Bigby 4 743 Opublikowano 12 maja 2022 Opublikowano 12 maja 2022 (edytowane) Szykuje się kolejna perełka wydawnicza od Devolver Digital. Premiera 2 czerwca na Nintendo Switch i PC (Steam, GOG). Na obu platformach jest dostępne demko, które mnie całkowicie kupiło. Niektórzy opisują ten tytuł jako połączenie gry karcianej ze skradanką i visual novel. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, coś w tym jest. I znakomicie ze sobą działa. Nie wiem na ile różnorodna i interesująca na dłuższą metę będzie pełna wersja, ale demko uczy nas kilku z bodaj 23 umiejętności i każde z nich są fajnie przemyślane, rozwiązane i na swój sposób unikalne. Zaczynamy od nalewania komuś wina, podglądania jakich kart ma najwięcej w talii i sygnalizowaniu tego naszemu sojusznikowi poprzez odpowiedni sposób wycierania stołu. Później inna postać pokazuje nam np. jak tasować karty żeby zawsze wylosować dokładnie taką jaką ktoś wybrał i zapamiętał. Następnie mamy skill dzięki któremu kolega ze stołu wie jaka jest najmocniejsza karta w ręku przeciwnika - przykładowo podnosząc swoją kartę do góry przed położeniem jej na stół podpowiadamy, że ma asa, a wcześniej zaciskając wszystkie palce dajemy dodatkowo znać, że to karo. Trzeba przy tym zachować czujność i robić wszystko stosunkowo szybko i pewnie, żeby nikt nas nie nakrył. Jeden z poziomów trudności odznacza się permadeath, więc nasze kantowanie może dość drastycznie się skończyć. Warto zainteresować się tą grą, szczególnie że cena jest równie zachęcająca - 68 zł. Edytowane 12 maja 2022 przez Bigby 1 1 Cytuj
Metal Face 1 Opublikowano 14 maja 2022 Opublikowano 14 maja 2022 O, nie wiedziałem, że jest temat. Gra porusza w zasadzie bardzo rzadki temat w grach, oby historia była interesująca i te mini gry nie nużyły. Cytuj
ogqozo 6 575 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 W końcu, po jakichś dwóch latach podekscytowanych zapowiedzi, wyjdzie. Jeden z najbardziej hype'owanych "indyków" ostatnich lat, chociaż nadal nie wiem do końca, co konkretnie jest takiego zarąbistego. Ale podobno najlepsza skradanka jaka wyszła itd. Czy gra będzie miała nogi, żeby utrzymać te oczekiwania? I dobrze wyważony poziom trudności, bo widzę że śmierć jest dość łatwa i kosztuje dużo, bo trzeba oglądać te same scenki? Wychodzi na moje urodziny, ale z robieniem prezentów poczekam na recenzje czy pełna gra nie zawodzi. Cytuj
Bigby 4 743 Opublikowano 15 maja 2022 Autor Opublikowano 15 maja 2022 Biorąc pod uwagę jakim zainteresowaniem cieszą się tematy z tą grą na różnych forach, to raczej daleko jej do miana "jednego z najbardziej hype'owanych indyków ostatnich lat". 1 1 Cytuj
Luqat 975 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 Potwierdzam. Ja np. pierwszy raz zobaczyłem ten tytuł, dzięki założonemu tu tematowi, a wcześniej o nim nie słyszałem. Chyba, że był na jakiejś indigala pośród setek innych tytułów, wśród których został zasypany. Pobrałem demko z ciekawości i zobaczymy czy podejdzie, bo z pokerem jestem na bakier. No chyba, że jakieś inne gry karciane też są w użyciu. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 wyglada ciekawie, ale za duzo indykow w gamepassie, zeby jeszcze pchac sie w to za 7 dych. na jakims deep sale sie sprawdzi. Cytuj
Bigby 4 743 Opublikowano 15 maja 2022 Autor Opublikowano 15 maja 2022 Ten jest lepszy od tych z GP. Cytuj
Wredny 9 708 Opublikowano 16 maja 2022 Opublikowano 16 maja 2022 To powinno raczej trafić do działu Switcha Chyba, że gierki na tę konsolę traktujemy inaczej i wersja PC z automatu oznacza multiplatformę Cytuj
Bigby 4 743 Opublikowano 16 maja 2022 Autor Opublikowano 16 maja 2022 Tam to w ogóle temat by zniknął w otchłań. Stąd ten dział. Cytuj
ogqozo 6 575 Opublikowano 3 czerwca 2022 Opublikowano 3 czerwca 2022 Jednak rozczarowanie, recenzje dość mieszane. "Jeśli nie robisz dokładnie tego, jak cię poinstruowano, ten minimalny margines błędu robi się frustrujący" - Slant. To potwierdza nieco wrażenia z dema, że gra należy do tego grona gierek, które są jak ciągły samouczek (mam wrażenie, że sukces pewnych gier Rockstar wywołał tę falę, ale mniejsza z tym...) i w praktyce staje się odgrywaniem kolejnych mini-gierek. Podjary oprawą na tyle, że pewnie zagram prędzej czy później, no ale hype'owi nie sprostali coś. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 3 czerwca 2022 Opublikowano 3 czerwca 2022 W dniu 15.05.2022 o 19:31, Bigby napisał: Ten jest lepszy od tych z GP. czyli próbowałeś mnie oszukać! Gamepass keeps on winning Cytuj
Bigby 4 743 Opublikowano 3 czerwca 2022 Autor Opublikowano 3 czerwca 2022 9 minut temu, 20inchDT napisał: czyli próbowałeś mnie oszukać! Gamepass keeps on winning Haters gonna hate. Nie ma żadnego rozczarowania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi