Opublikowano 28 marca 20223 l PSX Extreme #296 Marcowy numer dostępny od czwartku 31.03 Prenumerata - wysyłka 28.03 (poniedziałek) Cena magazynu - 14,90 zł. Roger: Miniony miesiąc wielu z nas minął na śledzeniu doniesień w Ukrainie, gdzie Rosja najechała brutalnie suwerenny kraj dokonując ludobójstwa. Ciężko się cieszyć z nowych gier w sytuacji gdy tuż za naszą granicą giną w strasznych okolicznościach niewinni ludzie. Gry to jednak takie medium, które pozwala nam skutecznie odciągnąć myśli od szarej rzeczywiści. A jak na ironię – pierwszy kwartał 2022 roku to jeden z najlepszych okresów dla branży gier wideo w ostatnich latach. Podobnie jak w zeszłym miesiącu i w tym dział recenzji jest solidnie wypchany takimi produkcjami jak Gran Turismo 7, Assassin's Creed: Valhalla - Świt Ragnaroku, Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin, Kirby and the Forgotten Land, next-genowe GTA V czy GhostWire: Tokio. A że są to również bardzo wdzięczne gry pod kątem publicystyki okołogrowej, w numerze znajdziecie artykuły o zjawiskach paranormalnych i miejskich legendach rodem z Tokio czy tragicznym świecie nordyckich wierzeń, w których to Valhalla to tylko jeden z elementów bogatej mitologii Wikingów. W magazynie przeczytacie też ile kosztuje automat do gier, ale przede wszystkim – jak zrobić go samemu i gdzie kupić potrzebne elementy. Wszak maszyna arcade w pokoju to marzenie niejednego gracza, a teraz jest to na wyciągnięcie ręki. Równie przydatny może dla wielu okazać się tekst o drukowaniu w 3D. Polecamy jakie drukarki kupić, z jakich materiałów korzystać, jak wygląda taki proces, ile kosztuje i jakie cuda można stworzyć samemu w domowym zaciszu. Podpowiem – lepsze, niż w niejednej kolekcjonerce. A wiedzieliście, że w pierwszym Dying Light wszystkie auta miały tę samą rejestrację? W artykule „Assety z odzysku” przyglądamy się grom, w których deweloperze poszli trochę na łatwiznę, a czasami wręcz kopiowali całe animacje postaci z innych swoich gier, bo było taniej. Pytanie czy to faktycznie negatywny trend w dobie ogromnych kosztów jakie pochłaniają nowe gry? Pochylamy się także na tematem kopiowania znanych i donoszących sukcesy produkcji – graliście w podróbkę Death Stranding na Steamie? A w tureckie Resident Evil? Jest tego więcej, a część deweloperów straciła przez takie praktyki masę pieniędzy. A jeśli jesteśmy już przy kasie – Dżujo przygotował dla Was obszerny artykuł o Steam Decku dostępnym w kilku wariantach cenowych. Czy to wciąż PC czy już konsola? Jak działa? Co oferuje? I jaka przyszłość czeka sprzęt Valve? W retro niezawodny Piechota tym razem wygrzebał dla Was historię powstania i upadku marki Colony Wars, znaną fanom pierwszego PlayStation, która jak się okazało miała kilka naprawdę ciekawych wątków. Oddajemy Wam też do rąk ekskluzywny wywiad z pewnym zespołem rockowym z warszawskiego Żoliborza, którego lider opowiada między innymi o życiu PRL-u i miłości do flipperów. A deser? Musi być deser. Tym razem to historia Kuby Rozpruwacza (wraz z przerażającymi szczegółami śledztw), który stał się „bohaterem” wielu dzieł popkultury w tym również gier. Wisienką na deserze są playtesty trzech wyczekiwanych gier - nowej odsłony Kangurka Kao, którą zachwycony jest Majk, Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, czyli duchowego następny Suikodena (za tytuł odpowiada zresztą sam Yoshitaka Murayama, ojciec serii), czy w końcu Trek to Yomi, niezwykle klimatycznej produkcji w japońskich klimatach nazywanej też Ghost of Tsushima w 2D. Trzymajcie się tam ciepło, pomagajcie jeśli macie taką możliwość ludziom uciekającym przed