Roger 2 082 Opublikowano 28 marca 2022 Opublikowano 28 marca 2022 (edytowane) PSX Extreme #296 Marcowy numer dostępny od czwartku 31.03 Prenumerata - wysyłka 28.03 (poniedziałek) Cena magazynu - 14,90 zł. Roger: Miniony miesiąc wielu z nas minął na śledzeniu doniesień w Ukrainie, gdzie Rosja najechała brutalnie suwerenny kraj dokonując ludobójstwa. Ciężko się cieszyć z nowych gier w sytuacji gdy tuż za naszą granicą giną w strasznych okolicznościach niewinni ludzie. Gry to jednak takie medium, które pozwala nam skutecznie odciągnąć myśli od szarej rzeczywiści. A jak na ironię – pierwszy kwartał 2022 roku to jeden z najlepszych okresów dla branży gier wideo w ostatnich latach. Podobnie jak w zeszłym miesiącu i w tym dział recenzji jest solidnie wypchany takimi produkcjami jak Gran Turismo 7, Assassin's Creed: Valhalla - Świt Ragnaroku, Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin, Kirby and the Forgotten Land, next-genowe GTA V czy GhostWire: Tokio. A że są to również bardzo wdzięczne gry pod kątem publicystyki okołogrowej, w numerze znajdziecie artykuły o zjawiskach paranormalnych i miejskich legendach rodem z Tokio czy tragicznym świecie nordyckich wierzeń, w których to Valhalla to tylko jeden z elementów bogatej mitologii Wikingów. W magazynie przeczytacie też ile kosztuje automat do gier, ale przede wszystkim – jak zrobić go samemu i gdzie kupić potrzebne elementy. Wszak maszyna arcade w pokoju to marzenie niejednego gracza, a teraz jest to na wyciągnięcie ręki. Równie przydatny może dla wielu okazać się tekst o drukowaniu w 3D. Polecamy jakie drukarki kupić, z jakich materiałów korzystać, jak wygląda taki proces, ile kosztuje i jakie cuda można stworzyć samemu w domowym zaciszu. Podpowiem – lepsze, niż w niejednej kolekcjonerce. A wiedzieliście, że w pierwszym Dying Light wszystkie auta miały tę samą rejestrację? W artykule „Assety z odzysku” przyglądamy się grom, w których deweloperze poszli trochę na łatwiznę, a czasami wręcz kopiowali całe animacje postaci z innych swoich gier, bo było taniej. Pytanie czy to faktycznie negatywny trend w dobie ogromnych kosztów jakie pochłaniają nowe gry? Pochylamy się także na tematem kopiowania znanych i donoszących sukcesy produkcji – graliście w podróbkę Death Stranding na Steamie? A w tureckie Resident Evil? Jest tego więcej, a część deweloperów straciła przez takie praktyki masę pieniędzy. A jeśli jesteśmy już przy kasie – Dżujo przygotował dla Was obszerny artykuł o Steam Decku dostępnym w kilku wariantach cenowych. Czy to wciąż PC czy już konsola? Jak działa? Co oferuje? I jaka przyszłość czeka sprzęt Valve? W retro niezawodny Piechota tym razem wygrzebał dla Was historię powstania i upadku marki Colony Wars, znaną fanom pierwszego PlayStation, która jak się okazało miała kilka naprawdę ciekawych wątków. Oddajemy Wam też do rąk ekskluzywny wywiad z pewnym zespołem rockowym z warszawskiego Żoliborza, którego lider opowiada między innymi o życiu PRL-u i miłości do flipperów. A deser? Musi być deser. Tym razem to historia Kuby Rozpruwacza (wraz z przerażającymi szczegółami śledztw), który stał się „bohaterem” wielu dzieł popkultury w tym również gier. Wisienką na deserze są playtesty trzech wyczekiwanych gier - nowej odsłony Kangurka Kao, którą zachwycony jest Majk, Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, czyli duchowego następny Suikodena (za tytuł odpowiada zresztą sam Yoshitaka Murayama, ojciec serii), czy w końcu Trek to Yomi, niezwykle klimatycznej produkcji w japońskich klimatach nazywanej też Ghost of Tsushima w 2D. Trzymajcie się tam ciepło, pomagajcie jeśli macie taką możliwość ludziom uciekającym przed tragiczną w skutkach wojną i do przeczytania za miesiąc. PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Assety z odzysku Automat Arcade – kup lub zrób to sam CO NOWEGO Wojno, „Idi na chuj” Slitterhead S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl Xenoblade Chronicles 3 Astro A20 – test słuchawek Steam Deck – pecet zaklęty w handhelda PLAYTESTY Kao the Kangaroo Trek to Yomi Eiyuden Chronicle: Rising RECENZJE Gran Turismo 7 Assassin’s Creed Valhalla: Świt Ragnaröku WWE 2K22 Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin Rune Factory 5 GTA V Crusader’s Kings Destiny 2: Królowa-Wiedźma Young Souls City Girls Zero Grand Mountain Adventure: Wonderlands Phantom Breaker Omnia Ghostrunner: Project_Hel Aztech Forgotten Gods FAR: Changing Tides What Lies in the Multiverse Assetto Corsa Competizione Dawn of the Monsters Persona 4 Arena Ultimax Chocobo GP Babylon’s Fall Kirby and the Forgotten Land Ikai Tunic Ghostwire: Tokyo HARDKOR Pośród tokijskich zjaw Tragiczny świat nordyckich wierzeń Wojny klonów Kuba Rozpruwacz - Szaleniec czy rewolucjonista? Drukowanie w 3D – od gracza dla gracza Myszaq lubi RETRO Krótka wojna Colony Wars Flipperowy hymn z Żoliborza FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Graczpospolita Comix Zone1 Region Filmowy Listy Patronite PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana w poniedziałek, 28.03. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Edytowane 30 marca 2022 przez Roger 3 1 Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 28 marca 2022 Opublikowano 28 marca 2022 Póki co widzę mały błąd we wstępniaku (ciekawe jak w druku) i ciekawy tytuł w spisie treści odnośnie wojny. okladka niezła chociaż pewnie ktoś napisze ze byłaby lepsza bez tych napisów o automacie/asasynie. Cytuj
Plugawy 3 687 Opublikowano 28 marca 2022 Opublikowano 28 marca 2022 Gran Sraka na okladce w sumie sredniej. Up. Ano wyjebac Automaty i Ragnaroka, zostawic na srodku to Gt jak juz musi byc i bylo by ok. Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 28 marca 2022 Opublikowano 28 marca 2022 Teraz, Shen napisał: Która to juz recka gta5? Nie wiem, ale za rok minie 10-lecie od premiery na ps3/x360. Tyle czasu, a gta 6 nawet nie pokazali screena. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 28 marca 2022 Opublikowano 28 marca 2022 Teraz dopiero przeczytałem, że bedzie historia Colony Wars. Red Sun zajebiscie miło wspominam. Psygnosis [`] wspaniałe to było studio 1 Cytuj
PiotrekP 1 796 Opublikowano 28 marca 2022 Opublikowano 28 marca 2022 3 godziny temu, Shen napisał: Która to juz recka gta5? Trzecia, nie licząc większych dlc do online. Cytuj
Pix 915 Opublikowano 29 marca 2022 Opublikowano 29 marca 2022 To już chyba z 10 wstępniak z rzędu, w którym Roger wspomina o Niezawodnym Piechocie 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 29 marca 2022 Opublikowano 29 marca 2022 O, i można już PDFa zassać ze sklepu, najs. Cytuj
K.Adamus 684 Opublikowano 29 marca 2022 Opublikowano 29 marca 2022 (edytowane) Niezawodny Piechota... Brzmi niczym marvelowski superbohater. Jak Niesamowity Spiderman czy Thor Wszechmogący. Jest jakiś rysownik na oddziale!? -^ Edytowane 29 marca 2022 przez K.Adamus 1 2 Cytuj
Bzduras 12 581 Opublikowano 29 marca 2022 Opublikowano 29 marca 2022 A dam Ci plusika za zakończenie Hyde Parku, a co. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 29 marca 2022 Opublikowano 29 marca 2022 Czyli co, do numeru 300 ostatnia prosta - jeszcze tylko 4 miesiące. Macie już jakieś pomysły na specjalny content z tej okazji? Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 29 marca 2022 Opublikowano 29 marca 2022 1 godzinę temu, LeifErikson napisał: Macie już jakieś pomysły na specjalny content z tej okazji? ma być podobno dołączona kaseta VHS z Extreme Party. Cytuj
_daras_ 725 Opublikowano 29 marca 2022 Opublikowano 29 marca 2022 5 godzin temu, grzybiarz napisał: ma być podobno dołączona kaseta VHS z Extreme Party. No ja bym Blu-Raykiem nie pogardzil:-) No i Roger na łyso- pamiętasz o obietnicy? Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 29 marca 2022 Opublikowano 29 marca 2022 10 godzin temu, Pix napisał: To już chyba z 10 wstępniak z rzędu, w którym Roger wspomina o Niezawodnym Piechocie robi to zawsze, jak wspominam, że wziąłbym miesiąc wolnego 2 Cytuj
Emtebe 2 554 Opublikowano 31 marca 2022 Opublikowano 31 marca 2022 Bardzo miły gest z tą reklamą na tylnej okładce, brawo Mielu Cytuj
LukeSpidey 929 Opublikowano 1 kwietnia 2022 Opublikowano 1 kwietnia 2022 Mój egzemplarz ma literówkę na okładce, więc nie wiem, czy nie lepiej obłożyć ją folią, bo za parę lat może być warty kilka tysięcy Władysławów. Cytuj
milupl 621 Opublikowano 3 kwietnia 2022 Opublikowano 3 kwietnia 2022 Muszę cie zmartwić kolego, ale twój egzemplarz nie jest wyjątkowy. 2 Cytuj
kruger90 9 Opublikowano 7 kwietnia 2022 Opublikowano 7 kwietnia 2022 (edytowane) Film o PSX extreme stara ekipa , zdjęcia i filmy z dawnych lat nigdzie nie upoblikwane, filmy z extreme party , szykuje sie maga prezencik na 300 psx . Rogera dział na ostatniej stronie jest mega, wspominki itp , można poczuć się jak w domu za dawnych lat . Brawo. Edytowane 7 kwietnia 2022 przez kruger90 Cytuj
Soyokaze 75 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 28.03.2022 o 23:24, Shen napisał: Teraz dopiero przeczytałem, że bedzie historia Colony Wars. Red Sun zajebiscie miło wspominam. Psygnosis [`] wspaniałe to było studio Dokładnie... Jak pomyślę o ich grach to mam ochotę ryczeć, że takich nie ma Achh... powrót znów do prasy Co we mnie wstapiło Ale szczerze. Mimo zmiany moze klimatu i redaktorów, bo czuć l to po takiej przerwie, to to jednak nie CDA. Przeglądanie stron sprawiło powrót nostalgii, tylko że poznaje kilku ze starej kadry. Hiv Kali Mazzi... I w zasadzie tyle. Reszta to dla mnie nowe twarze. Trochę dziwnie mi przeglądać, po tak długiej przerwie, bo brak mi zaczepienia do tych nowych dla mnie osób. Edytowane 15 kwietnia 2022 przez Soyokaze Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Ale miło, że próbujesz wrócić! Nowych ksywek nie brakuje, jednak większość z nas, tych „nowszych” właśnie (ja to robię już ponad 4 lata, nie czuję się świeżakiem), wychowywała się z Ekstrimem 1 Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 5 godzin temu, Soyokaze napisał: Reszta to dla mnie nowe twarze Z obecnych zgredów, to dla mnie również nowe twarze, mimo że ktoś pisuje 10-15 lat. Po prostu tak jakoś się przyjęło. Stara gwardia typu Loki, Ściera, Gamera, Shiva* już się po prostu wypaliła. * - zajrzyj do tematu Cytuj
Soyokaze 75 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 4 godziny temu, Piechota napisał: Ale miło, że próbujesz wrócić! Nowych ksywek nie brakuje, jednak większość z nas, tych „nowszych” właśnie (ja to robię już ponad 4 lata, nie czuję się świeżakiem), wychowywała się z Ekstrimem Moje kupowanie się skończyło gdzieś na etapie roku 2002/2003 Czyli 90% redaktorów, którzy założyli i tworzyli rdzeń początkowego pisma. Połączenie wtedy humoru i okresu Gimnazjum i LO dobrze się komponowało Małych zmian w systemie ocen jest, mniej głupkowatych żartów. Dla mnie grunt to HIV, który jest i bez niego ciężko teraz by Extrime było Extrimem, a patrząc na oceny wstępne gierek... Jak ja lubiłem jak potrafił ocenić na przekór wszystkiego To mi się podobało patrząc na internetowe ocenianie, recenzentów itd. Dlatego ceniłem Extrima, a średnio CDA. Bez słodzenia. Gdy inii 8-9, potrafił dowalić 7 i ponarzekać Cytuj
number_nine 1 328 Opublikowano 16 kwietnia 2022 Opublikowano 16 kwietnia 2022 Kupiłem dwa ostatnie numery ze względu na kilka interesujących mnie recenzji (jestem graczem starej daty i oglądanie recek w formie wideo są dla mnie jak spoilery hehe) i muszę pochwalić nową jakość papieru, od razu lepiej się to trzyma w łapie, screeny wyglądają czyściutko no i ten zapach Teraz jeszcze pomyślcie o zmianie grafiki na jakąś bardziej minimalistyczną, bo w niektórych artykułach od tego pierdolnika z fontami, tabelkami itd można dostać oczopląsu. 1 Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 16 kwietnia 2022 Opublikowano 16 kwietnia 2022 A ja myślałem że po przeczytaniu tekstu Majka - odnośnie automatów, będę miał za chwilę swój własny automat. Liczyłem bardziej na coś w stylu poradnika typu potrzeba części takich i owakich, do zamówienia tu, wymiary płyty takie i owakie itp. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi