Skocz do zawartości

Wiedźmin 4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 hours ago, Alastor84 said:

Sapkowski właśnie idealizuje kobiety. Typowo "lewicowe" myślenie. Zresztą nawet w jakimś wywiadzie wspomniał że kobiety są silniejsze psychicznie od mężczyzn. Wg mnie to bzdura. Różne są kobiety, tak samo mężczyźni. To tak jakby powiedzieć/napisać że każda kobieta jest piękna co jest oczywistą bzdurą.

Absolutnie nie przeszkadza mi jak w fabule danej książki/gry kobieta/kobiety są na pierwszym planie. Nie lubię jednak idealizowania danej płci/grupy społecznej itp.

Sapkowski idealizuje kobiety? A Ty w ogóle czytałeś książki? Bo chyba sporo Cię ominęło

On 12/16/2024 at 1:49 PM, PiotrekP said:

Ciekawe jak rozwiążą kwestię Emhyra i reszty. Z góry narzucone, czy będzie można wybrać ich losy na początku.

Książki, a CDP je mocno respektuje, odpowiadają na pytania co z Emhyrem. To akurat żadna zagadka

Opublikowano

I sobie wszystkich antywoke graczy wyobrażasz na podstawie filmiku co w dwa dni zdobył aż 293 wyświetlenia? No faktycznie, reprezentatywny obraz. To już lepiej ci szło generalizowanie jak spamowałeś Asmongolda, ale on W4 broni, więc nie pasuje do tezy. 

• Plusik 6
Opublikowano
W dniu 19.12.2024 o 14:26, Homelander napisał(a):

Sapkowski idealizuje kobiety? A Ty w ogóle czytałeś książki? Bo chyba sporo Cię ominęło

Książki, a CDP je mocno respektuje, odpowiadają na pytania co z Emhyrem. To akurat żadna zagadka

Czytałem. Dla mnie bardziej istotne są wywiady z nim.

Opublikowano
16 minutes ago, Alastor84 said:

Czytałem. Dla mnie bardziej istotne są wywiady z nim.

A ja oddzielam autora od jego dzieła. Sapkowski jest bucem i chamem, co mnie absolutnie nie obchodzi, bo to ani nie mój kolega, ani przyjaciel. Interesują mnie jego książki, a w nich nie ma zdecydowanie idealizowania kobiet

Opublikowano
W dniu 16.12.2024 o 21:43, Alastor84 napisał(a):

Mnie najbardziej ciekawi czy nie będą przeginać z idealizowaniem kobiet w W4. Tj źli/podli/prymitywni mężczyźni vs dobre/szlachetne/inteligentne kobiety. CD Projekt coraz bardziej "lewy" się robi, więc jest ryzyko że tego typu "klimaty" mogą się pojawić. Oby nie.

W samej książce kobiety też są mocno "idealizowane". Nie pamiętam jednej kobiecej postaci, która byłaby kompletną debilką, albo byłaby "tą złą", za to chłopów takich pełno. Babki przeważnie to pyskate, przemądrzałe, overpowered cwaniary. Mało autentyczne. Myślę, że Ciri w W4 też taka będzie - co w sumie troszkę po jej minach na trailerze widać. 

Moje ulubione momenty u Sapka to opowiadania i część sagi, gdzie Wiedźmin wędruje z Zoltanem, Cahirem, Regisem, Milvą i Jaskrem. Szkoda, że w żadnej grze nie zrobili "towarzyszy" a'la Bioware-owe RPG, bo tutaj byłby super potencjał. Lecisz sobie z Ciri na ratunek Geraltowi, którego elfy uwięziły, bo odbił im Dziecko Starszej Krwi. Masz w ekipie krasnoluda, dopplera i może jakąś czarodziejkę. Szkoda, że tak nie będzie.

Opublikowano

Mało autentyczne? Po pierwsze to społeczeństwo w dużej mierze wzorowane na średniowiecznym, gdzie rola kobiet była jaka była. Nawet tak wybitna królowa jak Calanthe musiała się mierzyć z niezadowoleniem. Jakie, według Ciebie, kobiety mogłyby się wybić w takim środowisku? Czarodziejki były pyskate, zadufane w sobie i przemądrzałe. I jednocześnie manipulowane przez facetów. Jak Fringilla przez Geralta, jak w zasadzie wszystkie przez Vilgefortza. Mamy też Annę Henriettę, czyli niemalże idiotkę żyjącą we własnej bańce. Masz też złą, jak Iskra. 

Serio, wbiliście sobie do głów jakieś bzdury i slogany bez absolutnej znajomości czy to materiału źródłowego, czy to bez jego zrozumienia. A w najlepszym razie z przeinaczaniem i manipulowaniem. 

Obudzili się, że Wiedźmin jest woke i dei. Bo Ciri ma miny. Kurwa ten Wiedźmin, który na początku lat 90tych opisywał lesbijskie związki, otwarty rasizm z każdej ze stron, problemy aborcji i decyzyjność za nią, feminizm i walki płci. I jeszcze, że Sapkowski idealizuje kobiety. W książkach gdzie głównym i tytułowym bohaterem jest biały facet. Gdzie nainteligentniejszym i najpotężniejszym władcą jest biały facet. Gdzie głównym złolem, absolutnie przepowerowanym pod każdym względem, jest biały facet.

Ja pierdole

• Plusik 1
  • beka z typa 2
Opublikowano (edytowane)

Większość bab z loży, które Gerart wyłomocił wbiła mu bez problemu nóż w plecy. Reszta nie miała okazji, a zaciągnęłyby go do wyra prawie wszystkie byleby Yennefer na złość zrobić :kekw: 

Jak to są te wydealizowane wartości to fajnie na chacie macie xDDDD Już pomijam, że głównie knuły dla własnych celów i zbijały sobie piątki jak udało im się owinąć wokół palca któregoś władcę czy znaczącego arystokratę. A gdy zaczęło się sypać i okazało się, że nie do końca jest tak jak sobie tego życzyły to jednej i drugiej psycha zaczęła się kruszyć, tam samobój, tam ucieczka, tam zgrzytanie zębami. Zajebiste DEI niech mnie chuy xD

Po prostu przyznać się, że wieśka znacie jeszcze jedynie z serialu i czupaczups wam opinie wyrobił.

Natomiast fajne babeczki w opowiadaniach czy sadze były, owszem, ale nie dożyły końca historii :gayos:

Edytowane przez Bartolinsky
  • Lubię! 1