego, że takie Quantum Break nigdy nie wyszło na PlayStation nie ma pojęcia, że jest dość silne powiązane. Nie mówiąc nawet o Control. 

Przeszedłem na premierę i nic i tak nie pamiętam
Opublikowano

No przy tej scenie w kostnicy gdy

Pokaż ukrytą zawartość

wiedziałem, że będzie dobrze :)

• Plusik 1
Opublikowano

W dniu 6.11.2023 o 19:22, Ins napisał(a):

No przy tej scenie w kostnicy gdy

Pokaż ukrytą zawartość

wiedziałem, że będzie dobrze :)

Rozwiń  

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano
  W dniu 6.11.2023 o 19:16, SnoD napisał(a):

Powiązania z QB widać już w momencie pojawienia się pewnego stróża prawa i pewnej telewizyjnej osobowości :)

Rozwiń  

Którą pewnie zagrałby 

Pokaż ukrytą zawartość

o ile myślimy o tej samej osobowości. Nawiasem QB mi się bardzo podobało, lubię takie klimaty, dlatego też cenię sobie gry Remedy.

Opublikowano
  W dniu 6.11.2023 o 21:17, Qbon napisał(a):

Którą pewnie zagrałby 

Pokaż ukrytą zawartość

o ile myślimy o tej samej osobowości. Nawiasem QB mi się bardzo podobało, lubię takie klimaty, dlatego też cenię sobie gry Remedy.

Rozwiń  

Oczywiście. 

Opublikowano

Motyw łapania 

Pokaż ukrytą zawartość

Ciężko nie mieć szczęki na podłodze przez całe playthrough, miazga.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 6.11.2023 o 21:17, Qbon napisał(a):

Którą pewnie zagrałby 

Pokaż ukrytą zawartość

Rozwiń  

Dokładnie zapewne tak by było.

A każdemu kto się zachwyca AW2, polecam ograć QB. Jest w gamepassie, jest na PC, jest na Xboxy, naprawdę sporo opcji gdzie można to ograć. To nie jest aż tak dobra i co ważniejsze świadoma siebie gra, ale wciąż ma ten sznyt R E M E D Y. 

Wizualnie dalej jest grubo, a o samą mechanika movementu moim zdaniem jest ciut lepiej zrobiona(co nie powinno dziwić, bo gdzieś połowa aktywności w grze to strzelanie). Generalnie gra mocno oberwała rykoszetem za tvtvtv hejt, a w sumie to serial można pominąć i dalej gra oferuje bardzo dobrą rozrywkę na około 10h.

Mnie jeden smaczek drobny z szeryfem urzekł, gdy 

Pokaż ukrytą zawartość
  Pokaż ukrytą zawartość

Edytowane przez zloto
Opublikowano

@Szermac, Ty dopiero zacząłeś gierkę, tak? To prawdziwe dupnięcie szczęki o podłogę dopiero przed Tobą. Oczywiście daj znać gdy już pojawi się ten moment, ten jeden konkretny. Będziesz wiedział, że to ten właściwy gdy już go doświadczysz :)