Roger 2 092 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 PSX Extreme #297 Kwietniowy numer dostępny od czwartku 28.04 Prenumerata - wysyłka 25.04 (poniedziałek) Cena magazynu - 14,90 zł. Roger: Po znakomitym początku roku, gdy norma gier AAA wydawanych w miesiącu zawstydzała nawet jesienne wysypy hitów, nasza branżowa machina zwolniła, a wręcz się zatrzymała. Tym samym najgłośniejszymi produkcjami w dziale recenzji są w tym miesiącu LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, Tiny Tina's Wonderlands, Weird West czy remaster Chrono Crossa. I nie zapowiada się na to, by najbliższe 2-3 miesiące zmieniły ten stan rzeczy. Okres ogórkowy potrwa zapewne do lata i nawet targi E3 zostały już odwołane. Nic tylko nadrabiać zaległości. I czytać PSX Extreme! Numer, który trzymacie w łapkach, używając nomenklatury z Ulicy Sezamkowej, sponsorują trzy tematy numery. Pierwszy skupia się na CD Projekt RED, a konkretnie – RedEngine i nachodzącej, czwartej odsłonie Wiedźmina. Porozmawialiśmy z ekipą Redów o historii i ewolucji ich flagowego silnika i korzyściach płynących z przejścia na Unreal Engine, ale opisujemy też najbardziej znane szkoły wiedźmińskiego cechu i zastanawiamy się, w jakim kierunku podąży nowa gra z uniwersum Białego Wilka. Zapowiedź nowego PS Plus przez Sony skłoniła nas również do porównania obecnych na rynku abonamentów i sprawdzenia jak radzi sobie cyfrowa dystrybucja względem tej pudełkowej. W trzecim materiale - Jak zaprogramować człowieka - przyglądamy się zjawisku propagandy, ale od nieco… innej strony. Naszym czytelnikom z pewnością spodoba się też relacja z Game Developers Conference, gdzie Dżujo opisuje o czym branża opowiada za zamkniętymi drzwiami i dlaczego twórcy gier płacą kilka tysięcy dolarów, by móc wysłuchać niedostępnych dla zwykłego gracza wykładów. Na test do redakcji wpadła zminiaturyzowana wersja Amigi 500, a recenzji towarzyszy też artykuł, w którym przyglądamy się najnowszym tytułom na kultową Amigę, jak Metal Gear czy najnowsza wersja Sensible Soccer! A jeśli mowa o retro, sprawdzamy też jak na XSX i XSS działa emulator RetroArch. Co to takiego? Okazuje się, że na konsoli Microsoftu można z powodzeniem grać w tytuły z Segi Saturn, Dreamcasta, PlayStation czy 8-bitowych konsol i działa to wszystko zaskakująco dobrze! Z magazynu przebijają też echa podwórkowej przeszłości dzięki kulisom fenomenu jakim był na świecie i w Polsce Hugo – troll, który połączył gdy wideo z telekomunikacją (graliśmy za pomocą telefonu), a magazyny z jego przygodami czytało więcej ludzi niż PSX Extreme i Neo Plus razem wzięte. Premiera remake’u House of the Dead to z kolei doskonała okazja, by prześledzić historię pistoletów świetlnych (LightGunów), sięgającą… lat 30-tych ubiegłego wieku! Chyba każdy fan Pegasusa strzelał do kaczek, które są jednak tylko małym epizodem w tej opowieści. A w retro opisujemy też jeden z kultowych klasyków z automatów – Commando – i mity, jakie wokół niego narastały również w Polsce. Mazzi prosto z Japonii przygotował dla Was na czas zbierania ogórków przegląd najlepszych filmów i seriali anime wydanych podczas pandemii oraz sprawdził jaka jest obecnie kondycja mangi i anime na świecie. Jak się okazuje – nigdy nie było tak dobrze! Komodo w artykule „Niewidzialne światy” opowiada o tym, w jaki sposób odbierają gry niewidomi gracze, których głos usłyszeli już twórcy gier, tworząc zupełnie nowe tytuły, o których rzadko kiedy można poczytać w mainstreamie. Zawodny tym razem Piechota (spóźnił tekst!) przeprowadził śledztwo dotyczące porażki Driveclube’a, jednej z najlepszych gier wyścigowych minionej generacji. Jak do tego doszło? My już wiemy! Obszerny materiał nie pozostawia złudzeń. Wielbicieli horrorów ucieszy podróż w towarzystwie niezapomnianego Freddy'ego Kruegera (historia tego złoczyńcy to materiał na kilka dobrych książek), a także ranking najlepszych filmów o zombie przygotowany przez MyszaQa, który jak zwykle wybiera mniej znane, ale godne polecenia produkcje. Numer wyjdzie po świętach Wielkanocnych, więc mam nadzieję, że baterie naładowane. A jeśli mówicie, że średnio, to idzie wiosna, można na chwilę uderzyć w plener i łapać promienie słońca koniecznie ze Switchem i Szmatławcem w plecaku. Do przeczytania! PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Wiedźmin - Coś się kończy, coś się zaczyna Kultura popularna na usługach propagandy Abonamentowy zawrót głowy CO NOWEGO Gungrave G.O.R.E. Star Trek: Resurgence Mario Strikers: Battle League Game Developers Conference 2022 – tajniki branży gier Powkiddy A12 – test Bang & Olufsen Beoplay Portal – test A500 Mini – test Amiga nadal Rulez – przegląd gier RECENZJE Tiny Tina’s Wonderlands LEGO Gwiezdne Wojny: Saga Skywalkerów Weird West A Memoir Blue Outbreak: Contagious Memories Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition Red Wings: American Aces Slipstream The House of the Dead: Remake Shantae and the Seven Sirens Super Cyborg Coromon MLB The Show 22 HARDKOR Emu X Box - emulacja dla każdego Niewidzialne światy Przegląd Anime Come to Freddy! Driveclub - historia, która się nie wydarzyła Myszaq lubi RETRO Nostalgia do wynajęcia Hugo - ekranowy troll Z bronią w ręku: Historia strzelania do telewizora 2 C, czyli Commando i Capcom FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Graczpospolita Comix Zone1 Region Filmowy Listy Patronite PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana w poniedziałek, 25.04. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Cytuj
oFi 2 490 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Sama okładka tym razem sprzeda szmatławca Cytuj
PiotrekP 1 863 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 (edytowane) Gdyby nie te napisy na bokach (dać je na dół, albo z jednej strony, mniejszą czcionką), okłada byłaby 11/10. Edytowane 21 kwietnia 2022 przez PiotrekP Cytuj
LeifErikson 1 114 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Wow, no faktycznie, te napisy przenieść na jeden bok, mniejszym fontem i by było cudnie. Zresztą okładka obecnego numeru z GT7 też cierpi na tak samo dziwne rozmieszczenie tych napisów. Ale sam art jako cover naprawdę zacny. Szkoda że przecieki dla patronów znów spóźnione. Cytuj
Shen 9 679 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Troche biednie z reckami, ale mam w co grać. Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Napisy troche zjebały okladkę. Cytuj
Mejm 15 361 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Fajna okladka, taka sellbajtowa. Cytuj
LeifErikson 1 114 Opublikowano 25 kwietnia 2022 Opublikowano 25 kwietnia 2022 PDF dla prenumeratorów wskoczy już dzisiaj czy bliżej czwartku? Cytuj
grzybiarz 10 310 Opublikowano 25 kwietnia 2022 Opublikowano 25 kwietnia 2022 W dniu 21.04.2022 o 18:34, PiotrekP napisał: Gdyby nie te napisy na bokach (dać je na dół, albo z jednej strony, mniejszą czcionką), okłada byłaby 11/10. a mi jeszcze brakuje napisów pod "wiedźmin" bo "co wiedźmin"? Chodzi o grę, czy film? Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 25 kwietnia 2022 Opublikowano 25 kwietnia 2022 Kolejny numer o wiedźminie. Jedyna pewna rzecz w artykule to UE5 a reszta wróżenie z fusów ewentualnie co było, co poprawić, na 4 strony. 1 Cytuj
LeifErikson 1 114 Opublikowano 27 kwietnia 2022 Opublikowano 27 kwietnia 2022 PDF właśnie wskoczył dla prenumeratorów. Cytuj
iluck85 2 947 Opublikowano 29 kwietnia 2022 Opublikowano 29 kwietnia 2022 Amiga mini ma minusa za brak ładowarki- wystarczy podpiąć kabel usb do telewizora.. Cytuj
Mejm 15 361 Opublikowano 29 kwietnia 2022 Opublikowano 29 kwietnia 2022 W dniu 25.04.2022 o 11:27, mitra napisał: Kolejny numer o wiedźminie. Jedyna pewna rzecz w artykule to UE5 a reszta wróżenie z fusów ewentualnie co było, co poprawić, na 4 strony. W dniu 21.04.2022 o 23:34, Mejm napisał: Fajna okladka, taka sellbajtowa. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 29 kwietnia 2022 Opublikowano 29 kwietnia 2022 8 minut temu, Mejm napisał: Na ile storn jest ten artykuł? Bo jak zwykle w skrzynce pusto. Cytuj
Tokugawa1982 95 Opublikowano 29 kwietnia 2022 Opublikowano 29 kwietnia 2022 Przegapiłem koniec prenumeraty. O czym są dodatkowe szare strony w pdf-ie? Cytuj
LeifErikson 1 114 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Opublikowano 30 kwietnia 2022 8 godzin temu, Tokugawa1982 napisał: Przegapiłem koniec prenumeraty. O czym są dodatkowe szare strony w pdf-ie? Ghost Busters Cytuj
Square 8 706 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Opublikowano 30 kwietnia 2022 @Piechota Fajny tekst o Driveclubie. Nie mogę przeboleć, że nigdy nie dostaniemy kontynuacji, która spokojnie mogłaby zdetronizować przehajpowane Gran Turismo pod względem popularności (dla mnie seria skończyła się na GT4). Aż chyba ściągnę i przejadę kilka wyścigów w deszczu. Odnośnie spędzonych godzin w grze to DC widnieje np. na stronie exophase więc i w profilu na konsoli powinno się wyświetlać. 540 godzin spędzone z czego masa w forumkowych wyzwaniach, piękne czasy to były. 2 Cytuj
Nemesis 1 271 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Te auta na ujęciach w trybie Photo nadal detronizują niejedną młodszą od siebie ścigałkę. Cytuj
Piechota 442 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Opublikowano 30 kwietnia 2022 3 godziny temu, Square napisał: @Piechota Fajny tekst o Driveclubie. Nie mogę przeboleć, że nigdy nie dostaniemy kontynuacji, która spokojnie mogłaby zdetronizować przehajpowane Gran Turismo pod względem popularności (dla mnie seria skończyła się na GT4). Aż chyba ściągnę i przejadę kilka wyścigów w deszczu. Odnośnie spędzonych godzin w grze to DC widnieje np. na stronie exophase więc i w profilu na konsoli powinno się wyświetlać. 540 godzin spędzone z czego masa w forumkowych wyzwaniach, piękne czasy to były. Wow, grałeś więcej ode mnie :O a 100% wszystkich osiągnięć jest?! Bo jak nie, to musisz wrócić i się postarać. Wystarczający powod, by zagrać w najlepsze wyścigi na plejce! Ciesze się, że tekst kliknął. Emocjonalny był dla mnie Cytuj
Square 8 706 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Wszystko zrobione w każdym dodatku, plus wymasterowane DC Bikes. Wielki żal mam do Sony za zamknięcie Evolution. Cytuj
grzybiarz 10 310 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Opublikowano 30 kwietnia 2022 4 godziny temu, Square napisał: Wszystko zrobione w każdym dodatku, plus wymasterowane DC Bikes. Wielki żal mam do Sony za zamknięcie Evolution. Myślałem ze tylko w Wipeoucie masz nabite 500 godzin Cytuj
SlimShady 3 434 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Horizon Zero Dawn też 500h, szalony człowiek. Cytuj
Square 8 706 Opublikowano 30 kwietnia 2022 Opublikowano 30 kwietnia 2022 W Wipku akurat tyle nie mam Cytuj
iluck85 2 947 Opublikowano 3 maja 2022 Opublikowano 3 maja 2022 Tak, txt o DC spoko. W numerze znalazłem dwa pstryczki w nos dla fanów cyfrowych wersji gier. Lepsze pudełko Txt o walce z Melania- formuła spoko do filmwebu, przyrost formy nad treścią. Ale szanuje taniec słowny. Cytuj
Pix 965 Opublikowano 7 maja 2022 Opublikowano 7 maja 2022 Ogarnijcie trochę Zaxa. Często głosi w swoich felietonach dość odklejone tezy, ale już twierdzenie, że Days Gone, to niedoceniona perła, gra "warta najwyższych ocen" i ogólnie GOTG, to już lekka przesada. Najbardziej mnie rozśmieszyło, że jak twierdzi Zax, gra robi się naprawdę dobra po 40 (!!!) godzinach, a poza tym w Days Gone wiatr porusza materiałem namiotów Nie Panie Zax, Days Gone to generyczny pod każdym względem ubisandboks, a 6 lub 7/10 to w pełni uzasadnione oceny dla tego tytułu. Co oznacza grę średnią, w porywach niezłą, ale na pewno nie wybitną. Już wydawało mi się, że nic mnie nie zdziwi u naszego zakręconego Zgreda od erpegów. Zwłaszcza, jak jakiś czas temu pisał o tym, że chciałby mieć możliwość w grach uprawiać seks z samicą rekina. Ale Zax jak widać dalej dostarcza. 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi