Szermac 2 916 Opublikowano poniedziałek o 16:50 Opublikowano poniedziałek o 16:50 Jest na to szansa, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana jak to mówio hehe Cytuj
McDrive 3 118 Opublikowano poniedziałek o 19:41 Opublikowano poniedziałek o 19:41 4 godziny temu, gnom napisał(a): Szczerze te porozrywane story, narracja pisarza i troche patosowe jego monologi... w polowie gry nie ogarnialem o co chodzi To daj sobie siana z tą grą. Tutaj masz to samo tylko większe przerwy na chodzenie między walkami. Ta gra to bardziej symulator chodzenia po horrorze. Obejrzyj sobie jakiś gameplay bez komentarza i jak ci się nie spodoba to odpuść do czasu spadku ceny do 50 zł. 1 Cytuj
gnom 91 Opublikowano poniedziałek o 20:28 Opublikowano poniedziałek o 20:28 Wychodzi na to, że to najwyżej średniak. A takie dyskuty nad tą grą Cytuj
Homelander 2 334 Opublikowano poniedziałek o 20:35 Opublikowano poniedziałek o 20:35 Forumkowe GOTY 2023. Gry oferują tak wiele sposobów na rozrywkę, że co dla jednego goty dla drugiego jest crapem. No ciężko przekonać kogoś dla kogo gameplay jest wszystkim, a story w grze ma takie znaczenie jak dla Carmacka, że ma grać właśnie w grę pokroju Alan Wake 2. Tak samo mnie ciężko przekonać, że granie rywalizacyjne w kompetetywne fpsy to najlepsze co jest w gamingu. Ja nie nazywam tego typu gier crapami czy średniakami z szacunku do ludzi, dla których to jest właśnie gaming. Zresztą świadczy to tylko o ciasnocie umysłu, moim zdaniem. 1 1 Cytuj
Bzduras 12 843 Opublikowano poniedziałek o 21:37 Opublikowano poniedziałek o 21:37 Godzinę temu, gnom napisał(a): Wychodzi na to, że to najwyżej średniak. A takie dyskuty nad tą grą Poczytaj sobie temat od momentu, w którym gra wyszła. Średniak? No jest dwóch czy trzech takich co twierdzą nawet, że to crap. Cytuj
KrYcHu_89 2 430 Opublikowano poniedziałek o 21:43 Opublikowano poniedziałek o 21:43 Na forum trwa nowa moda, jak komuś się gra na premierę podoba, to potem ciągle ktoś piszę po latach, że crap i słabo się walczy i się słabo sprzedała i w ogóle lol nie było pudełka. AW2 to perełka generacji, najciekawszy teatralny level design w pewnym etapie (nie zdradzam dla tych co nie grali) super dlcki i w zasadzie to AW1 nawet nie lubiłem, był schematyczny i dosyć monotonny, według mnie w gameplayu też poczynili spore postępy w tej części, a klimat i fabuła to na pewno unikat i inne tytuły tego typu wyglądają przy niej jak opowieść wigilijna dla 4 latka. Cytuj
Josh 4 947 Opublikowano poniedziałek o 21:43 Opublikowano poniedziałek o 21:43 Nie widzę sensu, żeby mu to dalej polecać. To tak jakby ktoś zasypiał przy Heavy Rain i jeszcze mu walić kit, że będzie się dobrze bawił przy Detroit Become Human. Gnom, nie Twoja bajka i tyle. Z horrorków lepiej ograj rimejka Silent Hill 2, Tormneted Souls albo Song of Horror. 1 Cytuj
Homelander 2 334 Opublikowano poniedziałek o 21:50 Opublikowano poniedziałek o 21:50 5 minutes ago, KrYcHu_89 said: Na forum trwa nowa moda, jak komuś się gra na premierę podoba, to potem ciągle ktoś piszę po latach, że crap i słabo się walczy i się słabo sprzedała i w ogóle lol nie było pudełka. AW2 to perełka generacji, najciekawszy teatralny level design w pewnym etapie (nie zdradzam dla tych co nie grali) super dlcki i w zasadzie to AW1 nawet nie lubiłem, był schematyczny i dosyć monotonny, według mnie w gameplayu też poczynili spore postępy w tej części, a klimat i fabuła to na pewno unikat i inne tytuły tego typu wyglądają przy niej jak opowieść wigilijna dla 4 latka. Nie, na forum trwa moda, że jak Ci gra nie podchodzi, albo chociaż jeden z jej elementów to jest to absolutny crap, gówno i zero Cytuj
Josh 4 947 Opublikowano poniedziałek o 23:16 Opublikowano poniedziałek o 23:16 Jeżeli chodzi o AW2, to ja akurat mam bardzo duży ból czterech liter za to w jakim kierunku Remedy poszło z tą grą i pewnie już zawsze będę ją trochę cisnął. Zrobili małe dzieło sztuki jeżeli chodzi o fabułę, design i atmosferę i za to będę ich szanował, ale gameplayowo to jest krok wstecz względem jedynki, którą baaaaardzo lubię i do której często wracam ze względu na wysokie replay-value. Ja będę musiał z tym żyć i Wy z moim pierdoleniem też Cytuj
Bielik 752 Opublikowano wtorek o 09:59 Opublikowano wtorek o 09:59 (edytowane) Co takiego w kwestii gameplayu było lepszego w pierwszym alanku? Odpaliłem jakiś czas temu remaster na ps5 i postęp w drugiej części jest naprawdę spory, mniej strzelania, brak śmiesznych opętanych elementów otoczenia, ciekawa zmiana rzeczywistości za pomocą notatek Alanka, no generalnie bardziej mi to siadło również za sprawą bardziej zróżnicowanych miejscówek, które tworzą niesamowity klimat. W pierwszej części wszystko jakby miało filtr jednego koloru i wszystko wyglądało tak samo xd co innego gdyby porównać obie te gry z Control, tam to wiadomo, że gameplay był półkę wyżej. Edytowane wtorek o 10:00 przez Bielik 1 1 Cytuj
messer88 6 701 Opublikowano wtorek o 10:02 Opublikowano wtorek o 10:02 20 godzin temu, gnom napisał(a): Czy jak średnio mnie bawiła jedynka i w sumie męczyłem się żeby ją ukończyć to w drugiej części będzie podobnie ? Mam ochote wziąć ją w promce, do dziś jest w PS Store. Jedynka dla mnie podobnie, z początku fajny klimacik ale szybko ubity przez gameplay, tutaj już się fajnie grało. Ja bym sprawdzał na promocji. Cytuj
Josh 4 947 Opublikowano wtorek o 10:43 Opublikowano wtorek o 10:43 (edytowane) 50 minut temu, Bielik napisał(a): Co takiego w kwestii gameplayu było lepszego w pierwszym alanku? Odpaliłem jakiś czas temu remaster na ps5 i postęp w drugiej części jest naprawdę spory, mniej strzelania, brak śmiesznych opętanych elementów otoczenia, ciekawa zmiana rzeczywistości za pomocą notatek Alanka, no generalnie bardziej mi to siadło również za sprawą bardziej zróżnicowanych miejscówek, które tworzą niesamowity klimat. W pierwszej części wszystko jakby miało filtr jednego koloru i wszystko wyglądało tak samo xd co innego gdyby porównać obie te gry z Control, tam to wiadomo, że gameplay był półkę wyżej. Chociażby to, że było go więcej, naprawdę nie ma tu dużej przesady pisząc że sequel momentami zamienia się w ślamazarny symulator spaceru. Do tego większe zróżnicowanie przeciwników - dla Ciebie opętane przedmioty to minus, dla mnie zupełnie na odwrót, bo dzięki temu nie walczymy przez całą grę z dwoma rodzajami wrogów na krzyż i nigdy nie możemy się czuć bezpiecznie, bo nie wiadomo co jeszcze zostanie przejęte przez mrok. Starcia były bardziej skillowe, a sama gra wyraźnie trudniejsza, AW2 robiłem najpierw na hardzie, później run ze znajdźkami na normalu, a na koniec wjechał jeszcze Nightmare i nie zauważyłem kompletnie żadnej różnicy między tymi trybami. Elementy samochodowe były jakie były, ale też dodawały ciut zróżnicowania rozgrywce. Latarka pełniła istotniejszą rolę, bo i korzystało się z niej częściej. Robienie użytku z flar czy granatów błyskowych miało jakiś sens. Gierka pełna była fajnych gejplejowych motywów jak odpieranie ataków nawiedzonych ptaków podczas jazdy kolejką, starcie z kombajnem na polu, działanie ramię w ramię z innymi postaciami czy fragment na scenie podczas "koncertu" gdzie w ilościach hurtowych atakują potwory (w dwójce to ostatnie zmałpowano, bo chyba zabrakło świeżych pomysłów). Jeszcze grając Sagą w AW2 nie było aż tak źle, bo laska przynajmniej miała jakieś boss fighty i zagadki logiczne (niezbyt wciągające ale jednak), natomiast sekcje z Alanem to katorga, przez większość czasu zwyczajny walking sim z jednym twistem w postaci zmiany otoczenia przez mieszanie w fabule (co i tak sprowadzało się do wybierania na chybił trafił dostępnych opcji). Naprawdę nie mam zamiaru się wykłócać która gra jest obiektywnie lepsza, bo to dla mnie całkowicie zrozumiałe, że są gracze preferujący wciągające story i gęsty klimat ponad dobry gameplay, a pod tymi względami sequel miażdży pierwszego Alana. Jednak nikt mi nie wmówi, że w rozgrywkę AW2 umie lepiej. No kurva po prostu nie Edytowane wtorek o 10:50 przez Josh Cytuj
Homelander 2 334 Opublikowano wtorek o 13:28 Opublikowano wtorek o 13:28 Gameplay w Alanie był tak wybitny, że jeżeli w dwójce go mniej to tylko jest to z korzyścią dla dwójki właśnie 2 Cytuj
pawelgr5 1 548 Opublikowano wtorek o 13:52 Opublikowano wtorek o 13:52 Nie no przesadzili troche w druga strone. Ja tam lubie AW2. Problem taki ze unikalem wszystkich spoilerow z rozgrywki zeby odkrywac wszystko samemu i ostatecznie nie spodziewalem sie ze dostane cos na granicy walking sima. Ukonczylem i nie zaluje ale nie jest to moja topka gatunku. Nie wrzucilbym go nawet do Top 10 pewnie. Cytuj
Wredny 9 778 Opublikowano wtorek o 15:17 Opublikowano wtorek o 15:17 Ja też wolę gameplay od story, ale ten gameplay w pierwszym AW to był straszny paździerz i gdyby nie klimat oraz ciekawa historia to jebnąłbym tym w pizdu po 15 minutach. Tak jak @Homelander napisał - ograniczenie tego gameplayu wyszło dwójce tylko na dobre - gra lepsza od poprzedniczki w każdym aspekcie. Cytuj
Josh 4 947 Opublikowano wtorek o 16:28 Opublikowano wtorek o 16:28 (edytowane) Ale o co chodzi z tym słabym gameplayem w jedynce? Gra miała bardzo spoko strzelanko jak na swoje czasy, motyw z latarką był unikatowy, w ogóle walka przy pomocy różnych źródeł światła (flary, reflektory w samochodach, rozrzucone tu i ówdzie lampy) robiła robotę, system uników działał elegancko, poruszanie się postacią było płynne, lokacje dawały radę zróżnicowaniem (chociaż faktycznie ciut za dużo było tego biegania po lesie) i nawet chciało się eksplorować z uwagi na pochowane wszędzie skrzynki z dodatkowym ammo + nie było żadnego chamskiego backtrackingu. Może nie był to żaden hit pokroju RE czy Dead Space, ale przyzwoity shooter jak najbardziej. Dziwne narzekanie, co najmniej jakby gra była jakimś drewnianym babolem jak Silent Hill Downpour. Edytowane wtorek o 16:33 przez Josh 1 Cytuj
Homelander 2 334 Opublikowano wtorek o 16:41 Opublikowano wtorek o 16:41 Nic nie było złego, ani nic nie było dobrego. Po prostu na tle wybitnego klimatu, świetnej fabuły i wtedy rewelacyjnej oprawy, gameplay był, no nijaki. Ani się jakoś fajnie nie strzelało, ani nie walczyło wręcz, ani nie jeździło. Skończyłem Alana w okolicach premiery na 360, dodatki też, ale jak próbowałem wrócić to po max godzince mi przechodziło. Cytuj
gnom 91 Opublikowano wtorek o 18:21 Opublikowano wtorek o 18:21 Cieszy mnie i dziękuje Wam bardzo, że żywo zaregowaliście na moje pytanie. Niestety nad ranem w przyplywie bezsenności już chcialem klepnąć w koszyku, niestety cena wróciła do pełnej, tak więc zostaje mi ponad 2h ogrania triala i czekanie na następną promocję. Jeszcze raz dzieki ! Cytuj
Uzytnik30 3 Opublikowano środa o 08:56 Opublikowano środa o 08:56 (edytowane) Od siebie dodam tylko, że miałem podobne wątpliwości co do drugiego Alanka. Pierwsza część od zawsze za mną łaziła, a przejść próbowałem ją na przestrzeni lat dobre kilka razy, aż w końcu przed nadchodzącą premierą kontynuacji się zmusiłem. Imho przepaść między nimi jest ogromna, na korzyść dwójki rzecz jasna. Pierwszy Alan dość szybko wymęczył mnie rozgrywką; masa wrogów, opętane wagony i brak jakichś zróżnicowanych miejscówek. Ciężka była to przeprawa. Dwójka poprawia to wszystko, jakby na moją modłę i osób, którym te rzeczy przeszkadzały. AW2 jest tym, czego oczekiwałem od jedynki, a nawet tego nie wiedziałem Podziękuję z góry chłopakom z tego tematu, bo hype budowaliście tu solidny pod kontynuację przygód pisarza i kiedy spływały tu same zachwyty, aż nie mogłem się doczekać weryfikacji w praktyce. Mieliście rację, tak w skrócie. Zjechany po robocie leciałem do paczkomatu, następnie instalacja i odłożenie gierkowania na czas wolny. Ale kusiło sprawdzić jak to hula, więc odpaliłem tylko początek, ale kiedy dostaje się przysłowiowym obuchem w głowę już podczas pierwszych minut, to wypada sprawdzić co będzie dalej i tak aż do ukończenia prologu, zaczęcia kolejnego rozdziału… noc nieprzespana Alan Wake 2 to dla mnie wielkie odkrycie i jedna z nielicznych gier, które zrobiły na mnie takie wrażenie. Nawet teraz, pykam w BG3, a Pan Pisarz Drugi wraz ze ścieżką dźwiękową chodzą za mną non stop, więc NG+ to tylko kwestia czasu. Edytowane środa o 08:57 przez Uzytnik30 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi