Skocz do zawartości

The Best of Czwarta Generacja, Grande Finale!

Finał! 63 użytkowników zagłosowało

1. 1. Chrono Trigger vs. Super Mario World

• Chrono Trigger
    • Super Mario World

Ankieta została zamknięta

Ankieta została zamknięta 31.12.2021 o 22:59

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Okres świąteczny trochę zaburza mój plan dnia, więc do rzeczy.

A rzeczy, o których mowa, to nic innego jak Wielki Finał Czwartej Generacji.

Kogo mamy w narożnikach?

W pierwszym rozgrzewa się już jeden z najbardziej godnych reprezentantów gatunku JRPG, gra przemyślana praktycznie pod każdym kątem i pod każdym kątem obsesyjnie wręcz dopracowana. Grafika? Top tamtych czasów, a i dzisiaj nie ma się absolutnie czego wstydzić. Muzyka? Naszpikowane całą gamą emocji majstersztyki i niezapomniane klasyki. Fabuła? Łamiąca schematy, intrygująca i całkowicie wciągająca, dodatkowo śledzona w towarzystwie rewelacyjnie wykreowanych bohaterów. Gameplay? Idealnie zrównoważony i wściekle satysfakcjonujący. Z połączenia tych mocy powstał ON - Chrono Trigger.

W drugim narożniku mamy natomiast weterana gamingu, człowieka, który już niejednego rywala w oktagonie pokonał i wielu jeszcze pokona. Reprezentanta gatunku "biegnij w prawo i podskakuj", a w zasadzie jego definicję. Pociesznego i pulchnego hydraulika, który jednak nie ma czasu podkręcać swojego imponującego wąsa, gdyż zbytnio jest zajęty ratowaniem kolejnej damy z opresji. Panowie, co ja tu będę przedstawiał, skoro wszyscy go doskonale znają - it's-a him - Mario! A konkretnie to Super Mario World.

cage-fighting.jpg.8292aa1172721a28a13f294a39d0f74e.jpg

Tak wygląda skrócona drabinka i droga finalistów:

4gen7r.thumb.jpg.cccbbcc69652fd1f5a1d42e2ff853038.jpg

A TUTAJ po raz ostatni do wglądu kompletna drabinka.

• Startowało 128 gier. To gry wytypowane przez nas. Może nie najlepsze technicznie, może niekoniecznie docenione na całym świecie, ale ważne dla nas i jebać konwenanse.
  • Na najlepszą grę Czwartej Generacji głosujemy do godziny 23:59 w Sylwestra (piątek, 31.12.2021).
  • W przypadku remisu uznałem, że zwyciężczynią zostanie ta gra, która w swoich głosach będzie miała więcej Senior Memberów i Adminów.  Bo to ludzie pewni i zaufani. Jeśli również w tej kategorii będzie remis, to pomyślimy nad jakąś turbo dogrywką, czy coś. Nie wiem, ale nie martwmy się na zapas.
  • Miejsca w drabince są przydzielone czysto losowo.
  • Narzucony jest limit w postaci maksymalnie dwóch gier na cykl, więc nie uświadczycie w drabince sześciu Mega Manów, Castlevanii czy Soniców. Zanim ktoś zapyta dlaczego Marianów jest tylu, to oświadczam, że Mario Karty, Mario RPG itp. są liczone jako osobne twory gatunkowe i nie należą do cyklu (łączy je jedynie postać Mario) 
  • Priorytet w przydzielaniu miejsc miały kandydatury użytkowników (propozycje były podawane w temacie "Przygotowania do kolejnych generacji" i tam też będą zbierane propozycje na następną generację (piątą, mmm!). Resztę wolnych pozycji uzupełniłem według własnego uznania, choć po konsultacji z Wami.
  • Komentarze w stylu "a dlaczego nie ma gry xxx?" będą zlewane ciepłym moczem, bo był czas na zgłoszenia.

Na koniec gameplaye finalistów i lecimy.

Edytowane przez Kmiot

• Odpowiedzi 33
  • Wyświetleń 738
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Stało się i dokonało się. Grono Zagrajmerów i w większości Dziadersów z Forum PSX Extreme wybrało Najlepszą Grę Czwartej Generacji Konsol. I wybrało dobrze. Osobiście jestem z Was, z Nas, DUMNY.

• Ale niektórych boli doopa, że Marian w finale. Chciałoby sie pewnie kolejnej szczelanki na najwyższym podium czyli Metal Sluga ale niestety za wąski w uszach się okazał.

• @Faka i @Pupcio nie wiem na co wy liczyliście... że niby jakiś typ w turbanie pokona Poteżnego Hydraulika w półfinale?           Dostał na pizdę niemiłosiernie. Cze

Opublikowano

Ok, pierwsze starcie w którym nie głosuje.

Opublikowano

Obie gierki palce lizać. Godny finał. Najważniejsze, że bez Metal Sluga

Opublikowano

Tym razem oddam głos na grę w którą nie grałem. Nie może wygrać to przeciętne Mario. Szkoda plebiscytu.

Opublikowano

Jeden z najlepszych jrpgów w historii czy skakanie wąsatym dziadem po rurach? No wybór prosty.

Opublikowano

Dobrze, że mario dostaje na pizdę i to srogą.

Opublikowano

Ale niektórych boli doopa, że Marian w finale. Chciałoby sie pewnie kolejnej szczelanki na najwyższym podium czyli Metal Sluga ale niestety za wąski w uszach się okazał.

Opublikowano

Dobrze, że gierki nyntendo dostają na pizdę i finału coś wygrać nie mogą.

Opublikowano

W końcu jesteśmy na forum zagrajmerów A tacy się znają na grach wideo więc produkty nintendo nie mają tutaj szans!

Opublikowano

Chrono Trigger to godny reprezentant Potężnego Nintendo i pierwszą statuetkę w Najważniejszym Forumkowym Głosowaniu Nintendo ma już zapewnioną :wub:

Opublikowano

@Faka i @Pupcio nie wiem na co wy liczyliście... że niby jakiś typ w turbanie pokona Poteżnego Hydraulika w półfinale?

sef4t554564.thumb.jpg.9c690f26512aee5a0e8432940da454fe.jpg

Dostał na pizdę niemiłosiernie. Czerwony Meserszmit wskoczył mu na łeb i wkręcił w glebę aż miło.

Opublikowano

A teraz dostanie w peezde od ludzikow kawaii ktorzy nawet nie potrafia podskoczyc w grze.

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, GearsUp napisał:

@Faka i @Pupcio nie wiem na co wy liczyliście... że niby jakiś typ w turbanie pokona Poteżnego Hydraulika w półfinale?

No niestety, ale często jest to głos na zasadzie "pozwólmy mu odejść z godnością". Nie było większej nadziei na wygraną, ale turbaniarz i tak wykręcił wynik ponad oczekiwania.

Opublikowano

Świetny chłopak ale jak w prawdziwości zawsze wygra nadziany grubas z wąsem A nie przystojny wirażka z irackich slumsów  :/

Opublikowano

No głosuję na takiego se Mariana, Chrono mi Metal Sluga odstrzelił :/ Co mogę powiedzieć? Kolejny raz forumek mnie zaskoczył, niestety negatywnie. Stare dziady które nie mają refleksu do Metal Sluga. 

Opublikowano

Nie grałem w chrono trigger na premierę więc wstrzymuję się od głosu.

Opublikowano

Głos na Chrono, choć ogólnie ta generacja to "nie moja bajka". SMW to Marian, do którego jakoś wyjątkowo nie mam sentymentu, nie pamiętam nawet, czy w ogóle w niego grałem. CT to w zasadzie pierwszy jrpg w moim życiu, gra o wielu obiektywnych i subiektywnych zaletach, którą niestety porzuciłem na pewnym etapie i od ~20 lat jakoś wrócić nie mogę. Ale może ten plebiscyt mnie do tego zmotywuje.

Opublikowano

Możesz dziś na Steam sobie przypomnieć, lub klasycznie, dalej na emu snesa kotlecie schabowy.

Ja w sumie nigdy nie skończyłem a miałem 3 podejścia. Po prostu zawsze coś z sejwem było nie tak albo zmieniałem system. 

Opublikowano

Nadal w dosyć solidnym szoku, że ten słabiutki (jak na mariana) marian doczołgał się do finału. Na szczęście tutaj już nie ma sentymentu do nazwy - jedziemy z wąsaczem, aż przefajnie :banderas:

Opublikowano
W dniu 29.12.2021 o 20:52, grzybiarz napisał:

Możesz dziś na Steam sobie przypomnieć, lub klasycznie, dalej na emu snesa kotlecie schabowy.

Ja w sumie nigdy nie skończyłem a miałem 3 podejścia. Po prostu zawsze coś z sejwem było nie tak albo zmieniałem system. 

Przymierzałem się do emu wersji z SNESa, ale przypomniałem sobie, że przecież wyszedł fajny, wzbogacony o dodatkowe cutscenki port na PSXa, i chyba w tym kierunku uderzę. Notabene to za sprawą jego recki w PE i ocenie 10/10 sięgnąłem po CT.

Edytowane przez kotlet_schabowy

Opublikowano
  • Autor
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Stało się i dokonało się. Grono Zagrajmerów i w większości Dziadersów z Forum PSX Extreme wybrało Najlepszą Grę Czwartej Generacji Konsol.

I wybrało dobrze. Osobiście jestem z Was, z Nas, DUMNY. Wspólnie wybraliśmy grę, która nawet dzisiaj nie ma się czego wstydzić i nawet dzisiaj zgarniałaby wysokie oceny. Wybraliśmy dzieło, które jest efektem pracy grupy najwspanialszych w branży tamtego okresu. Jedną z tych nielicznych gier w historii, w której łatwo wyczuć DUSZĘ, PIEPRZ i wszystko to, czego w grach szukamy. Arcydzieło pod każdym względem, z oprawą muzyczną, którą nawet dzisiaj gry mają ogromny problem przeskoczyć. Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji, to może ten plebiscyt go do tego nakłoni.

Panowie, pozwólcie, że zaproszę Laureata na scenę. Oto Najlepsza Gra Czwartej Generacji Konsol według psxextreme.info.

Chrono Trigger.

comment_XHRGFyukUAghw1ImbbzPLpg8C7RxAUYY.gif.c8d61f795237d7fca72f4e7744f01f32.gif

chronowin.thumb.jpg.de051bd1a5840e108756625c6dc30bac.jpg

Końcowa faza drabinki:

4genfinal.thumb.jpg.d08953d3d2b0c64f3be5caf40640a159.jpg

Natomiast TUTAJ cała drabinka do wglądu.

A Marian tam dupa cicho xd

Opublikowano

Świetne wieści. Forum o grach z użytkownikami z najlepszym gustem? Jeszcze jak. Jest impuls, żeby ponownie spróbować z tym dziełem, bo grałem dawno i niestety nie skończyłem (wstyd!). Tylko teraz raczej jakiś retro przenośny sprzęt. Gratulacje!!