tragiczną w skutkach wojną i do przeczytania za miesiąc. PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Assety z odzysku Automat Arcade – kup lub zrób to sam CO NOWEGO Wojno, „Idi na chuj” Slitterhead S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl Xenoblade Chronicles 3 Astro A20 – test słuchawek Steam Deck – pecet zaklęty w handhelda PLAYTESTY Kao the Kangaroo Trek to Yomi Eiyuden Chronicle: Rising RECENZJE Gran Turismo 7 Assassin’s Creed Valhalla: Świt Ragnaröku WWE 2K22 Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin Rune Factory 5 GTA V Crusader’s Kings Destiny 2: Królowa-Wiedźma Young Souls City Girls Zero Grand Mountain Adventure: Wonderlands Phantom Breaker Omnia Ghostrunner: Project_Hel Aztech Forgotten Gods FAR: Changing Tides What Lies in the Multiverse Assetto Corsa Competizione Dawn of the Monsters Persona 4 Arena Ultimax Chocobo GP Babylon’s Fall Kirby and the Forgotten Land Ikai Tunic Ghostwire: Tokyo HARDKOR Pośród tokijskich zjaw Tragiczny świat nordyckich wierzeń Wojny klonów Kuba Rozpruwacz - Szaleniec czy rewolucjonista? Drukowanie w 3D – od gracza dla gracza Myszaq lubi RETRO Krótka wojna Colony Wars Flipperowy hymn z Żoliborza FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Graczpospolita Comix Zone1 Region Filmowy Listy Patronite PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana w poniedziałek, 28.03. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Edytowane 30 marca 20223 l przez Roger
Opublikowano 28 marca 20223 l Póki co widzę mały błąd we wstępniaku (ciekawe jak w druku) i ciekawy tytuł w spisie treści odnośnie wojny. okladka niezła chociaż pewnie ktoś napisze ze byłaby lepsza bez tych napisów o automacie/asasynie.
Opublikowano 28 marca 20223 l Gran Sraka na okladce w sumie sredniej. Up. Ano wyjebac Automaty i Ragnaroka, zostawic na srodku to Gt jak juz musi byc i bylo by ok.
Opublikowano 28 marca 20223 l Teraz, Shen napisał: Która to juz recka gta5? Nie wiem, ale za rok minie 10-lecie od premiery na ps3/x360. Tyle czasu, a gta 6 nawet nie pokazali screena.
Opublikowano 28 marca 20223 l Teraz dopiero przeczytałem, że bedzie historia Colony Wars. Red Sun zajebiscie miło wspominam. Psygnosis [`] wspaniałe to było studio
Opublikowano 28 marca 20223 l 3 godziny temu, Shen napisał: Która to juz recka gta5? Trzecia, nie licząc większych dlc do online.
Opublikowano 29 marca 20223 l To już chyba z 10 wstępniak z rzędu, w którym Roger wspomina o Niezawodnym Piechocie
Opublikowano 29 marca 20223 l Niezawodny Piechota... Brzmi niczym marvelowski superbohater. Jak Niesamowity Spiderman czy Thor Wszechmogący. Jest jakiś rysownik na oddziale!? -^ Edytowane 29 marca 20223 l przez K.Adamus
Opublikowano 29 marca 20223 l Czyli co, do numeru 300 ostatnia prosta - jeszcze tylko 4 miesiące. Macie już jakieś pomysły na specjalny content z tej okazji?
Opublikowano 29 marca 20223 l 1 godzinę temu, LeifErikson napisał: Macie już jakieś pomysły na specjalny content z tej okazji? ma być podobno dołączona kaseta VHS z Extreme Party.
Opublikowano 29 marca 20223 l 5 godzin temu, grzybiarz napisał: ma być podobno dołączona kaseta VHS z Extreme Party. No ja bym Blu-Raykiem nie pogardzil:-) No i Roger na łyso- pamiętasz o obietnicy?
Opublikowano 29 marca 20223 l 10 godzin temu, Pix napisał: To już chyba z 10 wstępniak z rzędu, w którym Roger wspomina o Niezawodnym Piechocie robi to zawsze, jak wspominam, że wziąłbym miesiąc wolnego
Opublikowano 1 kwietnia 20223 l Mój egzemplarz ma literówkę na okładce, więc nie wiem, czy nie lepiej obłożyć ją folią, bo za parę lat może być warty kilka tysięcy Władysławów.
Opublikowano 7 kwietnia 20222 l Film o PSX extreme stara ekipa , zdjęcia i filmy z dawnych lat nigdzie nie upoblikwane, filmy z extreme party , szykuje sie maga prezencik na 300 psx . Rogera dział na ostatniej stronie jest mega, wspominki itp , można poczuć się jak w domu za dawnych lat . Brawo. Edytowane 7 kwietnia 20222 l przez kruger90
Opublikowano 15 kwietnia 20222 l W dniu 28.03.2022 o 23:24, Shen napisał: Teraz dopiero przeczytałem, że bedzie historia Colony Wars. Red Sun zajebiscie miło wspominam. Psygnosis [`] wspaniałe to było studio Dokładnie... Jak pomyślę o ich grach to mam ochotę ryczeć, że takich nie ma Achh... powrót znów do prasy Co we mnie wstapiło Ale szczerze. Mimo zmiany moze klimatu i redaktorów, bo czuć l to po takiej przerwie, to to jednak nie CDA. Przeglądanie stron sprawiło powrót nostalgii, tylko że poznaje kilku ze starej kadry. Hiv Kali Mazzi... I w zasadzie tyle. Reszta to dla mnie nowe twarze. Trochę dziwnie mi przeglądać, po tak długiej przerwie, bo brak mi zaczepienia do tych nowych dla mnie osób. Edytowane 15 kwietnia 20222 l przez Soyokaze
Opublikowano 15 kwietnia 20222 l Ale miło, że próbujesz wrócić! Nowych ksywek nie brakuje, jednak większość z nas, tych „nowszych” właśnie (ja to robię już ponad 4 lata, nie czuję się świeżakiem), wychowywała się z Ekstrimem
Opublikowano 15 kwietnia 20222 l 5 godzin temu, Soyokaze napisał: Reszta to dla mnie nowe twarze Z obecnych zgredów, to dla mnie również nowe twarze, mimo że ktoś pisuje 10-15 lat. Po prostu tak jakoś się przyjęło. Stara gwardia typu Loki, Ściera, Gamera, Shiva* już się po prostu wypaliła. * - zajrzyj do tematu
Opublikowano 15 kwietnia 20222 l 4 godziny temu, Piechota napisał: Ale miło, że próbujesz wrócić! Nowych ksywek nie brakuje, jednak większość z nas, tych „nowszych” właśnie (ja to robię już ponad 4 lata, nie czuję się świeżakiem), wychowywała się z Ekstrimem Moje kupowanie się skończyło gdzieś na etapie roku 2002/2003 Czyli 90% redaktorów, którzy założyli i tworzyli rdzeń początkowego pisma. Połączenie wtedy humoru i okresu Gimnazjum i LO dobrze się komponowało Małych zmian w systemie ocen jest, mniej głupkowatych żartów. Dla mnie grunt to HIV, który jest i bez niego ciężko teraz by Extrime było Extrimem, a patrząc na oceny wstępne gierek... Jak ja lubiłem jak potrafił ocenić na przekór wszystkiego To mi się podobało patrząc na internetowe ocenianie, recenzentów itd. Dlatego ceniłem Extrima, a średnio CDA. Bez słodzenia. Gdy inii 8-9, potrafił dowalić 7 i ponarzekać
Opublikowano 16 kwietnia 20222 l Kupiłem dwa ostatnie numery ze względu na kilka interesujących mnie recenzji (jestem graczem starej daty i oglądanie recek w formie wideo są dla mnie jak spoilery hehe) i muszę pochwalić nową jakość papieru, od razu lepiej się to trzyma w łapie, screeny wyglądają czyściutko no i ten zapach Teraz jeszcze pomyślcie o zmianie grafiki na jakąś bardziej minimalistyczną, bo w niektórych artykułach od tego pierdolnika z fontami, tabelkami itd można dostać oczopląsu.
Opublikowano 16 kwietnia 20222 l A ja myślałem że po przeczytaniu tekstu Majka - odnośnie automatów, będę miał za chwilę swój własny automat. Liczyłem bardziej na coś w stylu poradnika typu potrzeba części takich i owakich, do zamówienia tu, wymiary płyty takie i owakie itp.